Рішення
від 21.01.2020 по справі 585/4853/19
РОМЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 585/4853/19

Номер провадження 2-о/585/30/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 січня 2020 року м.Ромни

Роменський міськрайонний суд Сумської області у складі :

головуючого - судді Євлах О.О.,

за участі:

секретаря :- Безручко О.П.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Ромни цивільну справу

за заявою ОСОБА_1

представник заявника : ОСОБА_2

заінтересовані особи:

Смілівська сільська рада Роменського району Сумської області

Приватний нотаріус Роменського районного нотаріального округу Колісник Світлана Миколаївна

вимоги заявника: про встановлення факту родинних відносин,-

І. Стислий виклад позиції сторін.

1. 27 грудня 2019 року ОСОБА_1 (далі заявник), через свого представника за договором про надання правової допомоги ОСОБА_2 , звернувся в суд з заявою про встановлення факту родинних відносин.

2. Заяву обґрунтувала тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати заявника ОСОБА_3 . Після її смерті відкрилася спадщина до складу якої входять земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 3,0651 га, площею 2,8304 га та площею 0,2347 га, що розташовані на території Смілівської сільської ради Роменського району Сумської області. Спадкоємцем на все майно після смерті ОСОБА_3 є її син ОСОБА_1 . Останній своєчасно прийняв спадщину після смерті матері, так як в шестимісячний строк з дня смерті спадкодавці подав заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори. Інших спадкоємців, у тому числі неповнолітніх та непрацездатних на території Смілівської сільської ради не має. Заповіт від імені ОСОБА_3 виконавчим комітетом Смілівської сільської ради Роменського району Сумської області не посвідчувався. Оформити спадкові права на вказане майно заявник не може, оскільки не підтверджуються родинні відносини між ним та спадкодавицею. Зазначена обставина виникла у зв`язку із тим, що у свідоцтві про народження, повторно виданому Роменським міськрайонним відділом ДРАЦС ГТУБ в Сумській області 03.05.2019 року по батькові матері вказано як ОСОБА_3 а у свідоцтві про смерть ОСОБА_3 . Внести виправлення до актового запису про народження ОСОБА_1немає можливості, так як зазначена помилка також допущена і у свідоцтві про народження його матері виданому Протасівським сіль ЗАГС 16.06.1948 року. Виправнити різницю у написанні по батькові в одній літері немає можливості, тому заявник змушений звертатися до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин.

3. Заінтересовані особи заперечень проти заяви не висловили.

ІІ. Заяви (клопотання) учасників справи.

4. В судове засідання сторони не з`явилися.

Від представника заявника надійшла заява про розгляд справи у її відсутності та відсутності заявника.

Від заінтересованої особи Смілівської сільської ради Роменського району надійшла заява про розгляд без його участі. Проти задоволення заявлений вимог не заперечував.

ІІІ. Фактичні обставини, встановлені Судом та зміст спірних правовідносин.

5. Судом встановлено, що згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданим виконавчим комітетом Смілівською сільською радою Роменського району Сумської області ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 . Місцем смерті вказано с.Сміле, Роменського району, Сумської області. (а.с.8 )

6. Свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 підтверджується, що ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 . Його батьками зазначені ОСОБА_6 та ОСОБА_3 . ( а.с.9).

7. Свідоцтвом про народження виданим на російській мові підтверджується, що ОСОБА_3 народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 . ЇЇ батьками зазначені - ОСОБА_8 та ОСОБА_9 . ( а.с.10).

8. Довідкою, яка видається в зв`язку з оформленням спадкових прав від 11.07.2019 року № 855 виданою Смілівською сільською радою Роменського району Сумської області підтверджується, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 дійсно до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 була зареєстрована та проживала в АДРЕСА_1 . Спадкоємцем на все майно після смерті ОСОБА_3 являється ОСОБА_1 , який вчасно подав заяву про прийняття спадщини. Інших спадкоємців, в тому числі неповнолітніх та непрацездатних на території Смілівської сільської ради немає. Заповіт від імені ОСОБА_3 виконавчим комітетом Смілівської сільської ради не посвідчувався. На день смерті ОСОБА_3 проживала та була зареєстрована в АДРЕСА_1 одиноко.

9.Згідно даних по господарській книзі за 1974-1975 роки по с.Сміле Роменського району за особистими рахунком НОМЕР_4 голова двору - ОСОБА_6 , ОСОБА_3 - його дружина, а ОСОБА_1 - син. ( а.с.12)

10. Витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі підтверджується реєстрація спадкової справи за № 63885324 після спадкодавця ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 . ( а.с.13).

11. Згідно розпорядження Голови районної державної адміністрації затверджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельних ділянок у натурі ( на місцевості) ОСОБА_3 загальною площею 3.0651 гектара, в тому числі рілля - 2,8304 га ( кадастровий номер 5924188800:02:002:0003), сіножаті - 0,2347 га ( кадастровий номер 5924188800:02:002:0220) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходяться за межами населеного пункту на території Смілівської сільської ради Роменського району, розробленої приватним підприємством РОМНИ-ПРОЕКТ у 2016 році. ( а.с.14).

ІV. Норми права.

12. Відповідно до ст.4 ЦПК України та ст. 20 ЦК України кожна особа має право на звернення до суду з метою захисту своїх цивільних прав, свобод чи інтересів у разі їх порушення, невизнання або оспорювання.

На підставі ч. 1 ст.13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних або юридичних осіб в межах заявлених вимог і на підставі доказів, поданих учасниками або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ч.2 ст.19 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження (загального або спрощеного); 3) окремого провадження.

Частиною 7 ст.19 ЦПК України визначено, що окреме провадження призначене для розгляду справ про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов для здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно ч.1 ст.293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до до п. 5) ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про 5) встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені розділом IV ЦПК України.

Відповідно до п. 1) ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Частиною 2 ст. 315 ЦПК України визначено, що у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміни або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення, що респондується з відповідною позицією Верховного Суду України, викладеною у п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , де вказано, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян, чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення, а встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Статтею 76 ЦПК України передбачено, що доказами є будь-які фактичні дані на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін.

Стаття 89 ЦПК України встановлює, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів (ч.1); жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності (ч.2); суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів) (ч.3).

У ч. 7 ст. 294 ЦПК України зазначено, що при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

V. Оцінка суду.

13. З досліджених вище письмових матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_1 є сином ОСОБА_3 , що підтверджено дослідженими у справі доказами не заперечується заінтересованою особою.

Встановлення даного факту створює заявнику умови для здійснення особистого майнового права - отримання спадщини після смерті дядька.

Керуючись статтями 5,12,13, 19, 76-81, 141, 259, 263-265, 268, 280-284, 293-294, 315, 354 - 355 Цивільного процесуального кодексу України, Суд,-

У Х В А Л И В :

1. Заяву ОСОБА_1 , представник заявника ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Смілівська сільська рада Роменського району Сумської області, приватний нотаріус Роменського районного нотаріального округу Колісник Світлана Миколаївна про встановлення факту родинних відносин - задовольнити.

2. Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є сином ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

До дня початку функціонування єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Роменський міськрайонний суд Сумської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його підписання.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заявник: ОСОБА_1 місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Заінтересована особа: Смілівська сільська рада Роменського району Сумської області, місцезнаходження: вулиця Соборна,57, с.Сміле, Роменського району Сумської області області, індекс 42033, код ЄДРПОУ 04388811.

Заінтересована особа: Приватний нотаріус Роменського районного нотаріального округу Колісник Світлана Миколаївна, вул.Пушікна, 25 , м.Ромни, Сумської області, індекс 42000.

СУДДЯ РОМЕНСЬКОГО

МІСЬКРАЙОННОГО СУДУ О.О.Євлах

Дата ухвалення рішення21.01.2020
Оприлюднено23.01.2020
Номер документу87073375
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин,- І

Судовий реєстр по справі —585/4853/19

Рішення від 21.01.2020

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Євлах О. О.

Ухвала від 27.12.2019

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Євлах О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні