Рішення
від 08.01.2020 по справі 233/4327/19
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

233 № 233/4327/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 січня 2020 року Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого судді Мартиненко В. С. ,

за участю секретаря судового засідання Ліман С.М.,

розглянувши в порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в м. Костянтинівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Миколайпільської сільської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,-

В С Т А Н О В И В:

До Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області з вказаним позовом звернулась ОСОБА_1 , в якому просила визначити їй додатковий строк в три місяці для подання заяви про прийняття спадщини після смерті баби Нені ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт Олексієво-Дружківка міста Дружківка Донецької області. В обґрунтування вказаних вимог посилалась на те, що за життя ОСОБА_3 склала заповіт, яким заповіла все своє майно ОСОБА_1 . Після смерті баби ОСОБА_3 відкрилась спадщина, до складу якої увійшло право на земельну частку (пай), що розташована на території Миколайпільської сільської ради Костянтинівського району Донецької області (КСП Дружківський розміром 4,78 га. Проте позивач пропустила строк для прийняття спадщини з поважних причин, оскільки дізналась про наявність заповіту на своє ім`я лише у червні 2019 року.

В судове засідання позивач не з`явилася, про дату, час і місце його проведення повідомлялась належним чином, надала клопотання про розгляд справи за її відсутності.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, про дату, час і місце його проведення повідомлявся належним чином, надав клопотання про розгляд справи за його відсутності.

З`ясувавши обставини справи, дослідивши докази, подані на їх підтвердження, суд дійшов висновку про можливість задоволення позовних вимог з таких підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт Олексієво-Дружківка міста Дружківка Донецької області померла ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 22 жовтня 2014 року (актовий запис № 86 від 22 жовтня 2014 року, складений виконавчим комітетом Олексієво-Дружківської селищної ради міста Дружківка Донецької області), копія якого долучена до матеріалів справи, повним витягом з державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть від 24.10.2019 р. за № 00024337791, наданого Дружківським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану головного територіального управління юстиції у Донецькій області.

На час смерті ОСОБА_3 мала зареєстроване місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 .

Судом не встановлена наявність інших осіб, які прийняли спадщину після смерті ОСОБА_3 , як такі, що постійно проживали з спадкодавцем на час її смерті, та які звернулися до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, що підтверджується відомостями домової книги для реєстрації осіб за вказаною адресою, інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру за № 57903822 від 15.10.2019 року, наданої приватним нотаріусом Дружківського міського нотаріального округу Миросєді В.М., відповідно до якої в реєстрі відсутні відомості про наявність спадкової справи, заведеної після смерті Нені ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Виконавчий комітет Дружківської міської ради та виконавчий комітет Олексієво-Дружківської селищної ради листами від 11.10.2019 р. за № 578/160.1242/1-19 та від 15.10.2019 р. за № 02-16/208 повідомили про відсутність відомостей щодо осіб, які мали зареєстроване місце проживання разом із спадкодавцем ОСОБА_3

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина, до складу якої входить, зокрема право на земельну частку (пай), що розташована на території Миколайпільської сільської ради Костянтинівського району Донецької області (КСП Дружківський розміром 4,78 га, що підтверджується сертифікатом на право на земельну частку (пай) серія ДН № 0173811 від 30 серпня 1996 року, копія якого долучена до матеріалів справи.

За життя все своє майно ОСОБА_3 ОСОБА_1 , що підтверджується заповітом від 09 квітня 2009 року, посвідченого керуючим справами виконкому Олексієво-Дружківської селищної ради Потаповою В.В., реєстр. № 41, копія якого додана до матеріалів справи.

Листом від 11.06.2019 року за № 673/01-16 приватний нотаріус Дружківського міського нотаріального округу Миросєді В.М. повідомила ОСОБА_1 про пропуск нею строку для прийняття спадщини.

Відповідно до ч.ч.1-2 ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу). Частиною 1 ст. 1221 ЦК України встановлено, що місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Згідно із ч.ч. 1-3 ст.1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Зі змісту статей 1268, 1269, 1270 ЦК України випливає, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно з ч.1, ч. 3 ст. 1272 ЦК України якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до ч. 1 ст. 1277 ЦК України у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням, зобов`язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.

З матеріалів справи вбачається, що оскільки після смерті ОСОБА_3 спадщина не була прийнята іншими спадкоємцями, належними відповідачами у справі є територіальна громада за місцем знаходження нерухомого майна, що входить до складу спадщини, а саме: Миколайпільська сільська рада.

Свідок ОСОБА_4 в судовому засіданні надала свідчення про те, що позивач є її невісткою та проживають в одному селищі. Поховавши ОСОБА_3 , у зв`язку з початком бойових дій у регіоні, позивач разом з чоловіком одразу виїхали до м. Харків, потім до м. Івано-Франківськ, та згодом виїхали до Польщі. Будинок, в якому проживала спадкодавець її не належав, в зв`язку з чим одразу після її смерті всі речі були передані на зберігання знайомій померлої, яка згодом передала коробки з речами іншим родичам. Після повернення з Польщі в червні 2019 року свідок допомагала позивачу розбирати речі, які належали ОСОБА_3 , під час чого вони знайшли заповіт, в якому остання заповідала все своє майно онуці ОСОБА_1 . Про наявність вказаного заповіту позивач раніше не знала.

У постанові Верховного Суду від 26.06.2019 у справі №565/1145/17 викладено висновок про те, що поважними причинами пропуску строку можуть бути визнані, зокрема: тривала хвороба спадкоємців; велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Враховуючи те, що встановлений законом шестимісячний строк для прийняття спадщини позивач ОСОБА_1 пропустила, оскільки їй не було відомо про наявність заповіту, а також те, що спадщина після смерті ОСОБА_3 до теперішнього часу ніким не прийнята, суд дійшов висновку про те, що позивач пропустила вказаний строк з поважних причин, а отже ОСОБА_1 необхідно визначити додатковий строк для прийняття спадщини після смерті Нені ОСОБА_5 .С.

Відповідно до п. 24 Постанови Пленуму ВССУ від 30 травня 2008 року №7 "Про судову практику у справах про спадкування", у резолютивній частині рішення суд повинен вказати відповідно певний період часу з моменту набрання судовим рішенням законної сили, протягом якого спадкоємець може подати заяву про прийняття спадщини, а не конкретну календарну дату, до якої спадкоємець може подати заяву про прийняття спадщини. Додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини, не може перевищувати шестимісячного строку, встановленого статтею 1270 ЦК для прийняття спадщини.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку про те, що достатнім для подання заяви про прийняття спадщини буде додатковий строк в три місяці з моменту набрання рішенням законної сили.

Керуючись ст.ст. 141, 259, 264-265, 273, 354, п.п.15.5 розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України,-

В И Р І Ш И В:

Позов Нені ОСОБА_6 до Миколайпільської сільської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити Нені ОСОБА_7 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 у селищі Олексієво-Дружківка міста Дружківки Донецької області, додатковий строк для прийняття спадщини після смерті Нені ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт Олексієво-Дружківка міста Дружківка Донецької області, в 3 (три) місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Донецького апеляційного суду через Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Дата складання повного рішення суду - 17 січня 2020 року.

Позивач: ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ; відповідач: Миколайпільська сільська рада, місцезнаходження: Донецька область, Костянтинівський район, с. Миколайпілля, вул. Гагаріна, буд. 46, ЄДРПОУ 23426210.

Суддя

Дата ухвалення рішення08.01.2020
Оприлюднено27.01.2020
Номер документу87095124
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —233/4327/19

Рішення від 08.01.2020

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартиненко В. С.

Рішення від 08.01.2020

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартиненко В. С.

Ухвала від 28.11.2019

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартиненко В. С.

Ухвала від 22.10.2019

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартиненко В. С.

Ухвала від 27.09.2019

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартиненко В. С.

Ухвала від 15.07.2019

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартиненко В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні