Рішення
від 15.01.2020 по справі 173/2457/19
ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №173/2457/19

Провадження №2/173/113/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 січня 2020 р. Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

В складі: головуючого - судді Петрюк Т.М.

При секретареві - Рудовій Л.В.

За участю: позивача - ОСОБА_1

Третіх осіб: ОСОБА_2 і ОСОБА_3 ,

Розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами загального провадження в місті Верхньодніпровську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Боровківської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, треті особи, що не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Верхньодніпровська державна нотаріальна контора, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання права власності в порядку спадкування,-

ВСТАНОВИВ:

07.10.2019 року до суду звернулася позивач ОСОБА_1 , з позовом про визнання права власності до відповідача Боровківської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Верхньодніпровська державна нотаріальна контора .

09.10.2019 року ухвалою Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області відкрите провадження у справі та справу призначено до розгляду за правилами загального провадження в підготовчому судовому засіданні на 25.11.2019 року.

25.11.2019 року проведене підготовче судове засідання. До участі в розгляді справи залучено третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: ОСОБА_2 і ОСОБА_3 . Справа призначена до розгляду на 15.01.2020 року

Відповідач Боровківська сільська рада Верхньодніпровського району Дніпропетровської області подала заяву про розгляд справи у відсутність її представника.

Третя особа, що не заявляє самостійні вимоги на предмет спору: Верхньодніпровська державна нотаріальна контора, письмові пояснення суду не надала.

Учасникам розгляду справи роз`яснені права та обов`язки відповідно до ст. 43, 44, 49 ЦПК України.

В судовому засіданні 15.01.2020 року в судовому засіданні оголошена вступна та резолютивна частина рішення

Згідно поданої позовної заяви позивач просить визнати за нею право власності в поряду спадкування за законом на земельну ділянку (пай) кадастровий номер 1221081800:01:021:0396, розташованої на території Боровківської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на наступне: ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_4 .

Після смерті ОСОБА_4 , відкрилась спадщина в тому числі і на земельну ділянку (пай) кадастровий номер кадастровий номер 1221081800:01:021:0396, розташованої на території Боровківської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області.

11.11.2014 року державним нотаріусом Верхньодніпровської державної нотаріальної контори на її ім`я видане свідоцтво про право на спадщину за законом за реєстровим номером № 2621 на земельну ділянку, розташовану на території Боровківської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області з кадастровим номером 1221055800:01:021:0396.

Підставою для видачі свідоцтва про право на спадщину був держаний акт про право приватної власності на землю ІІІ-ДП № 033268, виданий 15.07.2002 року Верхньодніпровською районною державною адміністрацією та Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку НВ-120924482014, наданий 13.10.2014 року ОСОБА_5 , державним кадастровим реєстратором Управління Держземагенства у Верхньодніпровському районі Дніпропетровської області в якому зазначений кадастровий номер земельної ділянки 1221081800:01:021:0396.

Тобто в свідоцтві про право на спадщину допущена помилка у написанні кадастрового номеру спадкової земельної ділянки.

02.10.2019 року вона звернулась до Верхньодніпровської державної нотаріальної контори із заявою про виправлення помилки у вже виданому свідоцтві про право на спадщину. Але постановою державного нотаріуса Верхньодніпровської державної нотаріальної контори від 0210.2019 року їй було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, а саме у виправленні помилки в кадастровому номері спадкової земельної ділянки в зв`язку з тим, що нотаріус, який допустив помилку у виданому свідоцтві про право на спадщину, на сьогоднішній день вже не займає посаду державного нотаріуса Верхньодніпровської державної нотаріальної контори, що й стало підставою звернення до суду.

Позивач в судовому засіданні позовні вимоги підтримала, давши пояснення фактично установлені матеріалами справи. Також пояснила, що у виданому їй свідоцтві про право на спадщину на земельну ділянку допущена помилка у написанні кадастрового номеру земельної ділянки нотаріусом, яким вчинялась нотаріальна дія і на сьогоднішній день виправити її неможливо оскільки нотаріус, який вчинив нотаріальну дію займає посаду приватного нотаріуса, а не державного нотаріуса Верхньодніпровської державної нотаріальної контори

Відповідач представник Боровківської сільської ради в судове засідання не з`явився подавши заяву про розгляд справи у його відсутність, згідно якої не заперечує проти задоволення позовних вимог.

Третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору державний нотаріус Верхньодніпровської державної нотаріальної контори в судове засідання не з`явився подавши заяву про розгляд справи у його відсутність письмових пояснень суду не надала.

Треті особи, що не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору ОСОБА_2 . і ОСОБА_3 . в судовому засіданні проти задоволення позовних вимог не заперечували та пояснили, що вони не претендують на спадщину у вигляді земельної ділянки (паю) що залишилась після смерті батька.

Відповідно до п. 1 ст. 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, ратифікованої Україною, Законом України № 475/97-ВР від 17 липня 1997 року, яка відповідно до ст.9 Конституції України є частиною національного законодавства України, кожна людина при визначенні її громадянських прав та обов`язків має право на справедливий розгляд справи незалежним та безстороннім судом.

Відповідно до вимог ст. 55 Конституції України кожному гарантується судовий захист його прав і свобод

Згідно ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку , встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів

Завданням суду при здійсненні правосуддя, в силу ст. 2 Закону України Про судоустрій і статус суддів є забезпечити кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною радою України.

За змістом положень вказаних норм, розпорядження своїм правом на захист є диспозитивною нормою цивільного законодавства, яке полягає у наданні особі, яка вважає свої права порушеними, невизнаними або оспорюваними, можливості застосувати способи захисту, визначені законом або договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, держави та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором

При цьому, предметом позову є матеріально-правова вимога позивача до відповідача, а підставою - посилання на належне йому право, юридичні факти, що призвели до порушення цього права, та правове обґрунтування необхідності його захисту.

Отже, виходячи із наведеного, на момент звернення із тим чи іншим позовом, права та інтереси, на захист яких поданий позов вже мають бути порушені, невизнані або оспорювані особою, до якої пред`явлений позов, тобто, законодавець пов`язує факт звернення до суду із наявністю вже порушених прав та інтересів позивача. Метою ж позову є розгляд спору і захист вже порушених, невизнаних або оспорюваних суб`єктивних прав або законних інтересів позивача.

Суд, заслухавши пояснення учасників розгляду справи, вивчивши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, приходить до таких висновків.

Судом встановлено такі факти та відповідні їм правовідносини

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача ОСОБА_4 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть.

На день смерті ОСОБА_4 , відкрилась спадщина на спадкове майно в тому числі і на земельну ділянку (пай), кадастровий номер 1221081800:01:021:0396, розташованої на території Боровківської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області.

11.11.2014 року державним нотаріусом Верхньодніпровської державної нотаріальної контори на ім`я позивача видане свідоцтво про право на спадщину за законом за реєстровим номером № 2621 на земельну ділянку, розташовану на території Боровківської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області з кадастровим номером 1221055800:01:021:0396, що входить до складу спадкової маси. Що залишилась після смерті ОСОБА_4 . Але в даному свідоцтві допущена помилка у написанні кадастрового номеру земельної ділянки: вказаний кадастровий номер 122 10558 00:01:021:0396 замість правильного 122 10818 00:01:021:0396

02.10.2019 року позивач звернулась до Верхньодніпровської державної нотаріальної контори із заявою про виправлення помилки у вже виданому свідоцтві про право на спадщину. Але постановою державного нотаріуса Верхньодніпровської державної нотаріальної контори від 02.10.2019 року позивачці було відмовлено у виправленні помилки, допущеної у написанні кадастрового номеру спадкової земельної ділянки в зв`язку з тим, що нотаріус, який допустив помилку у виданому свідоцтві про право на спадщину на сьогоднішній день вже не займає посаду державного нотаріуса Верхньодніпровської державної нотаріальної контори, що підтверджується копією постанови про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Відповідно до п. 10 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 року № 7 - право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами ( зі збереженням її цільового призначення) при підтверджені цього права спадкодавця державним актом про право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України - спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщина) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Судом встановлено, що позивач є спадкоємцем померлої за законом.

Відповідно до ст. 1268, 1269 ЦК України спадкоємці за законом чи за заповітом мають право прийняти спадщину або не прийняти її.

Позивач є спадкоємцем за законом і реалізувала своє право на прийняття спадщини, що залишилась після смерті батька та отримала свідоцтво про право на спадщину за зазначену вище земельну ділянку. Проте у виданому свідоцтві про право на спадщину за реєстровим номером 2621 від 11.11.204 року допущена помилка у написанні кадастрового номеру земельної ділянки що ставить під сумнів право власності позивача на зазначену земельну ділянку та позбавляє позивача можливості розпоряджатись зазначеною земельною ділянкою.

Відповідно до ст. 392 ЦК України - власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Ст. 346 ЦК України, ст. 140 ЗК України передбачені підстави для припинення права власності, але вони не містять такої правової підстави, як допущення помилки у правовстановлюючому документі.

Інші спадкоємці ОСОБА_2 і ОСОБА_3 , не претендують на зазначену спадкову земельну ділянку, оскільки між спадкоємцями укладений договір про розподіл спадщини від 11.11.2014 року, що підтверджується копіями матеріалів спадкової справи. Також спадкоємці ОСОБА_2 і ОСОБА_3 , в судовому засіданні підтвердили, що вони не претендують на дану частину спадщини і не заперечують проти визнання права власності на зазначену вище земельну ділянку за позивачкою.

За наведених вище обставин суд вважає за можливе задовольнити позовні вимоги у відповідності із обраним позивачем способом захисту порушених прав, який передбачений нормами ЦК України та з яким погоджується суд, та визнати за спадкоємцем ОСОБА_1 , право власності на земельну ділянку кадастровий номер 1221081800:01:021:0396, площею 4.3632 га., для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Боровківської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Понесені позивачем судові витрати по сплаті судового збору в загальній сумі 1535.92 грн., суд вважає за можливе покласти на позивача так як судом не встановлено вини відповідача, щодо порушення прав позивача.

Керуючись ст. 12, 13, 89, 141, 259, 263, 264, 265, 268, 273 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги за позовом ОСОБА_1 до Боровківської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, треті особи, що не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Верхньодніпровська державна нотаріальна контора , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання права власності в порядку спадкування - задовольнити

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІПН НОМЕР_1 , зареєстрованою за адресою: АДРЕСА_1 , право власності на земельну ділянку кадастровий номер 1221081800:01:021:0396, площею 4.3632 га., для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розташованої на території Боровківської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Понесені позивачем судові витрати по сплаті судового збору в загальній сумі 1535.92 грн., покласти на позивача ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІПН НОМЕР_1 , зареєстровану за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом 30 днів з моменту складання повного тексту рішення. Відповідно до п. 15.5 розділу ХШ Перехідні положення ЦПК України апеляційна скарга подається через Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області до приведення Положення про автоматизовану систему документообігу суду у відповідність із редакцією Цього кодексу

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У випадку подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду .

Учасники справи, яким копія рішення не була вручена у день його проголошення або складання, мають право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення їм відповідної копії рішення суду

Повний текст рішення виготовлений 25.01.2020 року

Суддя Петрюк Т.М.

Зареєстроване: 27.01.2020 року

Оприлюднене: 27.01.2020 року

Дата набрання законної сили: 25.02.2020 року

СудВерхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення15.01.2020
Оприлюднено28.01.2020
Номер документу87151898
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —173/2457/19

Рішення від 15.01.2020

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 25.11.2019

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 09.10.2019

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні