Рішення
від 20.01.2020 по справі 539/3331/19
ЛУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 539/3331/19

Провадження № 2/539/110/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 січня 2020 року Лубенський міськрайонний суд

Полтавської області

в складі: головуючого судді -Іващенка Ю.А.,

при секретарі судового засідання - Павличенко О.А.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Лубни цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Територіальної громади в особі Березотіцької сільської ради Лубенського району, третя особа державний нотаріус Першої Лубенської державної нотаріальної контори, про визнання права власності в порядку спадкування, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до територіальної громади в особі Березотіцької сільської ради Лубенського району Полтавської області, третя особа державний нотаріус Першої Лубенської державної нотаріальної контори, про визнання права власності в порядку спадкування.

У позові вказала, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік ОСОБА_2 . Вона прийняла спадщину, яка відкрилася після смерті чоловіка. До складу спадщини з поміж іншого майна входить будинок (1977 року побудови), що розташований за адресою АДРЕСА_1 .

Вказане домоволодіння розташоване на неприватизованій земельній ділянці площею 0,04 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, що згідно довідки №571 від 20.07.2015 року, виданої Березотіцькою сільською радою Лубенського району Полтавської області рахувалось за ОСОБА_2 .

Право власності ОСОБА_2 на вказане домогосподарство виникло за його життя шляхом внесення відповідного запису в погосподарську книгу Березотіцької сільської ради.

Вона є спадкоємцем першої черги на майно померлого чоловіка. Дочка спадкодавця ОСОБА_3 та його син ОСОБА_4 від прийняття спадщини після смерті батька відмовились, звернувшись з відповідними заявами до нотаріальної контори.

27.07.2015 року постановою нотаріуса їй було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії у видачі свідоцтва про право на спадщину на будинок, розташований за адресою АДРЕСА_1 з тих підстав, що у спадкоємця відсутні правовстановлюючі документи на нерухоме майно.

Враховуючи вищевикладене, позивач прохає суд, визнати за нею право власності в порядку спадкування на будинок, розташований за адресою АДРЕСА_1 , житлова площа якого становить 48,1 кв.м., загальна площа - 85,9 кв.м., що належав ОСОБА_2 згідно записів погосподарської книги НОМЕР_2 на 2011-2015 роки по с. Березоточа Лубенського району Полтавської області.

В судове засідання позивач не з`явилася, її представник адвокат Антіхович В.В. звернувся до суду з заявою в якій прохав справу розглядати без їх участі. Позовні вимоги підтримав та прохав їх задовольнити.

Представник відповідача - територіальної громади Березотіцької сільської ради Лубенського району Полтавської області, а також представник третьої особи Першої лубенської державної нотаріальної контори в судове засідання не з`явилися, надіславши суду заяви в яких прохають справу розглянути без їх участі. При вирішенні справи покладаються на розсуд суду.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності сторін, на підставі наявних у справі доказів.

У зв`язку з розглядом справи за відсутності осіб, які беруть участь у справі, судом, відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, не здійснювалось фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

З`ясувавши обставини справи, дослідивши матеріали, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.3 ст.3 ЗУ Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень від 01 липня 2004 року права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації.

Відповідно до ч.4 ст.3 зазначеного Закону права на нерухоме майно, що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, передбаченої цим Законом, за таких умов: якщо реєстрація прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, або якщо на момент виникнення прав діяло законодавство, що не передбачало обов`язкової реєстрації таких прав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Лубни помер чоловік позивача ОСОБА_2 .

Позивач прийняла спадщину, яка відкрилася після смерті чоловіка. До складу спадщини з поміж іншого майна входить будинок (1977 року побудови), що розташований за адресою АДРЕСА_1 .

Згідно довідки №571 від 20.07.2015 року, виданої Березотіцькою сільською радою Лубенського району Полтавської області, вказане домоволодіння розташоване на неприватизованій земельній ділянці площею 0,04 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, рахувалось за ОСОБА_2 ( а.с.8).

Те, що домогосподарство, розташоване в АДРЕСА_1 належало нині померлому ОСОБА_2 підтверджується витягом з погосподарської книги с. Березоточі за 2011-2015 роки (а.с.9).

Позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем першої черги на майно померлого чоловіка. З постанови нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальних дій вбачається, що дочка спадкодавця ОСОБА_3 та його син ОСОБА_4 від прийняття спадщини після смерті батька відмовились, звернувшись з відповідними заявами до нотаріальної контори (а.с.13).

Постановою нотаріуса від 27.07.2015 року позивачу було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії у видачі свідоцтва про право на спадщину на будинок, розташований за адресою АДРЕСА_1 з тих підстав, що у спадкоємця відсутні правовстановлюючі документи на нерухоме майно.

Право власності ОСОБА_2 на дане домогосподарство підтверджується також копією технічного паспорту на житловий будинок , який було виготовлено на його ім`я ІНФОРМАЦІЯ_3 року(а.с.16,17).

Згідно ч.1 ст.328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Частина 1 статті 1268 ЦК України встановлює, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Статтею 1218 ЦК України передбачено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Враховуючи вищевикладене, відсутність заперечень з боку відповідача, а також те, що позивач є спадкоємцем на майно померлого ОСОБА_2 , суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 328, 392, 1268 ЦК України, ст.ст. 2-13, 247, 264, 265 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 (проживає за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до територіальної громади в особі Березотіцької сільської ради Лубенського району Полтавської області (37535, с. Березоточа Лубенського району Полтавської області, вул. Покровська, 160, ЄДРПОУ 24831817) треті особи по справі, які не заявляють самостійних вимог Перша Лубенська державна нотаріальна контора (місце знаходження: 37500, м. Лубни Полтавської області, пл. Вокзальна, 7, ЄДРПОУ 02900073) про визнання права власності в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування на будинок, розташований за адресою АДРЕСА_1 , житлова площа якого становить 48,1 кв.м., загальна площа - 85,9 кв.м., що належав ОСОБА_2 згідно записів погосподарської книги НОМЕР_2 на 2011-2015 роки по с. Березоточа Лубенського району Полтавської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до пп.15.5 п.15 розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Лубенський міськрайонний суд Полтавської області.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне судове рішення складено 22 січня 2020 року.

Суддя Лубенського

міськрайонного суду Ю.А.Іващенко

СудЛубенський міськрайонний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення20.01.2020
Оприлюднено27.01.2020
Номер документу87094560
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —539/3331/19

Рішення від 20.01.2020

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Іващенко Ю. А.

Рішення від 20.01.2020

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Іващенко Ю. А.

Ухвала від 09.10.2019

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Іващенко Ю. А.

Ухвала від 21.08.2019

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Гудков С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні