Рішення
від 22.01.2020 по справі 638/17592/19
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/17592/19

Провадження № 2-о/638/5/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 січня 2020 року Дзержинський районний суд міста Харкова у складі:

головуючого Аркатової К.В.

секретаря Подосокорської А.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: відділ у Дергачівському районі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області, Малоданилівська селищна рада Дергачівського району Харківської області, Сьома Харківська міська державна нотаріальна контора, про встановлення факту, що має юридичне значення -

встановив:

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою, в якій просить встановити факт, що має юридичне значення, а саме, що державний акт на право приватної власності на землю серії ХР-10-00-025114, виданий на підставі рішення Черкасько - Лозівської сільської Ради народних депутатів від 11 квітня 1995 року № 246 на земельну ділянку площею 0,12 га розташовану на території с. Черкаська Лозова Черкасько - Лозівської сільської Ради, садівниче товариство Райдуга Дергачівського району Харківської області виданий ОСОБА_2 , який мешкає АДРЕСА_1 в дійсності належить ОСОБА_2 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживав в АДРЕСА_1 .

Свої вимоги обґрунтовує тим, що з 04 березня 1995 року перебувала у шлюбі з ОСОБА_2 , який зареєстровано в Палаці урочистих подій Жовтневий м. Харкова, актовий запис № 142. ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік ОСОБА_2 , на день смерті вони разом проживали за адресою: АДРЕСА_1 . На підставі рішення виконкому Черкасько - Лозівської сільської Ради народних депутатів від 11 квітня 1995 року № 246 її чоловіку видано державни й акт серії ХР-10-00-025114 від 20.04.1995 року на право приватної власності на земельну ділянку для ведення садівництва, розташовану на території с. Черкаська Лозова садівничого товариства Райдуга площею 0,12 га., Черкасько - Лозівської сільської ради Дергачівського району Харківської області. Однак, у вказаному акті допущена помилка, а саме невірно записане ім`я чоловіка ОСОБА_2 замість вірного ОСОБА_2 . На той час ніхто не звернув на цю помилку уваги. Після смерті чоловіка вона звернулася до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, де з`ясувалося про наявність помилки в написанні імені чоловіка, у зв`язку з чим нотаріус відмовила у видачі свідоцтва на спадщину за законом. Крім того, вона зверталася до Малоданилівської селищної ради із заявою внести виправлення до державного акту на право приватної власності на земельну ділянку, однак ця заява залишена без задоволення, роз`яснено право на звернення до суду.

ОСОБА_1 надала заяву про розгляд справи за її відсутності, вимоги заяви підтримує та просить їх задовольнити.

Заінтересована особа Малоданилівська селищна рада Дергачівського району Харківської області надала заяву про розгляд справи без присутності їх представника, вирішення справи по суті залишили на розсуд суду у відповідності до діючого законодавства України.

Сьома харківська міська державна нотаріальна контора надала заяву про розгляд справи за відсутності їх представника.

Представник заінтересованої особи відділу у Дерагачівському районі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області в судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомили, про день та час розгляду справи повідомлені належно.

Дослідивши матеріали справи та надавши належну оцінку доказам, суд приходить до висновку про задоволення заяви, виходячи з наступного.

На підставі рішення Черкасько - Лозівської сільської ради народних депутатів від 11 квітня 1995 року № 246 видано державний акт на право приватної власності на землю серії ХР-10-00-025114 про передачу у приватну власність ОСОБА_2 земельної ділянки площею 0,12 гектарів на с. Черкаська Лозова, с/т Райдуга Ч-Лозівської сільської Ради для ведення садівництва.

Однак, у вказаному державному акті на право приватної власності на землю допущена помилка, невірно зазначено імя власника замість ОСОБА_2 зазначено ОСОБА_2 .

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 перебували у зареєстрованому шлюбі з 04 березня 1995 року.

ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , актовий запис № 10002.

Заявник у справі звернулася до Сьомої харківської міської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 чоловіка ОСОБА_2 , однак нотаріус повідомила про необхідність звернення до суду для виправлення помилки в зазначенні імені, що вказаний в державному акті на право приватної власності на землю серії ХР-10-00-025114.

Згідно повідомлення Малоданилівської селищної ради на звернення ОСОБА_1 , виправлення в державному акті на землю не допускається, роз`яснено право на звернення до суду.

Відповідно до ст. 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Відповідно до п.12 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення. Це є підставою для вирішення питання про встановлення факту, про який йдеться в документі, відповідно до чинного законодавства. Разом з тим, суд може встановлювати факти належності особі документів, які не відносяться до таких, що посвідчують особу, наприклад, довідок про поранення чи перебування у госпіталі у зв`язку з пораненням, повідомлення військових частин, військкоматів і інших органів військового управління про загибель чи пропажу без вісті в зв`язку з обставинами військового часу, а також заповіту, страхового свідоцтва (полісу), ощадної книжки, трудової книжки, іншого документа про трудовий стаж.

За таких обставин, приймаючи до уваги викладене, а також те, що зібрані у справі докази свідчать про належність спірного державного акту на право приватної власності на землю саме ОСОБА_2 , суд вважає за необхідне встановити факт приналежності державного акту на право приватної власності на землю серії ХР 10-00-025114, виданого на підставі рішення Черкасько - Лозівської сільської Ради народних депутатів від 11 квітня 1995 року № 246 на земельну ділянку площею 0,12 га розташовану на території с. Черкаська Лозова Черкасько - Лозівської сільської Ради, садівниче товариство Райдуга Дергачівського району Харківської області, ОСОБА_2 .

Керуючись ст.ст. 293,294, 315 ЦПК України, суд -

вирішив:

Заяву ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ), заінтересована особа - відділ у Дергачівському районі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області (62303, м. Дергачі Харківської області, майдан Перемоги, 2, ЄДРПОУ 39879795), Малоданилівська селищна рада Дергачівського району Харківської області (62341, Харківська область, Дергачівський район, смт. Мала Данилівка, вул. Ювілейна,5), Сьома Харківська міська державна нотаріальна контора (61166, м. Харків, вул. Бакуліна, 1) про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт приналежності державного акту на право приватної власності на землю серії ХР 10-00-025114, виданого на підставі рішення Черкасько - Лозівської сільської Ради народних депутатів від 11 квітня 1995 року № 246 на земельну ділянку площею 0,12 га розташовану на території с. Черкаська Лозова Черкасько - Лозівської сільської Ради, садівниче товариство Райдуга Дергачівського району Харківської області, ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 , що був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ).

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Харківського апеляційного суду через Дзержинський районний суд м. Харкова.

Головуючий:

Дата ухвалення рішення22.01.2020
Оприлюднено23.01.2020
Номер документу87067966
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —638/17592/19

Рішення від 22.01.2020

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Аркатова К. В.

Ухвала від 19.11.2019

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Аркатова К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні