Ухвала
від 18.12.2019 по справі 757/63539/19-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/63539/19-к

Примірник № ___

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 грудня 2019 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участі секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання прокурора першого відділу процесуального керівництва Першого управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими центрального апарату Державного бюро розслідувань Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях, Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №42019000000001150, -

ВСТАНОВИВ:

В провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло прокурора першого відділу процесуального керівництва Першого управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими центрального апарату Державного бюро розслідувань Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях, Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 ).

Обґрунтовуючи внесене клопотання, сторона кримінального провадження вказує, що Державним бюро розслідувань здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42019000000001150 від 27.05.2019 за фактами незаконного сприяння шляхом зловживання службовим становищем службовими особами органів ІНФОРМАЦІЯ_2 службовим особам низки комерційних підприємств в ухиленні ними упродовж 2017-2019 років від сплати податків в особливо великих розмірах на суму 269 млн. грн., за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 364 КК України, та за фактом ухилення службовими особами низки комерційних підприємств упродовж 2017-2019 років від сплати податків в особливо великих розмірах на суму 269 млн. грн., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Слідчий вказує, що незаконними діями службових осіб підрозділів ІНФОРМАЦІЯ_3 , які полягали в наданні індивідуальних податкових консультацій ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " та ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 ", останніх звільнено від сплати податку на додану вартість на суму 92,5 млн. грн. та 66,5 млн. грн. відповідно при здійсненні операцій щодо отримання комісійної винагороди за грошове посередництво з прийняття готівки від фізичних осіб (платників) та її подальшого переказу на користь юридичних осіб (клієнтів), сплаченої фізичними особами та юридичними особами.

У клопотанні вказано, що ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " є учасниками Платіжних організацій внутрішньодержавної небанківської системи " ІНФОРМАЦІЯ_6 ", " ІНФОРМАЦІЯ_7 ", " ІНФОРМАЦІЯ_8 ", " ІНФОРМАЦІЯ_9 ", системи грошових переказів " ІНФОРМАЦІЯ_10 ", платіжними організаціями яких є ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_12 ", ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_13 " (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_14 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_15 " (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ).

Ураховуючи, що ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " та ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " не внесено до Реєстру у якості платіжної організації платіжної системи, а є лише учасниками платіжної системи, вказані підприємства не мали права на застосовування положень п. п. 196.1.5 п. 196.1 ст. 196 Податкового кодексу України до операції з отримання комісійної винагороди за грошове посередництво з переказу коштів.

Також зазначаєпрокурор, що службові особи ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " та ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " у вказаному періоді штучно створювали витрати підприємства з метою ухилення від сплати податку на прибуток з використанням афільованих (підконтрольних) їм підприємств та 610 фізичних осіб-підприємців, які фактично є працівниками зазначених підприємств, за нібито надання послуг (інформаційних, послуг з адміністрування, супроводження програмного продукту, оренди, обслуговування терміналів тощо).

З метою виконання вимог ст. 91 КПК України, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до речей і документів щодо діяльності ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_16 " (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_17 " (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) та ТОВ" ІНФОРМАЦІЯ_12 " (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) як платіжних організацій платіжних систем, учасників платіжних систем та операторів послуг платіжної інфраструктури.

У судове засідання слідчий не з`явився, до суду надійшла заявва прокурора про розгляд клопотання за його відсутності.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_1 в судове засідання не з`явився. До суду надійшла заява представника ОСОБА_4 про розгляд клопотаня за його відсутності, щодо задоволення клопотання не заперечує.

На підставі ч. 4 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без участі особи, у володінні якої знаходиться документи.

Згідно норми ч. 4 ст. 107 КПК України під час розгляду клопотання слідчим суддею фіксування за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Тимчасовий доступ до речей і документів, у відповідності до ч. 1 ст. 159 КПК України полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя дослідивши клопотання та долучені до нього документи дійшов висновку про наявність підстав для надання тимчасового доступу до документів з можливістю їх вилучення у копіях, оскільки вказаний захід забезпечення кримінального провадження дійсно спрямований на отримання доказів та перевірку вже отриманих доказів у кримінальному провадження, а речі та документи до яких необхідно отримати тимчасовий доступ самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст.159-164,309,372 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання - задовольнити.

Надати дозвілпрокурорам групипрокурорів укримінальному провадженні№ 42019000000001150на тимчасовийдоступ доречей ідокументів,що знаходятьсяу володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 ), з можливістю ознайомлення та вилучення їх копій в паперовому та електронному вигляді на окремому носії:

- документів, передбачені пунктом 2.1 постанови правління НБУ від 26.02.2013 № 57 на підставі яких Національним банком України видано ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ Фінансова компанія « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ліцензій на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків;

- документи, передбачені постановою Правління Національного банку України від 26.02.2013 № 57, які подавались ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ Фінансова компанія « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) до ІНФОРМАЦІЯ_1 щодо змін до внутрішніх правил про переказ коштів;

- документів, передбачені постановою правління Правління Національного банку України від 17.08.2017 №80, щодо узгодження змін до внутрішніх правил про переказ коштів, які подавалися ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ Фінансова компанія « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ЄДРПОУ ( НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) до Національного банку України;

- вхідну, вихідну та внутрішню службову кореспонденцію ІНФОРМАЦІЯ_1 , у тому числі, що передається каналами внутрішньої пошти, каналами документообігу « ІНФОРМАЦІЯ_18 », із зазначенням дат і номерів, надходження/відправлення цих документів, авторів і виконавців, резолюцій та інформації про стан виконання, що стосується розгляду документів, які подавалися ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ Фінансова компанія « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) до ІНФОРМАЦІЯ_1 для отримання ліцензії на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків;

- доповідні (пояснювальні) записки з додатками до них, якими посадові особи НБУ доповідали та/або виносили питання на Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем щодо надання ліцензії на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ Фінансова компанія « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

-документи,передбачені постановоюПравління Національногобанку Українивід 17.08.2017№80,які подавалисяТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 »(ЄДРПОУ НОМЕР_8 ),ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ),ТОВ Фінансовакомпанія « ІНФОРМАЦІЯ_17 »(ЄДРПОУ НОМЕР_7 ),ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ),ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 »(ЄДРПОУ НОМЕР_1 )щодо набуттяабо збільшенняістотної участів небанківськійустанові,щодо учасниківнебанківської установи,які набули/збільшилиістотну участьу небанківськійустанові та щодо збільшення розміру власного (статутного та/або додаткового) капіталу небанківської установи;

- документи, передбачені постановою Правління Національного банку України від 17.08.2017 №80, які подавалися ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ Фінансова компанія « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), а саме: анкети, відомості про структуру власності, письмові запевнення щодо приведення своєї діяльності, структури власності, фінансового стану та ділової репутації у відповідність до вимог Положення про порядок видачі ліцензії на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків;

- документи, передбачені постановою Правління Національного банку України від 17.08.2017 № 80, які подавалися ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » код за ЄДРПОУ НОМЕР_8 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ Фінансова компанія « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за 2018-2019 роки, а саме: фінансова звітність, складена відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності, «Баланс» («Звіт про фінансовий стан»), «Звіт про фінансові результати» («Звіт про сукупний дохід») Звіт про рух грошових коштів, Звіт про власний капітал, аудиторські звіти суб`єктів аудиторської діяльності про підтвердження достовірності та повноти фінансової звітності, її відповідності міжнародним стандартам фінансової звітності;

- документи, передбачені постановою Правління Національного банку України від 04.02.2014 №43, які подавалися з метою внесення ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) до реєстру платіжних систем;

- правила платіжних систем « ІНФОРМАЦІЯ_19 », «Фінансовий світ» платіжними організаціями яких є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

- свідоцтва про узгодження правил платіжних систем «Сity24», «Фінансовий світ», заяви про узгодження змін до правил платіжних систем «Сity24» та «Фінансовий світ»;

- повідомлення з додатками ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які надавались до ІНФОРМАЦІЯ_1 щодо укладення з учасниками платіжних систем договорів;

- рішення службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 щодо узгодження правил платіжних систем, узгодження змін до правил платіжних систем «Сity24» та «Фінансовий світ», доповідні (пояснювальні) записки з додатками до них, якими посадові особи НБУ доповідали та/або виносили питання на рішення Комітету щодо узгодження правил платіжних, узгодження змін до правил платіжних систем «Сity24»; матеріалів, що стали підставою для прийняття таких рішень (доповідні записки, службові листи, електронні повідомлення структурних підрозділів НБУ); протоколи засідання Комітету до вищевказаних рішень з результатами голосування за прийняття таких рішень;

- посвідчення/накази з додатками (програми) на право проведення виїзних планових та позапланових перевірок, довідок про перевірку (обґрунтовані письмові заперечення (зауваження/пояснення) із документальним підтвердженням (у разі їх наявності)), звітів про перевірку стосовно ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ Фінансова компанія « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з моменту отримання вказаними суб`єктами ліцензії на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків по день надання тимчасового доступу до документів;

- перелік службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 , які входили до складу робочої групи для проведення планових/позапланових перевірок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ Фінансова компанія « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

- плани проведення перевірок щодо дотримання об`єктами нагляду (оверсайта) вимог законодавства України з питань діяльності платіжних систем в Україні, затверджені Національним банком України за період 2014-2019 роки;

- подання щодо продовження строку або відміну розпочатої перевірки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ Фінансова компанія « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

- рішення керівництва ІНФОРМАЦІЯ_1 щодо про продовження строку або відміну розпочатої перевірки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ Фінансова компанія « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

- рішення ІНФОРМАЦІЯ_1 , які стали підставою для зупинення/поновлення дії ліцензії на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ Фінансова компанія « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ); (матеріалів, що стали підставою для прийняття таких рішень (доповідні записки, службові листи, електронні повідомлення структурних підрозділів НБУ); протоколи засідання Комітету до вищевказаних рішень з результатами голосування за прийняття таких рішень;

- пропозиції з додатками до них про застосування до ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ Фінансова компанія « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) заходів впливу.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 - знаходиться в матеріалах судового провадження,

Примірник 2- наданий прокурору ОСОБА_5

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.12.2019
Оприлюднено22.02.2023

Судовий реєстр по справі —757/63539/19-к

Ухвала від 18.12.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні