Ухвала
від 27.01.2020 по справі 380/729/20
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа №380/729/20

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

27 січня 2020 року

м. Львів

Суддя Львівського окружного адміністративного суду Сидор Н.Т., перевіривши матеріали позовної заяви Головного управління ДПС у Львівській області до Товариства з обмеженою відповідальністю ВІ.АЙ.ПІ.Будівельна компанія про стягнення заборгованості з рахунків у банках,

в с т а н о в и л а :

на розгляд Львівського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Головного управління ДПС у Львівській області до Товариства з обмеженою відповідальністю ВІ.АЙ.ПІ.Будівельна компанія , в якій позивач просить суд стягнути з відповідача грошові кошти до бюджету в розмірі 1043453,39 грн, які знаходяться на рахунках в банках та інших фінансових установах, обслуговуючих такого платника податків та з рахунків платника податків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в органі, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, зокрема, чи: відповідає позовна заява вимогам, встановленим ст. ст. 160, 161, 172 цього Кодексу; позов подано у строк, установлений законом (якщо позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними); немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Перевіривши позовну заяву та додані до неї матеріали суддя встановив, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених ст. ст. 160, 161 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України).

Відповідно до положень ч. 3 ст. 55 КАС України, юридична особа, суб`єкт владних повноважень, який не є юридичною особою, бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її (його) імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 59 КАС України повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені, зокрема, довіреністю юридичної особи.

За приписами ч. 3 ст. 59 КАС України довіреність від імені юридичної особи видається за підписом (електронним цифровим підписом) посадової особи, уповноваженої на це законом, установчими документами.

Відповідно до ч. 6 ст. 59 КАС України оригінали документів, зазначені у цій статті, копії з них, засвідчені суддею, або копії з них, засвідчені у визначеному законом порядку, приєднуються до матеріалів справи.

Системний аналіз наведених норм дає підстави для висновку, що право на подання і підписання позовної заяви від імені юридичної особи має особисто керівник уповноважений на це законом чи установчими документами або його представник, повноваження якого підтверджуються оригіналом довіреності підписаної таким керівником або її копією, засвідченою у визначеному законом порядку.

Як вбачається з матеріалів адміністративного позову, що надійшов на розгляд суду, вказана позовна заява від імені Головного управління ДПС у Львівській області підписана в.о. начальника Головного управління ДПС у Львівській області Василем Кресяком.

До матеріалів позову додано копію Наказу від 30.07.2019 № 64-о про покладання виконання обов`язків начальника Головного управління ДПМ у Львівській області на Кресяка В.В. , втім, така жодним чином не засвідчена.

Таким чином, на підтвердження права в.о. начальника управління представляти інтереси та діяти від імені Головного управління ДПС у Львівській області, в тому числі підписувати позовну заяву в розумінні КАС України не надано.

Відповідно до ч. 4 ст. 161 КАС України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази - позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Однак, покликаючись на те, що суму податкового боргу виникла на підставі податкових повідомлень-рішень, перелік яких зазначено в позовній заяві, позивач не додав до позовної заяви: доказів вручення податкового-повідомлення від 14.03.2018 № 0065411221, доказів вручення податкового-повідомлення від 11.08.2017 № 0074821225 та акту перевірки №900/13-01-12-25/38127429 від 11.08.2017, на підставі якого прийнято таке податкове повідомлення-рішення, акту перевірки № 1573/13-01-12-25/38127429 від 24.11.2017, на підставі якого прийнято податкове повідомлення-рішення № 0005661225 від 11.01.2018.

У зв`язку із викладеним, позивачу слід надати суду відповідні докази, що підтверджують виконання останнім вимог ст. ст. 42, 58 Податкового кодексу України щодо надіслання на адресу відповідача податкових повідомлень-рішень (належним підтвердженням якого є повідомлення про вручення поштового відправлення - податкових повідомлень-рішень або конверт, в якому були надіслані рішення, з довідкою відділення поштового зв`язку про неможливість вручення поштового відправлення), а також акти перевірок, на підставі яких винесено податкові повідомлення-рішення, на котрі покликається позивач у позовній заяві.

Згідно з вимогами частин 1, 2 ст. 169 КАС України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

З врахуванням того, що позивачем не виконано вимог ст. 160 КАС України, позовну заяву слід залишити без руху та надати строк позивачу для усунення вищевказаних недоліків.

Керуючись ст. ст. 161, 169, 248, 256, 294 КАС України, суддя

п о с т а н о в и л а :

позовну заяву Головного управління ДПС у Львівській області до Товариства з обмеженою відповідальністю ВІ.АЙ.ПІ.Будівельна компанія про стягнення заборгованості з рахунків у банках - залишити без руху.

Позивачу слід усунути недоліки позовної заяви у десятиденний строк з дня одержання цієї ухвали у такий спосіб: скерувати на поштову адресу Львівського окружного адміністративного суду (79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2) або здати в канцелярію суду заяву на усунення недоліків позовної заяви, до якої долучити всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги; належним чином засвідчений документ на підтвердження права в.о. начальника управління представляти інтереси та діяти від імені Головного управління ДПС у Львівській області, в тому числі підписувати позовну заяву.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала в апеляційному порядку окремо не оскаржується. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Сидор Н.Т.

Дата ухвалення рішення27.01.2020
Оприлюднено28.01.2020
Номер документу87165490
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості з рахунків у банках

Судовий реєстр по справі —380/729/20

Рішення від 01.06.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сидор Наталія Теодозіївна

Ухвала від 19.02.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сидор Наталія Теодозіївна

Ухвала від 27.01.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сидор Наталія Теодозіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні