Ухвала
від 16.01.2020 по справі 757/1740/20-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/1740/20-к

Примірник № ___

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 січня 2020 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м.Києві клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів та їх вилучення,-

В С Т А Н О В И В:

16.01.2020 у провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання сторони кримінального провадження прокурора Київської місцевої прокуратури № 6 ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей та документів та їх вилучення.

В судове засідання прокурор не з`явився, про місце і час розгляду клопотання повідомлений належним чином. Прокурор подав до суду заяву про розгляд вказаного провадження у відсутність сторони обвинувачення, клопотання підтримав та просив його задовольнити.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання у відсутності особи, у володінні якої знаходиться речі і документи, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації.

Згідно з нормою ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Зважаючи на ці положення закону та враховуючи принцип диспозитивності, суд визнав можливим прийняти рішення по суті клопотання у відсутність не з`явившихся осіб.

Судовим розглядом встановлено, що Київської місцевою прокуратурою № 6 здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні № 42018100000000409, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02.05.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що з січня 2015 року по вересень 2018 року АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) створено негативний небаланс природного газу у газотранспортній системі АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 , АДРЕСА_2 ) в обсязі 35405,48 тис. куб. м на загальну суму 367931623,83 грн. та АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 , АДРЕСА_3 , фактична адреса: АДРЕСА_4 ) з січня 2015 року по жовтень 2018 року в обсязі 237763,370 тис. куб. м. на загальну суму 2470822675,24 грн.

Крім того, встановлено, що АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » протягом 2015-2018 роки не здійснювали закупівлю природного газу для покриття власних виробничо-технологічних витрат природного газу, здійснюючи відбір таких обсягів з газотранспортної системи за відсутності підтвердженої номінації (підтвердженого обсягу природного газу на відповідний розрахунковий період та без укладання відповідного договору з постачальником природного газу), що згідно пункту 5 глави 1 розділу І Кодексу газотранспортної системи є несанкціонованим відбором природного газу.

При цьому, АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » не компенсовано АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » обсяги сформованого негативного небалансу природного газу, внаслідок здійснення зазначеного несанкціонованого відбору.

Водночас, АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » з метою забезпечення цілісності газотранспортної системи (врегулювання співвідношення обсягів природного газу, що фізично надійшли через точки входу і обсягів природного газу, які фізично відібрані з точки виходу) здійснено закупівлю природного газу, необхідного для покриття негативного небалансу, що призвело до втрат (збитків) вказаного державного товариства.

Зокрема, АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » з грудня 2015 року по вересень 2018 року здійснила закупівлю природного газу для забезпечення виробничо-технологічних потреб, власних потреб та для забезпечення балансування на загальний обсяг 9659332, 601 тис. куб. м. на загальну суму 83597261287,24 грн. у наступних суб`єктів господарювання: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ); ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ); ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ); АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ); ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ).

З метою встановлення обставин, що мають значення у кримінальному провадженні, у слідства виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, що перебувають у володінні ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), оскільки відомості, які містяться у зазначених документах можуть бути використані як докази.

Виходячи зі змісту вимог ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Положеннями ст.ст. 159162 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до документів, у тому числі, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Як вбачається із змісту п. 4, 5, 8 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься у речах і документах, належить конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю, відомості, які можуть становити банківську таємницю, та персональні дані особи.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя задовольняє клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Так, судовим розглядом встановлено, що у відповідності до положень ч. 1 ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, в якому мають обґрунтувати можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного злочину, так як вони викладені в клопотанні прокурора, правове обґрунтування клопотання, яке відповідає вимогам ст.ст. 161, 162, 163 КПК України, приходжу до висновку, що документи, які вказані в клопотанні можуть мати суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню в кримінальному провадженні. Разом з тим, прохання прокурора про вилучення оригіналів документів, слідчий суддя вважає передчасним, а відтак клопотання в цій частині слід відмовити та відповідно клопотання задовольнити частково.

Керуючись ст. ст. 108, 160, 162, 163, 164, 166, 309 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл прокурору Київської місцевої прокуратури № 6 ОСОБА_3 , прокурору Київської місцевої прокуратури № 6 ОСОБА_4 , прокурору Київської місцевої прокуратури № 6 ОСОБА_5 , прокурору Київської місцевої прокуратури № 6 ОСОБА_6 , прокурору Київської місцевої прокуратури № 6 ОСОБА_7 , прокурору Київської місцевої прокуратури № 6 ОСОБА_8 , старшому оперуповноваженому на особливо важливих об`єктах Головного управління Служби безпеки України у м. Києві та Київській області ОСОБА_9 , старшому оперуповноваженому в особливо важливих справах Головного управління Служби безпеки України у м. Києві та Київській області ОСОБА_10 , старшому оперуповноваженому Головного управління Служби безпеки України у м. Києві та Київській області ОСОБА_11 , старшому оперуповноваженому Головного управління Служби безпеки України у м. Києві та Київській області ОСОБА_12 , оперуповноваженому Головного управління Служби безпеки України у м. Києві та Київській області ОСОБА_13 тимчасовий доступ до документів, з можливістю ознайомлення з ними та вилученням їх копій (в паперовій та електронній формі), що перебувають у володінні ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 , АДРЕСА_1 ), зокрема документальних матеріалів за період з січня 2015 року по жовтень 2018 року, а саме: договори з АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та іншими суб`єктами господарювання, додаткові угоди до них щодо придбання природнього газу, в т.ч. на виробничо-технологічні втрати та власні потреби; первинні документи, що підтверджують взаєморозрахунки АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та іншими суб`єктами господарювання за вказаними договорами на придбання природнього газу, в т.ч. на виробничо-технологічні втрати та власні потреби; регістри бухгалтерського обліку по взаєморозрахунках з АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та іншими суб`єктами господарювання на придбання природнього газу, в т.ч. на виробничо-технологічні втрати та власні потреби; акти звіряння взаєморозрахунків за укладеними договорами з АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та іншими суб`єктами господарювання на придбання природнього газу, в т.ч. на виробничо-технологічні втрати та власні потреби; документи щодо проведеної претензійно-позовної роботи з АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та іншими суб`єктами господарювання щодо придбання природнього газу, в т.ч. на виробничо-технологічні втрати та власні потреби; договори з АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) додаткові угоди до них щодо транспортування природнього газу, акти наданих послуг за вказаними договорами, акти надання послуг балансування по вказаних договорах, оборотно-сальдові відомості за вказаними договорами; листування з АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) щодо транспортування природнього газу та балансування; звернення до АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) щодо укладання договорів на придбання природнього газу, в т.ч. на виробничо-технологічні втрати та власні потреби; листи (відмови) АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) щодо укладання договорів на придбання природнього газу, в т.ч. на виробничо-технологічні втрати та власні потреби; методики (інструкції) з визначення виробничо-технологічних втрат та власних потреб; акти списання газу на виробничо-технологічні потреби та власні потреби; регістри бухгалтерського обліку, в яких відображено таке списання (картка рахунку 201) в розрізі періодів та підрозділів.

В іншій частині вимоги клопотання залишити без задоволення.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках: примірник № 1 у матеріалах судового провадження; примірник № 2 та завірену копію ухвали надано прокурору.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.01.2020
Оприлюднено07.02.2023

Судовий реєстр по справі —757/1740/20-к

Ухвала від 16.01.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні