Ухвала
від 16.01.2020 по справі 911/308/18
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про відкладення розгляду справи

"16" січня 2020 р. Справа№ 911/308/18

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Тарасенко К.В.

суддів: Шаптали Є.Ю.

Іоннікової І.А.

при секретарі судового засідання: Горді В.В.

за участі представників сторін: згідно з протоколом судового засідання від 16.01.2020

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали апеляційних скарг Комунального підприємства Координаційний центр з будівництва та земельних питань Вишгородської міської ради та Вишгородської районної ради Київської області

на рішення Господарського суду Київської області

від 03.06.2019 (повний текст складено 27.06.2019)

у справі № 911/308/18 (суддя: Карпечкін Т.П.)

за позовом Комунального підприємства Координаційний центр з будівництва та земельних питань Вишгородської міської ради

до Вишгородської районної ради

про визнання недійсним свідоцтва на право власності та зобов`язання звільнити самовільно зайняту земельну ділянку

та за зустрічним позовом Вишгородської районної ради

до 1) Комунального підприємства Координаційний центр з будівництва та земельних питань Вишгородської міської ради

2) Вишгородської міської ради

3) Головного управління Держгеокадастру у Київській області

про визнання недійсним рішення та зобов`язання вчинити дії

ВСТАНОВИВ:

Комунальне підприємство Координаційний центр з будівництва та земельних питань Вишгородської міської ради звернулось до Господарського суду Київської області з позовом до Вишгородської районної ради про визнання недійсним свідоцтва на право власності серія та номер: САК154517 №4306423, видане відповідачу 03.06.2013 року Реєстраційною службою Вишгородського районного управління юстиції в Київській області та зобов`язання відповідача звільнити самовільно зайняту двома гаражами літ. Е і І і господарською будівлею Є спірну земельну ділянку кадастровий номер 3221810100:01:135:6601, яка належить на праві власності позивачу і розташована по вул . Київська в м. Вишгороді Київської області, шляхом знесення за власний рахунок.

Рішенням Господарського суду Київської області від 03.06.2019 у задоволенні первісного позову Комунального підприємства Координаційний центр з будівництва та земельних питань Вишгородської міської ради до Вишгородської районної ради про визнання недійсним свідоцтва на право власності та зобов`язання звільнити самовільно зайняту земельну ділянку відмовлено повністю.

У задоволенні зустрічного позову Вишгородської районної ради до Комунального підприємства Координаційний центр з будівництва та земельних питань Вишгородської міської ради , Вишгородської міської ради та Головного управління Держгеокадастру у Київській області про визнання недійсним рішення та зобов`язання вчинити дії відмовлено повністю.

Не погоджуючись із винесеним рішенням, Комунальне підприємство Координаційний центр з будівництва та земельних питань Вишгородської міської ради звернулось до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, у якій просить суд скасувати рішення Господарського суду Київської області від 03.06.2019 у справі №911/308/18 в частині відмови у задоволенні первісного позову позивача та прийняти нове рішення, яким задовольнити первісний позов повністю.

Відповідно до витягу з протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 05.11.2019 для розгляду даної справи визначено наступний склад колегії суддів: головуючий суддя - Тарасенко К.В., судді: Іоннікова І.А., Шаптала Є.Ю.

У свою чергу, Вишгородська районна рада Київської області звернулась до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, у якій просить суд скасувати рішення Господарського суду Київської області від 03.06.2019 у справі №911/308/18 в частині відмови у задоволенні позовних вимог, викладених у зустрічному позові та прийняти нове рішення, яким зустрічні позовні вимоги задовольнити повністю.

Відповідно до витягу з протоколу передачі судової справи раніше визначеному головуючому судді (судді - доповідачу) (складу суду) від 05.11.2019 апеляційну скаргу Вишгородської районної ради Київської області передано на розгляд раніше визначеному автоматизованою системою складу суду.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 07.11.2019 відкрито апеляційне провадження у справі №911/308/18 за апеляційними скаргами Комунального підприємства Координаційний центр з будівництва та земельних питань Вишгородської міської ради та Вишгородської районної ради Київської області на рішення Господарського суду Київської області від 03.06.2019 у справі № 911/308/18. Об`єднано в одне апеляційне провадження апеляційні скарги Комунального підприємства Координаційний центр з будівництва та земельних питань Вишгородської міської ради та Вишгородської районної ради Київської області на рішення Господарського суду Київської області від 03.06.2019 у справі № 911/308/18. Розгляд апеляційних скарг призначено на 05.12.2019.

04.12.2019 від Фонду комунального майна Вишгородського району надійшло клопотання про вступ у справу як третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача за первісним позовом, яке мотивоване тим, що рішення у даній справі може вплинути на права та обов`язки заявника щодо майна яке є предметом первісного позову.

05.12.2019 від Товариства з обмеженою відповідальністю Житловий комплекс Новий Вишгород надійшло клопотання про залучення до участі у справі, яке мотивоване тим, що рішення у даній справі може вплинути на права та обов`язки заявника як сторони у договорі, яка приймає учать у будівництві об`єктів на спірній земельній ділянці.

05.12.2019 судове засідання не відбулось у зв`язку з перебуванням головуючої судді Тарасенко К.В. у відпустці.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 06.12.2019 розгляд апеляційних скарг призначено на 09.12.2019.

До початку розгляду справи через канцелярію Північного апеляційного господарського суду від Комунального підприємства Координаційний центр з будівництва та земельних питань Вишгородської міської ради надійшло клопотання про відкладення розгляду.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 09.12.2019 розгляд справи відкладено на 16.01.2020.

У судовому засіданні 16.01.2020 представник позивача за первісним позовом, враховуючи складність справи, заявив про необхідність здійснення розгляду спору у більш тривалий, розумний, строк, необхідний для правильного вирішення спору.

Дослідивши у судовому засіданні клопотання Фонду комунального майна Вишгородського району та Товариства з обмеженою відповідальністю Житловий комплекс Новий Вишгород про залучення їх до участі у справі, колегія суддів зазначає наступне.

Згідно з нормами ст. 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Враховуючи обставини справи та наявні в ній докази, колегія суддів дійшла висновку про наявність підстав для залучення до участі у справі Фонду комунального майна Вишгородського району та Товариства з обмеженою відповідальністю Житловий комплекс Новий Вишгород як третіх осіб.

Крім того, відповідно до п.10. ч. 2 ст. 2 Господарського процесуального кодексу України основними засадами (принципами) господарського судочинства є зокрема розумність строків розгляду справи судом. Статтею 114 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що суд має встановлювати розумні строки для вчинення процесуальних дій. Строк є розумним, якщо він передбачає час, достатній, з урахуванням обставин справи, для вчинення процесуальної дії, та відповідає завданню господарського судочинства.

Статтею 273 Господарського процесуального кодексу України встановлено граничний строк для розгляду апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції, а саме протягом шістдесяти днів з дня постановлення ухвали про відкриття апеляційного провадження у справі.

Таким чином, крім традиційного визначення граничних (максимальних) строків розгляду, у новій редакції процесуального кодексу (яка набрала чинність з 15.12.2017) висувається додаткова вимога про необхідність дотримання розумного для кожного випадку строку. Тобто, якщо процесуальним законом і встановлені конкретні граничні максимальні строки розгляду судової справи, їх дотримання не можна вважати єдиним критерієм для визначення розумності часу вирішення конкретної справи.

Для встановлення розумності строку розгляду конкретної справи у національних судових органах Європейський Суд виробив у своїй практиці кілька взаємопов`язаних критеріїв:

- складність справи;

- поведінка заявника (тобто особи, яка звернулася до Європейського Суду);

- поведінка судових та інших державних органів;

- важливість предмету розгляду для заявника.

Отже, аналіз практики Європейського суду щодо тлумачення положення розумний строк свідчить: в рішенні у справі Броуган (Brogan) та інші проти Сполученого Королівства він роз`яснив, що строк, який можна визначити розумним, не може бути однаковим для всіх справ, і було б неприродно встановлювати один строк в конкретному цифровому виразі для усіх випадків. Таким чином, у кожній справі виникає проблема оцінки розумності строку, яка залежить від певних обставин.

Довга тривалість розгляду справи може бути визнана розумною, якщо сама справа є складною як з фактичного, так і з правового боку.

З огляду на вищевикладене та з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи, враховуючи поведінку сторін, а також необхідність залучення до участі у справі третіх осіб, колегія суддів дійшла висновку про необхідність вийти за межі граничного строку розгляду даної справи.

Згідно з ч. 11, ст. 270 Господарського процесуального кодексу України суд апеляційної інстанції відкладає розгляд справи в разі неявки у судове засідання учасника справи, стосовно якого немає відомостей щодо його повідомлення про дату, час і місце судового засідання, або за його клопотанням, коли повідомлені ним причини неявки будуть визнані судом поважними.

Колегія суддів, враховуючи неявку представників відповідача-3 за зустрічним позовом, а також враховуючи необхідність забезпечити особам, яких було залучено до справи, ознайомитись з матеріалами справи та надати свої пояснення щодо обставин справи, з метою повного та всебічного вивчення матеріалів справи та забезпечення прав на участь своїх представників у засіданні господарського суду, відповідно до ст. 270 Господарського процесуального кодексу України дійшла до висновку про відкладення розгляду справи.

З огляду на викладене, керуючись ст.ст. 50, 234, 270 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання Фонду комунального майна Вишгородського району про вступ у справу та клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю Житловий комплекс Новий Вишгород про залучення третьої особи задовольнити.

2. Залучити до участі у справі Фонд комунального майна Вишгородського району (адреса: 07300, Київська обл., Вишгородський р-н, місто Вишгород, пл. Шевченка, 1, код ЄДРПОУ 20583073) як третю особу, яка не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача за первісним позовом.

3. Залучити до участі у справі Товариство з обмеженою відповідальністю Житловий комплекс Новий Вишгород (адреса: 07300, Київська обл., Вишгородський р-н, місто Вишгород, вул. Шолуденка, 14, кімната 23, код ЄДРПОУ40460722) як третю особу, яка не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача за первісним позовом.

4. Відкласти розгляд справи №911/308/18 на 11.02.2020 об 14:30 год. Засідання відбудеться в приміщенні Північного апеляційного господарського суду за адресою: 04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 1А, зал судових засідань №2.

5. Зобов`язати Комунальне підприємство Координаційний центр з будівництва та земельних питань Вишгородської міської ради направити на адреси Фонду комунального майна Вишгородського району та Товариства з обмеженою відповідальністю Житловий комплекс Новий Вишгород :

- копію первісної позовної заяви з додатками;

- копію рішення Господарського суду Київської області від 03.06.2019 у справі № 911/308/18;

- копію апеляційної скарги.

6. Зобов`язати Вишгородську районну раду направити на адреси Фонду комунального майна Вишгородського району та Товариства з обмеженою відповідальністю Житловий комплекс Новий Вишгород :

- копію зустрічної позовної заяви з додатками;

- копію апеляційної скарги.

7. Зобов`язати Комунальне підприємство Координаційний центр з будівництва та земельних питань Вишгородської міської ради та Вишгородську районну раду надати докази виконання п. 5 та п. 6 резолютивної частини ухвали у строк до 29.01.2020.

8. Запропонувати Фонду комунального майна Вишгородського району та Товариству з обмеженою відповідальністю Житловий комплекс Новий Вишгород ознайомитись з матеріалами справи та надати пояснення щодо суті спору та заявлених апеляційних скарг.

9. Встановити строк для подачі відзивів, заяв, пояснень, клопотань, заперечень до 04.02.2020 .

Роз`яснити учасникам справи, що будь-які заяви, пояснення, клопотання, заперечення мають бути оформлені відповідно до ст. 170 ГПК України і подаватись згідно ст. 169 ГПК України тільки в письмовій формі через канцелярію Північного апеляційного господарського суду, за адресою: м. Київ, вул. Шолуденка, 1, літера А (І поверх).

10. Попередити учасників справи, що заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду відповідно до ч. 2 ст. 207 ГПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями Північного апеляційного господарського суду.

Головуючий суддя К.В. Тарасенко

Судді Є.Ю. Шаптала

І.А. Іоннікова

СудПівнічний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення16.01.2020
Оприлюднено22.01.2020
Номер документу87054127
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/308/18

Постанова від 18.01.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Ухвала від 23.11.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Ухвала від 15.06.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Ухвала від 01.06.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Ухвала від 20.04.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Ухвала від 13.04.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Ухвала від 12.03.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Ухвала від 24.06.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Ухвала від 02.06.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Ухвала від 12.03.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні