Рішення
від 27.01.2020 по справі 545/3113/19
ПОЛТАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 545/3113/19

Провадження № 2/545/188/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"27" січня 2020 р. Полтавський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Путрі О.Г.,

при секретарі - Кузуб Л.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Полтаві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Щербанівської сільської ради Полтавського району та області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про визнання права власності на земельну ділянку площею 3,05 га передану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Щербанівської сільської ради Полтавського району та області, як за спадкоємцем після смерті бабусі ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Від представника позивача ОСОБА_3 до суду надійшла заява з проханням розглядати справу без його участі, позовні вимоги підтримує, прохає їх задовольнити.

Від відповідача - Щербанівської сільської ради Полтавського району та області на адресу суду надійшла заява, з проханням справу розглядати у відсутність їх представника, проти задоволення позову не заперечують.

Від третьої особи - Полтавської районної державної нотаріальної контори надійшла заява про розгляд справи без їх участі. При винесенні рішення покладаються на розсуд суду.

Відповідно до ч.4 ст.200 ЦПК України, при визнанні відповідачем позову ухвалюється судове рішення в порядку, встановленому ст.ст.206 цього Кодексу. Згідно ч.4 ст.206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Виходячи з вищезазначеного, суд вважає за можливе винести рішення по справі при проведенні підготовчого судового засідання.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов є обґрунтованим та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше право не випливає із закону, або незаконність набуття не встановлена судом.

Відповідно до ст.1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 .

За життя померла склала заповіт, за яким усе своє майно, де б воно не було і з чого б не складалося , заповіла ОСОБА_1 ( а.с. 9 ).

До складу спадкового майна входить земельна ділянка площею 3,05 га, передана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Щербанівської сільської ради Полтавського району та області.

Вищевказана земельна ділянка належала померлій ОСОБА_2 на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії IV-ПЛ № 000842, зареєстрованого в Книзі записів державних актів за № 218 ( а.с. 15-16 ).

Крім того, факт належності спадкодавцю вищевказаної земельної ділянки підтверджується повідомленням Головного управління держгеокадастру у Полтавській області від 27.01.2020 року.

В установлений законом строк позивач звернувся до Полтавської районної державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після померлої ОСОБА_2 , інших заяв про прийняття чи відмову від прийняття спадщини не надходило, проте у видачі свідоцтва про право власності на земельну ділянку, площею 3,05 га. позивачеві нотаріусом було відмовлено ( а.с. 10 ), у зв`язку із відсутністю оригіналу правовстановлюючого документу на спадкове майно.

Згідно ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 вказаного кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до п. 6 абз. 3 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 5 від 07.02.2014 року Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав , якщо право власності спадкодавця не було зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, правовстановлюючими є документи, що підтверджують підставу для переходу права власності в порядку правонаступництва, а також документи спадкодавця, що підтверджують виникнення у нього права власності на нерухоме майно (стаття 19 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень").

Визнання за ОСОБА_1 права власності на земельну ділянку, площею 3,05 га., переданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва не порушує права, свободи чи охоронювані законом інтереси інших осіб.

Таким чином, оскільки позивач являється спадкоємцем за заповітом після померлої, відповідно за ним можливо визнати право власності на вказане спадкове нерухоме майно.

Керуючись 12,13,81,259,263-265,352 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ( ідентифікаційний код НОМЕР_1 ) право власності на земельну ділянку, площею 3,05 га ( кадастровий номер 5324087700:00:030:0057 передану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області, в порядку спадкування за заповітом після ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду на протязі тридцяти днів з моменту проголошення, а учасниками, що не були присутні при його оголошенні у той же строк з моменту отримання копії рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: О. Г. Путря

СудПолтавський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення27.01.2020
Оприлюднено28.01.2020
Номер документу87161198
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —545/3113/19

Рішення від 27.01.2020

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Путря О. Г.

Ухвала від 26.12.2019

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Путря О. Г.

Ухвала від 17.12.2019

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Путря О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні