Ухвала
від 24.01.2020 по справі 235/493/20
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 235/493/20

Провадження № 1-кс/235/165/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 січня 2020 р. Слідчий суддя Красноармійського міськрайонного суду Донецької області ОСОБА_1 ,при секретарі ОСОБА_2

за участю - прокурора Красноармійської місцевої прокуратури ОСОБА_3

- підозрюваного ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого СВ Покровського ВП ГУ НП в Донецькій області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_5 за матеріалами кримінального провадження № 12019050410002783, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 19.12.2019 р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 191 КК України, про застосування запобіжного заходу у виді цілодобового домашнього арешту відносно

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Димитров Донецької області, громадянина України, з середньою освітою, не одруженого, не працюючого, раніше не судимого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення , передбаченого ч. 1 ст. 191 КК України,

ВСТАНОВИВ:

23 січня 2020 року до слідчого судді Красноармійського міськрайонного суду Донецької області звернувся слідчий СВ Покровського ВП ГУ НП в Донецькій області старший лейтенант поліції ОСОБА_5 з клопотанням про застосування запобіжного заходу у виді цілодобового домашнього відносно ОСОБА_4 , підозрюваного у вчиненні кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.1ст.191 КК України .

В ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_4 призначено на роботу у ресторані WOKA asiatfood ФОП ОСОБА_6 , на підставі договору надання персоналу, укладеного 15.04.2019 між ТОВ «Стафф-Сервис» (ЄДРПОУ 38697427) та ФОП ОСОБА_6 (ІПН НОМЕР_1 ).

16.12.2019 близько 22 годині 24 хвилин, ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді адміністратора ресторану WOKA asiatfood ФОП ОСОБА_6 , який розташований за адресою: АДРЕСА_2 та будучи особою, яка прийняла на себе повну матеріальну відповідальність за забезпечення збереження всього переданого йому майна та інших цінностей, а також за забезпечення збереження майна та інших цінностей, прийнятих від інших осіб, в період виконання обов`язків, згідно з умовами договору про повну матеріальну відповідальність робітника за забезпечення збереження майна та інших цінностей, переданих йому для збереження та з іншою метою від 20.04.2019, маючи доступ до касового апарату, як адміністратор вказаного закладу, отримав доступ до ввірених йому грошових коштів, отриманих у готівковій формі за реалізацію страв, спиртних і безалкогольних напоїв, та інших товарів у вказаному ресторані за касовий день 16.12.2019 в сумі 6934,00 грн.

В подальшому, 16.12.2019 близько о 22 годині 24 хвилин, зібравши вказані грошові кошти на загальну суму 6934,00 грн., які лежали на поличці барної стійки в приміщенні основного залу ресторану WOKA asiatfood ФОП ОСОБА_6 , у ОСОБА_4 виник раптовий намір, спрямований на привласнення ввіреного йому майна, а саме, грошових коштів в сумі 6934,00 грн., які належать ФОП ОСОБА_6 , з метою подальшого їх звернення на свою користь.

Того ж дня, а саме 16.12.2019 близько о 22 годині 24 хвилин, керуючись прямим умислом та корисливим мотивом, реалізуючи свій злочинний намір, спрямований на привласнення ввіреного йому майна, ОСОБА_4 , переслідуючи мету наживи та розуміючі повну матеріальну відповідальність за ввірені йому матеріальні цінності, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, розуміючи, що йому необхідно передати вказані грошові кошти наприкінці робочого дня ФОП ОСОБА_6 , перебуваючи в приміщенні основного залу ресторану WOKA asiatfood ФОП ОСОБА_6 , який розташований за адресою: АДРЕСА_2 , забрав вказані грошові кошти, належні ФОП ОСОБА_6 , в сумі 6934,00 грн. та з місця вчинення злочину пішов, розпорядившись викраденими грошовими коштами на власний розсуд.

В результаті умисних дій ОСОБА_4 ФОП ОСОБА_6 спричинено матеріальну шкоду на загальну суму 6934,00 грн.

Таким чином, ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 191 КК України, а саме - у привласненні чужого майна, яке було ввірене особі та перебувало в її віданні.

Підозра ОСОБА_4 у вчиненні ним кримінального правопорушення,передбаченого ч.1ст.191КК України обґрунтовуєтьсянаступними доказами:протоколомприйняття заявипро вчиненекримінальне правопорушення ОСОБА_6 ; повідомленням Черговоїчастини ПокровськогоВП ГУНПв Донецькійобласті провчинене кримінальнеправопорушення; протоколом допитупотерпілого ОСОБА_6 ; протоколом оглядумісця подіївід 18.12.2019; протоколом допитусвідка ОСОБА_7 ; протоколом допитусвідка ОСОБА_8 ; протоколом допитусвідка ОСОБА_9 ;протоколом оглядувід 24.12.2019; протоколом огляду предметів та відеозапису від 10.01.2020; повідомленням про підозру ОСОБА_4 ;протоколом допиту підозрюваного ОСОБА_4 .

Відповідно до вимог п.4 ч.1 ст.184 КПК України під час досудового слідства встановлено наявність ризиків, передбачених у п.1, п. 3 та п. 5 ч.1 ст.177КПК України, і в обґрунтування застосування запобіжного заходу щодо ОСОБА_4 , покладається необхідність забезпечення виконання ним покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам:

- переховуватися від органів досудового розслідування та суду;

- незаконно впливати на свідків у кримінальному провадженні;

- вчинити інше кримінальне правопорушення.

На підставі викладеного, слідчий просить застосувати до підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у виді цілодобового домашнього арешту, строком 2 місяці.

Прокурор ОСОБА_3 в судовому засіданні просив клопотання задовольнити, вказавши, на наявність ризиків, передбачених у п. 1, 3, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України, зазначивши, тільки цілодобовий домашній арешт забезпечить належну процесуальну поведінку підозрюваного .

Підозрюваний ОСОБА_4 в судовому засіданні не заперечував проти обрання йому запобіжного заходу у виді домашнього арешту, але просив визначити час перебування під домашнім арештом, так як він працевлаштовується на роботу, та проходить медичне обстеження в лікарні.

Заслухавши пояснення підозрюваного, думку прокурора, дослідивши клопотання про обрання запобіжного заходу, перевіривши долучені до нього документи, - слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Підставами для застосування заходів забезпечення кримінального провадження кримінально-процесуальний кодекс України визначає: існування обґрунтованої підозри щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби судового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, а також наявність ризиків, передбачених ст. 177 КПК України.

В судовому засіданні встановлено, що клопотання про застосування запобіжного заходу у виді домашнього арешту відповідає вимогам ст. 181, 184 КПК України.

При обранні запобіжного заходу відносно підозрюваного слідчим суддею оцінено в сукупності такі обставини:

1) вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваним кримінального правопорушення - факти та інформація, якими сторона обвинувачення обґрунтовує причетність ОСОБА_4 до вчинення вищевказаного кримінального правопорушення, у клопотанні та доданих матеріалах відображені з достатньою мірою для висновку про обґрунтованість пред`явленої йому підозри.

2) тяжкість покарання, що загрожує обвинуваченому - у разі визнання його вини: ОСОБА_4 підозрюється в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 191 КК України, яке відповідно до ст.12КК України кваліфікується як злочин середньої тяжкості, санкція передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 4 років;

3) вік та стан здоров`я підозрюваного-задовільний, інвалідом не являється,

4) міцність соціальних зв`язків підозрюваного: не одружений, на утриманні малолітніх та неповнолітніх дітей не має, проживає один за адресою: АДРЕСА_1 , тобто соціальні зв`язки відсутні;

5) наявність у підозрюваного постійного місця роботи: зі слів підозрювааного працевлаштовується,

6) репутація підозрюваного: за місцем проживання характеризується позитивно;

7) майновий стан підозрюваного: рухомого, нерухомого майна не має, кошти на рахунках у банку відсутні;

8) підозрюваний раніше не судимий;

9) раніше до підозрюваного запобіжний захід не обирався;

10) підозрюваному раніше не повідомлялось про підозру;

11) загальний розмір майнової шкоди, у завданні якої підозрюється особа - 6934,00 грн.;

12) ризик продовження чи повторення протиправної поведінки, зокрема ризик летальності, що його створює підозрюваний, обвинувачений, у тому числі у зв`язку з його доступом до зброї: підозрюваний може здійснити спроби вчинити інші кримінальні правопорушення, т.я. має схильність к вчиненню кримінальних правопорушень.

При розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу, слідчий суддя, суд зобов`язаний враховувати обставини, перелік яких передбачений ст. 178 КПК, для оцінки ризиків, які можуть слугувати поряд з підставами, визначеними ст. 177 КПК, загальною підставою для продовження тримання під вартою та не має права покладатися лише на правову кваліфікацію вчиненого, надану стороною обвинувачення, що є недостатнім для прийняття законного судового рішення.

Відповідно до ст. 177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків ,а також запобігання спробам : 1)переховуватися від органів досудового розслідування та /або суду; 2)знищити , сховати або спотворити будь-яку з речей чи документів ,які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального провадження;3)незаконно впливати на потерпілого ,свідка ,іншого підозрюваного, обвинуваченого ,експерта ,спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні ;4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; 5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення ,у якому підозрюється чи обвинувачується.

Відповідно до ст. 177 ч.2 КПК України підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків ,які дають достатні підстави слідчому судді ,суду вважати , що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені ч.1 с.177 КПК України.

При цьому слідчий та прокурор повинні довести, що існує хоча б один з ризиків, передбачених ст. 177 КПК України

На думку слідчого судді, слідчим доведено наявність ризику, передбаченого п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України, тобто підозрюваний ОСОБА_4 без застосування до нього запобіжного заходу зможе переховуватися від суду. Про це свідчить той факт, що ОСОБА_4 вчинив злочин середньої тяжкості за вчинення якого, згідно з санкцією ч. 1 ст. 191 КК України, передбачене покарання у вигляді штрафу до п`ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт на строк до двох років, або обмеження волі на строк до чотирьох років, або позбавлення волі на строк до чотирьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або.

При наданні оцінки ступеню ризику, передбаченого п. 3 ч. 1 ст. 177 КПК України, слідчий суддя враховує, що згідно п. 43 рішення Європейського суду з прав людини у справі «Яжинський проти Польщі» ризик незаконного впливу обвинувачених особисто на свідків може бути визнано на початкових стадіях процесу.

Потерпіла та свідки у судовому засіданні не допитувалися. Законодавцем допит потерпілих та свідків віднесено до стадії судового розгляду .

З огляду на вказане, слідчий суддя погоджується з прокурором, що ризик впливу підозрюваного на потерпілу та свідків з метою переконання або змушення останніх надати покази в вигідному для нього аспекті наявний.

При наданні оцінки ступеню ризику, передбаченого п. 5 ч. 1 ст. 177 КПК України, слідчий суддя враховує, що ОСОБА_4 не має постійного джерела доходів, не працює та не навчається, що може свідчить про схильність до вчинення кримінальних правопорушень, з метою отримання грошових коштів.

Згідно ст. 176 КПК України у кримінальному провадженні можуть бути застосовані такі запобіжні заходи як особисте зобов`язання, особиста порука, застава, домашній арешт, тримання під вартою. На думку слідчого судді, достатнім запобіжним заходом, що забезпечить належну процесуальну поведінку підозрюваного є домашній арешт.

Відповідно до ч. 1 ст. 181 КПК України домашній арешт полягає в забороні підозрюваному, обвинуваченому залишати жило цілодобово або у певний період доби. Оскільки такі обмежувальні обов`язки є найменш суворою мірою, пов`язаною з обмеженням свободи особи та прокурором доведено необхідність застосування цих заходів, а також враховуючи характер і тяжкість злочину, у вчиненні якого підозрюється ОСОБА_4 та дані про його особу, які свідчать про відсутність будь-яких стримуючих факторів, які б переконували в тому, що він не буде ухилятися від переховування від суду та органу досудового розслідування чи вчинити інше кримінальне правопорушення, слідчий суддя вважає необхідним застосувати відносно підозрюваного запобіжний захід у виді домашнього арешту та покласти на нього обов`язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 40,131,132,176-179, 184, 193-199 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Застосувати щодо підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Димитров Донецької області, громадянина України, запобіжний захід у виді домашнього арешту, заборонивши йому залишати житло, за адресою: АДРЕСА_1 , в період часу з 20.00 год. до 05.00 год. наступного дня, строком на 2 місяця з 24 січня 2020 р. до 24 березня 2020 р..

Покласти на підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , такі обов`язки:

1.не відлучатися з місця свого проживання, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

2.повідомляти слідчого, прокурора та суд про зміну свого місця проживання;

Ухвалу про обрання запобіжного заходу у виді домашнього арешту відносно ОСОБА_4 передати для виконання Мирноградському ВП Покровського ВП ГУ НП у Донецькій області.

Вручити копію цієї ухвали підозрюваному негайно після її оголошення.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Донецького апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Повний текст ухвали проголошений 27 січня 2020 року о 08.00 год.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення24.01.2020
Оприлюднено07.08.2023
Номер документу87167601
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжного заходу у виді цілодобового домашнього арешту відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Димитров Донецької області, громадянина України, з середньою освітою, не одруженого, не працюючого, раніше не судимого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення , передбаченого ч. 1 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —235/493/20

Ухвала від 24.01.2020

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

Ухвала від 24.01.2020

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні