Рішення
від 10.01.2020 по справі 128/3232/19
ВІННИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 128/3232/19

РІШЕННЯ

Іменем України

10.01.2020 м. Вінниця

Вінницький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Васильєвої Т.Ю.,

секретар Манюк Л.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду м. Вінниці цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Побережненської сільської ради Вінницького району Вінницької області про визнання права власності в порядку спадкування за законом,

УСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з вищевказаним позовом, обґрунтовуючи свої вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_2 , після його смерті відкрилася спадщина, яка складається в тому числі з права на земельну частку (пай), яка перебуває у колективній власності КСП с. Побережне Вінницького району Вінницької області, розміром 1, 55 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), що належала померлому згідно сертифікату на право на земельну частку (пай) серія ВН № 0358665, зареєстрованого під № 213 від 12.06.1997. Однак, оригінал даного сертифікату на право на земельну частку (пай) під час оформлення документів позивачем було втрачено, у зв`язку з чим позивач не має можливості оформити свої спадкові права після смерті батька в нотаріальній конторі.

Позивач зазначає, що він є спадкоємцем першої черги за законом після смерті батька. Інші спадкоємці першої черги за законом після смерті батька, які прийняли спадщину, відсутні, мати позивача ОСОБА_3 померла ще у 1983 році. Позивач вказує, що спадщину після смерті батька позивач фактично прийняв, оскільки постійно проживав за однією адресою з померлим на момент смерті, протягом шести місяців з моменту смерті батька зробив поточний ремонт в спадковому будинку, обробляв присадибну ділянку, розпорядився особистими речами померлого батька, що згідно ст. 549 ЦК України в редакції 1963 року, яка була чинною на момент смерті батька, свідчить про фактичне прийняття ним спадщини. З метою оформлення своїх спадкових прав позивач звертався до Вінницької районної державної нотаріальної контори,однак у видачі свідоцтва про право на спадщину йому було відмовлено через відсутність оригіналу сертифікату на право на земельну частку (пай) спадкодавця ОСОБА_2 .

За вказаних обставин позивач просить суд ухвалити рішення, яким визнати за ним право на земельну частку (пай), що належала ОСОБА_2 згідно сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ВН № 0358665, в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 батька ОСОБА_2 , який проживав в с. Кордишівка Вінницького району Вінницької області.

До початку розгляду справи по суті, за клопотанням представника позивача судом було витребувано докази по справі, а саме витребувано з Вінницької районної державної нотаріальної контори копію спадкової справи після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

В судове засідання учасники справи не з`явились, однак попередньо подали до суду письмові заяви про розгляд справи без їхньої участі.

Представник позивача, адвокат Галіцина В.В., попередньо подала суду заяву, в якій просить проводити розгляд справи у відсутність позивача та її представника, позов просить задовольнити.

Представник відповідача Побережненської сільської ради Вінницького району Вінницької області подав до суду заяву, згідно якої позовні вимоги визнає, розгляд справи просить провести у відсутність представника Побережненської сільської ради.

Положеннями ч. 3 ст. 211 ЦПК України передбачено, що учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що справу можливо розглянути без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу на підставі наявних матеріалів.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ч. ч. 3, 4 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Згідно ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Так, судом встановлено наступні фактичні обставини справи.

ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Кордишівка Вінницького району Вінницької області помер ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серіїсерії НОМЕР_1 , виданого виконкомом Побережненської сільської ради Вінницького району Вінницької області 06.01.2003 (а.с. 6).

На момент смерті ОСОБА_2 проживав та був зареєстрований в АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою №733, виданою 30.10.2019 виконавчим комітетом Побережненської сільської ради Вінницького району Вінницької області (а.с. 15).

Після його смерті відкрилася спадщина на належне йому майно, в тому числі на право на земельну частку (пай) розміром 1, 55 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) на території Побережненської сільської ради Вінницького району Вінницької області, що належала померлому ОСОБА_2 згідно сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ВН № 0358665, що підтверджується листом Головного Управління Держгеокадастру у Вінницькій області від 13.11.2019 за № 0-2-0.20-307/105-19, згідно якого ОСОБА_2 отримав сертифікат на право на земельну частку (пай), що видаються райдержадміністрацією Вінницького району Вінницької області по Побережненській сільській раді за № 213 від 12.06.1997, серія ВН № 0358665 (а.с. 10); витягом зі списку № 1 власників земельних сертифікатів с. Побережне для виготовлення державних актів від 04.02.2004, в якому під № 213 значиться ОСОБА_2 (а.с. 16); протоколом розподілу земельних часток (паїв) між громадянами власниками сертифікатів на земельну частку (пай) с. Кордишівка Вінницького району (а.с. 17), викопіюванням з земельно-кадастрового плану Побережненської сільської ради (а.с. 18).

Однак оригінал сертифікату на право на земельну частку (пай) втрачено, про що позивачем розміщено оголошення в газеті Подільська Зоря від 21.11.2019 за № 50(8784) (а.с. 12).

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є рідним сином ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження позивача ОСОБА_1 , виданого 21.09.1977 (а.с. 7).

Позивач ОСОБА_1 зареєстрований в АДРЕСА_2 , а фактично проживав разом з батьком ОСОБА_2 до дня його смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою Побережненської сільської ради від 29.11.2019 (а.с. 13).

Згідно ст. 524 ЦК УРСР (в редакції 1963 року) спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом. Спадкоємство за законом має місце, коли і оскільки воно не змінено заповітом.

Відповідно до ст. 529 ЦК УРСР (в редакції 1963 року), при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого.

Відповідно до ч. 2 ст. 548 ЦК УРСР (в редакції 1963 року), прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Згідно з ч. 1 ст. 549 ЦК УРСР (в редакції 1963 року) визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном.

Таким чином, спадкоємцем першої черги за законом після смерті ОСОБА_2 є його син ОСОБА_1 , який спадщину прийняв, оскільки постійно проживав за однією адресою з померлим на момент смерті, протягом шести місяців з моменту смерті батька зробив поточний ремонт в спадковому будинку: фарбував вікна, двері, замінив вхідні замки, ремонтував огорожу, дах будинку, обробляв присадибну ділянку, розпорядився особистими речами померлого батька, що підтверджується довідками Побережненської сільської ради від 28.11.2019 та 29.11.2019 (а.с. 13, 14) та випискою з погосподарських книг Побережненської сільської ради (а.с. 19).

Ці дії, згідно норм чинної на момент смерті в 2003 році ОСОБА_2 статті 549 ЦК України в редакції 1963 року, свідчать про фактичне прийняття позивачем ОСОБА_1 спадщини.

Інші спадкоємці першої черги за законом після смерті ОСОБА_2 відсутні, що підтверджується постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії Вінницької районної державної нотаріальної контори № 2399/02-31 від 27.11.2019 (а.с. 21) та довідкою, виданою виконавчим комітетом Побережненської сільської ради Вінницького району Вінницької області 16.12.2019 про те, що на момент смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 у нього були відсутні спадкоємці першої черги за законом, а саме діти, батьки та дружина померлого, а був наявний лише один син ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 32).

Згідно з листом Вінницької районної державної нотаріальної контори від 20.12.2019 за №2558/01-16, відповідно до Спадкового реєстру спадкоємці померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 до нотаріальної контори та приватних нотаріусів по питанню відкриття спадщини не зверталися, спадкова справа не заводилась (а.с. 29).

Оформити свої спадкові права в нотаріальному порядку позивач ОСОБА_1 не має можливості через відсутність у нього документа, який посвідчує право спадкодавця ОСОБА_2 на земельну частку (пай), що підтверджується постановою державного нотаріуса Вінницької районної державної нотаріальної контори про відмову у вчиненні нотаріальної дії (видачі свідоцтва про право на спадщину за законом) № 2399/02-31 від 27.11.2019 (а.с. 21).

Відповідно до ст. 1 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних часток , право на земельну частку (пай) мають громадяни - спадкоємці права на земельну частку (пай), посвідченого сертифікатом.

Згідно з п. 17 Перехідних положень Земельного кодексу України від 25.10.2001, сертифікати на право на земельну частку (пай), отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) відповідно до законодавства. Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

Відповідно до ст. 2 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) , основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією. Документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), також є рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Судом встановлено, що позивач не може оформити свої спадкові права та отримати свідоцтво про право на спадщину за законом після смерті свого батька через відсутність у нього правовстановлюючого документу на спадкове майно та у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті батька ОСОБА_2 на спадкову земельну частку (пай) Вінницькою районною державною нотаріальною конторою позивачу було відмовлено.

За вказаних обставин, суд приходить до висновку, що у даному випадку існують підстави та необхідність для захисту прав позивача шляхом визнання за позивачем права на земельну частку (пай) розміром 1, 55 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) на території Побережненської сільської ради Вінницького району Вінницької області, що належала ОСОБА_2 згідно сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ВН № 0358665, в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 батька ОСОБА_2 , який проживав в с. Кордишівка Вінницького району Вінницької області, оскільки іншим шляхом захистити цивільне право позивача неможливо, при цьому визнання відповідачем даного позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, а отже позовні вимоги підлягають до задоволення.

Керуючись ст.ст. 524, 529, 548, 549 ЦК УРСР (в редакції 1963 року), ст. ст. 1216-1218, 1225, 1261, 1268 ЦК України, ст. ст. 19, 200, 206, 211, 247, 259, 263, 265, 354 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай) розміром 1, 55 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) на території Побережненської сільської ради Вінницького району Вінницької області, що належала ОСОБА_2 згідно сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ВН № 0358665, в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 батька ОСОБА_2 , який проживав в с. Кордишівка Вінницького району Вінницької області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Вінницького апеляційного суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до п. 15.5 Перехідних положень ЦПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Відповідач: Побережненська сільська рада Вінницького району Вінницької області, місцезнаходження: вул. Леніна, 1, с. Побережне, Вінницький район, Вінницька область, поштовий індекс: 23255, код ЄДРПОУ 04329949.

Повний текст рішення складено 20.01.2020.

Суддя:

Дата ухвалення рішення10.01.2020
Оприлюднено28.01.2020
Номер документу87154183
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —128/3232/19

Рішення від 10.01.2020

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Рішення від 10.01.2020

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 13.12.2019

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні