Рішення
від 14.01.2020 по справі 242/7302/19
СЕЛИДІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 242/7302/19

Провадження № 2/242/176/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 січня 2020 р. м.Селидове

Селидівський міський суд Донецької області в складі головуючого судді Черкова В.Г., при секретарі Кідрон О.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Управління освіти Донецької міської ради про припинення трудових відносин, -

ВСТАНОВИВ:

20.12.2019 р. позивач звернулася до суду із зазначеним позовом.

Стислий виклад позиції позивача.

Позивач перебувала у трудових відносинах з дошкільним учбовим закладом Дубок № 46 Куйбишевського районного відділу освіти Управління освіти Донецької міської ради з 07.06.2005 р. по 30.09.2015 р. Даний дошкільний заклад розташований на території м.Донецьк. У зв`язку з ескалацією збройного конфлікту та неможливістю щоденно перетинати лінію зіткнення з окупованою територією 30.09.2015 р. звільнилася за власним бажанням, в трудовій книжці було зроблено відповідний запис. У липні 2017 р. звернулася до Торецького ОУ ПФУ Донецької області, де перебуває на обліку, із заявою про перерахунок пенсії як непрацюючій особі, де отримала відмову, яка вмотивована тим, що до трудової книжки внесено запис про звільнення 30.09.2015 р., який закріплено печаткою неналежного зразку, у зв`язку з чим вважати її непрацюючою немає підстав. Просила припинити трудові відносини між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та Комунальним дошкільним закладом яслі-сад № 46 м.Донецька Управління освіти Донецької міської ради з 30 вересня 2015 року за ч.1 ст.38 КЗпП України за власним бажанням.

Процесуальні дії у справі.

24.12.2019 р. відкрито провадження по справі. Розгляд справи здійснюється в прядку спрощеного провадження без виклику сторін.

Заперечення відповідача.

Відповідач у строк, визначений в ухвалі про відкриття провадження, відзив на позовну заяву не надав.

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини. Мотивована оцінка кожного аргументу, наведеного учасниками справи, щодо наявності чи відсутності підстав для задоволення позову.

Згідно відомостей з трудової книжки ОСОБА_1 , остання з 07.06.2005 р. перебувала у трудових відносинах з дошкільним учбовим закладом Дубок № 46 Куйбишевського районного відділу освіти Управління освіти Донецької міської ради, була звільнена 30.09.215 р., про що зроблено відповідний запис, який засвідчений печаткою неналежного зразка.

Рішенням від 26.07.2017 р. № 528 в перерахунку пенсії як непрацюючий ОСОБА_1 відмовлено.

Згідно роз`яснення ГУ ПФУ в Донецькій області від09.01.2018 р. в перерахунку пенсії, як непрацюючій, було відмовлено, оскільки запис про звільнення 30.09.2015 р. завірено печаткою підприємства з непідконтрольної території.

Як вбачається з інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Управління освіти Донецької міської ради зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 , не перебуває в процесі припинення.

Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування.

Згідно з ч.1 ст.5 ЦПК України визначено, що здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором. При цьому, зі змісту ст.ст.55, 124 Конституції України та ст.13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод випливає, що кожна особа має право на ефективний засіб правового захисту, не заборонений законом.

Відповідно до положень ч. 3 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Згідно з вимогами ст. 76-81 ЦПК України засобами доказування у цивільній справі є письмові, речові і електронні докази, висновки експерта, показання свідків. Суд приймає до розгляду лише ті докази, які мають значення для справи. Обставини, які за законом повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися ніякими іншими засобами доказування. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідно до ст.43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Згідно із ст.13 Цивільно-процесуального кодексу України (далі за текстом - ЦПК України), суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. … Учасник справи, розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд…

Згідно з розпорядженням КМУ № 1085-р від 07 листопада 2014 року Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення , м. Донецьк знаходиться на території, де органи влади не здійснюють на даний час свої повноваження.

Частиною 1 ст. 18 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України від 15 квітня 2014 року № 1207-VII (із змінами та доповненнями), громадянам України гарантується дотримання у повному обсязі їхніх прав і свобод, передбачених Конституцією України, у тому числі соціальних, трудових, виборчих прав та права на освіту, після залишення ними тимчасово окупованої території.

Відповідно до ст.21 КЗпП України трудовим договором є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов`язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов`язується виплачувати робітникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Як передбачено п.1 ч.1 ст. 23 КЗпП України, трудовий договір може бути безстроковим, що укладається на невизначений строк.

Згідно п. 4 ч. 1ст. 36 КЗпП України однією з підстав припинення трудового договору є розірвання трудового договору з ініціативи працівника.

Відповідно до ст. 38 КЗпП України працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні.

Враховуючи, що позивач позбавлена можливості в позасудовому порядку припинити трудові відносини між нею та відповідачем, місце реєстрації якого зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 , що порушує її права, а також приймаючи до уваги, що умови трудового договору фактично не виконуються обома сторонами, суд дійшов висновку,що позовні вимоги обгрунтовані й підлягають задоволенню щодо припинення трудових відносин з 30.09.2015 року на підставі ч.1 ст.38 КЗпП України.

Керуючись ст. 12 , 81 , 258-259 , 263-265 ЦПК України , суд, -

ВИРІШИВ :

Позовну заяву ОСОБА_1 , ІПН НОМЕР_1 , мешкає за адресою: АДРЕСА_2 , до Управління освіти Донецької міської ради, код ЄДРПОУ 02142773, розташоване за адресою: Донецька область, м.Донецьк, вул..Артема, 98, - задовольнити.

Припинити трудові відносини між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та Комунальним дошкільним закладом яслі-сад № 46 м.Донецька Управління освіти Донецької міської ради з 30 вересня 2015 року за ч.1 ст.38 КЗпП України за власним бажанням.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Повний текст рішення було складено та підписано 14.01.2020 року.

Суддя В.Г.Черков

Дата ухвалення рішення14.01.2020
Оприлюднено23.01.2020
Номер документу87064672
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —242/7302/19

Рішення від 14.01.2020

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Черков В. Г.

Ухвала від 24.12.2019

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Черков В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні