Рішення
від 15.01.2020 по справі 478/1943/19
КАЗАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №478/1943/19

Провадження №2/478/43/2020

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 січня 2020 року. Казанківський районний суд Миколаївської області в складі: головуючий - суддя Іщенко Х.В., при секретарі Луговській А.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду смт Казанка цивільну справу за позовом Акціонерного товариства Миколаївобленерго до ОСОБА_1 про стягнення боргу за не обліковану електричну енергію

В С Т А Н О В И В:

25.11.2019 року представник акціонерного товариства Миколаївобленерго звернувся до суду з позовною заявою до ОСОБА_1 про стягнення боргу за не обліковану електричну енергію.

Позовні вимоги обґрунтовуванні тим, що відповідач є споживачем електричної енергії, проживає та зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . За цією адресою відкрито особовий рахунок №39080002. 10.01.2018 року, при проведенні технічної перевірки електроустановок відповідача, було виявлено порушення ПКЕЕН, а саме: самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі енергопостачальника відкритою електропроводкою поза приладом обліку електричної енергії з порушенням схеми обліку, що можливо виявити під час проведення контрольного огляду приладу обліку. Порушення п.42 ПКЕЕН. По даному факту складено акт про порушення №S 9395 від 10.01.2018 року який підписали представники енергопостачальника. Відповідач від підпису відмовився, про що було зафіксовано у акті. Відповідно до положень п.п.3.3, 3.5 Методики визначення обсягу та вартості не облікованої електричної енергії, внаслідок порушення відповідачем ПКЕЕН, вартість обсягу не облікованої електричної енергії з урахуванням тарифів для населення, що діяли в період, за який розраховується розмір не облікованої електричної енергії складає 21774,99 грн. Станом на жовтень 2019 року рахунок вартості за не обліковану електричну енергію відповідачем не сплачений. Посилаючись на вищевикладене, представник позивача просив стягнути з відповідача на користь ПАТ Миколаївобленерго борг за не обліковану електричну енергію у сумі 21774,99 грн. та витрати по сплаті судового збору у сумі 1921,00 грн.

В судове засідання представник позивача не з`явився, надав до суду заяву, у якій зазначив, що позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити, не заперечує проти розгляду справи без його участі та прийняття заочного рішення по справі.

В судове засідання відповідач не з`явився, про дату, час та місце судового засідання повідомлявся належним чином, причини неявки суду не повідомив.

Суд вважає, за можливим вирішити справу на підставі наявних у ній матеріалів та постановити заочне рішення, проти чого не заперечує представник позивача, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Всебічно проаналізувавши обставини справи в їх сукупності, оцінивши за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному і об`єктивному розгляді справи, зібрані по справі докази, керуючись законом, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

В судовому засіданні встановлено, що відповідач є споживачем електричної енергії, яку постачає АТ Миколаївобленерго за адресою: АДРЕСА_1 . За цією адресою на відповідача відкрито особовий рахунок № НОМЕР_1 .

Також встановлено, що в ході технічної перевірки електроустановок, 10.01.2018 року року було виявлено порушення п.42 ПКЕЕН, у вигляді самовільного підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі енергопостачальника відкритою електропроводкою з порушенням схеми обліку, що можливо виявити під час проведення контрольного огляду приладу обліку.

За фактом порушення було складено акт № S 9395 від 10.01.2018 року.

Відповідно до протоколу від 31.01.2018 року №145, комісією з розгляду акта про порушення №S 9395 від 10.01.2018 року було прийнято рішення про причетність відповідача до порушення, а саме самовільного підключення з порушенням схеми обліку, в результаті якого ним було реально спожито за період з 10.01.2017 року по 10.01.2018 року, але не враховано приладом обліку та не сплачено, обсяг електричної енергії на суму 21774,99 грн.

Частиною 1 ст.77 ЗУ Про ринок електричної енергії , учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом.

Пунктом 4 ч.2 ст.77 Про ринок електричної енергії передбачено, що правопорушенням на ринку електричної енергії є крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

У відповідності до Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 за № 312 (які набрали чинності 19.04.2018 та почали діяти 26.06.2018, у зв`язку із втратою чинності Правил користування електричною енергією для населення), що діяли на момент виникнення спірних правовідносин. Відповідач та Позивач знаходяться у договірних відносинах.

Відповідно до підпункту 3 п. 5.1.1 ПРРЕЕ оператор системи має право проводити обстеження електроустановок споживачів щодо виявлення споживання електричної енергії поза засобами вимірювання та інших порушень, що викликають неправильне вимірювання обсягів споживання електричної енергії.

Відповідно до підпункту 12 п. 5.1.1 ПРРЕЕ оператор системи має право складати акти про невідповідність дій (бездіяльності) споживача умовам договору споживача при! надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії та порушення вимог законодавства України у сфері енергетики.

Відповідно до п. 8.2.5 ПРРЕЕ у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушення цих Правил, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, на місяці виявлення порушення у присутності споживача або представника споживача оформляється акт про порушення.

Розмір відшкодування збитків, заподіяних енергопостачальнику внаслідок користування електричною енергією обчислюється відповідно до Методики, затвердженої Національною комісією регулювання електроенергетики України.

Така Методика визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами Правил користування електричною енергією, була затверджена постановою НКРЕ України № 562 від 04.05.2006 року.

Відповідно до п. 3.3 Методики розрахунок вартості необлікованої електричної енергії здійснюється: за добовою величиною розрахункового споживання електричної енергії; за тарифами (цінами) для населення. що діяли в період, за який розраховується розмір вартості недооблікованої електричної енергії; за кількістю днів - якщо споживач установив пристрій. що занижує покази приладу обліку. вчинив інші дії, що призвели до споживання необлікованої електричної енергії, виявити які представники постачальника електричної енергії під час проведення контрольного огляду приладу обліку не мали можливості, споживачу робиться перерахунок за спожиту електричну енергію з дати останньої технічної перевірки або допуску електроустановки споживача в експлуатацію (якщо технічна перевірка в період з дати допуску електроустановки споживача до дати виявлення порушення не проводилась) чи набуття прав власності на об`єкт (приміщення), але не більше ніж за три роки.

Положеннями п. 3.5 Методики передбачено, що у разі виявлення у споживача порушень, зазначених у підпунктах 1 - 3 пункту 3.1 цієї глави, у разі виявлення випадків фіксації індикаторами впливу постійного (змінного) магнітного або електричного полів, та порушень, зазначених у підпунктах 5, 6 пункту 3.1 Методики, добовий обсяг споживання електричної енергії Wдоб.с.п. (кВт-год) через проводи, якими здійснене самовільне підключення або підключення поза приладом обліку, визначається за формулою (2.7) Методики.

При визначені розміру збитків, які підлягають стягненню із споживача ОСОБА_1 , суд керується розрахунком, доданим АТ Миколаївобленерго до акту №S 9395 від 10.01.2018 року про порушення ПКЕЕН.

Виходячи з вищенаведеного, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позову та стягненню з відповідача на користь позивача 21774,99 грн. боргу за не обліковану електричну енергію.

Крім того відповідно до п.1 ч.2 ст.141 ЦПК України з відповідача необхідно стягнути на користь позивача понесені останнім судові витрати у розмірі 1921,00 грн.

Керуючись ст.ст.10, 18, 23, 76, 279, 258, 259, 263-265, 282, 352, 354 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Позов Акціонерного товариства Миколаївобленерго до ОСОБА_1 про стягнення боргу за не обліковану електричну енергію - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства Миколаївобленерго борг за не обліковану електричну енергію у сумі 21774 (двадцять одну тисячу сімсот сімдесят чотири) гривні 99 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства Миколаївобленерго витрати по сплаті судового збору у розмірі 1921 (одна тисяча дев`ятсот двадцять одну) гривню.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач: Акціонерне товариство Миколаївобленерго місце знаходження: вул. Громадянська, 40, м. Миколаїв, 54017.

Реквізити для стягнення боргу та судового збору: р/р НОМЕР_2 в АТ Приватбанк , ЄДРПОУ25713051, отримувач - філія АТ Миколаївобленерго Казанківського району.

Відповідач: ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 .

Суддя:

СудКазанківський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення15.01.2020
Оприлюднено22.01.2020
Номер документу87057381
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —478/1943/19

Рішення від 15.01.2020

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Іщенко Х. В.

Ухвала від 27.11.2019

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Іщенко Х. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні