Ухвала
від 23.01.2020 по справі 204/419/20
КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 204/419/20

Провадження № 1-кс/204/80/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 січня 2020 року слідчий суддя Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури № 4 ОСОБА_3 про проведення обшуку, подане в рамках кримінального провадження № 12019040680002037 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08.10.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 271 КК України, -

встановив:

В обґрунтування клопотання зазначено, що в провадженні СВ Чечелівського ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області знаходиться кримінальне провадження № 12019040680002037 від 08.10.2019, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 271 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 03.10.2019 року приблизно о 12 годині 50 хвилин, ОСОБА_4 , яка працювала на посаді шліфувальника ТОВ «ТЕХПОСТАВКА» (Код ЄДРПОУ 30493751), знаходячись на своєму робочому місці, а саме на території підприємства ТОВ «ТЕХПОСТАВКА» за адресою: м. Дніпро, вул. Канатна, буд. 130А, в процесі роботи потрапила п`ятою у проміжок між рейками помосту. За відсутності на взутті ОСОБА_4 каблуку, м`якості матеріалу підошви та затертості протектору підошви, п`ята опустилася нижче площини опору ніг, внаслідок чого шліфувальник ОСОБА_5 втратила рівновагу і впала на спину обличчям догори, травмувавши голову. В подальшому ОСОБА_4 було доставлено до КЗ «Дніпропетровська обласна клінічна лікарня ім. І.І. Мечникова».

07 жовтня 2019 року в КЗ «Дніпропетровська обласна клінічна лікарня ім. І.І. Мечникова» було зафіксовано смерть ОСОБА_4 яка настала від відкритої черепно-мозкової травми у вигляді перелому кісток склепіння і основи черепу та забою головного мозку, клінічний перебіг якої ускладнився набряком головного мозку, що підтверджується даними судово-медичного дослідження трупа. При досліджені трупа виявлене тілесне ушкодження у вигляді відкритої черепно-мозкової травми, лінійний перелом кісток склепіння та основи черепу, крововилив під твердою мозковою оболонкою, забій головного мозку, що спричинена задовго до настання смерті, від дії тупого твердого предмета зі сплощеною (чи сплощено- випуклою) контактуючою поверхнею за механізмом удару, відноситься до категорії тяжких тілесних ушкоджень за ознакою небезпеки для життя у момент спричинення (згідно правил судово-медичного визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень наказу №6 МОЗ України від 17.01.1995 р. «Про розвиток та вдосконалення судово-медичної служби України п.2.1) і знаходиться у прямому причинному зв`язку з настанням смерті. Видано остаточне свідоцтво про смерть №1952 відповідно до якої діагнозом є: а/ Набряк головного мозку; б/ Перелом інших кісток черепу; в/ Відкрита черепно-мозкова травма; г/ Ушкодження в наслідок контакту з тупим предметом намір не визначений.

Під час досудового розслідування, 17.01.2020 року залучений та допитаний у якості представника потерпілого ОСОБА_6 пояснив, що його мати ОСОБА_4 , яка працювала шліфувальницею на ТОВ «ТЕХПОСТАВКА» отримала травму (впала), після якої була доставлена в лікарню ім. Мечникова. Директор ТОВ «ТЕХПОСТАВКА» ОСОБА_7 пообіцяв йому показати відеозаписи з камер де зафіксований нещасний випадок, але не зробив цього. Також потерпілий ОСОБА_6 пояснив, що наказом Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області було утворену комісію для проведення спеціального розслідування за фактом нещасного випадку, що стався 03.10.2019 року о 12:50 годині. В ході проведення якої було встановлено, що директор ТОВ «ТЕХПОСТАВКА» ОСОБА_7 , порушив вимоги НПАОП 0.00-7.17-18 «Мінімальні вимоги безпеки охорони здоров`я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці»; начальник виробничої дільниці ТОВ «ТЕХПОСТАВКА» ОСОБА_8 , порушив вимоги «Посадової інструкції начальника виробничої дільниці», затвердженої директором ТОВ «ТЕХПОСТАВКА» від 08.03.2019 року; ОСОБА_4 , шліфувальник ТОВ «ТЕХПОСТАВКА», порушила вимоги (Инструкции по охране труда № 50 для шлифовщика». Також в документах зазначено що робітники забезпечуються спецодягом, та спецвзуттям, але його матері ні спецодяг, ні спецвзуття не видавалися, а по документах вона начебто його отримувала, але працювала вона в своєму одязі, та під час обідньої перерви.

Разом з цим, досудовим розслідуванням встановлено, що в приміщенні де стався нещасний випадок наявні відеокамери та всі обставини отримання ОСОБА_4 тілесних ушкоджень повинні бути зафіксовані на відео.

Приміщення, що розташовані за адресою:

АДРЕСА_1 , належать на праві власності ОСОБА_9 , та перебуває у фактичному користуванні ТОВ «ТЕХПОСТАВКА» (Код ЄДРПОУ 30493751) директора ОСОБА_7 .

Внаслідок отриманої доказової бази виникла необхідність у проведенні обшуку ТОВ «ТЕХПОСТАВКА» за адресою: м. Дніпро, вул. Канатна, буд. 130А, за фактичним місцем розташування юридичної особи з метою виявлення та вилучення комп`ютерної техніки на якій зберігся відеозапис отримання тілесних ушкоджень ОСОБА_4 , та документів щодо оформлення працівників і дотримання вимог законодавствапро охоронупраці напідприємстві. Орган досудового розслідування не може їх отримати у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 КПК України, оскільки існує ризик того, що посадові особи ТОВ «ТЕХПОСТАВКА»» з метою уникнення кримінальної відповідальності можуть знищити, приховати чи спотворити речі і документи, які мають значення для кримінального провадження.

На підставі викладеного, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, прокурор звертається до суду з даним клопотанням.

У судовому засіданні прокурор підтримав клопотання, просив його задовольнити.

Вислухавши думку прокурора, вивчивши подане клопотання та додані до нього матеріали, якими обґрунтовується необхідність проведення обшуку, враховуючи положення ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя приходить до наступного.

З матеріалів клопотання вбачається, що за встановлених обставин обшук є доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які можуть знаходиться в будівлях та спорудах, за адресою: м. Дніпро, вул. Канатна, 130А, що перебувають у фактичному користуванні ТОВ «ТЕХПОСТАВКА» (Код ЄДРПОУ 30493751). Відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, мають значення для кримінального провадження та необхідні для проведення судових експертиз. Прокурором доведена можливість використання як доказів відомостей, що містяться в документах щодо дотримання вимог законодавства про працю та в записах з відеокамер спостереження, які розташовані на підприємстві. Разом з тим, слідчий суддя вважає, що зняття копії інформації (записів з відеокамер спостереження) в електронному вигляді з електронних інформаційнихсистем (серверу)підприємства будедостатнім длядосягнення метиобшуку,в зв`язкуз чимвилучення комп`ютерноїтехніки неє необхідним.З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини кримінального правопорушення вважаю за необхідне частково задовольнити клопотання прокурора. Зазначені заходи будуть достатніми та пропорційними втручанню у виробничу діяльність ТОВ «ТЕХПОСТАВКА».

Керуючись ст. ст. 110, 234, 235, 309 КПК України, суд -

постановив:

Клопотання прокурора задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчим СВ Чечелівського ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12019040680002037 ОСОБА_10 та ОСОБА_11 , прокурорам Дніпропетровської місцевої прокуратури № 4 Дніпропетровської області ОСОБА_3 та ОСОБА_12 на проведення обшуку будівель та споруд розташованих за адресою: АДРЕСА_1 , що належать на праві власності ОСОБА_9 , та перебувають у фактичному користуванні ТОВ «ТЕХПОСТАВКА» (Код ЄДРПОУ 30493751), з метою виявлення та вилучення копії інформації (записів з відеокамер спостереження) в електронному вигляді з електронних інформаційнихсистем (серверу)підприємства на якій зафіксовано обставини отримання тілесних ушкоджень ОСОБА_4 , а також з метою виявлення оригіналів, та вилучення належно засвідчених копій, наступних документів: положення про систему управління охороною праці у ТОВ «ТЕХПОСТАВКА», правил внутрішнього трудового розпорядку ТОВ «ТЕХПОСТАВКА», штатний розпис підприємства ТОВ «ТЕХПОСТАВКА», наказ про призначення відповідального за технічний стан обладнання, яке використовується на ТОВ «ТЕХПОСТАВКА», наказ про призначення відповідального за охорону праці і техніку безпеки на ТОВ «ТЕХПОСТАВКА», посвідчення про проходження навчання і перевірки знань з питань охорони праці видане директору ТОВ «ТЕХПОСТАВКА», посвідчення про проходження навчання і перевірки знань з питань охорони праці видане інженеру з охорони праці ТОВ «ТЕХПОСТАВКА», протокол засідання комісії ТОВ «ТЕХПОСТАВКА» з перевірки знань з питань охорони праці ОСОБА_4 , посвідчення про проходження навчання і перевірки знань з питань охорони праці голови і членів комісії з перевірки знань з питань охорони праці ТОВ «ТЕХПОСТАВКА», документ (посвідчення, диплом, атестат, тощо) виданий ОСОБА_4 , який свідчить про спеціальне навчання за професією (шліфувальник), посадові інструкції осіб, які працюють на ТОВ «ТЕХПОСТАВКА», інструкції з охорони праці по професії (шліфувальник), особова картка працівника ОСОБА_4 , витяг з Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників по професії шліфувальник ОСОБА_4 , документація заводу виробника на обладнання (паспорт, інструкція з експлуатації, тощо), акт обстеження технічного стану обладнання, яке використовується на ТОВ «ТЕХПОСТАВКА», накази про навчання (стажування) працівників ТОВ «ТЕХПОСТАВКА», журнали реєстрації інструктажів з питань охорони праці на ТОВ «ТЕХПОСТАВКА»,накази пропризначення напосади,графіки роботиспівробітників ТОВ«ТЕХПОСТАВКА»,табеля виходуна роботу,розроблений тазатверджений перелікробіт підвищеноїнебезпеки,які виконуютьсяв умовахпідприємства ТОВ«ТЕХПОСТАВКА»,розроблений тазатверджений перелікробіт,які виконуютьсяна підприємствіТОВ «ТЕХПОСТАВКА»в порядкупоточної експлуатаціїі порозпорядженню,розроблене тазатверджене «Положенняпро порядокзастосування нарядів-допусківна виконанняробіт підвищеноїнебезпеки вумовах підприємстваТОВ «ТЕХПОСТАВКА»,затверджене «Положенняпро бірочнусистему» вумовах підприємстваТОВ «ТЕХПОСТАВКА»,наказ аборозпорядження пропризначення відповідальноїособи заелектрогосподарство напідприємстві ТОВ «ТЕХПОСТАВКА»відносно події03.10.2019,документи пропроходження працівником ОСОБА_4 спеціального навчанняв якостішліфувальника (протоколперевірки знаньпісля проходженняспеціального навчання,відповідне посвідченняпісля проходженняспеціального навчання,наказ аборозпорядження пропризначення наставника стажуванняпрацівника ОСОБА_4 в якостішліфувальника,документи щодозмінного завданняпрацівника ОСОБА_4 станом на03.10.2019,наказ аборозпорядження прообов`язків інженераз охоронипраці напідприємстві ТОВ«ТЕХПОСТАВКА»,посадові інструкціїначальника виробництвапідприємства ТОВ«ТЕХПОСТАВКА»,посадові інструкції майстразміни іначальника зміни,відносно події03.10.2019,посадова аборобоча інструкціяшліфувальника,а такожінструкцію зохорони працідля шліфувальникапідприємства ТОВ«ТЕХПОСТАВКА»,документи прозабезпечення спецодягом,взуттям ізасобами індивідуальногозахисту працівника ОСОБА_4 .

Строк дії ухвали 30 днів з моменту її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.01.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу87124329
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку, подане в рамках кримінального провадження № 12019040680002037 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08.10.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 271 КК України

Судовий реєстр по справі —204/419/20

Ухвала від 23.01.2020

Кримінальне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Дружинін К. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні