Рішення
від 13.01.2020 по справі 520/11215/19
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 січня 2020 р. № 520/11215/19

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Бабаєва А.І.

при секретарі судового засідання Муравської І.Ю.,

за участі:

представника позивача Діанової С.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харкові адміністративну справу за позовом Головного управління Державної податкової служби у Харківській області до Комунального підприємства «Центр реєстрації та надання послуг» Нивотрудівської сільської ради, третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю «ІЗОБУД» про визнання протиправним та скасування запису про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи, -

В С Т А Н О В И В:

24.10.2019 року Головне управління Державної податкової служби у Харківській області звернулось до Харківського окружного адміністративного суду з позовом до Комунального підприємства «Центр реєстрації та надання послуг» Нивотрудівської сільської ради, третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю «ІЗОБУД» , в якому просить суд визнати протиправним та скасувати внесений державним реєстратором КП «Центр реєстрації та надання послуг» Нивотрудівської сільської ради Ковальовим С.В. до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємств та громадських формувань запис від 25.04.2019 за №14801720023054458 про проведення державної реєстрації припинення Товариства з обмеженою відповідальністю «ІЗОБУД» (код в ЄДРПОУ 30553223) за спрощеною процедурою шляхом її ліквідації.

В обґрунтування позовних вимог зазначило, що внесений державним реєстратором КП «Центр реєстрації та надання послуг» Нивотрудівської сільської ради Ковальовим С.В. до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємств та громадських формувань запис від 25.04.2019 за №14801720023054458 про проведення державної реєстрації припинення ТОВ «ІЗОБУД» за спрощеною процедурою шляхом її ліквідації, на думку позивача, є протиправним.

Відповідач, Комунальне підприємство «Центр реєстрації та надання послуг» Нивотрудівської сільської ради, правом на подання відзиву на позовну заяву не скористалось.

Третя особа, Товариство з обмеженою відповідальністю «ІЗОБУД» правом на подання пояснення по справі не скористалось.

В судове засідання представник позивача прибула, позов підтримала та просила його задовольнити.

В судове засідання представник відповідача не прибув, про дату, час та місце судового засідання повідомлявся належним чином.

В судове засідання представник третьої особи не прибув, про дату, час та місце судового засідання повідомлявся належним чином.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, проаналізувавши докази у їх сукупності, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що Державним реєстратором Комунального підприємства Центр реєстрації та надання послуг Нивотрудівської сільської ради Ковальовим С.В. 25.04.2019 до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємств та громадських формувань внесено запис за №14801720023054458 про проведення державної реєстрації припинення Товариства з обмеженою відповідальністю ІЗОБУД за спрощеною процедурою шляхом його ліквідації.

Позивач, вважаючи зазначену реєстраційну дію вчиненою державним реєстратором з порушенням норм законодавства, звернувся з даним позовом до суду.

Відносини, що виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, їхньої символіки (у випадках, передбачених законом), громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб підприємців регулюються Законом України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань № 755-IV від 15 травня 2003 року (далі по тексту - Закону України № 755-IV).

Відповідно п.4 ч.1 ст.1 Закону України № 755-IV державна реєстрація юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців (далі - державна реєстрація) - офіційне визнання шляхом засвідчення державою факту створення або припинення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, засвідчення факту наявності відповідного статусу громадського об`єднання, професійної спілки, її організації або об`єднання, політичної партії, організації роботодавців, об`єднань організацій роботодавців та їхньої символіки, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, зміни відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про юридичну особу та фізичну особу - підприємця, а також проведення інших реєстраційних дій, передбачених цим Законом.

Статтею 4 зазначеного Закону України № 755-IV визначено, що державна реєстрація базується на таких основних принципах: 1) обов`язковості державної реєстрації в Єдиному державному реєстрі; 2) публічності державної реєстрації в Єдиному державному реєстрі та документів, що стали підставою для її проведення; 3) врегулювання відносин, пов`язаних з державною реєстрацією, та особливостей державної реєстрації виключно цим Законом; 4) державної реєстрації за заявницьким принципом; 6) єдності методології державної реєстрації; 7) об`єктивності, достовірності та повноти відомостей у Єдиному державному реєстрі; 8) внесення відомостей до Єдиного державного реєстру виключно на підставі та відповідно до цього Закону; 9) відкритості та доступності відомостей Єдиного державного реєстру.

Пунктом 8 ч.1 ст.1 Закону України № 755-IV чітко встановлено коло осіб, які можуть бути заявниками проведення реєстраційної дії, а саме, заявник: засновник (засновники) або уповноважена ними особа - у разі подання документів для державної реєстрації створення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи; керівник державного органу, органу місцевого самоврядування або уповноважена ним особа - у разі подання документів для державної реєстрації створення державного органу, органу місцевого самоврядування; голова комісії з припинення або уповноважена ним особа - у разі подання документів для державної реєстрації припинення юридичної особи; уповноважений представник юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, - у разі подання документів для проведення інших реєстраційних дій щодо юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи; Фонд гарантування вкладів фізичних осіб - у разі подання документів для державної реєстрації рішення про припинення банку у зв`язку з прийняттям рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку; Міністерство юстиції України та його територіальні органи - у разі подання документів для державної реєстрації рішення про припинення політичної партії, її структурного утворення у зв`язку з прийняттям судом рішення про анулювання реєстрації або заборону діяльності політичної партії; Міністерство юстиції України - у разі подання документів для державної реєстрації припинення відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації; фізична особа, яка має намір стати підприємцем, або уповноважена нею особа - у разі подання документів для державної реєстрації фізичної особи підприємцем; фізична особа - підприємець або уповноважена нею особа - у разі подання документів для проведення інших реєстраційних дій щодо фізичної особи - підприємця; державний орган, родичі (чоловік, дружина, батьки, діти, онуки, дід, баба, брати, сестри) та спадкоємці фізичної особи - підприємця - у разі подання документів для державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця у зв`язку з її смертю, визнанням безвісно відсутньою чи оголошенням померлою; інші особи відповідно до цього Закону.

Згідно зі статтею 14 Закону України № 755-IV документи для державної реєстрації можуть подаватися у паперовій або електронній формі. У паперовій формі документи подаються особисто заявником або поштовим відправленням. Якщо документи подаються у паперовій формі, заявник пред`являє паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу, передбачений Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус". У разі якщо заявником є іноземець або особа без громадянства, документом, що посвідчує особу, є національний, дипломатичний чи службовий паспорт іноземця або інший документ, що посвідчує особу іноземця або особи без громадянства. У разі подання документів представником додатково подається примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) документа, що засвідчує його повноваження (крім випадку, якщо відомості про повноваження цього представника містяться в Єдиному державному реєстрі). Для цілей проведення реєстраційних дій документом, що засвідчує повноваження представника, є документ, що підтверджує повноваження законного представника особи, або нотаріально посвідчена довіреність. Дійсність довіреності, нотаріально посвідченої відповідно до законодавства України, перевіряється за допомогою Єдиного реєстру довіреностей. Документи в електронній формі подаються заявником через портал електронних сервісів у порядку, визначеному Міністерством юстиції України в Порядку державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, за умови підписання заявником заяви з використанням засобів електронної ідентифікації з високим рівнем довіри. Документи в паперовій формі приймаються за описом, примірник якого в день їх надходження видається заявнику з відміткою про дату їх отримання та кодом доступу в той спосіб, відповідно до якого були подані документи. Направлення судових рішень, які тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі, та про заборону (скасування заборони) вчинення реєстраційних дій здійснюється у порядку інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром та Єдиним державним реєстром судових рішень. Направлення судових рішень щодо проведення реєстраційної дії для примусового виконання здійснюється у порядку, визначеному Законом України "Про виконавче провадження". Учасник, керівник юридичної особи має право на безоплатній основі в режимі реального часу засобами телекомунікаційного зв`язку отримувати інформацію про факт подання або прийому документів, поданих для проведення реєстраційних дій щодо такої юридичної особи.

Відповідно до ч.13 ст.17 Закону України № 755-IV для державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації на підставі рішення про припинення юридичної особи, прийнятого учасниками юридичної особи або відповідного органу юридичної особи, а у випадках, передбачених законом, - рішення відповідних державних органів, або судового рішення про припинення юридичної особи, не пов`язаного з її банкрутством, після закінчення процедури припинення, але не раніше закінчення строку заявлення вимог кредиторами, подаються такі документи: 1) заява про державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті її ліквідації; 2) довідка архівної установи про прийняття документів, що відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню.

Відповідно до ч.6, ч.7 ст.25 Закону України № 755-IV спрощена процедура державної реєстрації припинення юридичної особи шляхом її ліквідації проводиться на підставі: 1) судового рішення про скасування (визнання недійсною) державної реєстрації юридичної особи у випадках, передбачених законом, якщо таке рішення прийнято судом до 1 липня 2004 року, крім судового рішення про визнання юридичної особи банкрутом; 2) судового рішення про припинення юридичної особи, не пов`язаного з банкрутством юридичної особи, якщо таке рішення прийнято судом після 1 липня 2004 року, і в разі якщо голова ліквідаційної комісії з припинення юридичної особи або ліквідатор юридичної особи протягом трьох років з дати оприлюднення повідомлення про постановлення судового рішення про припинення юридичної особи, не пов`язаного з банкрутством юридичної особи, не надав суб`єкту державної реєстрації документи, необхідні для державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації; 3) неподання головою ліквідаційної комісії з припинення юридичної особи або ліквідатором юридичної особи документів, необхідних для державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації протягом одного року з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про зупинення проведення спрощеної процедури державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації. Порядок проведення спрощеної процедури державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації включає: 1) проведення реєстраційної дії щодо початку проведення спрощеної процедури державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації шляхом внесення запису до Єдиного державного реєстру - не пізніше наступного робочого дня з дати настання підстави, передбаченої частиною четвертою цієї статті; 2) державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті її ліквідації - не пізніше наступного робочого дня після отримання відомостей: про відсутність заборгованості із сплати податків і зборів та відсутність заборгованості із сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування; про відсутність заборгованості із сплати страхових коштів до Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування; про відсутність нескасованих випусків цінних паперів юридичної особи - емітента; про відсутність нескасованої реєстрації випуску акцій акціонерного товариства. У разі неодержання від державних органів відомостей, зазначених у цій частині, у порядку та строки, визначені цим Законом, державна реєстрація припинення юридичної особи в результаті її ліквідації проводиться за принципом мовчазної згоди; 3) проведення реєстраційної дії щодо зупинення проведення спрощеної процедури державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації шляхом внесення запису до Єдиного державного реєстру - не пізніше наступного робочого дня з дати отримання відомостей про наявність заборгованості із сплати податків і зборів або наявність заборгованості із сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, або наявність заборгованості із сплати страхових коштів до Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування, або наявність нескасованих випусків цінних паперів юридичної особи - емітента, або наявність нескасованої реєстрації випуску акцій акціонерного товариства; 4) формування та оприлюднення на порталі електронних сервісів виписки - у разі зміни відомостей, що містяться у ній.

Ухвалою Харківського окружного адміністративного суду від 02.12.2019 року витребувано у Департамента реєстрації Харківської міської ради Харківської області належним чином засвідчені сканкопії заяви та документів, що слугували підставою для внесення державним реєстратором КП Центр реєстрації та надання послуг Нивотрудівської сільської ради Ковальовим Сергієм Вадимовичем до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємств та громадських формувань запису від 25.04.2019 року за №14801720023054458 про проведення державної реєстрації припинення Товариства з обмеженою відповідальністю ІЗОБУД (код в ЄДРПОУ 30553223) за спрощеною процедурою шляхом її ліквідації.

Управлінням державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Департамента реєстрації та цифрового розвитку Харківської міської ради Харківської області надано до суду лист №3388/0/279-19 від 10.12.2019 року, яким повідомлено, що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань наявні відомості, згідно яких відносно юридичної особи ТОВ Ізобуд (код ЄДРПОУ 30553223) державним реєстратором Комунального підприємства Центр реєстрації та надання послуг Нивотрудівської сільської ради Дніпропетровської області Ковальовим Є.В. проведена реєстраційна дія від 25.04.2019 Державна реєстрація припинення юридичної особи за спрощеною процедурою шляхом її ліквідації . Зазначено, що сканкопії заяви та документів, що слугували підставою для внесення державним реєстратором запису від 25.04.2019 № 14801720023054458 про проведення державної реєстрації припинення ТОВ Ізобуд (код ЄДРПОУ 30553223) за спрощеною процедурою шляхом її ліквідації в Єдиному державному реєстрі відсутні. Також, вказано, що відповідно до частини 3 статті 29 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань реєстраційна справа в паперовій формі зберігається у суб`єкта державної реєстрації за місцезнаходженням юридичної особи, громадського формування, фізичної особи-підприємця. Крім того, зазначено, що суб`єкт державної реєстрації, який провів реєстраційну дію, протягом трьох робочих днів з дня її проведення надсилає документи, подані для проведення державної реєстрації, відповідному суб`єкту державної реєстрації, уповноваженому зберігати реєстраційні справи. Повідомлено, що документи вказаної реєстраційної дії в паперовій формі, проведеної 25.04.2019 відносно юридичної особи ТОВ Ізобуд (код ЄДРПОУ 30553223) до Управління державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Департаменту реєстрації та цифрового розвитку Харківської міської ради не надходили.

Таким чином, документи, що слугували підставою для внесення державним реєстратором запису від 25.04.2019 року № 14801720023054458 про проведення державної реєстрації припинення ТОВ Ізобуд за спрощеною процедурою шляхом її ліквідації в Єдиному державному реєстрі відсутні.

Отже, оскаржуваний у даній справі запис про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи внесено безпідставно.

За таких обставин, реєстраційна дія, здійснена відповідачем є такою, що не відповідає вимогам Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців .

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку про визнання протиправним та скасування внесеного державним реєстратором Комунального підприємства «Центр реєстрації та надання послуг» Нивотрудівської сільської ради Ковальовим Сергієм Вадимовичем до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємств та громадських формувань запису від 25.04.2019 за №14801720023054458 про проведення державної реєстрації припинення Товариства з обмеженою відповідальністю «ІЗОБУД» за спрощеною процедурою шляхом її ліквідації.

Згідно ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Частиною 2 статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача є обгрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Розподіл судових витрат здійснюється відповідно до ст.139 Кодексу адміністративного судочинства України.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. 243, ст. 246, ст.255, ст. 293, ст. 295, ст. 297 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов Головного управління Державної податкової служби у Харківській області (61057, м. Харків, вул. Пушкінська, 46) до Комунального підприємства «Центр реєстрації та надання послуг» Нивотрудівської сільської ради (53810, Дніпропетровська область, Апостолівський район, с. Нива Трудова, вул. Каштанова, 6), третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю «ІЗОБУД» (61023, м. Харків, вул. Мироносицька, буд 88, кв. 72) про визнання протиправним та скасування запису про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи - задовольнити.

Визнати протиправним та скасувати внесений державним реєстратором Комунального підприємства «Центр реєстрації та надання послуг» Нивотрудівської сільської ради Ковальовим Сергієм Вадимовичем до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємств та громадських формувань запис від 25.04.2019 за №14801720023054458 про проведення державної реєстрації припинення Товариства з обмеженою відповідальністю «ІЗОБУД» (код в ЄДРПОУ 30553223) за спрощеною процедурою шляхом її ліквідації.

Рішення може бути оскаржене до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Бабаєв А.І.

Повний текст рішення складено 23.01.2020 року.

Дата ухвалення рішення13.01.2020
Оприлюднено27.01.2020
Номер документу87103866
СудочинствоАдміністративне
Сутьпроведення державної реєстрації припинення юридичної особи

Судовий реєстр по справі —520/11215/19

Рішення від 13.01.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бабаєв А.І.

Рішення від 13.01.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бабаєв А.І.

Ухвала від 02.12.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бабаєв А.І.

Ухвала від 02.12.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бабаєв А.І.

Ухвала від 28.10.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бабаєв А.І.

Ухвала від 11.06.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Луняченко В. О.

Ухвала від 24.05.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Луняченко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні