Рішення
від 21.01.2020 по справі 388/634/19
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 388/634/19

ЗАОЧНЕ Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А І Н И

21.01.2020 року Долинський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді Степанов С.В.

при секретарі Лінська Л.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду м.Долинська цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Новогригорівська Друга сільська рада Долинського району Кіровоградської області про визнання особи такою, що втратила право користування житлом,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача мотивуючи свої вимоги тим, що згідно договору купівлі-продажу жилого будинку від 06.11.1992 року, зареєстрованого за № 40 він є власником житлового будинку, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідач по справі ОСОБА_2 є сином позивача. Згідно довідки від 23.04.2019 року № 02-33/100, виданої виконавчим комітетом Новогригорівської Другої сільської ради Долинського району Кіровоградської області, ОСОБА_2 , 1989 року народження, зареєстрований, але з липня 2015 року по даний час не проживає за місцем реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 .

Звільнившись із місця позбавлення волі у 2015 році, відповідач приїхав до свого батька, який його зареєстрував за вищезазначеною адресою, але син з липня 2015 року не проживає разом із своїм батьком. Відповідач проживає за іншою адресою, з позивачем не спілкується, відмовляється в добровільному порядку знятися з реєстрації місця проживання.

Дана ситуація чинить перешкоди позивачам у користуванні та розпорядженні своїм майном, що змусило його звернутися до суду з даним позовом.

В зв`язку з цим, позивач змушений звернутися до суду з даним позовом за захистом своїх прав.

В судовому засіданні сторона позивача заявлені вимоги підтримала, просила їх задовольнити.

В судове засідання відповідач не з`явився, про розгляд справи повідомлявся, на адресу його місця реєстрації направлявся лист рекомендованою кореспонденцією про виклик до суду. Відповідач про причини неявки суду не повідомив, відзив на позов не надсилав.

Представник третьої особи в судове засідання не з`явились, про розгляд справи повідомлялись, до суду надали заяву про розгляд справи без їх участі.

Суд ухвалює заочне рішення на підставі наявних у справі доказів та існуванням умов передбачених ст.. 280 ЦПК України.

Вивчивши матеріали справи, дослідивши письмові докази, суд встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Копією договору купівлі - продажу жилого будинку від 06.11.1992 року, зареєстрованого за № 40 підтверджується право власності на будинок за позивачем (а.с. 8-9).

Копією довідки засвідченою секретарем Новогригорівської Другої сільської ради від 23.04.2019 року за № 02-33/99 підтверджено, що ОСОБА_1 згідно по господарського обліку дійсно є головою домогосподарства (особовий рахунок № НОМЕР_1 ) та власником будинку за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.10).

Копією довідки засвідченою секретарем Новогригорівської Другої сільської ради від 23.04.2019 року за № 02-33/100 підтверджено, що ОСОБА_2 , 1989р.н., дійсно зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , але з липня 2015 року за вказаною адресою не проживає (а.с.11).

Відповідно до статті 41 Конституції України , кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю.

Згідно приписів ст. 15 ЦК України, ст.3 ЦПК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права в судовому порядку у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Частина перша статті 383 ЦК України передбачає, що власник житлового будинку, квартири має право використовувати помешкання для власного проживання, проживання членів своєї сім`ї, інших осіб і не має права використовувати його для промислового виробництва.

Згідно зі статтею 391 ЦК України, власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Згідно з ч.1, 2 ст. 64 Житлового Кодексу Української РСР члени сім`ї наймача, які проживають разом з ним, користуються нарівні з наймачем усіма правами і несуть усі обов`язки, що випливають з договору найму жилого приміщення. Повнолітні члени сім`ї несуть солідарну з наймачем майнову відповідальність за зобов`язаннями, що випливають із зазначеного договору. До членів сім`ї наймача належать дружина наймача, їх діти і батьки. Членами сім`ї наймача може бути визнано й інших осіб, якщо вони постійно проживають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господарство.

Відповідно до ст. ст. 150, 156 Житлового кодексу Української РСР громадяни, які мають у приватній власності будинок (частину будинку), квартиру, користуються ним (нею) для: собистого проживання і проживання членів їх сімей і мають право розпоряджатися цією власністю на свій розсуд: продавати, дарувати, заповідати, здавати в оренду, обмінювати, закладати, укладати інші не заборонені законом угоди. Члени сім`ї власника жилого будинку (квартири), які проживають разом з ним у будинку (квартирі), що йому належить, користуються жилим приміщенням нарівні з власником будинку (квартири), якщо при їх вселенні не було іншої угоди про порядок користування цим приміщенням.

Відповідно до ч.2 ст. 405 ЦК України, член сім`ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім`ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

Статтею першою Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 1950 року, до якої України приєдналась 17 липня 1997 року, Першого протоколу та протоколів №2, 4, 7 та 11 до Конвенції, закріплено принцип непорушності права приватної власності, який означає право особи на безперешкодне користування своїм майном та закріплює право власника володіти, користуватися і розпоряджатися належним йому майном, на власний розсуд вчиняти щодо свого майна будь-які угоди, відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Враховуючи вище викладене встановлено, що будинок за адресою: АДРЕСА_1 належить на праві приватної власності позивачу ОСОБА_1 , а відповідач ОСОБА_2 у зазначеному будинку зареєстрований, але з 2015 року у в ньому не проживає, дане унеможливлює позивача у здійсненні будь-яких дій щодо користування та розпорядження своїм майном. З огляду на встановленні обставини, суд вбачає підстави для задоволення позовних вимог позивача.

Керуючись ст.ст 12, 13, 258, 259, 280-283, 289 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 (зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_2 , третя особа: Новогригорівська Друга сільська рада Долинського району Кіровоградської області, код ЄДРПОУ 04365721 (місцезнаходження: вул. Нова, 42, с. Новогригорівка Друга, Долинський район Кіровоградська область) про визнання особи такою, що втратила право користування житлом - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 таким, що втратив право користування житловим будинком, що розташований в АДРЕСА_1 .

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача відповідно до ст.284 ЦПК України.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом 30 днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення суду може бути оскаржено у порядку, передбаченому ст. 354 ЦПК України, безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Долинського районного суду С. В. Степанов

СудДолинський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення21.01.2020
Оприлюднено22.01.2020
Номер документу87047414
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —388/634/19

Рішення від 21.01.2020

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Степанов С. В.

Ухвала від 18.09.2019

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Степанов С. В.

Ухвала від 15.05.2019

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Степанов С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні