Рішення
від 14.01.2020 по справі 233/7708/19
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

233 № 233/7708/19

ЗАОЧНЕ Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

/Мотивоване/

14 січня 2020 року Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області у складі: головуючого - судді Наумик О. О., за участі секретаря судового засідання Чернецької А. С., розглянувши у спрощеному провадженні цивільну справу № 233/7708/19 за позовом ОСОБА_1 до Дебальцівської міської ради, Управління у справах сім`ї, молоді та спорту Дебальцівської міської ради про визнання трудових відносин припиненими,

У С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 у поданій нею до суду позовній заяві до Дебальцівської міської ради, Управління у справах сім`ї, молоді та спорту Дебальцівської міської ради просить визнати припиненими трудові відносини між нею і відповідачем з 18 лютого 2015 року за власним бажанням на підставі статті 38 Кодексу законів про працю України, пославшись на таке:

3 2010 року вона працювала на посаді начальника Управління у справах сім`ї, молоді та спорту Дебальцівської міської ради.

Управління у справах сім`ї, молоді та спорту Дебальцівської міської ради є виконавчим органом Дебальцівської міської ради в розумінні статті 54 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , діє на підставі Положення про Управління у справах сім`ї, молоді та спорту Дебальцівської міської ради, має статус юридичної особи (код ЄДРПОУ 13502938).

3 19 лютого 2015 року органи державної влади України втратили контроль на території міста Дебальцеве, що є загальновідомим фактом.

3 цього ж часу припинила своє функціонування Дебальцівська міська рада, її виконавчі органи, а також Дебальцівський міський голова.

Таким чином, на даний момент відсутній суб`єкт, який може видати розпорядчий документ про звільнення її з роботи.

Вона до цього часу з роботи не звільнена, формально продовжує значитися на посаді начальника Управління у справах сім`ї, молоді та спорту Дебальцівської міської ради. Заробітну плату вона не отримує, а відсутність запису про її звільнення з роботи перешкоджає її подальшому працевлаштуванню, що позбавляє її можливості легально заробляти на існування.

09.11.2019 Костянтинівським міськрайонним судом Донецької області відкрито провадження у цивільній справі за дійсним позовом за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін (а.с.28-29).

Позивач у судове засідання не з`явилася, надавши суду заяву про розгляд справи у її відсутність.

Відповідачі - Дебальцівська міська рада, Управління у справах сім`ї, молоді та спорту Дебальцівської міської ради, повідомлені про дату, час та місце розгляду справи у порядку ст.128 ЦПК України шляхом розміщення оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет - належним чином.

З`ясувавши всі обставини справи та перевіривши їх доказами, суд дістає таких висновків.

Судом установлено, що ОСОБА_1 01 червня 2009 року була призначена на посаду начальника Управління у справах сім`ї, молоді, та спорту Дебальцівської міської ради, що підтверджено відповідним записом у трудовій книжці позивача (а.с.9-13).

Пунктом 4 частини першої статті 36 КЗпП України передбачено, що підставами припинення трудового договору є, зокрема розірвання трудового договору з ініціативи працівника (статті 38 , 39 ).

Реалізувати своє право на припинення трудового договору позивач не в змозі, з огляду на таке:

Відповідно до Розпорядження КМУ від 07.11.2014 № 1085-р Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення , м. Дебальцеве Донецької області відноситься до населених пунктів, на території якого органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Контроль на території міста Дебальцеве органи державної влади України втратили з 19 лютого 2015 року, що є загальновідомим фактом.

Рішенням національної безпеки і оборони України Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій та Луганській областях від 04.11.2014, введеним в дію Указом Президента № 875/2014 від 14.11.2014, вирішено, зокрема Кабінету Міністрів України ужити заходів щодо: припинення на окремих територіях у районі проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях діяльності державних підприємств, установ та організацій, їх філій (відділень), представництв; евакуації працівників (за їх згодою); вивезення в разі можливості майна та документації; переведення державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування з окремих територій у районі проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях на роботу в іншу місцевість.

Відповідно до п.3 постанови Кабінету Міністрів України від 07.11.2014 року № 595 Деякі питання фінансування бюджетних установ, здійснення соціальних виплат населенню та надання фінансової підтримки окремим підприємствам і організаціям Донецької та Луганської областей міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, місцевим державним адміністраціям забезпечити: до 1 грудня 2014 р. переміщення бюджетних установ, підприємств та організацій, що належать до сфери їх управління, з населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження (далі - тимчасово неконтрольована територія), в населені пункти, на території яких органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі.

Відповідно до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що Дебальцівська міська рада, Управління у справах сім`ї, молоді та спорту Дебальцівської міської ради як юридичні особи зареєстровані за адресою: АДРЕСА_1 . Відомості щодо перереєстрації та переміщення відповідачів на територію, підконтрольну державній владі України відсутні.

Таким чином, відповідачі не перемістилися та не перереєструвалися на підконтрольній українській владі території.

Отже, фактично трудові відносини між сторонами були припинені 18 лютого 2015 року, оскільки відповідно до вищевказаної постанови КМУ від 07.11.2014 року № 595 Деякі питання фінансування бюджетних установ, здійснення соціальних виплат населенню та надання фінансової підтримки окремим підприємствам і організаціям Донецької та Луганської областей , Дебальцевська міська рада не була переміщена на підконтрольну Україні територію до вказаної дати.

Статтею 22 КЗпП України визначені гарантії, зокрема при припиненні трудового договору, частиною 2 якої передбачено:

Відповідно до Конституції України будь-яке пряме або непряме обмеження прав чи встановлення прямих або непрямих переваг при укладенні, зміні та припиненні трудового договору залежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної приналежності, статі, мови, політичних поглядів, релігійних переконань, членства у професійній спілці чи іншому об`єднанні громадян, роду і характеру занять, місця проживання не допускається .

Наявна в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань інформація щодо позивача, як керівника Управління у справах сім`ї, молоді та спорту Дебальцівської міської ради, відноситься до професійної діяльності позивача, яку остання фактично не здійснює з 18 лютого 2015 року.

Оскільки Дебальцівська міська рада, Управління у справах сім`ї, молоді та спорту Дебальцівської міської ради зареєстровані на території, яка відноситься до тимчасово окупованої території України, на якій органи держаної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, що унеможливлює виконання позивачем трудових обов`язків начальника Управління у справах сім`ї, молоді та спорту Дебальцівської міської ради, припинення трудових правовідносин між сторонами у даному випадку у порядку окрім як судового неможливо.

За таких обставин суд вважає за необхідне визнати припиненими трудові правовідносини між ОСОБА_1 та Управлінням у справах сім`ї, молоді та спорту Дебальцівської міської ради з 18 лютого 2015 року за власним бажанням на підставі ст.38 КЗпП, позов - задовольнити.

Керуючись ст.ст. 259, 263-265, 279, 280-282 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до

Дебальцівської міської ради (84700, Донецька область, м. Дебальцеве, вул. Радянська, 85, ЄДРПОУ 04052755),

Управління у справах сім`ї, молоді та спорту Дебальцівської міської ради (84700, Донецька область, м. Дебальцеве, вул. Радянська, 85, ЄДРПОУ 13502938)

про визнання трудових відносин припиненими - задовольнити.

Визнати припиненими трудові відносини між ОСОБА_1 і Дебальцівською міською радою, Управлінням у справах сім`ї, молоді та спорту Дебальцівської міської ради з 18 лютого 2015 року за власним бажанням на підставі статті 38 Кодексу законів про працю України.

Повний текст рішення складений 24 січня 2020 року.

Заочне рішення суду може бути переглянуто Костянтинівським міськрайонним судом Донецької області за письмовою заявою відповідача, яка може бути ним подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Донецького апеляційного суду через Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя

Дата ухвалення рішення14.01.2020
Оприлюднено28.01.2020

Судовий реєстр по справі —233/7708/19

Рішення від 14.01.2020

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Наумик О. О.

Рішення від 14.01.2020

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Наумик О. О.

Ухвала від 19.11.2019

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Наумик О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні