Ухвала
від 17.01.2020 по справі 465/7245/19
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

465/7245/19

1-кс/465/37/20

У Х В А Л А

слідчого судді

17.01.2020 м. Львів

Слідчий суддя Франківського районного суду м. Львова ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 та представника скаржника - адвоката ОСОБА_3 розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали скарги Генерального директора ТзОВ «Неодім Захід» ОСОБА_4 , поданої у порядку, передбаченому ст. 303 КПК України на бездіяльність Франківського ВП ГУ НП у Львівській області за її заявою про вчинення кримінального правопорушення від 04.11.2019,-

В С Т А Н О В И В :

Скаржник- генеральний директор ТзОВ «Неодім Захід» ОСОБА_4 звернулася до слідчого судді зі скаргою на бездіяльність Франківського ВП ГУНП у Львівській області за заявою про вчинення кримінального правопорушення від 04.11.2019 року.

Обґрунтовуючи скаргу покликається на те, що 04 листопада 2019 року, нею, генеральним директором ТОВ «Неодім Захід» ОСОБА_4 було подано заяву вих. № 250/19 про вчинення дій, що містять ознаки злочину, передбаченого ч. 1 ст. 190, ч. 1 ст. 192 Кримінального Кодексу України. У своїй заяві просила: прийняти подану ТОВ «Неодім Захід» заяву про вчинення кримінального правопорушення ОСОБА_5 внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати досудове розслідування у формі досудового слідства за ч. 1 ст. 190 КК України (ч. 1 ст. 192 КК України); внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань; невідкладно розпочати досудове розслідування, у формі попереднього слідства, з підстав вчинення правопорушення, що має ознаки складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України (ч. 1 ст. 192 КК України); визнати ТОВ «Неодім Захід», потерпілим від кримінального злочину, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України (ч. 1 ст. 192 КК України); повідомити ТОВ «Неодім Захід» письмово, у встановленому законом порядку і строки, про початок кримінального провадження та закінчення досудового розслідування.

06.12.2019 представником ТОВ «Неодім Захід» було отримано у канцелярії Франківського ВП ГУ НП у Львівській області відповідь на звернення генерального директора ТОВ «Неодім Захід» ОСОБА_4 вих. № 250/19 про вчинення дій, відповідь від 02.12.2019 вих. № 2940/41/01/09-19, у якому зазначено про те, що відомості по даному зверненні СВ Франківського ВП ГУ НП у Львівській області до ЄРДР не вносились.

Просить визнати бездіяльність СВ Франківського ВП ГУ НП у Львівській області щодо не внесення заяви генерального директора ТОВ «Неодім Захід» ОСОБА_4 вих. № 250/19 від 04.11.2019 до Єдиного реєстру досудових розслідувань; зобов`язати СВ Франківського ВП ГУ НП у Львівській області невідкладно вчинити передбачену ч. 1 ст. 214 КПК України, процесуальну дію, яка полягає у внесенні відомостей про вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 190, ч. 1 ст. 192 Кримінального Кодексу України до Єдиного реєстру досудових розслідувань на підставі заяви генерального директора ТОВ «Неодім Захід» ОСОБА_4 про вчинення злочину та розпочати за цією заявою досудове розслідування у формі досудового розслідування.

Вважає, що Франківським ВП ГУНП у Львівській області допущена бездіяльність, яка полягає у невнесенні відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою про кримінальне правопорушення на підставі ст. 214 КПК України. Просить скаргу задовольнити.

У судовому засіданні представник скаржника адвокат ОСОБА_3 скаргу підтримав, просив таку задовольнити.

Представник Франківського ВП ГУ НП у Львівській області у судове засідання не з`явився, матеріали за заявою скаржника до суду не скерував.

Заслухавши пояснення представника скаржника адвоката ОСОБА_3 , дослідивши скаргу та додані до неї матеріали, слідчий суддя дійшов до наступного висновку.

З наявної в матеріалах справи заяви вбачається, що скаржник ОСОБА_4 зверталася у ГУ НП у Львівській області із заявою про вчинення кримінального правопорушення ОСОБА_5 . У подальшому ГУ НП у Львівській області дану заяву скерувало у Франківський ВП ГУ НП у Львівській області, проте відомості до ЄРДР Франківським ВП ГУ НП у Львівській обласні внесені не були.

Із відповіді наданої начальником Франківського ВП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_6 02.12.2019 № 2940/41/01/09-19 вбачається, що заяву скаржника розглянуто, як звернення за Законом України «Про звернення громадян» та зазначено, що відомості СВ Франківського ВП ГУ НП у Львівській області до ЄРДР не вносились (аркуш справи 9).

У своїй скарзі, скаржник покликається на вимогист. 214 КПК України, відповідно до яких, заява, повідомлення про вчинення кримінального правопорушення або після самостійного виявлення з будь - якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, прокурор, слідчий зобов`язані внести відповідні відомості до Єдиного реєстру судових розслідувань та розпочати розслідування. Здійснення досудового розслідування до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань не допускається.

Відповідно до частини четвертої вказаної норми закону, слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Статтею 2 КПК України,завданням кримінального провадження визначено захист особи, суспільства і держави від кримінальних правопорушень, як реалізується шляхом забезпечення права на звернення до уповноважених органів державної влади з заявою про вчинене кримінальне правопорушення.

Враховуючи те, що після подання заяви про вчинення кримінального правопорушення, відомості про кримінальні правопорушення не були внесені уповноваженими особами Франківського відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області та не надано заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, такі дії та бездіяльність є неправомірними. Відповідь начальника Франківського ВПГУ НПу Львівськійобласті ОСОБА_6 не визнається,як процесуальнерішення.Відтак,констатую факт порушення вимогКПК України, і, як слідчий суддя, вважаю, що скарга Генерального директора ТОВ «Неодім Захід» на бездіяльність Франківського відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальні правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, підлягає задоволенню.

Як слідчий суддя, це своє рішення мотивую повноваженнями та обов`язком, визначеними п. 18 ст. 3, ст. 8, ч. 1, 3-6 ст. 9 КПК України, а також ч. 1ст. 1 КПК України, згідно якої, порядок кримінального провадження на території України визначається лише кримінальним процесуальним законодавством України.

Відповідно дост. 214 КПК України, внесення відомостей до ЄРДР відноситься до процесуальних рішень та дій, а згідно ч. 1 ст. 5 цього Кодексу, процесуальна дія проводиться, а процесуальне рішення приймається згідно з положенням цього Кодексу, чинними на момент такої дії або прийняття такого рішення.

Згідно з ч. 3 ст. 110 КПК України, рішення слідчого прокурора приймаються у формі постанови, повідомлення про прийняте рішення відноситься до процесуальної дії, за допомогою якої, слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд повідомляє певного учасника кримінального провадження про дату, час та місце проведення відповідної процесуальної дії або про прийняте процесуальне рішення чи здійснену процесуальну дію (ст. 111 КПК України).

Відповідно дост. 307 КПК України, за результатами розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора постановляється ухвала за правилами цьогоКодексу.

На підставі наведеного, керуючись п. 18 ст. 3 , статями 303-307 КПК України,-

П О С Т А Н О В И В :

Скаргу задовольнити.

Визнати протиправною бездіяльність посадових осіб Франківського ВП ГУ НП у Львівській області, коло яких визначено ч. 4 ст. 214 КПК України, яка полягає у невнесенні відомостей в ЄРДР за заявою Генерального директора ТзОВ «Неодім Захід» ОСОБА_4 від 11 грудня 2019 року.

Зобов`язати начальника Франківського ВП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_6 особисто чи через посадових осіб, перелік яких передбачений ч. 4 ст. 214 КПК України, внести відомості в ЄРДР за заявою Генерального директора ТзОВ «Неодім Захід» ОСОБА_4 від 11 грудня 2019 року.

Копію витягу з реєстру скерувати заявнику.

Про виконання ухвали повідомити суд у встановленому законом порядку.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_7

Дата ухвалення рішення17.01.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу87067049
СудочинствоКримінальне
Сутьвчинення кримінального правопорушення від 04.11.2019

Судовий реєстр по справі —465/7245/19

Ухвала від 17.01.2020

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Кузь В. Я.

Постанова від 17.01.2020

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Кузь В. Я.

Ухвала від 13.12.2019

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Кузь В. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні