Рішення
від 16.01.2020 по справі 910/16541/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.01.2020Справа № 910/16541/19

Господарський суд міста Києва у складі головуючого судді Головіної К.І., при секретарі судового засідання Лук`янчук Д.Ю., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження господарську справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія Агро-Дует

до Товариства з обмеженою відповідальністю НВК Олімп

про розірвання договору та стягнення 195 379, 58 грн.

за участю представників:

від позивача: Гринь Ю.П. - представник за договором про надання правової допомоги від 21.10.2019 р.

від відповідача: не з`явився

В С Т А Н О В И В:

До Господарського суду міста Києва звернулось Товариство з обмеженою відповідальністю Компанія Агро-Дует (далі - ТОВ Компанія Агро-Дует , позивач) з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю НВК Олімп (далі - ТОВ НВК Олімп , відповідач) про розірвання договору поставки № ОЛ091 від 02.09.2019 р. та стягнення заборгованості в сумі 195 379,58 грн.

У обґрунтування своїх вимог позивач зазначає, що ним була здійснена попередня оплата вартості товару відповідно до умов договору поставки № ОЛ091 від 02.09.2019 р. Однак, ТОВ НВК Олімп порушило свої зобов`язання за цією угодою та поставку обумовленого договором товару не здійснило, тому сплачені кошти мають бути повернуті позивачу.

У позові ТОВ Компанія Агро-Дует просить стягнути з відповідача суму попередньої оплати у розмірі 195 379,58 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 27.11.2019 р. вказану заяву було прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, справу вирішено розглядати в порядку спрощеного позовного провадження із повідомленням (викликом) учасників спору, сторонам надана можливість реалізувати свої процесуальні права та обов`язки.

Відповідач, у строк, визначений законом, надав суду відзив, у якому проти позовних вимог заперечив, зазначив, що на виконання умов договору № ОЛ 091 від 02.09.2019 він здійснив належну поставку позивачу обумовленого сторонами товару на суму 195 379,58 грн., що підтверджується відповідною видатковою накладною № РН-170901 від 17.09.2019 р. Вважав позов необгрунтованим та просив відмовити у його задоволенні.

У судовому засіданні представник позивача підтримав та обґрунтував свої позовні вимоги, просив їх задовольнити. Також вказав, що надана відповідачем видаткова накладна не була підписана позивачем (хоч обсяг товару був погоджений), оскільки самої поставки не відбулось.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, через канцелярію суду подав клопотання про розгляд справи без його участі.

Суд, розглянувши заяви учасників справи по суті позову, заслухавши пояснення представника позивача та дослідивши наявні в матеріалах справи докази, прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Установлено, що 02.09.2019 р. між ТОВ Компанія Агро-Дует (покупець) та ТОВ НВК Олімп (постачальник) був укладений договір поставки № ОЛ091 (далі - договір). Відповідно до умов цього договору постачальник зобов`язується передати (поставити) у власність, а покупець прийняти та оплатити на умовах викладених в даному договорі металопрокат, сортамент, кількість та ціна якого вказані у рахунках-фактурах та/або специфікаціях, оформлених як додатки до даного договору, які є його невід`ємними частинами (п. 1.1). Кількість кожної партії товару узгоджується сторонами в рахунках-фактурах та/або специфікаціях до договору. З моменту прийняття та оплати покупцем рахунку-фактури партія товару вважається узгодженою між сторонами (п. 2.2 договору).

Відповідно до п. 3.1 договору ціна на товар встановлюється за домовленістю сторін і вказується в рахунках та інших супровідних документах. Оплата всієї вартості товару, вказаного у рахунку, здійснюється шляхом 100 % передплати шляхом перерахування грошових коштів на рахунок постачальника протягом 2 банківських днів з моменту виставлення рахунку або на інших умовах вказаних у специфікаціях до даного договору. У разі одержання від покупця передплати частково, постачальник має обов`язки з поставки товару лише на суму одержаних коштів (п. 3.4 договору).

Поставка товару здійснюється відповідно до Міжнародних правил Інкотермс 2010 із врахуванням особливостей, встановлених договором (п. 4.1). Строк поставки товару - протягом 10 робочих днів після 100 % передоплати. Інші строки поставки та умови окремих партій товару узгоджуються сторонами у специфікаціях до цього договору (п. 4.2). Право власності на товар, а також усі пов`язані з ним ризики переходять від постачальника до покупця з моменту передачі його першому перевізнику, а у випадку самовивозу покупцем - з моменту передачі товару покупцю (п. 4.3). Датою поставки товару вважається дата отримання товару покупцем або третьою особою (перевізником) на складі постачальника вказана у видатковій накладній (п. 4.4).

Відповідно до п. 5.1 договору товар приймається відповідно до видаткової накладної. Покупець зобов`язаний надати довіреність на приймання матеріальних цінностей. Постачальник не відповідає за недостачу товару, яка виникла після передачі товару покупцю. Покупець та постачальник дають згоду на здійснення приймання товару за кількістю відповідно до Інструкції про порядок приймання продукції виробничо-технічного призначення і товарів народного споживання по якості № П-7 від 25.04.1966 р. (п. 5.2).

Відповідно до п. 6.1 договору постачальник зобов`язаний передати покупцю товар, погоджений сторонами, в строк та на умовах, передбачених даним договором.

Договір вступає в силу з моменту його підписання сторонами та діє до 31.12.2020 року, а в частині взаєморозрахунків - до повного виконання розрахунку між сторонами (п. 10.1).

Специфікацією до договору сторони погодили найменування товару, його кількість та загальну вартість на суму 195 379,58 грн. Також передбачили оплату товару наступним чином: 40 % передоплати для резервування товару; 60 % - після підтвердження наявності товару; строк поставки - 15 робочих днів з моменту отримання 100 % передоплати; умови поставки - склад покупця.

Відповідно до ч. 1 ст. 265 Господарського кодексу України за договором поставки одна сторона - постачальник зобов`язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов`язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

До відносин поставки, не врегульованих цим Кодексом, застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України про договір купівлі-продажу (ч. 6 вказаної статті).

Згідно з ч. 1 ст. 655 Цивільного кодексу України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Із матеріалів справи вбачається, що на виконання умов договору позивач сплатив ТОВ НВК Олімп 100 % вартості товару у сумі 195 379,58 грн., що підтверджується платіжними дорученнями № 3194 від 09.09.2019 р., № 3219 від 24.09.2019 р., наявними в матеріалах справи.

Проте, відповідач свого зобов`язання з поставки не виконав та товар покупцю на вказану суму не передав.

Також матеріалами справи підтверджено, що 03.10.2019 р. покупець - ТОВ Компанія Агро-Дует , вважаючи непоставку товару у строки, визначені договором, істотним (грубим) порушенням договору, повідомив постачальника (лист № 22 від 03.10.2019 р.) про односторонню відмову від договору поставки № ОЛ 091 від 02.09.2019 р. та припинення його дії.

Згідно зі статтею 188 ГК України зміна та розірвання господарських договорів в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або договором.

Як слідує з п. 11.2 договору, сторони передбачили, що дія договору може бути достроково припинена у випадку грубого порушення умов договору однією із сторін на вимогу другої сторони.

За приписами ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом; у разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим.

Отже, як свідчать матеріали справи, позивач скористався своїм правом, наданим йому законом та договором, щодо відмови від подальшої дії договору поставки у зв`язку із грубим порушенням постачальником своїх зобов`язань.

За таких обставин суд дійшов висновку, що договір № ОЛ 091 від 02.09.2019 р. на час розгляду даного спору є розірваним у односторонньому порядку. Проте, ця обставина не впливає на обов`язок відповідача повернути попередню оплату на вимогу позивача, направлену 03.10.2019 р.

Відповідно до ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідач (постачальник), заперечуючи проти вимог позивача, у відзиві на позов вказав, що товар ним був поставлений у повному обсязі, на підтвердження чого надав видаткову накладну № РН-170901 від 17.09.2019 р. на суму 195 379,58 грн. та довіреність № 3 від 11.09.2019 р., видану на ім`я представника ТОВ Компанія Агро-Дует Вишиванюка М.В., на отримання цього товару.

Дослідивши подані відповідачем пояснення та докази в цій частині, суд зазначає, що вони є неналежними з огляду на наступне.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 266 ГК України предметом поставки є визначені родовими ознаками продукція, вироби з найменуванням, зазначеним у стандартах, технічних умовах, документації до зразків (еталонів), прейскурантах чи товарознавчих довідниках. Предметом поставки можуть бути також продукція, вироби, визначені індивідуальними ознаками.

Загальна кількість товарів, що підлягають поставці, їх часткове співвідношення (асортимент, сортамент, номенклатура) за сортами, групами, підгрупами, видами, марками, типами, розмірами визначаються специфікацією за згодою сторін, якщо інше не передбачено законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність" підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи.

Згідно з ч. 1 ст. 1 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність" первинний документ - це документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення.

Первинні облікові документи можуть бути складені у паперовій або в електронній формі та повинні мати такі обов`язкові реквізити: назву документа (форми); дату складання; назву підприємства, від імені якого складено документ; зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції; посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення; особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Пунктом 2.1 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України № 88 від 24.05.1995 р., визначено, що первинні документи - це документи, створені у письмовій або електронній формі, що фіксують та підтверджують господарські операції, включаючи розпорядження та дозволи адміністрації (власника) на їх проведення. Господарські операції - це факти підприємницької та іншої діяльності, що впливають на стан майна, капіталу, зобов`язань і фінансових результатів.

Документами, які є підставою для оприбуткування товару та внесення запису в облікові бухгалтерські реєстри, є накладні та товарно-транспортні накладні. При цьому вказані первинні документи повинні мати обов`язкові реквізити та містити дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції. Документ має бути підписаний особисто, а підпис може бути скріплений печаткою.

Аналіз наведених норм дає підстави дійти висновку про те, що видаткова накладна є первинним документом бухгалтерського обліку у разі, якщо вона містить усі необхідні реквізити.

У даному випадку судом встановлено, що надана відповідачем видаткова накладна № РН-170901 від 17.09.2019 р. на загальну суму 195 379,58 грн. не відповідає вимогам, що пред`являються законом до первинних документів, оскільки вона складена ТОВ НВК Олімп у односторонньому порядку та не була погоджена позивачем, а саме - видаткова накладна не містить підпису уповноваженої особи, яка мала отримати товар на підставі довіреності № 3 від 11.09.2019 р., - ОСОБА_1 у графі отримав та цей підпис не скріплений печаткою ТОВ Компанія Агро-Дует .

Наявність у нижній частині накладної підпису представника позивача (без ідентифікації цієї особи), скріпленого печаткою ТОВ Компанія Агро-Дует , навпроти напису: "з розмірами згодні, доставка м. Коломия, відділення № 1 Нової Пошти ", не підтверджує виконання відповідачем взятих на себе зобов`язань щодо поставки товару, а свідчить лише про попереднє погодження позивачем розмірів товару та адреси поставки.

Встановлені судом обставини також підтверджуються наявним у матеріалах справи електронним листом ТОВ НВК Олімп , направленим позивачу з електронної адреси nvkolimp@gmail.com, у якому відповідач просив ТОВ Компанія Агро-Дует направити на адресу його поштового відділення Нової пошти у місті Києві № 70, - оригінал доручення ТОВ Компанія Агро-Дует на отримання товарно-матеріальних цінностей та видаткову накладну із зробленим надписом наступного змісту - "із розмірами згодні; зазначити місто та адресу, куди необхідно зробити доставку товару, проставити підпис і печатку товариства".

Отже, видаткова накладна № РН-170901 від 17.09.2019 р., якою відповідач обгрунтовує поставку товару, не може вважатися первинним бухгалтерським документом, який у розумінні ст.ст. 74, 77, 78 ГПК України може бути належним, допустимим та достовірним доказом того, що відбулась господарська операція з поставки/передачі товару позивачу.

Стосовно довіреності, виданої позивачем на отримання товару, то суд встановив, що така довіреність на вчинення дій видавалась ТОВ Компанія Агро-Дует , як того просив відповідач у електронному листі, проте, вказана довіреність не була реалізована, оскільки поставки не відбулось та цей документ не свідчить про фактичне отримання позивачем товару.

За таких обставин, суд дійшов висновку про те, що відповідачем не доведено належними доказами факту поставки покупцю погодженого сторонами товару на суму 195 379,58 грн., а його доводи є необгрунтованими.

За приписами ч. 2 ст. 693 Цивільного кодексу України якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати.

Оскільки відповідач доказів, які б підтверджували належну поставку товару на суму 195 379,58 грн. не надав, суд дійшов висновку про те, що вимоги про стягнення попередньої оплати є правомірними, а тому підлягають задоволенню.

За таких обставин, позов ТОВ Компанія Агро-Дует підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 129 ГПК України витрати по сплаті судового збору у разі задоволення позову покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 73-79, 129, 236-238, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія Агро-Дует до Товариства з обмеженою відповідальністю НВК Олімп про розірвання договору та стягнення заборгованості в сумі 195 379,58 грн. задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю НВК Олімп (04053, м. Київ, вул. Січових Стрільців, 37/41, оф. 9, ідентифікаційний код 41118833) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія Агро-Дует (78244, Івано-Франківська обл., с. Велика Кам`янка, вул. Сковороди, 5-А, ідентифікаційний код 35554186) попередню оплату у сумі 195 379 (сто дев`яносто п`ять тисяч триста сімдесят дев`ять) грн. 58 коп., витрати по сплаті судового збору в розмірі 2 930 (дві тисячі дев`ятсот тридцять) грн. 69 коп.

Рішення ухвалено в нарадчій кімнаті та проголошено його вступну та резолютивну частини в судовому засіданні 16 січня 2020 року.

Повний текст рішення складений 22 січня 2020 року.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до суду апеляційної інстанції через господарський суд міста Києва шляхом подачі апеляційної скарги в 20-денний строк з дня підписання повного тексту рішення.

Суддя Головіна К.І.

Дата ухвалення рішення16.01.2020
Оприлюднено27.01.2020
Номер документу87117318
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору та стягнення 195 379, 58 грн

Судовий реєстр по справі —910/16541/19

Ухвала від 01.07.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Постанова від 02.07.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 16.06.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 26.05.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 07.04.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 17.03.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 04.03.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 17.02.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Рішення від 16.01.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 16.12.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні