Рішення
від 25.07.2007 по справі 4/92-75
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

4/92-75

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ  

 РІШЕННЯ  

       

      

від "25" липня 2007 р.                                                       по справі  № 4/92-75

за позовом Мале приватне підприємство "Енергія"  

до відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю "Мрія"

співвідповідач Волинське обласне бюро технічної інвентаризації         

про стягнення 20 000,00 грн.

                                                                       Суддя   Слободян П.Р.

за позовом малого приватного підприємства "Енергія", м. Рожище

до товариства з обмеженою відповідальністю "Мрія", м. Рожище

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача: Волинське обласне бюро технічної інвентаризації, м. Луцьк

про визнання права власності

Суддя Слободян П. Р.

За участю представників сторін:

від позивача: Котищук В. Л. - довіреності у справі

від відповідача: н/з.

третя особа: н/з.

Суть спору: позивач - МПП "Енергія" звернувся в господарський суд з позовом до відповідача - ТзОВ "Мрія" в якому просить визнати право власності на об'єкти нерухомого майна: гараж, площею 199,75кв.м. та гараж площею 211,96кв.м., які знаходяться за адресою: Волинська область, м. Рожище, вул. Гагаріна, 53А.

Відповідач у відзиві від 24.07.2007р. на позовну заяву позов визнав повністю та повідомив, що розрахунок за вказані приміщення МПП "Енергія" був проведений шляхом надання ТзОВ "Мрія" електромонтажних робіт на суму, еквіваленту вартості проданим гаражам, претензій щодо вартості та проведеного розрахунку до покупця не має. Просить розглянути справу без участі представника ТзОВ "Мрія", в зв'язку із неможливістю прибути в судове засідання.

25.07.2007р. від КП "Волинське обласне бюро технічної інвентаризації" надійшла заява в якій останній просить справу розглянути без його участі та повідомив, що заперечення щодо позовних вимог відсутні.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення та доводи представника позивача, господарський суд, - ВСТАНОВИВ:

27.09.1994 року між МПП "Енергія" та ТзОВ "Мрія" було укладено договір купівлі - продажу виробничих приміщень, зокрема гараж, площею 199,75кв.м., та гараж площею 211,96кв.м., які розташовані за адресою: Волинська область, м. Рожище, вул. Гагаріна, 53А.

Актом приймання - передачі основних засобів до договору купівлі - продажу від 27.09.1994р. продавець здійснив передачу покупцю майна, що знаходиться в м. Рожищі, по вул. Гагаріна, 53А, а саме: гараж, площею 199,75кв.м., та гараж площею 211,96кв.м.

Згідно ст. 11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків є, зокрема, договори.

Відповідно до ст. 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

В силу ст. ст. 655, 657 ЦК України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму. Договір купівлі продажу нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

Право продажу товару, крім випадків примусового продажу та інших випадків, встановлених законом, належить власникові товару. (ст. 658 ЦК України).

З доданих до позовної заяви документів вбачається, що власником майна за адресою: Волинська область, м. Рожище, вул. Гагаріна, 53А., гараж, площею 199,75кв.м., та гараж площею 211,96кв.м. станом на 01.07.1994р. було товариство товариство "Мрія", що підтверджується балансом підприємства, розшифровкою вартості основних фондів та нарахування зносу на їх, на 01.07.1994р. по ТзОВ "Мрія".

Істотними умовами договору купівлі-продажу є умови про предмет та ціну.

Сторони досягли згоди щодо всіх істотних умов договору. Умови договору сторонами виконані повністю.

Позивач звернувся до Волинського обласного бюро технічної інвентаризації з проханням провести державну реєстрацію нерухомого майна, відповідно до укладеного договору купівлі - продажу від 27.09.1994р.

Волинське обласне бюро технічної інвентаризації листом № 1807 від 17.11.2004р. відмовило в реєстрації нерухомого майна з тих підстав, що дані документи не відповідають вимогам, встановленим "Тимчасовим положенням про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно" від 18.02.2002р. № 157/6445.

Відповідно до ст. ст. 328, 334 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом. Право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом.

В силу ст. 55 Закону України "Про власність" власник не може бути позбавлений права власності на своє майно, крім випадків, передбачених цим Законом та іншими законодавчими актами.

Позивач набув права власності на майно, що знаходиться за адресою: Волинська область, м. Рожище, вул. Гагаріна, 53А., гараж, площею 199,75кв.м., та гараж площею 211,96кв.м., на підставі укладеного з ТзОВ "Мрія" договору купівлі-продажу від 27.09.1994року.

Зазначений договір сторонами укладений у відповідності до вимог чинного законодавства України, будь-яких порушень та недоліків при укладенні договору не встановлено, предметом судового розгляду він не був, в судовому порядку недійсними не визнавався.

На підставі викладеного, господарський суд прийшов до висновку про підставність заявлених МПП "Енергія" позовних вимог та необхідність їх задоволення.

Оскільки спір до суду доведений з вини відповідача, витрати по сплаті держмита та за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, слід віднести за рахунок останнього.

На підставі викладеного, керуючись ст. 55 Закону України "Про власність", ст.ст. 216, 398 Цивільного кодексу України, ст. 20 Господарського кодексу України, ст.ст. 44, 49, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

вирішив:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Визнати за малим приватним підприємством "Енергія", (м. Рожище,                          вул. Гагаріна, 53А, код 20122811) право власності на об'єкти нерухомого майна: гараж, площею 199,75кв.м. та гараж площею 211,96кв.м., які знаходяться за адресою: Волинська область, м. Рожище, вул. Гагаріна, 53А.

3. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Мрія", (м. Рожище,                вул. Гагаріна, 55) в користь малого приватного підприємства "Енергія", (м. Рожище,                вул. Гагаріна, 53А, код 20122811) 200,00грн. в повернення витрат по сплаті державного мита та 118 грн. в повернення витрат на інформаційно-технічне забезпечення господарського процесу.

          Суддя                                                                      Слободян П. Р.

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення25.07.2007
Оприлюднено29.08.2007
Номер документу871131
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/92-75

Рішення від 25.07.2007

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян П.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні