Постанова
від 02.08.2007 по справі 12/133-б-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

12/133-Б-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м.Херсон, вул. Горького, 18


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"02" серпня 2007 р.                                                             Справа № 12/133-Б-07

Господарський суд  Херсонської області  у складі судді   Пінтеліна Т.Г., при секретарі Чернявській О.П.,  розглянувши справу  

за заявою:  Прокурора Великоолександрівського району Херсонської області в інтересах  держави в особі Нововоронцовської МДПІ та УПФУ у Великоолександрівському районі

до:  Відкритого акціонерного товариства "Великоолександрівський райагрохім" вул.Виробнича, 1, смт.Велика Олександрівка  Херсонської області, код ЄДРПОУ №05487254

про визнання банкрутом  

за участю представників:

від кредиторів : - Дегтярьов А.Д. дов. № 678/08 від 01.08.2007р. - УПФУ  в В.  Олександрівському  р-ні, -  Попович О.В. дов. № 44 від 12.01.2007р., - представник Н. Воронцовської  МДПІ,

Прокурор відділу - Пуляєв І.В.

від боржника: не прибули

Відповідно до розпорядження Заступника голови господарського суду Херсонської області № 166 від 24.07.07р. справу передано до провадження судді Пінтеліної Т.Г., яка приймається нею до свого провадження і розглядається по суті.

в с т а н о в и в:

Кредитор звернувся до господарського суду із заявою про визнання боржника банкрутом з  урахуванням особливостей,  встановлених статтею 52  Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, оскільки  боржник  має  заборгованість  перед  державним бюджетом ( орган стягнення  ДПІ )     загальною сумою 680,00грн. До заяви додано копії свідоцтва про державну реєстрацію (а.с. 8),  інших документів, що підтверджують наявність заборгованості боржника, про відсутність будь-якої господарської та підприємницької діяльності боржника.

Боржник в засідання не прибув, представника в засідання не направив, документи не надіслав, хоча про день, місце та час судового засідання був належним чином повідомлений (поштовим повідомленням)але направив супровідний лист з  витребуваними   судом  документами.

На  вимогу суду надійшли довідки стосовно документів та активів  боржника -  від  прокурора Великоолександрівського району (супровідний лист №7/284-07 від 27.07.07р.), від Нововороноцовської МДПІ (супровідний лист №2552/10/10 від 25.07.07р.), від  Херсонського обласного сектора з питань банкрутства ( лист № 30-07/509 від 30.07.07р.) про призначення ліквідатора по справі.  

Відкрите акціонерне товариство „Великоолександрівський райагрохім" має статус юридичної особи та зареєстроване у Великоолександрівському відділенні Нововоронцовської міжрайонної державної податкової інспекції як платник податків.

За даними особових рахунків платника податків станом на 04.07.07 податковий борг складає 156320,56 грн.

За   даними   особових   рахунків   платника   збору   на   обов'язкове   пенсійне страхування станом на 27.06.07 року заборгованість складає 682,65 грн.

В зв'язку з наявністю податкового боргу та на підставі ст. 6 Закону України „Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами", згідно якої у разі, якщо платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання в установлені строки, податковий орган надсилає такому платнику податків податкові вимоги, боржнику направлялись податкові вимоги. Заходи, які вживалися, позитивних результатів не дали.

Крім того, 24.05.06 прокуратурою Великоолександрівського району було подано позовну заяву в інтересах Нововоронцовської МДШ про стягнення з ВАТ „Великоолександрівський райагрохім" заборгованості по орендній платі за землю на суму 63138,45 грн. В ході судових засідань суму позовних вимог було збільшено до 124841,30 грн.

Постановою господарського суду Херсонської області від 31.07.06 по справі №16/178-АП-06 провадження по справі в частині позовних вимог на суму 111172 грн. закрито, а в решті позовних вимог - відмовлено.

Прокуратурою району 10.08.06 було подано апеляційну скаргу на вказану постанову.

Постановою Запорізького апеляційного господарського суду від 28.11.06 по справі №16/178-АП-06 вказану скаргу було задоволено, постанову господарського суду Херсонської області від 31.07.06 скасовано, а позов задоволено і стягнуто з ВАТ „Великоолександрівський райагрохім" 124841,30 грн. заборгованості по орендній платі.

Тобто на даний час факт наявності заборгованості по орендній платі за землю встановлено в судовому порядку.

Також, Управлінням Пенсійного фонду у Великоолександрівському районі на адресу ВАТ „Великоолександрівський райагрохім" надсилалися вимоги. Проте вжиті управлінням заходи щодо стягнення заборгованості позитивних наслідків не дали.

Прокуратурою Великоолександрівського району 06.03.07 було подано позовну заяву до господарського суду Херсонської області в інтересах Управління ПФУ у Великоолександрівському районі до ВАТ „Великоолександрівський райагрохім" про стягнення 682,65 грн. заборгованості по страхових внесках

Постановою господарського суду Херсонської області по справі №7/146-АП-07 від 17.04.07 за вказаним вище позовом прокурора позовні вимоги було задоволено повністю та стягнено з ВАТ „Великоолександрівський райагрохім" 682,65 грн. заборгованості по страхових внесках.

Крім того,   відповідно  до  ч.   1   ст.   52   Закону  України  „Про  відновлення платоспроможності і боржника або визнання його банкрутом" у разі, якщо громадянин - підприємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням,   або  у  разі   ненадання   боржником   протягом   року   до  органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього  боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

Згідно протоколу огляду місцезнаходження ВАТ „Великоолександрівський райагрохім" від 20.06.07., було встановлено, що підприємство ВАТ Великоолександрівський райагрохім", зокрема, його керівні органи відсутні за адресою вказаною у свідоцтві про державну реєстрацію.

Вищевикладене свідчить про наявність підстав для порушення справи про банкрутство, передбачених ч. 1 ст. 52 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в незалежності від суми заборгованості.

Відкритому акціонерному товариству „Великоолександрівський райагрохім" неодноразово направлялись попередження щодо вжиття вичерпних заходів по погашенню податкового боргу, але боржником дієвих заходів не вжито, відповіді на попередження не надано. Перспективи погашення податкового боргу відсутні, оскільки товариство не має можливості розрахуватись з бюджетом, так як існуючий податковий борг не сплачує та накопичує новий, що призводить до значних втрат в частині надходження коштів до бюджетів різних рівнів.

Відповідно до п.3  ст. 6 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно складають не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом.

Згідно ст. 1 вищевказаного Закону кредитором можуть бути органи державної податкової служби та інші державні органи, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння податків і зборів (обов'язкових платежів).

Відповідно до п.2.3.1 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" податкові органи уповноважені здійснювати заходи з погашення податкового боргу. Нововоронцовська міжрайонна державна податкова інспекція згідно із Законом України "Про державну податкову службу в Україні" має статус юридичної особи і є органом державної виконавчої влади, що здійснює контрольні функції з питань правильності нарахування та надходження податків та інших обов'язкових платежів до бюджетів різних рівнів на території Нововоронцовського, Великоолександрівського, Високопільського районів Херсонської області.

Крім цього, згідно п. 5 ст. 64 закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" виконавча дирекція Пенсійного фонду та її територіальні органи також мають право порушувати відповідно до законодавства справу про банкрутство підприємств, організацій в разі систематичної несплати ними страхових внесків.

Загальна сума заборгованості ВАТ „Великоолександрівський райагрохім" по податках та зборах до ПФУ становить 157 003,21 грн., що є достатнім для подання позову також і відповідно до ст. 6 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Органами, уповноваженими здійснювати функції держави у спірних правовідносинах, є Нововоронцовська міжрайонна державна податкова інспекція, управління Пенсійного фонду у Великоолександрівському районі. Необхідність захисту інтересів держави в частині забезпечення стабільних і економічних відносин покладає на прокуратуру обов'язок представництва інтересів держави в суді відповідно до ст.121 Конституції України.

Вищевикладене також свідчить про те, що підприємницька діяльність боржника відсутня, боржник неспроможний провести розрахунок з  кредитором  без визнання його банкрутом   та  відкриття  ліквідаційної процедури .

Згідно статті 209 Господарського кодексу України, у разі нездатності суб'єкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові зобов'язання перед іншими особами або державою інакше як через відновлення його платоспроможності, цей суб'єкт відповідно до частини четвертої статті 205  цього Кодексу визнається неспроможним.

Нездатність боржника відновити свою платоспроможність  та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів інакше  як через застосування визначеної судом ліквідаційної процедури вважається банкрутством.

До суду надійшла пропозиція від Херсонського обласного сектора з питань банкрутства про призначення ліквідатором боржника Шахова Володимира Анатолійовича.

Враховуючи  викладене, керуючись ст. ст. 22 –34, 52 Закону  України  “Про                відновлення платоспроможності боржника або визнання  його банкрутом”, ст. 86                     Господарського процесуального кодексу України, ст.ст.  209 –215 Господарського кодексу України, суд  -

п о с т а н о в и в:

1. Визнати грошові вимоги Нововоронцовської МДПІ  та УПФУ у Великоолександрівському районі  до  боржника.

2. Визнати   Відкрите акціонерне товариство "Великоолександрівський райагрохім" вул.Виробнича, 1, смт.Велика Олександрівка  Херсонської області, код ЄДРПОУ №05487254  банкрутом та  відкрити щодо нього ліквідаційну процедуру строком на 6 місяців.

3.  Призначити ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Шахова Володимира Анатолійовича ( АБ № 271604 від 22.12.05р. адреса : м.Херсон а/с164 73034), та зобов'язати його в 6-місячний термін закінчити ліквідаційну процедуру банкрута та надати суду звіт згідно  ст.  32 Закону.

4. Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження  його майном,  припинити повноваження власників  майна банкрута.

5. Постанову надіслати боржнику, Прокурору області, прокурору В.Олександрівського району, Нововоронцовській МДПІ, УПФУ у В.Олександрівському районі,  В.Олександрівській райдержадміністрації (державному реєстратору),  ВДВС Великоолександрівському райуправлінню юстиції, ліквідатору Шахов В.А., Херсонському сектору з  питань банкрутства.

Суддя                                                                                        Т.Г. Пінтеліна

11прим.

Дата ухвалення рішення02.08.2007
Оприлюднено29.08.2007
Номер документу870461
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/133-б-07

Постанова від 02.08.2007

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні