Рішення
від 20.01.2020 по справі 484/5663/19
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 484/5663/19

Провадження № 2/484/350/20

Рішення

іменем України

20 січня 2020 року Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

в складі: головуючого - судді Максютенко О.А.

секретаря судового засідання - Завірюха В.Ю.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Первомайську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Софіївської сільської ради Первомайського району Миколаївської області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом

встановив:

18.12.2019 року до суду в інтересах позивачки ОСОБА_1 звернулася її представник адвокат Гаврилюк Т.А. з позовом до Софіїської сільської ради Первомайського району Миколаївської області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом. В обґрунтування позову зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Первомайськ, Миколаївської області померла матір позивачки - ОСОБА_2 , про що Первомайським міським відділом ДРАЦС ГТУЮ у Миколаївській області було видане свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 та складено відповідний актовий запис за № 295.

Після її смерті відкрилася спадщина на належне їй майно, що складається з земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 5,8004 га, кадастровий номер 4825486700:09:000:0137, що розташована в межах території Софіївської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії МК № 041366 від 18.11.2004 року, реєстровий номер 010402200185.

У встановленому законодавством порядку позивачка прийняла спадщину, шляхом подачі відповідної заяви до Другої Первомайської ДНК Миколаївської області. Проте, коли вона звернулася до нотаріуса з заявою про видачу їй свідоцтва про право на спадщину за законом на вказане вище спадкове майно, їй було відмовлено, про що нотаріусом була винесена постанова від 19.11.2019 р. про відмову у вчиненні нотаріальної дії, у зв`язку з тим, що у нього відсутні оригінали правовстановлюючого документу на спадкове майно.

Згідно з ч. 1 ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Отже, враховуючи зазначене позивач не має можливості отримати свідоцтво про право на спадщину за законом, на зазначене вище спадкове майно, тому єдиним правовим способом захисту його законних прав та інтересів, відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України, є звернення до суду з позовом про визнання права власності на нього в порядку спадкування за законом після смерті, ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Первомайськ Миколаївської області.

Позивач та її представник адвокат Гаврилюк Т.А. в судове засідання не з`явилися, представник позивача надала заяву, в якій підтримала позов, просила його задовольнити в повному обсязі та розглянути справу без її участі та участі позивачів.

Відповідач в судове засідання не направив свого представника, надав до суду заяву про розгляд справи у відсутність представника, позовні вимоги визнали та не заперечували проти їх задоволення.

Відповідно до ч.1, 4 ст. 206 ЦПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Частиною 3 статті 200 ЦПК України визначено, що за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові докази, що містяться у матеріалах справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

В судовому засіданні встановлено, що матір`ю позивачки була ОСОБА_2 , і після укладання шлюбу позивачці було присвоєно прізвище " ОСОБА_3 ", що підтверджується копіями свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 28.12.1955 року, виданого Софіївської сільською радою Лисогірського району Миколаївської області, та свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 від 01.05.1973 року, виданого Софіївською сільською радою Первомайського району Миколаївської області (а.с. 4-5).

ІНФОРМАЦІЯ_2 в місті Первомайську Миколаївської області у віці 92 років померла ОСОБА_2 , про що 30.03.2019 року Первомайським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області складено відповідний актовий запис № 295, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 30.03.2019 року (а.с. 6).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на належне їй майно, що складається з земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 5,8004 га, кадастровий номер 4825486700:09:000:0137, що розташована в межах території Софіївської сільської ради Первомайського району Миколаївської області , яка належала померлій на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії МК № 041366 від 18.11.2004 року , реєстраційний номер 010402200185 , що підтверджується копіями державного акту, відповіді відділу у Первомайському районі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна та витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ- 4807639932019 від 18.10.2019 року (а.с. 8-15).

Позивачка є єдиним спадкоємицею, яка звернулася до Першої Первомайської державної нотаріальної контори Миколаївської області за місцем відкриття спадщини із заявою про прийняття спадщини. Однак, на підставі ст. 49 Закону України Про нотаріат отримала відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом в зв`язку з не наданням документів, що підтверджують право власності на вищезазначену земельну ділянку, що підтверджується постановою від 19.11.2019 року (а.с. 7).

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкування є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Згідно ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ч.1 ст.1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом або за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

За ч.3 ст. 1296 ЦК України відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Таким чином, позивачка є єдиною спадкоємицею за законом після смерті ОСОБА_2 ..

Для оформлення спадщини в нотаріальній конторі нотаріусу необхідно надати оригінали правовстановлюючих документів на земельні ділянки. У позивачки такі оригінали документів відсутні, а отримати їх дублікати на померлу людину неможливо, оскільки органи, які здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації прав, видають дублікати лише власникам або уповноваженим ними особам за довіреністю.

Як роз`яснив Пленум ВСУ у пункті 23 своєї постанови № 7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування , у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, так як існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Згідно ч. 1 ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Таким чином, враховуючи, що позивачка є спадкоємицею за законом після смерті ОСОБА_2 , в даному випадку не має іншої можливості, а ніж у судовому порядку, встановити своє право на спадщину, яке у неї виникло у зв`язку із смертю матері, з врахуванням визнання позову відповідачем, позов є законним і обґрунтованим, а відтак підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 2, 10-13, 258, 259, 265, 268 ЦПК України , суд

вирішив:

Позов ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_4 ) до Софіївської сільської ради Первомайського району Миколаївської області (місце знаходження: вул. Центральна, 26, с. Софіївка Первомайського району Миколаївської області, код ЄДРПОУ 04376966) про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_4 , право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 5,8004 га, кадастровий номер 4825486700:09:000:0137, що розташована на території Софіївської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в місті Первомайськ Миколаївської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційні скарги подаються учасниками справи через Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області.

Повне судове рішення складено 23.01.2020 року.

Суддя:

Дата ухвалення рішення20.01.2020
Оприлюднено27.01.2020
Номер документу87090905
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —484/5663/19

Рішення від 20.01.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Максютенко О. А.

Рішення від 20.01.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Максютенко О. А.

Ухвала від 23.12.2019

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Максютенко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні