Ухвала
від 27.01.2020 по справі 912/205/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В`ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 22-09-70/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

27 січня 2020 року Справа № 912/205/20

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Тимошевської В.В., розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом: ОСОБА_1 , АДРЕСА_1

до : Міської ради міста Кропивницького, 25022, м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 41

та до: Канізької сільської ради Новомиргородського району Кіровоградської області, 26035, Кіровоградська область, Новомиргородський район, с. Каніж, вул. Соборна, 24

про визнання протиправними та скасування реєстраційних дій/записів

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 , як містить вимоги до Міської ради міста Кропивницького та Канізької сільської ради Новомиргородського району Кіровоградської області про наступне:

- визнати протиправним та скасувати реєстраційну дію/запис від 23.07.2019 № 10741150072086091 в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців України та громадських формувань державного реєстратора Канізької сільської ради Новомиргородського району Кіровоградської області Шиловою Наталією Юріївни про внесення судового рішення про порушення провадження у справі про банкрутство Приватного акціонерного товариства "Весна" (ід.код 13743004).

- визнати протиправним та скасувати реєстраційну дію/запис від 23.07.2019 №10741410073086091 в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців України та громадських формувань державного реєстратора Канізької сільської ради Новомиргородського району Кіровоградської області Шиловою Наталією Юріївни про внесення судового рішення про визнання юридичної особи банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури Приватного акціонерного товариства "Весна" (ід.код 13743004).

- визнати протиправним та скасувати реєстраційну дію/запис від 23.07.2019 №10741170074086091 в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців України та громадських формувань державного реєстратора Канізької сільської ради Новомиргородського району Кіровоградської області Шиловою Наталією Юріївни про державну реєстрацію припинення юридичної особи у зв`язку з визнанням її банкрутом Приватного акціонерного товариства "Весна" (ід.код 13743004).

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що державний реєстратор Канізької сільської ради Новомиргородського району Кіровоградської області на момент вчинення відповідних реєстраційних дій не мав достатніх повноважень на їх вчинення; відповідні реєстраційні дії відбулися з порушенням норм закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" та є такими, що порушують корпоративні права позивача.

Розглянувши матеріали позовної заяви, форма і зміст якої відповідають вимогам ст.ст. 162, 164 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд дійшов висновку, що вказану заяву слід розглядати за правилами загального позовного провадження.

Разом з позовною заявою ОСОБА_1 заявлено клопотання про витребування доказів, відповідно до якого позивач просить витребувати у Міської ради міста Кропивницького реєстраційну справу Приватного акціонерного товариства "Весна".

Подане клопотання мотивовано тим, що позивач не має можливості надати суду вказані дока, оскільки це є інформація з обмеженим доступом, охороняється законом і отримати її можливо виключно на вимогу суду.

Відповідно до вимог ст. 81 Господарського процесуального кодексу України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази. Будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Як вказує позивач, у запитуваній реєстраційній справі містяться документи, які стали підставою для проведення реєстраційних дій щодо припинення ПрАТ "Весна", а тому дослідження їх під час розгляду справи надасть можливість з`ясувати чи було проведено припинення суб`єкта господарювання з дотриманням норм Закону.

У ст. 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" (далі - Закон) міститься перелік відомостей про юридичну особу, що вносяться до Єдиного державного реєстру. Вказані відомості вносяться на підставі документів, перелік яких визначено ст. 17 Закону.

Після внесення записів до Єдиного державного реєстру формується реєстраційна справа - сукупність документів у паперовій та/або електронній формі, що подавалися для проведення реєстраційних дій (ст. 1, 29 Закону).

Згідно ч. 1 ст. 10 Закону, якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Відповідно до ч.ч. 2, 4 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно до ч. 1 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Враховуючи викладене, для об`єктивного розгляду даної справи, господарський суд вважає за доцільне задовольнити клопотання ОСОБА_1 про витребування доказів.

Розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 , господарський суд дійшов висновку, що вказану заяву слід розглядати за правилами загального позовного провадження.

Крім того, у позовній заяві міститься клопотання про участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції, в якому позивач просить доручити забезпечення розгляду справи в режимі відеоконференції при наявності на те можливості та доручити її проведення судам, згідно переліку, вказаному у позовній заяві.

Відповідно до ч.ч. 1, 7 ст. 197 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Згідно п. 17.6 Розділу ХІ Перехідні положення Господарського процесуального кодексу України, участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в межах приміщення суду здійснюється за допомогою технічних засобів, що функціонують у судах на день набрання чинності цією редакцією Кодексу, за правилами, встановленими цією редакцією Кодексу.

Разом з тим, господарський суд зазначає, що відповідно до п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України № 5041-VI від 04.07.2012 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції" до повного забезпечення функціонування системи відеоконференцзв`язку в усіх судах України учасники судового процесу можуть брати участь у судових засіданнях в режимі відеоконференції, лише за наявності технічної можливості для її проведення у відповідних судах.

З вищезазначених норм права вбачається, що винесення ухвали про розгляд справи в режимі відеоконференції є правом суду, яке реалізується за наявності технічної можливості для проведення судового засідання в режимі відеоконференції у справі, в якій дана сторона бере участь.

Державна судова адміністрація України висвітлює на своєму офіційному веб-сайті інформацію про суди, які забезпечені технічними засобами для участі особи у засіданні суду в режимі відеоконференції. Така інформація має враховуватися судами при постановленні ухвал щодо проведення відеоконференцій.

Копія ухвали про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні суду негайно надсилається до суду, який зобов`язаний організувати її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Суд, який забезпечує проведення відеоконференції, перевіряє явку і встановлює особи тих, хто з`явився, а також перевіряє повноваження представників.

Господарський суд встановив технічну можливість проведення підготовчого засідання 25.02.2020 о 15:00 у режимі відеоконференції у приміщенні Північного апеляційного господарського суду (04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 1).

Враховуючи наведене, господарський суд вважає за необхідне доручити Північному апеляційному господарському суду забезпечити проведення підготовчого засідання в режимі відеоконфернеції у справі № 912/205/20, яке призначено на 25.02.2020 о 15:00 год.

Керуючись статтями 12, 81, 120, 162, 164, 165-167, 176, 197, 234, 235, 242 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі № 912/205/20.

2. Справу № 912/205/20 розглядати за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на 25.02.2020 о 15:00.

4. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Кіровоградської області за адресою: 25022, м. Кропивницький, вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, в залі суд. засідань № 324.

5. Клопотання ОСОБА_1 про витребування доказів задовольнити.

6. Витребувати від Міської ради міста Кропивницького реєстраційну справу Приватного акціонерного товариства "Весна" (ідентифікаційний код 13743004).

Реєстраційну справу надати до суду для огляду в підготовчому засіданні 25.02.2020.

7. Клопотання позивача про участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції задовольнити.

8. Доручити Північному апеляційному господарському суду забезпечити проведення підготовчого засідання у справі № 912/205/20, яке призначено на 25.02.2020 о 15:00 год., в режимі відеоконференції в приміщенні суду за адресою: (04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 1).

9. У підготовчому засіданні в режимі відеоконференції братиме участь представник ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ).

10. Доручити Північному апеляційному господарському суду перевірити повноваження представника Золотарьова Д.А., який братиме участь у підготовчому засіданні 25.02.2020 о 15:00 год. в режимі відеоконференції.

11. Відповідно до ст. ст. 165, 167 Господарського процесуального кодексу України ВІДПОВІДАЧІ мають право подати відзив на позовну заяву, з дотриманням правил, встановлених частинами третьою - шостою статті 165 Господарського процесуального кодексу України, та заперечення на відповідь позивача на відзив, з дотриманням наведених правил.

Встановити строк для подання відзиву на позов з усіма документами (доказами) до нього - протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Встановити строк для подання заперечення на відповідь позивача на відзив - протягом 5 днів з дня отримання відповіді на відзив.

До відома відповідачів - у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України).

12. Відповідно до ст. 166 Господарського процесуального кодексу України встановити ПОЗИВАЧУ строк для подання відповіді на відзив відповідача - протягом 5 днів з дня його отримання.

До відповіді на відзив застосовуються правила, встановлені частинами третьою - шостою статті 165 Господарського процесуального кодексу України.

Звернути увагу позивача на положення ч. 4 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України, які передбачають, що у разі неявки позивача в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки, суд залишає позовну заяву без розгляду, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору.

13. До відома учасників справи - порядок подання доказів у справі визначено ст. 80 Господарського процесуального кодексу України, якою, зокрема передбачено, що докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї. Копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Докази, які не додані до позовної заяви чи до відзиву на неї, якщо інше не передбачено цим Кодексом, подаються через канцелярію суду або в судовому засіданні з клопотанням про їх приєднання до матеріалів справи.

14. Копії документів (матеріалів) повинні бути належним чином засвідчені відповідно до вимог пункту 5.27 ДСТУ 4163-2003.

15. При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 Господарського процесуального кодексу України документи, що підтверджують повноваження представників.

16. Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://court.gov.ua/fair/sud5013.

17. Попередити сторони про відповідальність за невиконання процесуальних обов`язків та зловживання процесуальними правами, встановлену ст. 135 Господарського процесуального кодексу України.

18. Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості забезпечення учасникам справи права брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

19. Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості надавати інформацію про веб-адресу судового рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, одночасно з врученням (надсиланням/видачі) копії повного або скороченого такого рішення до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Повідомити учасників справи про можливість ознайомитись з електронною копією судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень за його веб-адресою: http://rеyestr.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Копії ухвали направити ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 та на адресу представника позивача - адвокату Стеценку Т.М.: 01030, м. Київ, вул. І. Франка, 52б, оф. 204; Міській раді міста Кропивницького за адресою: 25022, м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 41; Канізькій сільській раді Новомиргородського району Кіровоградської області за адресою: 26035, Кіровоградська облать, Новомиргородський район, с. Каніж, вул. Соборна. 24, а також Північному апеляційному господарському суду за адресою: 04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 1 та електронною поштою.

Суддя В.В.Тимошевська

Дата ухвалення рішення27.01.2020
Оприлюднено27.01.2020
Номер документу87150388
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання протиправними та скасування реєстраційних дій/записів

Судовий реєстр по справі —912/205/20

Ухвала від 07.09.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Ухвала від 07.09.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Ухвала від 07.09.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Ухвала від 31.08.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Рішення від 19.08.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 29.07.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Постанова від 15.07.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Ухвала від 15.07.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Ухвала від 16.06.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Ухвала від 27.05.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні