Рішення
від 24.01.2020 по справі 349/2092/19
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/2092/19

Провадження № 2/349/85/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

24 січня 2020 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

в складі головуючого судді Лошак О.О.

з участю секретаря судового засідання Сірко І.В.

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Жовчівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області про визначення додаткового строку для подання в нотаріальну контору заяви про прийняття спадщини, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 , інтереси якої представляє адвокат Микитчин П.С., звернувся в суд із позовом до Жовчівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області про визначення додаткового строку для подання в нотаріальну контору заяви про прийняття спадщини за законом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обгрунтування позову зазначено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 . Внаслідок її смерті відкрилась спадщина на належне їй майно, в тому числі і на земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства, яка розташована на території Жовчівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області. Позивач, як спадкоємець за законом першої черги, звернулась до приватного нотаріуса Рогатинського районного нотаріального округу Клід О.Я. із заявою про прийняття спадщини. Проте йому було роз`яснено, що він пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини та рекомендовано звернутися до суду. Зазначає, що своєчасно не звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини через те, що працював за межами України в Російській Федерації. Просить вважати причину пропуску строку прийняття спадщини поважною та визначитий йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за законом, що відкрилася внаслідок смерті ОСОБА_2 .

У судове засідання позивач, представник позивача адвокат Микитчин П.С. не прибули, представник позивача подав клопотання про слухання справи без його участі, позовні вимоги підтримує повністю із підстав, наведених у позовній заяві, просив позов задовольнити.

Представник відповідача - відзиув на позовну заяву до суду не надіслав, у судове засідання не прибув, направив на адресу суду заяву про визнання позову, клопотання про слухання справи без його участі.

Згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

За ч.3 ст.200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Суд, дослідивши та перевіривши всі докази в їх сукупності, встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 , виданим 15 жовтня 2013 року виконавчим комітетом Жовчівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області.

Факт родинних відносин між позивачем та спадкодавцем документально підтверджується свідоцтвом про народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 серія НОМЕР_2 , виданим 30 квітня 1966 року Свистільницькою сільскою радою Рогатинського району, де в графі мати зазначена - ОСОБА_2 .

Відповідно до довідки виконавчого комітету Жовчівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області № 369 від 26 листопада 2019 року заповіт від імені ОСОБА_2 у виконавчому комітеті Жовчівської сільської ради не посвідчувався. Останнім постійним місцем проживання ОСОБА_2 було АДРЕСА_1 , де вона проживала одна.

Приватним нотаріусом Рогатинського районного нотаріального округу Клід О.Я. 29 листопада 2019 року ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_2 , у зв`язку з пропуском строку для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини. У постанові зазначено, що згідно матеріалів спадкової справи ОСОБА_1 є єдиним спадкоємцем ОСОБА_2 Спадкове майно складається з земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Жовчівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області.

Надаючи правову оцінку викладеним обставинам, суд зазначає наступне.

За ст. 1270 ч.1 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно ч.1 ст.1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

За частинами першою та третьою статті 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 ЦК України не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Законодавцем не надається ніякого значення тривалості періоду, який пройшов з дня закінчення строку для прийняття спадщини, що не виключає можливості одержання своєї частки спадкоємцем, який пропустив строк для прийняття спадщини, також і після спливу значного строку. Підставами для прийняття судом рішення про визначення спадкоємцеві, який пропустив строк для прийняття спадщини, додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини, є визнання причин пропуску строку на прийняття спадщини поважними.

Відповідно до роз`яснень, даних у п.24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року №7 "Про судову практику у справах про спадкування", особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України. Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини. Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Факт пропуску строку для прийняття спадщини не є підставою для усунення від спадкування.

Відповідно до пунктів 2, 5, 6 частини 1 статті 3 ЦК України загальними засадами цивільного законодавства є: неприпустимість позбавлення права власності, крім випадків, встановлених Конституцією України та законом; судовий захист цивільного права та інтересу; справедливість, добросовісність та розумність.

Враховуючи обставини справи, відсутність спору з приводу спадкового майна, суд приходить до висновку, що позивач пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, а тому вважає необхідним визначити йому додатковий строк, який буде достатнім для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини.

Керуючись ст.ст. 12,13,81,259,263-265 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_1 до Жовчівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області про визначення додаткового строку для подання в нотаріальну контору заяви про прийняття спадщини задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк - чотири місяці, з часу набрання рішенням суду законної сили, для подання заяви в нотаріальну контору про прийняття спадщини за законом, що відкрилась внаслідок смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 , місце проживання: с. Путятинці Рогатинського району Івано-Франківської області.

Відповідач:Жовчівська сільська рада Рогатинського району Івано-Франківської області, місцезнаходження: с. Жовчів, вул.Сільрадівська,15, Рогатинського району Івано-Франківської області, код ЄДРПОУ 04354887.

Повне судове рішення складено 24 січня 2020 року.

Суддя О.О.Лошак

СудРогатинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення24.01.2020
Оприлюднено28.01.2020
Номер документу87157524
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —349/2092/19

Рішення від 24.01.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Лошак О. О.

Ухвала від 28.12.2019

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Лошак О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні