Рішення
від 20.01.2020 по справі 931/660/19
ЛОКАЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 931/660/19

Провадження № 2/931/6/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 січня 2020 року смт. Локачі

Локачинський районний суд Волинської області

у складі: головуючого - судді Кідиби Т.О.,

за участю: секретаря - Гупалик А.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в селищі Локачах цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Бубнівської сільської ради Локачинського району Волинської області про визнання права власності на спадкове майно,

в с т а н о в и в :

09 вересня 2019 року позивачі звернулись в суд з позовом до Бубнівської сільської ради Локачинського району Волинської області про визнання права власності на спадкове майно.

Позовні вимоги обгрунтовують тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла їх мати - ОСОБА_3 . Після її смерті відкрилась спадщина на належне їй майно, зокрема, на житловий будинок з господарськими та побутовими будівлями і спорудами, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , а також на земельні ділянки (право на завершення приватизації земельної ділянки), загальною площею 0,85 га, в тому числі: для обслуговування житлового будинку і господарських споруд, площею 0,25 га та 0,60 га для ведення особистого селянського госпродарства, що передавались спадкодавцю у приватну власність.

Єдиними спадкоємцями майна, що залишилось після смерті ОСОБА_3 є її діти ОСОБА_2 та ОСОБА_1 .

Позивачі як спадкоємці за заповітом звернулись до приватного нотаріуса Локачинського районного нотаріального округу Волинської області з заявою про видачу їм свідоцтв про право на спадщину на майно, яке залишилось після смерті ОСОБА_3 , однак, у видачі таких свідоцтв їм відмовлено у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів.

Просять суд визнати за ними, в порядку спадкування за заповітом, право власності на 1/2 частки кожному житлового будинку з господарськими та побутовими будівлями, загальною площею 61,1 кв.м, житловою площею 41,3 кв.м, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , як на спадкове майно, що залишилось після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Окрім того, просять визнати за ними, в порядку спадкування за заповітом, право власності право на завершення приватизації та реєстрацію права власності відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" на 1/2 частки кожному земельної ділянки, загальною площею 0,85 га (для обслуговування житлового будинку і господарських споруд, площею 0,25 га, та 0,60 га для ведення особистого селянського господарства), яка передавалась ОСОБА_4 у приватну власність відповідно до виписки з рішення Бубнівської сільської ради № 14/3 від 12 жовтня 1993 року, спадщину після смерті якого прийняла ОСОБА_3 , як на спадкове майно, що залишилось після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивачі у судове засідання не з`явились. Подали письмове клопотання від 10.01.2020 року про розгляд справи без їх участі. Позовні вимоги підтримують повністю, просять позов задовольнити. Не заперечують щодо винесення заочного рішення у справі.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився також. 05 листопада 2019 року подав до суду письмову заяву про проведення підготовчого судового засідання та розгляду справи по суті без його участі. Позовні вимоги визнає частково, а саме: в частині визнання права власності на житловий будинок.

Відповідно до ч.2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши та оцінивши представлені у справі докази в їх сукупності, копії матеріалів спадкової справи № 202/2007 до майна померлої ОСОБА_3 , суд дійшов висновку, що позов підставний та підлягає до задоволення частково.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, а згідно з ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до ЦПК України, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивачів ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про її смерть серії НОМЕР_1 від 21 листопада 2005 року (а.с. 9).

Після її смерті залишилося спадкове майно, зокрема, житловий будинок з господарськими будівлями та надвірними спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою Бубнівської сільської ради Локачинського району Волинської області № 384 та копією витягу з погосподарської книги № 01 за 2019 рік (а.с. 10,11).

Відповідно до заповіту від 07 грудня 1998 року, що посвідчений секретарем Бубнівської сільської ради Локачинського району Волинської області та чинний на даний час, спадкодавець ОСОБА_3 все своє спадкове майно заповіла сину - ОСОБА_2 та дочці ОСОБА_1 (а.с. 20).

Рішенням Горохівського районного суду Волинської області від 13.07.2007 року ОСОБА_1 було визначено додатковий строк до 01.11.2007 року для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті її матері ОСОБА_3 (а.с.81).

ІНФОРМАЦІЯ_2 2007 року на підставі поданої ОСОБА_5 заяви про прийняття спадщини та видачу свідоцтва про право на спадщину у Локачинській державній нотаріальній конторі Волинської області була заведена спадкова справа № 202 до майна померлої ОСОБА_3 . Позивач не відмовилась від спадщини протягом строку, встановленого ст. 1270 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України).

Із копій матеріалів вказаної спадкової справи вбачається, що 16 лютого 2017 року ОСОБА_1 було подано до нотаріуса згідно із ч.2 ст.1272 ЦК України заяву про надання згоди на включення ОСОБА_2 до кола спадкоємців після смерті їх матері ОСОБА_3 , оскільки останній пропустив шестимісячний строк для прийняття спадщини (а.с.85 на звороті).

24 лютого 2017 року ОСОБА_2 подав до нотаріуса заяву про прийняття спадщини (а.с. 86 на звороті).

Факт родинних відносин ОСОБА_1 , ОСОБА_2 і спадкодавця ОСОБА_3 підтверджується копіями свідоцтв про народження позивачів, копією рішення Горохівського районного суду Волинської області від 13.07.2007 року (а.с. 27, 28, 81).

Із постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 17 травня 2019 року вбачається, що позивач ОСОБА_1 та ОСОБА_6 , яка діє від імені ОСОБА_2 звернулись до приватного нотаріуса Локачинського районного нотаріального округу Дильного І.Г. з заявами про видачу їм свідоцтв про право на спадщину на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, що знаходиться у АДРЕСА_1 , що належав спадкодавцю ОСОБА_3 , однак спадкоємцям ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відмовлено у видачі таких свідоцтв, оскільки ними не подано відповідних правовстановлюючих документів на будинок (а.с.23).

Крім позивачів, інших спадкоємців, які б претендували на спадкове майно, що залишилось після смерті ОСОБА_3 , судом не встановлено.

Згідно із ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Статтями 1216, 1218 ЦК України передбачено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Представник відповідача позовні вимоги визнав чатково, зокрема, в частині визнання за позивачами права власності на житловий будинок з господарськими та побутовими будівлями, що стверджується його заявою від 05 листопада 2019 року (а.с. 59).

Згідно зі ст. 82 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обгрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, іхніх преставників.

Оскільки на момент відкриття спадщини спадкодавцю ОСОБА_3 належало право власності на спірний житловий будинок, що знаходиться в АДРЕСА_1 , суд дійшов висновку, що право власності на нього переходить до позивачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , як спадкоємців за заповітом, і за ними необхідно визнати право власності по 1/2 частки кожному житлового будинку з господарськими та побутовими будівлями, загальною площею 61,1 кв.м, житловою площею 41,3 кв.м.

Разом з тим, вимога позивачів в частині визнання права власності за ними, в порядку спадкування за заповітом, права на завершення приватизації та реєстрацію права власності відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" на 1/2 частки кожному земельної ділянки, загальною площею 0,85 га (для обслуговування житлового будинку і господарських споруд, площею 0,25 га, та 0,60 га для ведення особистого селянського господарства) не підлягає до задоволення, позаяк вказана вимога заявлена не конкретно. Так, позивачі просять визнати право власності за ними права на завершення приватизації земельної ділянки.

Згідно із ч.1 ст. 4 ЦПК України кожна особи має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Доказів належності спадкодавцю земельної ділянки на праві власності не подано. Також позивачами не подано суду доказів щодо порушення їхніх прав щодо завершення приватизації земельної ділянки, що успадковується ними по заповіту. Як вбачається із матеріалів спадкової справи, вони не зверталися до нотаріуса із питанням успадкування вказаної земельної ділянки.

За таких підстав вказана вимога є необгрунтованою і до задоволення не підлягає. Отже, позов необхідно задовольнити частково.

Керуючись ст.ст. 4, 10-13, 77, 81, 82, 247, 263- 265 ЦПК України, ст. 392, 1216, 1218 ЦК України, суд

у х в а л и в:

Позов задовольнити частково.

Визнати за ОСОБА_2 , в порядку спадкування за заповітом, право власності на 1/2 частки житлового будинку з господарськими та побутовим будівлями, загальною площею 61,1 кв.м, житловою площею 41,3 кв.м, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , як на спадкове майно, що залишилось після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Горохів Горохівського району Волинської області.

Визнати за ОСОБА_1 , в порядку спадкування за заповітом, право власності на 1/2 частки житлового будинку з господарськими та побутовим будівлями, загальною площею 61,1 кв.м, житловою площею 41,3 кв.м, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , як на спадкове майно, що залишилось після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Горохів Горохівського району Волинської області.

В решті позову відмовити.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Волинського апеляційного суду через Локачинський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 30 - денний строк з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 , адреса місця проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2 .

Позивач: ОСОБА_2 , адреса місця проживання: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_3 .

Відповідач: Бубнівська сільська рада Локачинського району Волинської області, адреса місцезнаходження: 45541, Волинська область, Локачинський район, с. Бубнів, код ЄДРПОУ 04332058.

Суддя Локачинського районного суду Т.О. Кідиба

Дата ухвалення рішення20.01.2020
Оприлюднено27.01.2020
Номер документу87122466
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —931/660/19

Рішення від 20.01.2020

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

Ухвала від 03.12.2019

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

Ухвала від 05.11.2019

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

Ухвала від 07.10.2019

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

Ухвала від 11.09.2019

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні