Ухвала
від 28.12.2019 по справі 607/29673/19
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.12.2019 Справа №607/29673/19

Слідчий суддяТернопільського міськрайонногосуду Тернопільськоїобласті ОСОБА_1 ,за участюсекретаря судовогозасідання ОСОБА_2 ,заступника начальникапершого відділуРКП СУФРГоловного управлінняДФС уТернопільській області ОСОБА_3 розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судув містіТернополі клопотаннязаступника начальникапершого відділуРКП СУФРГоловного управлінняДФС уТернопільській області ОСОБА_3 за погодженням із прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Тернопільської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю,-

В С Т А Н О В И В:

Заступник начальникапершого відділуРКП СУФРГоловного управлінняДФС уТернопільській області ОСОБА_3 звернувся дослідчого суддііз клопотанням про надання тимчасового доступу до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю, в рамках кримінального провадження №32019210000000011 від 11.02.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 366 КК України.

В судовому засіданні ОСОБА_3 клопотання підтримав та просить задовольнити, окрім того просить слідчого суддю розглянути клопотання без виклику представників АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у володінні яких знаходиться речі та документи, оскільки існує реальна загроза зміни вищевказаної інформації.

Заслухавши аргументи ОСОБА_3 , вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя вважає, що клопотання може бути розглянуто відповідно до ч.2 ст. 163 КПК України та приходить до наступного висновку:

У клопотаннізазначено: «Матеріалами кримінального провадження встановлено, що ряд суб`єктів господарської діяльності, шляхом формування схемного податкового кредиту з податку на додану вартість та завищення валових витрат з податку на прибуток, за період діяльності протягом 2016-2019 років, ухилялись від сплати податків.

Так, гр. ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ), з метою ухилення від сплати податків реально діючими суб`єктами господарювання шляхом відображення в бухгалтерському та податковому обліках неіснуючих фінансово-господарських операцій з придбання товарів, робіт та послуг, організував діяльність підприємств з ознаками фіктивності, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), тобто підприємств, які створені з метою незаконної мінімізації сплати податків, використання в схемах, конвертації коштів.

Вказані підприємства обслуговувались у одному відділенні банку Тернопільська філія АТ КБ ІНФОРМАЦІЯ_1 (МФО НОМЕР_10 ), за адресою: АДРЕСА_1 , а їх податкова звітність та фізичної особи-підприємця ОСОБА_5 , котрий займається наданням послуг з ведення бухгалтерського обліку, подавалась з однієї IP-адреси.

Зазначені товариства в основному були зареєстровані та перебували на податковому обліку в м. Києві, податкові адреси адреси масової реєстрації за якими фактично вони не знаходились. На підприємствах відсутні основні засоби та трудові ресурси, що необхідні для здійснення господарської діяльності, валові доходи на рівні валових витрат. У ланцюгах постачання товарно-матеріальних цінностей, вбачається підміна товарної номенклатури. В ІС «Архів електронної звітності» (ЄРПН) є виписані податкові накладні, реєстрацію яких зупинено, проте службові особи зазначених вище товариств з ознаками фіктивності, документи на їх розблокування до органів ДФС не подавали. Засновники, керівники та бухгалтери вказаних товариств були в одній особі, зареєстровані та проживали у м. Тернополі, раніше працювали на підприємствах, що були підконтрольні ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ).

Механізм злочинної діяльності діяв наступним чином: отримавши замовлення від суб`єкта господарської діяльності реального сектору економіки на переведення безготівкових коштів у готівку, оформлялись «фіктивні» угоди з діючими суб`єктами господарювання на поставку товарів й надання різноманітних послуг без фактичного їх виконання. Підприємства з ознаками фіктивності отримували на розрахункові рахунки грошові кошти з призначенням платежу за товари та послуги, які в подальшому частково знімалися через каси банків (в т.ч. Тернопільську філію АТ КБ ІНФОРМАЦІЯ_1 , м. Тернопіль (МФО НОМЕР_10 ), за адресою: АДРЕСА_1 ) та/або перераховувались на розрахункові рахунки суб`єктів господарської діяльності - імпортерів і суб`єктів господарювання оптової й роздрібної торгівлі побутової хімії та паливно-мастильних матеріалів, в обмін на готівкові кошти.

Зазначена схема дозволяла занижувати належні до сплати податки підприємствам реального сектору економіки, отримувати готівкові не обліковані кошти, створювала умови для безпідставного завищення валових витрат та податкового кредиту з ПДВ таким СПД, шляхом організації проведення безтоварних операцій, отримуючи за це винагороду в розмірі 3%-14% від суми проконвертованих грошових коштів, що дає підстави вважати про організацію діяльності «конвертаційного центру».

Протягом січня 2016 року березня 2019 року, внаслідок таких злочинних дій обготівковано понад 100 млн. грн., за результатом чого сформовано схемний податковий кредит з ПДВ для суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, на суму близько 16, 9 млн. грн.

Крім того, службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) спільно з іншими особами складали, видавали завідомо неправдиві офіційні документи (в т.ч. фінансово-господарські), вносили до офіційних документів завідомо неправдиві відомості, використовували завідомо підроблені документи, що спричинило тяжкі наслідки.

Також встановлено, що ОСОБА_5 перебував на посаді директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ).

Відповідно до АІС «Податковий блок», у ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_13 , код ЄДРПОУ НОМЕР_14 , АДРЕСА_2 ) знаходяться відомості про рух коштів по рахунках:

НОМЕР_15 (українська гривня), що належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 );

НОМЕР_16 (українська гривня), НОМЕР_17 (українська гривня), що належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 );

НОМЕР_18 (українська гривня), що належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 );

НОМЕР_19 (українська гривня), НОМЕР_20 (українська гривня), НОМЕР_21 (українська гривня), НОМЕР_22 (українська гривня), НОМЕР_23 (українська гривня), НОМЕР_24 (українська гривня), НОМЕР_25 (українська гривня), що належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 );

НОМЕР_26 (українська гривня), що належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 );

НОМЕР_27 (українська гривня), що належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 );

НОМЕР_28 (українська гривня), НОМЕР_29 (українська гривня), НОМЕР_30 (українська гривня), що належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 );

НОМЕР_31 (українська гривня), що належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 );

НОМЕР_32 (українська гривня), НОМЕР_33 (українська гривня), що належать ФОП ОСОБА_6 (РНОКПП НОМЕР_1 );

НОМЕР_34 (українська гривня), НОМЕР_35 (українська гривня), що належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), та інші речі і документи, що містять банківську таємницю та мають доказове значення по кримінальному провадженні.

З метою всебічного, повного та неупередженого дослідження обставини кримінального провадження, для використання як доказів відомостей, що містяться у вказаних вище речах та документах, в зв`язку з неможливістю іншими способами довести обставини, які передбачається довести за їх допомогою, виникла необхідність у тимчасовому доступі та вилученні оригіналів зазначених вище речей і документів».

Відповідно довимог п.п.1,2ч.5,ч.6ст.163КПК,України,слідчий суддя,суд постановляєухвалу пронадання тимчасовогодоступу доречей ідокументів,якщо сторонакримінального провадженняу своємуклопотанні доведенаявність достатніхпідстав вважати,що ціречі абодокументи:перебувають абоможуть перебуватиу володіннівідповідної фізичноїабо юридичноїособи;самі пособі абов сукупностіз іншимиречами ідокументами кримінальногопровадження,у зв`язкуз якимподається клопотаннямають суттєвезначення длявстановлення важливихобставин укримінальному провадженні.Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність» інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду.

Крім того, відповідно до п. 18 листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 223-558/0/4-13 від 05.04.2013 «Про деякі питання здійснення слідчим суддею суду першої інстанції судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб під час застосування заходів забезпечення кримінального провадження» зазначено, що застосування стороною кримінального провадження такого способу збирання доказів як вилучення речей чи документів (ч. 7 ст. 163 КПК) під час отримання доступу до речей і документів може здійснюватися у випадках, якщо: 1) особа, у володінні якої знаходяться речі або документи, не бажає добровільно передати їх стороні кримінального провадження або є підстави вважати, що вона не здійснить таку передачу добровільно після отримання відповідного запиту чи намагатиметься змінити або знищити відповідні речі або документи: 2) речі та документи згідно зі ст. 162 КПК містять охоронювану законом таємницю і таке вилучення необхідне для досягнення мети застосування цього заходу забезпечення. В інших випадках сторона кримінального провадження може витребувати та отримати речі або документи за умови їх добровільного надання володільцем без застосування процедури, передбаченої главою 15 КПК.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи те, у матеріалахкримінального провадженнявбачається наявністьдостатніх підставвважати,що даніречі ідокументи маютьсуттєве значеннядля встановленняважливих обставину кримінальномупровадженні, підтвердитифакт вчиненнявказаного кримінальногоправопорушення тавикриття повноїзлочинної діяльності,та те,що інформація,яка знаходиться у володінніу АТКБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » до якої слідчий просить тимчасовий доступ має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні а також те, що отримати можливість тимчасового вилучення даної інформації іншим чином неможливо, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає до часткового задоволення за виключенням надання дозволу на тимчасовий доступ оперуповноваженим працівникам, вказаних у клопотанні слідчого, оскільки останні, у відповідності до п.19 ч.1 ст. 3 КПК України, не є стороною кримінального провадження, а отже не уповноважені на здійснення заходів забезпечення кримінального провадження, згідно вимог ч.1 ст. 159 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 159, 162, 163, 164, 309 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання заступниканачальника першоговідділу РКПСУФР Головногоуправління ДФСу Тернопільськійобласті ОСОБА_3 за погодженняміз прокуроромвідділу наглядуза додержаннямзаконів органамифіскальної службиуправління наглядуу кримінальномупровадженні прокуратуриТернопільської області ОСОБА_4 задовольнити частково.

Надати дозвіл заступнику начальника першого відділу РКП слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Тернопільській області ОСОБА_3 , старшому слідчому з ОВС першого відділу РКП слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Тернопільській області ОСОБА_7 , слідчому з ОВС першого відділу РКП слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Тернопільській області ОСОБА_8 , слідчому з ОВС першого відділу РКП слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Тернопільській області ОСОБА_9 , слідчому з ОВС другого відділу РКП слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Тернопільській області ОСОБА_10 на тимчасовий доступ до речей та документів, що містять банківську таємницю і можуть перебувати у володінні ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_13 , код ЄДРПОУ НОМЕР_14 , АДРЕСА_2 ) та можливість їх вилучити у Тернопільській філії АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_10 , АДРЕСА_3 ), а саме:

1. Оригіналів (при відсутності - їх копій) карток із зразками відбитку печатки та підписів по рахунках:

НОМЕР_15 (українська гривня), що належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 );

НОМЕР_16 (українська гривня), НОМЕР_17 (українська гривня), що належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 );

НОМЕР_18 (українська гривня), що належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 );

НОМЕР_19 (українська гривня), НОМЕР_20 (українська гривня), НОМЕР_21 (українська гривня), НОМЕР_22 (українська гривня), НОМЕР_23 (українська гривня), НОМЕР_24 (українська гривня), НОМЕР_25 (українська гривня), що належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 );

НОМЕР_26 (українська гривня), що належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 );

НОМЕР_27 (українська гривня), що належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 );

НОМЕР_28 (українська гривня), НОМЕР_29 (українська гривня), НОМЕР_30 (українська гривня), що належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 );

НОМЕР_31 (українська гривня), що належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 );

НОМЕР_32 (українська гривня), НОМЕР_33 (українська гривня), що належать ФОП ОСОБА_6 (РНОКПП НОМЕР_1 );

НОМЕР_34 (українська гривня), НОМЕР_35 (українська гривня), що належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ).

2. Оригіналів документів (при відсутності, - їх завірених копій), які подавалися для відкриття та закриття рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ФОП ОСОБА_6 (РНОКПП НОМЕР_1 ) (заява про відкриття рахунку; договір банківського рахунку; свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи; довідка з ЄДРПОУ; довідка про взяття на облік платника податків; повідомлення про реєстрацію платника страхових внесків; страхове свідоцтво; статут підприємства; протоколи зборів учасників підприємства про призначення (звільнення службових осіб), інших протоколів; накази підприємства про призначення (звільнення) службових осіб; довідка про присвоєння ідентифікаційного номера; копії паспортів; анкета клієнта-юридичної особи; заяви службових осіб та повідомлення ДПІ щодо відкриття (закриття) рахунку; та інші).

3. Оригіналів всіх документів (при відсутності, - їх завірених копій) по вищевказаних рахунках, які свідчать про наявність системи «Клієнт-банк» (заява службових осіб підприємства щодо встановлення системи «Клієнт-Банк»; договір (угода) обслуговування банківського рахунку системою «Клієнт-Банк»; додатки (акти прийому-передачі виконаних робіт) до договору (угоди) обслуговування банківського рахунку системою «Клієнт-Банк», та інші), а також протоколи системи «Клієнт-Банк» в яких міститься дата та час з`єднання (включаючи години, хвилини та секунди з`єднання), електронне ім`я користувача, назва операції та ІР-адреса клієнта.

4. Оригіналів чеків, видаткових ордерів, меморіальних ордерів, платіжних доручень, видаткових касових ордерів інших документів про отримання та внесення готівкових коштів по рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ФОП ОСОБА_6 (РНОКПП НОМЕР_1 ).

5. Інформацію про інші наявні банківські карткові та розрахункові рахунки ФОП ОСОБА_6 (РНОКПП НОМЕР_1 ), за період з 01.01.2016 року по 16.04.2019 року.

У решті вимог клопотання відмовити.

Строк дії ухвали встановити протягом місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням Кримінального процесуального кодексу України з метою відшукання та вилучення вказаних речей та документів.

Ухвала є остаточною, оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.12.2019
Оприлюднено22.02.2023

Судовий реєстр по справі —607/29673/19

Ухвала від 28.12.2019

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Багрій Т. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні