Ухвала
від 23.01.2020 по справі 296/232/20
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/232/20

1-кс/296/131/20

УХВАЛА

Іменем України

23 січня 2020 року м.Житомир

Слідчий суддя Корольовського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчої ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого СУ ГУНП в Житомирській області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення, погодженого прокурором прокуратури Житомирської області ОСОБА_5 , поданого в межах кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019060000000013 від 15.01.2019, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.191, ч. 5 ст. 191 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Слідча звернулася до слідчого судді Корольовського районного суду м. Житомира із вказаним клопотанням в обґрунтування якого зазначила, що у провадженні СУ ГУНП в Житомирській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019060000000013 від 15.01.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3, ч.5 ст. 191 КК України.

В клопотанні вказано, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 , діючи за попередньою змовою з рядом суб`єктів господарської діяльності, зловживаючи своїм службовим становищем, шляхом внесення неправдивих відомостей до актів виконаних робіт форми КБ-2в та КБ-3, при виконанні умов договорів, предметом яких є будівельні роботи по об`єктам будівництва амбулаторій на території Житомирської області та закупівлі легкових автомобілів для вказаних амбулаторій, заволоділи бюджетними коштами, чим спричинили державі майнової шкоди в особливо великих розмірах.

У ході досудового розслідування встановлено, що між ІНФОРМАЦІЯ_1 в особі директора ОСОБА_6 та ПП « ОСОБА_7 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ) в особі директора ОСОБА_8 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) в особі директора ОСОБА_9 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) в особі директора ОСОБА_10 ; ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) в особі директора ОСОБА_11 , ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) в особі директора ОСОБА_12 у період листопад - грудень 2018 укладено ряд договорів підряду, предметом яких є проведення робіт з будівництва 22-х амбулаторій на 1-2 лікаря з житлом на території Житомирської області на суму близько 7 000 000 грн. кожен.

Відповідно до умов зазначених договорів оплата проводиться шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок Підрядника.

З метою проведення технічного нагляду за проведенням будівництва зазначених вище амбулаторій, розташованих на території Житомирської області, ІНФОРМАЦІЯ_1 у період листопад грудень 2018 укладено договори з фізичними особами-підприємцями ОСОБА_13 та ОСОБА_14 , відповідно до яких останні прийняли на себе зобов`язання по здійсненню технічного нагляду на вищевказаних об`єктах будівництва.

Відповідно до умов вказаних договорів Замовник оплачує виконання робіт по здійсненню технічного нагляду, що виконуються Виконавцем.

В ході здійснення технічного нагляду за будівництвом амбулаторій на 1-2 лікаря з житлом, розташованих на території Житомирської області, ОСОБА_13 та ОСОБА_14 підписано акти прийняття виконаних робіт форми КБ-2в, що свідчить про проведення Підрядниками будівельних робіт на зазначених об`єктах.

В ході проведення візуального огляду об`єктів будівництва, а саме: амбулаторії на 1-2 лікаря з житлом по АДРЕСА_1 ; амбулаторії на 1-2 лікаря з житлом по АДРЕСА_2 ; Амбулаторія на 1-2 лікаря з житлом по АДРЕСА_3 ; амбулаторії на 1-2 лікаря з житлом в АДРЕСА_4 (південний схід с. Сонячне) Житомирського району Житомирської області та амбулаторії на 1-2 лікаря з житлом по АДРЕСА_5 встановлено, що роботи взагалі не виконувалися, а будівництво навіть не розпочиналося. Вказаний факт підтверджується довідками, виданими старостами селищних рад, на території яких знаходяться об`єкти будівництва та проведеними оглядами місця події.

Відповідно інформації ІНФОРМАЦІЯ_1 , зазначеної у листі від 28.10.2019 за № 03.3-2469, незавершеним є будівництво 22-х амбулаторій, розташованих на території Житомирської області, замовником будівництва яких виступає зазначений Департамент.

Встановлено, що перерахування коштів за проведений технічний нагляд здійснювалось на розрахунковий рахунок ОСОБА_14 за № НОМЕР_6 , відкритий в АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " (МФО НОМЕР_7 , юридична адреса: АДРЕСА_6 ; адреса для кореспонденції: АДРЕСА_7 ).

З метою дослідження інформації щодо руху коштів на вищевказаному рахунку необхідно отримати тимчасовий доступ до речей і документів, які містять банківську таємницю, та перебувають у володінні АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " з можливістю їх вилучення, що являється єдиним способом повного дослідження обставин скоєного кримінального правопорушення.

Більше того, вказані речі та документи можуть містити інформацію про наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Беручи до уваги вищевикладене та, враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що документи про рух коштів на розрахунковому рахунку ОСОБА_14 , відкритому в АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_6 ", містять відомості, які можуть становити банківську таємницю, та мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а їх вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до документу, який іншим способом неможливо отримати.

Слідча в судовому засіданні клопотання підтримала та просила задовольнити з викладених в ньому підстав.

Особа, у володінні якої знаходяться документи повідомлялася про час та місце розгляду клопотання.

Відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Дослідивши матеріали клопотання, заслухавши слідчу, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів.

Статтею 132 КПК України визначені загальні правила застосування заходів забезпечення кримінального провадження та передбачені обставини, за яких не допускається застосування заходів кримінального провадження. Серед таких обставин у п. 2 ч. 3 ст. 132 КПК України зазначена необхідність слідчого, прокурора довести, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого.

Згідно ч. 4 ст. 132 КПК України, для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Частиною 1 ст. 159 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 КПК України. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

За змістом п.3 ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі, або документи, зокрема, не становлять собою, або не виключають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до п.5 ч.1 ст. 162 ПКП України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать зокрема, відомості, які можуть становити банківську таємницю.

При цьому ч.6 ст.163 КПК України передбачено, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей та документів, які місять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених ч. 5 цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах. Та неможливість іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Беручи до уваги вищевикладене, враховуючи доведеність стороною обвинувачення того, що вказані у клопотанні речі або документи перебувають у володінні зазначеної в клопотанні особи, і є такими, що мають суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, і відомості, що містяться в цих речах і документах можливо використати як докази, при цьому вбачається неможливість іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, слідчий суддя вважає за можливе постановити ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Керуючись ст.ст.160,163, 164, 309 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Надати дозвіл слідчим СУ ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , а також за їх письмовим дорученням працівникам Управління Служби безпеки України в Житомирській області, а саме оперуповноваженим Управління Служби безпеки України в Житомирській області ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 на тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " (юридична адреса: АДРЕСА_6 ; адреса для кореспонденції: АДРЕСА_7 ), МФО банку НОМЕР_7 , а також у Житомирському відділенні АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_6 ", а саме: інформації про рух коштів по розрахунковому рахунку ОСОБА_14 за № НОМЕР_6 із зазначенням ідентифікаційних кодів кореспондентів, назв кореспондентів, МФО банків кореспондентів, номерів розрахункових рахунків кореспондентів, призначення платежів, суми та дати, часу операції у період з 01.11.2018 по 31.12.2019 як на паперових так і на електронних носіях (у форматі EXEL), з можливістю виготовлення та отримання копій таких документів.

АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_6 ", як володілець документів зобов`язане надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі документів з можливістю виготовлення та отримання копій документів.

Згідно ст.166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Строк дії ухвали тридцять днів.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження у суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.01.2020
Оприлюднено07.02.2023

Судовий реєстр по справі —296/232/20

Ухвала від 23.01.2020

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

Ухвала від 23.01.2020

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні