Ухвала
від 15.01.2020 по справі 577/132/20
КОНОТОПСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 577/132/20

Провадження № 1-кс/577/94/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"15" січня 2020 р. м. Конотоп

Конотопський міськрайонний суд Сумської області в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участі секретаря ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Конотопі Сумської області клопотання слідчого СВ Конотопського ВП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020200080000018 від 7 січня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

8 січня 2020 року слідчий СВ Конотопського ВП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, яке погоджено з прокурором, про накладення арешту на майно ТОВ «Весна-Агро», яке було виявлене 6 січня 2020 року під час огляду місця події, а саме накладення арешту на: колонку для розливання дизельного пального 12 В БП 12-40, продуктивність 40 л/хв., серійний номер 00301, яка була придбана 20 лютого 2018 року, резервуар горизонтальний, сталевий моделі РГС 75, об`ємом 75 м? без його вилучення у володільця ТОВ «Весна - Агро», зі зберіганням майна за адресою: с. Красне Конотопського району Сумської області, вул. Сумська, 198, заборонивши відчуження, розпорядження та користування вказаним майном.

Вказане клопотання слідчого було направлено поштовим зв`язком та надійшло на адресу Конотопського міськрайонного суду Сумської області 13 січня 2020 року.

Своє клопотання про арешт майна слідчий обгрунтовує тим, що 6 січня 2020 року до Конотопського ВП ГУНП в Сумській області надійшло повідомлення про те, що за адресою: с. Красне Конотопського району Сумської області, вул. Сумська, 198 розташована заправна станція, яка працює з порушенням протипожежних, будівельних вимог, що створює загрозу життю та здоров`ю людей.

Виїздом слідчо-оперативної групи Конотопського ВП ГУНП в Сумській області на місце події 6 січня 2020 року за адресою: с. Красне Конотопського району Сумської області, вул. Сумська, 198, було встановлено, що на огородженій парканом території розташоване ТОВ «Весна-Агро» (код ЄРДПОУ 22590663) та за територією вказаного підприємства в одноповерховій будівлі з червоної цегли - термінал дизельної заправної станції, яка здійснює свою діяльність, що відноситься до робіт з підвищеною небезпекою, з грубим порушенням нормативно-правових актів у галузі протипожежної та промислової безпеки, охорони праці й створює загрозу загибелі людей та настання інших тяжких наслідків.

Відомості про вказане кримінальне правопорушення 7 січня 2020 року були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020200080000018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України.

Під час досудового розслідування кримінального правопорушення при проведенні огляду місця події встановлено, що на території ТОВ «Весна-Агро» за адресою: с. Красне Конотопського району Сумської області, вул. Сумська, 198, доступ до якої здійснюється шляхом вільного заїзду з траси міжміського значення «Конотоп-Суми», знаходиться наступне обладнання: заправний модуль у складі: резервуара горизонтального сталевого РГС-75 з насосним обладнанням і заправною колонкою «БП12-40».

Також встановлено, що на виконанні у ТОВ «Весна-Агро» наявний акт перевірки суб`єкта господарювання від 17 вересня 2019 року № 02-04/777 (позапланова перевірка), складений управлінням Держпраці у Сумській області, відповідно до якого зафіксовані численні порушення при виконанні ТОВ «ВеснаАгро» робіт з підвищеною небезпекою, серед яких і експлуатація складів ПММ з розміщеним на них обладнанням за адресою: с. Красне Конотопського району Сумської області, вул. Шкільна, на території тракторної бригади; паливно-розливної колонки КЄР-50-10б/н, резервуара РГС зав.235 та 131 об`ємом 70 м? - 2 штуки, резервуара РГС зав. 82 об`ємом 5 м? - 1 штука, резервуара РГС, зав. 81 об`ємом 10 м?, які розміщені за адресою: с. Красне Конотопського району Сумської області, вул. Сумська, територія паливного гаражу, паливно-роздавальна колонка КЄР-50-5, резервуар РГС зав.80 об`ємом 5 м? 1 штука.

Під час допиту директора ТОВ «Весна-Агро» ОСОБА_4 встановлено, що ТОВ «Весна-Агро» вимушене тимчасово припинити свою діяльність на період з 1 грудня 2019 року до 1 квітня 2020 року, працівники підприємства звільнені та перебувають на обліку в центрі зайнятості. З грудня 2019 року автозаправні колонки ТОВ «Весна-Агро» не працюють і працювати не будуть. На даний час в резервуарі горизонтальному, сталевому, моделі РГС - 75, який перебуває на території підприємства, пальне відсутнє. Останню закупівлю пального підприємство проводило у вересні 2019 року. Відповідно до акту № 1 від 11 червня 2019 року ТОВ «Весна-Агро» здійснило обслуговування резервуару № 1 складу ПММ, ємність 75 м?, а також підприємством розроблені та погоджені заходи з охорони праці, які доведені до відома всіх працівників підприємства. Інші недоліки, про які йшла мова в акті перевірки управління Держпраці у Сумській області будуть усунуті, коли підприємство розпочне свою роботу.

Вищенаведені факти у їх сукупності, зокрема, відсутність дозвільних документів, вказують на небезпечність експлуатації ТОВ «Весна-Агро» автозаправної станції, яка розташована за адресою: с. Красне Конотопського району Сумської області, вул. Сумська, 198, оскільки вказана автозаправна станція розташована у межах населеного пункту, поблизу промислових споруд, де працюють люди, а також поблизу траси обласного та міжміського значення.

Постановою слідчого від 6 січня 2020 року майно ТОВ «Весна-Агро», на яке слідчий прохає накласти арешт, визнане речовим доказом у кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020200080000018 від 7 січня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України, а тому, відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, прохає накласти арешт на майно ТОВ «Весна-Агро», яке було виявлене 6 січня 2020 року, оскільки вказане майно є знаряддям вчинення злочину, зберегло на собі його сліди та може бути використане як доказ факту та обставин, що встановлюються у кримінальному провадженні.

Незастосування заборони щодо користування, відчуження та розпорядження вказаним майном може призвести до зникнення, знищення, втрати слідів вчинення кримінального правопорушення, а також настання інших негативних наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню.

В судовому засіданні слідчий СВ Конотопського ВП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 клопотання про арешт майна підтримав та прохає його задовольнити, пояснивши, що майно, на яке він прохає накласти арешт після проведення огляду місця події 6 січня 2020 року було опечатане слідчим.

Представник власника майна - ТОВ «Весна-Агро» в судове засідання не з`явився. Директор ТОВ «Весна-Агро» ОСОБА_4 надав заяву про розгляд клопотання слідчого про арешт майна без його участі, в якій зазначив, що проти задоволення клопотання заперечує, оскільки майно, на яке слідчий прохає накласти арешт, перебуває на балансі ТОВ «Весна-Агро», на даний час вказане майно не використовується, а огляд території ТОВ «Весна-Агро» та приміщень, які належать підприємству був проведений з порушенням вимог КПК України, - без ухвали слідчого судді.

Слідчий суддя, вислухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали справи, вважає, що клопотання не підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 2 ст. 131 КПК України арешт майна є одним з видів заходів забезпечення кримінального провадження.

Згідно п.п. 3-5 ч. 3 ст. 132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається якщо слідчий не доведе, що: існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Частиною 1 ст. 170 КПК України визначено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та (або) користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

За змістом ч. 2 ст. 173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: правову підставу для арешту майна; можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу); розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

В судовому засіданні встановлено, що 6 січня 2020 року слідчим СВ Конотопського ВП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 у період часу з 14 год. 00 хв. до 14 год. 40 хв. був проведений огляд місця події території підприємства ТОВ «Весна-Агро» по вул. Шкільній в с. Красне Конотопського району Сумської області.

З вказаного протоколу вбачається, що він був проведений на підставі звернення та вказівки чергового та під час огляду місця події було виявлено автозаправну колонку, а також слідчим було опломбовано печаткою майно, на яке він у подальшому прохає накласти арешт.

Постановою слідчого СВ Конотопського ВП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 від 6 січня 2020 року (тобто до внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань) резервуар горизонтальний, сталевий моделі РГС 75 з наносним обладнанням та заправною колонком БП 12-40 визнано речовим доказом у кримінальному провадженні № 12020200080000018 від 7 січня 2020 року.

7 січня 2020 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020200080000018 внесені відомості за фактом порушення ТОВ «Весна-Агро», яке зареєстроване та має виробничі потужності за адресою: с. Красне Конотопського району Сумської області, вул. Сумська, 198, зокрема, має заправну станцію з дизельним пальним, яке зберігається в металевих циліндричних ємностях, в особі директора ОСОБА_4 та інженера з охорони праці ОСОБА_5 правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві, що створює загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків.

Зі змісту ч. 1 ст. 237 КПК України витікає, що слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів лише з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення.

Крім того, відповідно до ч. 2 ст. 237 КПК України огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Слідчий СВ Конотопського ВП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 у своєму клопотанні стверджує, що слідчий мав право провести огляд території ТОВ «Весна-Агро» без ухвали слідчого судді, оскільки на вказану територію є вільний доступ.

Проте з протоколу огляду місця події від 6 січня 2020 року вбачається, що територія ТОВ «Весна-Агро» є огородженою. В`їзд на вказану територію здійснюється через ворота. Крім того колонка для розливання дизельного пального 12 В БП 12-40, продуктивність 40 л/хв., серійний номер 00301, знаходилася у приміщенні, вхід до якого здійснювався через двері.

Вказаний факт підтвердив в судовому засіданні і слідчий СВ Конотопського ВП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 .

Частинами 1 та 2 ст. 233 КПК України визначено, що ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених ч. 3 ст. 233 КПК України. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Згідно ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Огляд місця події - території ТОВ «Весна-Агро» за адресою: с. Красне Конотопського району Сумської області, вул. Шкільна, слідчим СВ Конотопського ВП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 6 січня 2020 року був проведений без ухвали слідчого судді.

Вказаний огляд був проведений до внесенні відомостей про вчинене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань та після його проведення слідчий з відповідним клопотанням про надання дозволу на проведений огляд, який, відповідно до ст. 233 КПК України, мав бути проведений за правилами обшуку, не звертався.

Крім того, з клопотання слідчого вбачається, що за повідомленням про злочин автозаправна станція, яка працює з порушенням протипожежних, будівельних вимог, що створює загрозу життю та здоров`ю людей, розташована за адресою: с. Красне Конотопського району Сумської області, вул. Сумська, 198.

За фактом вчинення саме за вказаною адресою кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України, внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

В той же час огляд місця події 6 січня 2020 року був проведений слідчим за адресою: с. Красне Конотопського району Сумської області, вул. Шкільна та зазначене у клопотанні слідчого майно, на яке він прохає накласти арешт, знаходиться за цією адресою.

За таких обставин, огляд місця події - території ТОВ «Весна-Агро» був проведений за відсутності законних підстав для проведення такого огляду, а, відповідно, вилучення речей, на які слідчий прохає накласти арешт, було проведене з порушенням вимог КПК України.

В судовому засіданні слідчим також не надано доказів того, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який йдеться у клопотанні слідчого, оскільки ТОВ «Весна-Агро» з грудня 2019 року не працює та, відповідно не здійснює діяльність, пов`язану з виконанням робіт з підвищеною небезпекою на виробництві.

Враховуючи зазначене, суд приходить висновку, що клопотання слідчого про арешт майна ТОВ «Весна-Агро» не підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 170-173 КПК України,-

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні клопотання слідчого СВ Конотопського ВП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020200080000018 від 7 січня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України, а саме про накладення арешту на: колонку для розливання дизельного пального 12 В БП 12-40, продуктивність 40 л/хв., серійний номер 00301, яка була придбана 20 лютого 2018 року, резервуар горизонтальний, сталевий моделі РГС 75, об`ємом 75 м?, які належать ТОВ «Весна-Агро», - відмовити.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена до Сумського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Повний текст ухвали оголошений 20 січня 2020 року.

Слідчий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.01.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу87073110
СудочинствоКримінальне
Сутьнакладення арешту на майно у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020200080000018 від 7 січня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України

Судовий реєстр по справі —577/132/20

Ухвала від 20.03.2020

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Олійник В. Б.

Ухвала від 20.03.2020

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Олійник В. Б.

Ухвала від 15.01.2020

Кримінальне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Ярмак О. М.

Ухвала від 15.01.2020

Кримінальне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Ярмак О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні