Ухвала
від 16.01.2020 по справі 923/1092/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

16 січня 2020 року справа № 923/1092/16

Господарський суд Херсонської області у складі судді Сулімовської М.Б., за участю секретаря судового засідання Мальцевої О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за заявою: Херсонської ОДПІ Головного управління ДФС у Херсонській області

до боржника: Товариства з обмеженою відповідальністю фірма "Тагіт", м.Херсон

про банкрутство

за участю представників сторін:

від кредитора: ГУ ДПС у Херсонській області, АР Крим та м.Севастополі - Шаповал Д.В. (паспорт НОМЕР_1 , виданий Цюрупинським РВ УМВС України в Херсонській області 31.01.2008р.), заступник начальника відділу, довіреність №184/9/21-22-10-03-04 від 05.09.2019р.,

розпорядник майна: арбітражний керуючий Каленчук О.І. (посвідчення №1769 від 02.12.2015р.)

в с т а н о в и в:

Провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Фірма "Тагіт", м.Херсон порушено ухвалою господарського суду від 16.11.2016р.; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном боржника, призначено розпорядника майна.

Ухвалою господарського суду від 16.05.2017р. затверджено реєстр вимог кредиторів.

Ухвалою від 03.06.2019р. призначено підсумкове засідання на 20.06.2019р., зобов`язано розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю фірма "Тагіт" арбітражного керуючого Каленчук О.І. надати суду протокол загальних зборів кредиторів боржника, на яких обрано комітет кредиторів боржника та вирішено питання щодо подальшої процедури банкрутства товариства, а також протокол засідання комітету кредиторів, на якому вирішено питання про відкриття ліквідаційної процедури або процедури санації боржника, призначення ліквідатора або керуючого санацією боржника, аналіз фінансового становища боржника станом на останню звітну дату.

Вимоги суду, викладені в ухвалі від 03.06.2019р., розпорядником майна не виконано.

У зв`язку із тимчасовою непрацездатністю головуючого у справі судді та скеруванням матеріалів справи до Південно-західного апеляційного господарського суду, судове засідання не відбулось.

Після повернення матеріалів справи до Господарського суду Херсонської області суд ухвалою від 01.11.2019р. прийняв клопотання розпорядника майна про зобов`язання вчинити дії до розгляду у підсумковому засіданні та призначив підсумкове засідання суду на 21.11.2019р. Цією ж ухвалою суд визнав обов`язковою явку в судове засідання представників кредиторів-членів комітету кредиторів, боржника, розпорядника майна та зобов`язав розпорядника майна ТОВ "Тагіт" арбітражного керуючого Каленчук О.І. до 18.10.2019р. виконати вимоги суду, викладені в попередніх ухвалах, з урахуванням приписів Кодексу України з процедур банкрутства.

В судове засідання 21.11.2019р. з`явився представник ініціюючого кредитора.

Розпорядником майна вимоги суду повторно не виконано, витребувані докази щодо скликання та проведення зборів кредиторів, засідання комітету кредиторів, пропозиції щодо подальшої процедури банкрутства, аналіз фінансового становища боржника станом на останню звітну дату, матеріали інвентаризації до суду не подано.

Представник ініціюючого кредитора повідомив, що загальні збори кредиторів розпорядником майна не скликались, питання щодо подальшої процедури банкрутства не вирішено.

Враховуючи неявку розпорядника майна та невиконання останньою вимог суду, у зв`язку з неможливістю вирішення питання щодо подальшої процедури банкрутства товариства, суд, ухвалою від 21.11.2019р., відклав підсумкове засідання на 04.12.2019р.; явку в засідання представників кредиторів-членів комітету кредиторів, боржника, розпорядника майна визнав обов`язковою та повторно зобов`язав розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю фірма "Тагіт" арбітражного керуючого Каленчук О.І. до 02.12.2019р.: надати суду протокол загальних зборів кредиторів боржника, на яких вирішено питання щодо подальшої процедури банкрутства товариства, а також протокол засідання комітету кредиторів, на якому вирішено питання про відкриття ліквідаційної процедури або процедури санації боржника, призначення ліквідатора або керуючого санацією боржника, аналіз фінансового становища боржника станом на останню звітну дату та попередив розпорядника майна арбітражного керуючого Каленчук О.І., що в разі повторного невиконання вимог суду судом буде застосовано заходи процесуального примусу, передбачені Господарським процесуальним кодексом України.

В судове засідання 04.12.2019р. з`явився представник ініціюючого кредитора.

Інші учасники провадження, в тому числі розпорядник майна, в судове засідання не з`явились, про поважність причин неявки суд не повідомили.

Розпорядником майна повторно вимоги суду не виконано, витребуваних матеріалів не подано.

Присутня в судовому засіданні представник ініціюючого кредитора зауважила, що станом на час проведення даного судового засідання податкова інспекція не отримувала від розпорядника майна жодних повідомлень про проведення зборів кредиторів.

В судовому засіданні 04.12.2019р., враховуючи, що за відсутності витребуваних судом у розпорядника майна доказів суд не вбачає можливості вирішити питання щодо переходу до подальшої процедури банкрутства, підсумкове засідання було відкладено на 19.12.2019р.; повторно зобов`язано розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю фірма "Тагіт" арбітражного керуючого Каленчук О.І. до 18.12.2019р.: надати суду протокол загальних зборів кредиторів боржника, на яких вирішено питання щодо подальшої процедури банкрутства товариства, а також протокол засідання комітету кредиторів, на якому вирішено питання про відкриття ліквідаційної процедури або процедури санації боржника, призначення ліквідатора або керуючого санацією боржника, аналіз фінансового становища боржника станом на останню звітну дату, матеріали інвентаризації майнових активів боржника, звіт, підтверджений належними доказами, про проведену в процедурі розпорядження майном роботу.

У визначений судом строк розпорядником майна вимоги суду не виконано, витребувані судом документи не подано.

В судовому засіданні 19.12.2019р. розпорядником майна подано до матеріалів справи клопотання про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури; клопотання про затвердження звіту про нарахування оплати послуг розпорядника майна та понесених витрат; звіт розпорядника майна ТОВ "Тагіт" за результатами дій, вчинених у процедурі розпорядження майном.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши присутніх в судовому засіданні представників кредиторів, розпорядника майна, з урахуванням неподання розпорядником майна як кредиторам так і суду належних та допустимих доказів про відсутність можливості відновити платоспроможність боржника та погасити вимоги кредиторів не інакше, як через застосування ліквідаційної процедури, суд ухвалив про відкладення розгляду справи у підсумковому засіданні на 16.01.2020р.; повторно зобов`язав розпорядника майна арбітражного керуючого Каленчук О.І. - провести аналіз фінансового стану боржника відповідно до Методичних рекомендацій щодо виявлення ознак неплатоспроможності підприємства та ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства, затверджених Наказом Міністерства економіки України 19.01.2006р. №14; повторно скликати загальні збори кредиторів, засідання комітету кредиторів для вирішення питання щодо подальшої процедури банкрутства, на розгляд яких надати відповідний аналіз. До 14.01.2020р. подати до суду аналіз фінансового стану боржника, належним чином оформлені матеріали інвентаризації майнових активів боржника, докази скликання загальних зборів кредиторів та комітету кредиторів, протоколи загальних зборів кредиторів та комітету кредиторів, на яких вирішено питання щодо подальшої процедури банкрутства.

13.01.2020р. розпорядником майна арбітражним керуючим Каленчук О.І. подано до суду - протокол зборів кредиторів від 13.01.2020р., протокол засідання комітету кредиторів від 13.01.2020р., докази направлення запрошення на збори кредиторів та засідання комітету кредиторів, копію відповіді ГУ статистики у Харківській області, протоколи проведеної інвентаризації.

15.01.2020р. розпорядником майна подано до суду додаткові пояснення до аналізу фінансового становища ТОВ фірма "Тагіт".

В судове засідання з`явились представник ініціюючого кредитора та розпорядник майна.

Інші учасники провадження явку уповноважених представників в судове засідання не забезпечили, про поважність причин неявки суд не повідомили.

В судовому засіданні розглянуто клопотання розпорядника майна арбітражного керуючого Каленчук О.І. про зобов`язання вчинити дії від 23.06.2019р., подані розпорядником майна матеріали.

Розглянувши клопотання розпорядника майна про зобов`язання вчинити дії, суд дійшов наступних висновків.

Так 02.07.2019р. розпорядник майна арбітражний керуючий Каленчук О.І звернулась до суду із клопотанням про зобов`язання вчинити дії.

Ухвалою від 05.07.2019р. розгляд клопотання розпорядника майна було відкладено до повернення справи №923/1092/16 із суду вищої інстанції.

Після повернення матеріалів справи до місцевого господарського суду, ухвалою від 01.11.2019р. клопотання розпорядника майна прийнято до розгляду у підсумковому засіданні.

Клопотання розпорядника майна обґрунтовано тим, що керівником боржника ОСОБА_1 на вимогу розпорядника майна, незважаючи на ухвалу суду від 28.03.2017р., не передано бухгалтерську, установчу та іншу документацію боржника, печатки і штампи за актом приймання-передачі.

За наведених обставин розпорядник майна просить суд повторно зобов`язати керівника боржника ОСОБА_1 передати розпоряднику майна боржника ТОВ фірма "Тагіт" арбітражному керуючому Каленчук О.І. бухгалтерську, установчу та іншу документацію боржника, яка ще не була передана, печатки і штампи за актом приймання-передачі.

Розпорядник майна підтримала означене клопотання, просить його задовольнити.

Суд враховує, що ухвалою від 28.03.2017р. у даній справі було задоволено клопотання розпорядника майна арбітражного керуючого Каленчук О.І. про відсторонення керівника ТОВ Фірма "Тагіт" та покладення його обов`язків на розпорядника майна; відсторонено керівника Товариства з обмеженою відповідальністю фірма "Тагіт" (73000, м.Херсон, Миколаївське шосе, 25, код ЄДРПОУ 23759288) ОСОБА_1 від посади та покладено виконання його обов`язків на розпорядника майна - арбітражного керуючого Каленчук Оксану Іванівну.

Цією ж ухвалою зобов`язано ОСОБА_1 передати розпоряднику майна протягом трьох днів бухгалтерську, установчу та іншу документацію боржника, печатки і штампи за актом приймання-передачі.

Ухвала суду від 28.03.2017р. набрала законної сили, є чинною.

За приписами ст.18 ГПК України, судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

З поданого розпорядником майна клопотання про повторне зобов`язання керівника боржника щодо вчинення певних дій вбачається, що з метою отримання документації боржника арбітражний керуючий обмежилась лише направленням на адресу керівника вимоги про передачу бухгалтерської та іншої документації, печаток, штампів. Доказів звернення розпорядника майна до правоохоронних органів про порушення кримінальної справи відносно керівника боржника щодо невиконання судового рішення матеріали справи не містять, в судовому засіданні розпорядник майна зауважила, що до правоохоронних органів не зверталась.

Враховуючи викладене, з огляду на те, що господарським судом вже вирішено питання щодо зобов`язання керівника товариства ОСОБА_1 передати розпоряднику майна певну документацію, печатки, штампи боржника, тощо, шляхом постановлення ухвали суду від 28.03.2017р., яка є чинною, суд не вбачає підстав для задоволення клопотання розпорядника майна від 23.06.2019р., а тому відмовляє в його задоволенні.

Дослідивши документи, подані розпорядником майна 13.01.2020р. та 15.01.2020р. до матеріалів справи, суд зауважує наступне.

Як слідує з поданих матеріалів, 26.12.2019р. за вихідним №02-01/5-78/1 розпорядником майна на адресу всіх кредиторів, уповноваженої особи засновників боржника та представника працівників ТОВ фірма "Тагіт" направлено запрошення на збори кредиторів та засідання комітету кредиторів, які призначено на 13.01.2019р.

До порядку денного зборів кредиторів запропоновано включити питання:

1. Розгляд аналізу фінансового становища ТОВ фірма "Тагіт".

2. Вирішення питання щодо подальшої процедури банкрутства ТОВ фірма "Тагіт".

До порядку денного засідання комітету кредиторів запропоновано питання:

1. Вирішення питання щодо подальшої процедури банкрутства ТОВ фірма "Тагіт".

13.01.2020р. відбулись збори кредиторів.

Як слідує з протоколу №4 зборів, до порядку денного були включені наступні питання:

1. Розгляд звіту розпорядника майна та аналізу фінансового становища ТОВ фірма "Тагіт".

2. Вирішення питання щодо подальшої процедури банкрутства ТОВ фірма "Тагіт".

3. Вирішення питання щодо місця проведення подальших зборів кредиторів у процедурі банкрутства ТОВ фірма "Тагіт".

З наведеного вбачається, що порядок денний зборів кредиторів не відповідає питанням порядку денного, про який йдеться у запрошенні розпорядника майна.

Втім, будь-яких обґрунтованих пояснень щодо доповнення питань порядку денного зборів кредиторів протокол №4 не містить, не надано таких пояснень і розпорядником майна в судовому засіданні.

Також, за результатами розгляду питання щодо аналізу фінансового становища боржника розпорядником майна було повідомлено кредиторів про неможливість складення такого аналізу у зв`язку із неподанням боржником до органів статистики фінансової звітності, у зв`язку з чим кредиторами більшістю голосів присутніх на зборах кредиторів було прийнято рішення про перехід до ліквідаційної процедури без відповідного аналізу фінансового стану ТОВ фірма "Тагіт" у зв`язку із відсутністю будь-яких документів, на підставі яких можливо було б здійснити такий аналіз.

Однак, суд критично ставиться до такої позиції як розпорядника майна так і більшості кредиторів, оскільки, як вже зазначалось в попередніх ухвалах, передумовою для переходу до ліквідаційної процедури є встановлення судом факту неоплатності боржника, тобто перевищення його пасиву над активом.

Суд враховує, що арбітражний керуючий Каленчук О.І. призначена розпорядником майна боржника у даній справі ухвалою суду від 16.11.2016р.

Ухвалою суду від 28.03.2017р. на розпорядника майна за її клопотанням покладено виконання обов`язків керівника боржника у зв`язку із відстороненням від посади керівника товариства ОСОБА_1

Отже, більше двох років розпорядник майна Каленчук О.І. також є керівником підприємства, тобто особою, відповідальною за ведення бухгалтерського обліку та подання фінансової звітності.

В матеріалах справи відсутні докази вжиття розпорядником майна всіх допустимих та можливих заходів щодо встановлення та аналізу фінансового стану боржника як до порушення так і після порушення провадження у справі про банкрутство, як то отримання від податкових органів відповідної фінансової звітності, подання звітності після покладення обов`язків керівника на розпорядника майна, отримання інформації від банківських установ щодо руху та залишку коштів на рахунках товариства.

З матеріалів справи та протоколів зборів вбачається, що розпорядником майна встановлено наявність п`яти записів в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про арешт нерухомого майна боржника. Проте, цій обставині не надано аналізу та жодних правових висновків. Також, з протоколу слідує, що розпорядником майна було встановлено відсутність заставного майна боржника, у зв`язку з чим ще в квітні 2017 року було подано відповідні заяви до правоохоронних органів.

Про результати розгляду означених заяв, можливості повернення заставного майна розпорядником майна до активу боржника не повідомлено.

Всі ці обставини також залишилась поза увагою кредиторів та належного реагування.

За наведеного суд констатує, що розпорядником майна арбітражним керуючим Каленчук О.І. вже вкотре не виконано вимоги суду і приписів Кодексу України з процедур банкрутства та не проведено аналіз фінансового стану боржника.

Також 13.01.2020р. відбулось засідання комітету кредиторів з порядком денним:

1. Затвердження звіту арбітражного керуючого про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна та витрати, понесені арбітражним керуючим у справі.

2. Визначення кандидатури ліквідатора ТОВ фірма "Тагіт".

Суд зауважує, що наведений порядок денний також не відповідає порядку денному, зазначеному в запрошенні на засідання комітету кредиторів. Причому з протоколу неможливо встановити підстави такої невідповідності, а розпорядником майна обґрунтованих пояснень з цього приводу не надано.

Суд також звертає увагу на те, що питання, які розглядались кредиторами, вже були розглянуті на попередньому засіданні комітету кредиторів, за результатами їх розгляду прийнято відповідні рішення.

Крім цього суд звертає увагу на приписи ч.9 ст.48 Кодексу України з процедур банкрутства, відповідно до якої рішення зборів (комітету) кредиторів вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість голосів кредиторів, присутніх на зборах (комітеті) кредиторів.

Результати голосування на засіданні комітету кредиторів 13.01.2020р. не відповідають наведеній нормі.

Підсумовуючи викладене суд зазначає, що з огляду на зазначені обставини господарським судом не можуть бути враховані рішення, прийняті зборами кредиторів та комітету кредиторів 13.01.2020р. при розгляді питання щодо переходу до подальшої процедури банкрутства.

За наведених обставин, а також враховуючи надходження до суду скарги ініціюючого кредитора на бездіяльність розпорядника майна арбітражного керуючого Каленчук О.І., суд дійшов висновку про необхідність відкладення підсумкового засідання.

На підставі викладеного, керуючись ст.44 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.234 ГПК України, суд

у х в а л и в:

1. У задоволенні клопотання розпорядника майна арбітражного керуючого Каленчук О.І. про зобов`язання вчинити дії відмовити.

2. Розгляд справи у підсумковому засіданні відкласти.

3. Призначити підсумкове засідання на 05 лютого 2020 року об 11:40 за адресою: м. Херсон, вул. Театральна, 18, зал судових засідань № 318.

4. Явку в засідання представників кредиторів-членів комітету кредиторів, боржника, розпорядника майна визнати обов`язковою.

5. Ухвалу суду направити учасникам провадження.

Ухвала суду набрала законної сили 16.01.2020р., оскарженню не підлягає.

Суддя М.Б. Сулімовська

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення16.01.2020
Оприлюднено21.01.2020
Номер документу87022701
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/1092/16

Ухвала від 24.09.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 05.07.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 23.11.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 14.11.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 19.09.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 15.06.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 16.12.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні