Рішення
від 21.01.2020 по справі 675/2491/19
ІЗЯСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 675/2491/19

Провадження № 2/675/212/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"21" січня 2020 р. Ізяславський районний суд Хмельницької області в складі: головуючого - судді Столковського В. І., з участю: секретаря судового засідання - Швець-Дідич Р. С., розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження у залі суду в м. Ізяслав цивільну справу за позовом ОСОБА_1 Анни Борисівнидо Тишевицької сільської ради Ізяславського району Хмельницької областіпро визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

У листопаді 2019 року ОСОБА_1 звернулася до суду із позовною заявою до Тишевицької сільської ради Ізяславського району Хмельницької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини. В обґрунтування позову зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її ОСОБА_2 . Позивач являється спадкоємцем останнього, однак у встановлений законом строк до нотаріальної контори не звернулася у зв`язку з тим, що їй не було відомо про наявність спадкового майна. Про те, що ОСОБА_3 за життя належало право власності на земельну ділянку, ОСОБА_1 дізналася тільки нещодавно від працівників Тишевицької сільської ради. Тому позивач просить визначити їй додатковий строк для подання заяви у нотаріальну контору.

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання, призначене судом для розгляду справи по суті, не з`явилася, надіслала до суду письмову заяву про слухання справи за її відсутності, вказала, що позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

Представник відповідача Тишевицької сільської ради Ізяславського району Хмельницької областіРозомнюк Л. А. у судове засідання не прибула,надіслала письмову заяву, в якій просила судові засідання у даній справі проводити без її участі, вказала про визнання позовних вимог.

Згідно вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України у зв`язку з неявкою у судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши письмові матеріали справи, приходить до висновку, що позов слід задовольнити.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для прийняття спадщини.

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 вбачається, що ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно з довідкою Ліщанської сільської ради Ізяславського району Хмельницької області від 14вересня 2017 року № 467 ОСОБА_3 на день смерті був зареєстрованийта постійно проживав у АДРЕСА_1 ).

За змістом свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , повторно виданого Ізяславським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області 25червня 2019 року, матір`ю позивача значиться ОСОБА_4 .

Згідно з даними витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища № 00023486406 від 25 липня 2019 року, виданого Шепетівським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області, при реєстрації шлюбу позивач змінила прізвище з ОСОБА_1 на ОСОБА_1 .

У відповідності до свідоцтва про народження спадкодавця ОСОБА_3 серії НОМЕР_3 його батьками вказані ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

Згідно з витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до статей 126, 133, 135 Сімейного кодексу України № 00019847432 від 28 березня 2018 року, виданого Ізяславським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області, батьками матері позивача ОСОБА_8 та ОСОБА_7 .

Таким чином, матеріалами справи підтверджено, що спадкодавець ОСОБА_3 являвся рідним дядьком позивача.

Відповідно до повідомлення Ізяславської державної нотаріальної контори Хмельницької області від 26листопада 2019 року № 2223/01-16 та інформаційної довідки зі Спадкового реєстру № 58486400 від 26листопада 2019 року, після смерті ОСОБА_3 спадкової справи не заведено.

Таким чином, позивач являється спадкоємцемпісля смерті ОСОБА_3 . Причину пропуску строку для прийняття спадщини суд вважає поважною.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно з ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Тобто, звертаючись до суду з позовом про захист порушених прав, позивач сам визначає особу відповідача, яка, на його думку, порушила його права.

Відповідно до ч. 1 ст. 48 ЦПК України сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач.

Доктринальне тлумачення поняття відповідач свідчить про те, що це особа, яка має безпосередній зв`язок зі спірними матеріальними правовідносинами та, на думку позивача, порушує, не визнає або оспорює його права, свободи чи інтереси і тому має бути залучена до участі у цивільній справі для відповіді за пред`явленими вимогами.

За змістом ч. 1 ст. 1277 ЦК України у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням, зобов`язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою.

Як встановлено судом і це підтверджується державним актом на право власності на земельну ділянку серії ЯЗ № 089697, ОСОБА_3 за життя належало право власності на земельну ділянку площею 1,6418 Га, розташовану на території Тишевицької сільської ради Ізяславського району Хмельницької області.

Зважаючи на викладене, суд приходить до висновку, що належним відповідачем у даній справі є Тишевицька сільська рада Ізяславського району Хмельницької області як орган місцевого самоврядування за місцезнаходженням нерухомого майна, що входить до складу спадщини після смерті ОСОБА_3 .

Таким чином, позов слід задовольнити, визначивши для ОСОБА_1 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 .

На підставі ч. 3 ст. 1272 ЦК України, керуючись ст.ст. 247, 259, 263-265 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

ПозовОСОБА_1 до Тишевицької сільської ради Ізяславського району Хмельницької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщинизадовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 - три місяці після набрання рішенням суду законної сили.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Хмельницького апеляційного суду через Ізяславський районний суд Хмельницької області протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення.Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Позивач ОСОБА_1 : місце проживання - АДРЕСА_2 , рнокпп - НОМЕР_4 .

Відповідач Тишевицька сільська рада Ізяславського району Хмельницької області: місце знаходження - с. Тишевичі, вул. Молодіжна, 25 Ізяславського району Хмельницької області, код ЄДРПОУ - 04406822.

Повне судове рішення складене 21січня 2020 року.

Суддя: В. І. Столковський

СудІзяславський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення21.01.2020
Оприлюднено22.01.2020
Номер документу87039347
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —675/2491/19

Рішення від 21.01.2020

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Столковський В. І.

Ухвала від 23.12.2019

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Столковський В. І.

Ухвала від 23.12.2019

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Столковський В. І.

Ухвала від 25.11.2019

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Столковський В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні