Ухвала
від 13.01.2020 по справі 468/6/20-ц
БАШТАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

№ 468/6/20-ц

2/468/151/20

БАШТАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД


56101 Миколаївська область м. Баштанка вул. Полтавська 43

У Х В А Л А

( про залишення заяви без руху )

13.01.2020 року суддя Баштанського районного суду Миколаївської області Янчук С.В. розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Авангард про визнання договору купівлі-продажу житлового будинку дійсним та визнання права власності на житловий будинок,

В С Т А Н О В И В:

До суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Авангард про визнання договору купівлі-продажу житлового будинку дійсним та визнання права власності на житловий будинок, що розташований в АДРЕСА_1 .

Позовну заяву подано без додержання вимог, викладениху статті 175 ЦПК України.

- відповідно до вимог п.5 ч.3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити: виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Позивач просить визнати за ним право власності на вище вказаний житловий будинок, що належить відповідачу.

Разом з тим, заява та додані до неї документи не містять відомостей на підтвердження того, за ким саме залишається зареєстрованим право власності на вказаний будинок на момент звернення до суду з вказаною заявою (відомості державного реєстратора на момент звернення до суду), зважаючи, що позивачем до заяви додано лише відомості КП Баштанське РБТІ про право власності на будинок станом ще на 31.12.2012 року.

Також заява та додані до неї документи не містять відомостей на підтвердження відсутності обставин, які б перешкоджали відчуженню будинку на користь позивача, а саме відомості державного реєстратора про відсутність (або ж наявність) обтяжень даного будинку станом на момент звернення до суду з вказаною заявою.

Крім того, відповідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

За змістом ч.3 ст. 6 Закону України "Про судовий збір" за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Позовна заява одночасно містить як вимогу немайнового характеру (визнання договору купівлі-продажу житлового будинку дійсним), так і майнового характеру (визнання права власності на житловий будинок).

Проте, до позовної заяви додано документ на підтвердження сплати судового збору лише за вимогу майнового характеру, при цьому позовна заява та додані до неї документи не містять відомостей, що підтверджують підстави звільнення позивача від сплати судового збору відповідно до закону.

В свою чергу згідно з п.п.2 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України „Про судовий збір" сума судового збору за позовною вимогою немайнового характеру, яка подана фізичною особою, має становити 0,4 розміру прожиткового мінімумудля працездатних осіб, що на день подання позову становило 768 грн. 40 коп.

Зазначене, у свою чергу, вказує на необхідність позивача додати до позовної заяви документ, який підтверджує сплату позивачем суми судового збору за подання вказаного позову, яка становить 768,40 грн, за реквізитами , які почали діяти з 01.01.2020 року, а саме: отримувач Баштан.УК/Баштанський р-н/22030101, код отримувача 37893760, банк отримувача Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО) 899998, рахунок отримувача UA488999980313161206000014026, код класифікації доходів бюджету 22030101, призначення платежу ;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи); судовий збір, за позовом Департаменту патрульної поліції, Баштанський районний суд Миколаївської області.

Крім того, відповідно до ч. 5 ст. 177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

На підтвердження обставин, викладених в позовній заяві, до неї додано довідки СТОВ Авангард , проте через неякісний відтиск печаті їх зміст в повному обсязі неможливо прочитати.

Відповідно до ч. 2 ст. 95 ЦПК України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Всупереч зазначеному позивач додав до позовної заяви копії документів (копії довідок СТОВ "Авангард", КБ "Баштанське РБТІ", звіт про оцінку майна), які засвідчені лише самим позивачем, обґрунтування неможливості надання оригіналів вказаних документів, позов не містить.

Із викладеного слід, що позовна заява подана без додержання вимог ст.ст. 175, 177 ЦПК України, а тому це є підставою для залишення її без руху для виправлення вказаних недоліків шляхом приведення позовної заяви у відповідність до вимог ст. 175 ЦПК України, а також надання вище вказаних документів, зокрема, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі .

На підставі викладеного та керуючись ст. 185, 260 ЦПК України, суддя,

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Авангард про визнання договору купівлі-продажу житлового будинку дійсним та визнання права власності на житловий будинок - залишити без руху.

Надати позивачу строк для виправлення вказаних в ухвалі недоліків але не пізніше десяти днів з дня отримання позивачами ухвали, роз`яснивши, що в разі невиконання вказаних в ухвалі вимог, позовна заява вважається неподаною і повертається.

Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СУДДЯ

СудБаштанський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення13.01.2020
Оприлюднено22.01.2020
Номер документу87057196
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —468/6/20-ц

Рішення від 01.04.2020

Цивільне

Баштанський районний суд Миколаївської області

Янчук С. В.

Ухвала від 05.02.2020

Цивільне

Баштанський районний суд Миколаївської області

Янчук С. В.

Ухвала від 13.01.2020

Цивільне

Баштанський районний суд Миколаївської області

Янчук С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні