Ухвала
від 23.01.2020 по справі 554/5648/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 23.01.2020 Справа № 554/5648/19

Єдиний унікальний номер справи: №554/5648/19

Провадження № 1-кс/554/1440/2020

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23.01.2020 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави в складі: слідчого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого другого слідчого відділу слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві ОСОБА_4 про проведення обшуку ,-

В С Т А Н О В И В :

Слідчий звернувся до суду із клопотанням про проведення обшуку, посилаючись на те що, Територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованим у м. Полтаві проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42019220000000149 від 27.02.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Так, встановлено, що службові особи ГУ ДФС у Харківській області діючи спільно та з попередньою змовою із службовими особами ТОВ «ЛГЗ «Прайм» організували незаконну діяльність з повторного введення в обіг марок акцизного податку, які було «нібито» знищено, шляхом використання їх на «контрафактній» лікеро-горілчаній продукції, з метою її подальшої роздрібної та оптової реалізації, чим спричинили тяжких наслідків охоронюваним державним інтересам.

В ході проведення досудового розслідування по даному кримінальному провадженню при проведенні негласної слідчої (розшукової) дії контрольована закупка від 07.06.2019 здобуто наступні предмети:

- скляна пляшка (матова) об`ємом 0,5 літра на якій міститься етикетка срібно-синього кольору з написами «Холодов, горілка на молоці, виробник: ТОВ «ХЛВЗ» м. Харків, вул. Тарасівська, 6» та марка акцизного податку з написами «20 АААД, 216548, 12/16, 21.160 грн.»;

- скляна пляшка об`ємом 0,5 літра з рідиною коричневого кольору, на якій міститься етикетка кремово-бардового кольору з написами «GLENMAR From Heart of Scotland, whisky, виробник: ТОВ «ХЛВЗ» м. Харків, вул. Тарасівська, 6» та марка акцизного податку з написами «20 ААБЙ, 059896, 05/16, 21.160 грн.»;

- скляна пляшка об`ємом 0,5 літра з прозорою рідиною, на якій міститься етикетка білого та чорного кольорів з написами «Перша посольська очищена молоком, горілка, виробник: ТОВ «ХЛВЗ» м. Харків, вул. Тарасівська, 6» та марка акцизного податку з написами «20 АААЕ, 318830, 12/17, 25.392 грн.»;

- скляна пляшка об`ємом 0,5 літра з прозорою рідиною, на якій міститься етикетка чорного, червоного та жовтого кольорів з написами «ULUBLENA, LUX EXPORT VODKA, виробник: ТОВ «ХЛВЗ» м. Харків, вул. Тарасівська, 6» та марка акцизного податку з написами «20 АААИ, 014797, 05/18, 25.392 грн.»;

- скляна пляшка об`ємом 0,5 літра з прозорою рідиною, на якій міститься етикетка білого та жовтого кольорів з написами «горілка Білий налив прозора, виробник: ТОВ «ХЛВЗ» м. Харків, вул. Тарасівська, 6» та марка акцизного податку з написами «20 АААЖ, 127141, 05/18, 25.392 грн.»;

- скляна пляшка об`ємом 0,5 літра з рідиною коричневого кольору, на якій міститься етикетка білого та коричневого кольорів з написами «AMBER, вірменський коньяк, виробник: ТОВ «ХЛВЗ» м. Харків, вул. Тарасівська, 6» та марка акцизного податку з написами «20 ААБІ, 373748, 08/18, 25.392 грн.»;

- скляна пляшка об`ємом 0,5 літра з рідиною червоного кольору, на якій міститься етикетка білого та червоного кольорів з написами «домашня, вермут лікерний, Амаретто, виробник: ТОВ «ХЛВЗ» м. Харків, вул. Тарасівська, 6» та пошкоджена марка акцизного податку.

На підставі висновку проведеної технічної експертизи документів №10/289СЕ-19 від 18.07.2019 встановлено, що надані на дослідження марки акцизного податку України для маркування алкогольних напоїв крім виноробної продукції (лікеро-горілчана) продукція з серійними номерами: №20 АААЕ 318830; №20 АААИ 014797; №20 АААЖ 127141; № 20 ААБІ 373748 мають розбіжності зі справжніми марками акцизного податку аналогічного зразка, які знаходяться в офіційному обігу країни виробника України, за способом друку та за відсутністю захисних елементів.

Крім того відповідно до інформації УСБУ в Харківській області від 11.01.2020 №70/8-420, службові особи ТОВ «ЛГЗ «ПРАЙМ» реалізували частину незаконно виготовленої продукції ПрАТ «Люботинський завод «Продтовари» (код ЄДРПОУ 24486154), виробничі потужності Харківська область, м. Люботин, вул. Слобожанська, 53, які в свою чергу реалізували її через підконтрольні їм підприємства ТОВ «Садін» (код ЄДРПОУ 41675529 та ТОВ «Садін Трейд (код ЄДРПОУ 4254079).

Крім цього, встановлено, що вказана продукція транспортується у складські приміщення за адресою: м. Харків, вул. Кокчетавська, буд. 8 та 20, що фактично використовуються ТОВ «Садін» (код ЄДРПОУ 41675529) та ТОВ «Садін Трейд» (код ЄДРПОУ 42574079).

Також, встановлено, що фінансово-господарська документація, чорнові записи щодо незаконної діяльності вказаних підприємств та грошові кошти здобуті злочинним шляхом ПрАТ «Люботинський завод «Продтовари», ТОВ «Садін» та ТОВ «Садін Трейд» зберігаються в орендованих офісних приміщеннях за адресою м. Харків, вул. Конторська, буд. 7.

В той же час, отримано інформацію, що службові особи ПрАТ «Люботинський завод «Продтовари» на власних потужностях, що знаходяться за адресою: Харківська обл., м. Люботин, вул. Слобожанська, буд 53 також здійснюють не обліковане виробництво алкогольної продукції, яку з метою приховування вказаної протиправної діяльності реалізують з марками акцизного податку, що мають ознаки підробки.

Крім цього, посадові особи ПрАТ «Люботинський завод «Продтовари» з метою мінімізації сплати податків здійснюють реалізацію лікеро-горілчаної продукції з марками акцизного податку на яких вказаний номінал не відповідає реальному об`єму пляшки.

Встановлено, що складські приміщення ПрАТ «Люботинський завод «Продтовари» знаходяться за адресою: м. Харків, вул. Кокчетавська, 8.

Виходячи з викладеного на даний час у органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні обшуку нежитловихх приміщень, в яких здійснюють свою діяльність ПрАТ «Люботинський завод «Продтовари» за адресою: м. Харків, вул. Кокчетавська, 8 з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання і вилучення доказів, які підтверджують вищезазначені факти, зокрема: контрафактну лікеро-горілчану продукцію, марки акцизного податку з ознаками підробки, документи фінансово-господарської діяльності ПрАТ «Люботинський завод «Продтовари», ТОВ «Садін» та ТОВ «Садін Трейд», пов`язаної з реалізацією лікеро-горілчаної продукції, чорнові записи щодо противоправної діяльності, електронні носії інформації, які містять відомості про реалізацію контрафактної лікеро-горілчаної продукції, грошові кошти отримані в результаті реалізації контрафактної лікеро-горілчаної продукції, а також інші предмети та документи, які мають значення для об`єктивного розслідування кримінального провадження.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного державного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, який знаходиться за адресою: м. Харків, вул. Кокчетавська, 8 належить на праві колективної власності ТОВ Харківський завод «ПРОДТОВАРИ»

Частиною 1 ст.234 КПК України передбачено, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ст.132КПК Українизастосування заходівзабезпечення кримінальногопровадження недопускається,якщо слідчий,прокурор недоведе,що: 1)існує обґрунтованапідозра щодовчинення кримінальногоправопорушення такогоступеня тяжкості,що можебути підставоюдля застосуваннязаходів забезпеченнякримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; 3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Так, в сторони обвинувачення на сьогоднішній день є обґрунтовані підозри щодо вчинення тяжкого кримінального правопорушення, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження, а потреби досудового розслідування виправдовують такий ризик втручання, як необхідність проведення обшуку в нежитлових приміщеннях, за адресою: м. Харків, вул. Кокчетавська, 8 які використовуються ПрАТ «Люботинський завод «Продтовари» та в яких може зберігатисьнезаконна алкогольна продукція з метою відшукування та вилучення речей та документів, що зазначені вище.

В той же час, без отримання вказаних речей та документів стороні обвинувачення не вбачається можливим досягти цілей, направлених на всебічне встановлення істини у кримінальному провадженні, оскільки саме ці речі та документи містять відомості щодо обставин вчинення правопорушення, особи які сприяли їх вчиненню, тощо та виключно ці речі і документи нададуть змогу надати обґрунтовану правову оцінку діям відповідних осіб.

Вказані цілі органу досудового розслідування кореспондуються з позицією ЄСПЛ, яка міститься в рішенні від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії», та «Узагальненні судової практики щодо розгляду слідчим суддею клопотань про надання дозволу на проведення обшуку житла чи іншого володіння особи», на виконання яких варто зазначити, що метою проведення обшуку у кримінальному провадженні в даному випадку є необхідність вишукування речей та документів, які містять інформацію про факти вчинення вищезазначеного кримінального правопорушення, вишукування речей та документів, що свідчать про фактичні обставини за яких воно відбувалося та можуть зберегти на собі сліди стосовно перебігу вчинення злочину.

Згідно «Узагальнення судової практики щодо розгляду слідчим суддею клопотань про надання дозволу на проведення обшуку житла чи іншого володіння особи» підставою, як однією з умов клопотання необхідною для проведення обшуку в даному випадку є достатні підстави вважати, що речі та документи, які зазначені вище знаходяться в нежитлових приміщеннях, які використовуються ПрАТ «Люботинський завод «Продтовари» (код ЄДРПОУ 24486154) за адресою м. Харків, вул. Кокчетавська, 8, а попереднє звернення з тимчасовим доступом до речей та документів до володільця не забезпечить виконання цілей необхідних для встановлення істини у кримінальному провадженні.

Необхідність проведення такої слідчої дії як обшук, а не тимчасовий доступ до речей та документів, обумовлюється саме необхідністю отримати та відшукати усі документи, що складалися під час незаконних дій вищезазначених осіб, а також речей за допомогою яких вони вчинялись, наявністю достатніх ризиків вважати, що з метою прикриття своєї протиправної діяльності можуть бути не надані, сховані чи знищені.

Слідчий в судовому засіданні прохав клопотання задовольнити, пояснення надав аналогічно викладеним в клопотанні.

Відповідно до ч.1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникати до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ним володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків установлених частиною 3 ст. 233 КПК України.

Згідно ч.3 ст.233 КПК України, слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення такий дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

Враховуючи вищевикладене, з метою встановлення істини у кримінальному провадженні 42019220000000149 від 27.02.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання.

Керуючись вимогами ст. 234 КПК України,

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого другого слідчого відділу слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві ОСОБА_4 про проведення обшуку - задовольнити.

Надати дозвіл слідчим слідчої групи та прокурорам групи прокурорів, та за їх дорученням співробітникам УСБУ в Харківській області на проведення обшуку в нежитлових приміщеннях за адресою: м. Харків, вул. Кокчетавська, 8 які використовуються ПрАТ «Люботинський завод «Продтовари» (код ЄДРПОУ 24486154) з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання і вилучення доказів, які підтверджують факти незаконного виготовлення алкогольної продукції та використання підроблених марок акцизного податку, а також з метою виявлення та вилучення контрафактної лікеро-горілчаної продукції, незаконно виготовленого спирту, пляшок, етикеток та пробок, які використовуються при незаконному виготовленні контрафактної лікеро-горілчаної продукції, марок акцизного податку з ознаками підробки, документів фінансово-господарської діяльності ПрАТ «Люботинський завод «Продтовари», пов`язаної з реалізацією лікеро-горілчаної продукції, чорнових записів щодо противоправної діяльності, пов`язаної з незаконним виготовленням лікеро-горілчаної продукції, електронних носіїв інформації, мобільних телефонів, які можуть містити відомості про виготовлення та реалізацію контрафактної лікеро-горілчаної продукції, грошових коштів отриманих в результаті реалізації контрафактної лікеро-горілчаної продукції, а також інших предметів і документів, які містять інформацію, щодо здійснення вказаної злочинної діяльності та можуть бути доказами під час розслідування кримінального провадження та судового розгляду.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Строк дії ухвали 1 місяць.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.01.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу87141334
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —554/5648/19

Ухвала від 23.01.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 23.01.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 23.01.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 23.01.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 23.01.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 23.01.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 23.01.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 23.01.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 23.01.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 23.01.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні