Рішення
від 24.01.2020 по справі 607/15978/19
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24.01.2020 Справа №607/15978/19

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

головуючого судді - Сливки Л.М.

за участі секретаря судового засідання - Хамелко О.Ю.,

представника заявника Млиновецької сільської ради Зборівського району Тернопільської області - адвоката Гнідого Івана Петровича, заінтересованих осіб - ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Тернополі цивільну справу за заявою Млиновецької сільської ради Зборівського району Тернопільської області, заінтересовані особи: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , Управління праці та соціального захисту населення Зборівської районної державної адміністрації про звільнення від обов`язків опікуна та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

Заявник Млиновецька сільська рада Зборівського району Тернопільської області подала до суду заяву, зазначивши заінтересованими особами: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , Управління праці та соціального захисту населення Зборівської районної державної адміністрації, у якій просить звільнити ОСОБА_1 від обов`язків опікуна недієздатної ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначити її ОСОБА_2 опікуном ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . В обґрунтування заявлених вимог покликається на те, що у ОСОБА_3 встановлено інвалідність першої групи, довічно. Рішенням Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 20 вересня 2005 року призначено ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_3 . Однак, на даний час, ОСОБА_1 за станом свого здоров`я не може виконувати обов`язки опікуна недієздатної ОСОБА_3 , натомість, ОСОБА_2 має можливість та бажання бути опікуном недієздатної ОСОБА_3 . За вказаних обставин, просять заяву задовольнити.

У судовому засіданні представник заявника Млиновецької сільської ради Зборівського району Тернопільської області - Гнідий І.П. заявлені вимоги підтримав та просив задовольнити, з підстав викладених у заяві.

Заінтересована особа - ОСОБА_1 у судовому засіданні пояснив, що за станом свого здоров`я він не може продовжувати виконувати обов`язки опікуна недієздатної ОСОБА_3 , у зв`язку із чим також просив звільнити його від обов`язків опікуна.

Заінтересована особа ОСОБА_2 у судовому засіданні підтримала заяву та просила задовольнити, пояснивши, що вона є двоюрідною сестрою вітчима ОСОБА_3 , вже понад рік проживає без реєстрації разом із недієздатною Уляною у с. Кудобинці Зборівського району Тернопільської області, фактично є її опікуном . Житловий будинок, у якому вони проживають належить матері недієздатної ОСОБА_3 , котра перебуває за кордоном. При цьому вказала, що у неї є бажання та можливість виконувати обов`язки опікуна недієздатної ОСОБА_3 .

Від заінтересованої особи - Управління праці та соціального захисту населення Зборівської районної державної адміністрації надійшла до суду заява про розгляд справи за відсутності їх представника.

Судом установлено:

Рішенням Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 05 липня 2005 року ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатною.

Рішенням Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 20 вересня 2005 року встановлено опіку над недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначено її опікуном ОСОБА_1 .

Як убачається з довідки до акта огляду МСЕК серії ТЕР №0033308 від 28 вересня 2011 року, у ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 встановлено інвалідність першої групи підгрупи А з дитинства довічно та потребує постійного стороннього догляду.

Довідкою №380 виданою 08 травня 2019 року Млиновецькою сільською радою Зборівського району Тернопільської області стверджується, що ОСОБА_2 дійсно постійно проживає без реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно із довідкою-характеристикою, виданою 05 вересня 2019 року Млиновецькою сільською радою Зборівського району Тернопільської області за №838, за період проживання на території сільської ради ОСОБА_2 характеризується позитивно, претензій та зауважень зі сторони сусідів та сільської ради немає.

Згідно довідки № 839 виданої 25 вересня 2019 року Млиновецькою сільською радою Зборівського району Тернопільської області, ОСОБА_1 був призначений опікуном над ОСОБА_3 , однак за станом здоров`я не може виконувати обов`язки опікуна. Млиновецька сільська рада Зборівського району Тернопільської області рекомендує призначити опікуна ОСОБА_2 , яка постійно проживає в одному житловому будинку з хворою ОСОБА_3 і здійснює над нею постійний догляд. В житловому будинку, у якому проживає хвора ОСОБА_3 створено усі необхідні умови для проживання. ОСОБА_2 як опікун справляється з своїми обов`язками належним чином, у зв`язку із чим Млиновецька сільська рада Зборівського району Тернопільської області просить призначити її опікуном над хворою ОСОБА_3 .

Також, своїм поданням від 22 жовтня 2019 року за №75 Млиновецька сільська рада Зборівського району Тернопільської області погодила кандидатуру опікуна ОСОБА_2 над недієздатною ОСОБА_3 .

Згідно до вимог ст. 55 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Частиною 2 ст. 293 ЦПК України передбачено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, звільнення від повноважень опікуна.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 300 ЦПК України, суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, в місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу.

Згідно із вимогами ч. 3 ст. 75 ЦПК України за заявою органу опіки та піклування суд може звільнити особу від повноважень опікуна або піклувальника у разі невиконання нею своїх обов`язків, порушення прав підопічного, а також у разі поміщення підопічного до навчального закладу, закладу охорони здоров`я або закладу соціального захисту.

Судом установлено, що ОСОБА_1 , який рішенням Тернопільського міськрайонного суду від 20 вересня 2005 року призначена опікуном недієздатної ОСОБА_3 , за станом свого здоров`я не може виконувати обов`язки опікуна, а тому вимога про звільнення ОСОБА_1 від повноважень опікуна ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 підлягає до задоволення.

Разом із цим, Млиновецька сільська рада Зборівського району Тернопільської області своїм поданням погодила кандидатуру опікуна ОСОБА_2 над недієздатною ОСОБА_3 .

Згідно з частиною першою статті 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до статті 62 ЦК України опіка або піклування встановлюється за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Відповідно із частинами четвертою та п`ятою статті 63 ЦК України, опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника. Фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

Відповідно до частини першої статті 67 ЦК України опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням.

З огляду на те, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнана недієздатною та потребує постійного догляду, враховуючи, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є двоюрідною сестрою вітчима ОСОБА_3 має можливість та бажання виконувати обов`язки опікуна, суд приходить до переконання про наявність визначених законом підстав для задоволення заявленої вимоги та призначення ОСОБА_2 опікуном недієздатної ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі наведеного та керуючись статтями 11-13,259,264-265,268,299-300 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

УХВАЛИВ:

Заяву Млиновецької сільської ради Зборівського району Тернопільської області, заінтересовані особи: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , Управління праці та соціального захисту населення Зборівської районної державної адміністрації про звільнення від обов`язків опікуна та призначення опікуна - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_1 від обов`язків опікуна недієздатної ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 опікуном недієздатної ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга подається до Тернопільського апеляційного суду.

Дата складення повного тексту рішення суду - 24 січня 2020 року.

Реквізити сторін:

Заявник: Млиновецька сільська рада Зборівського району Тернопільської області, адреса місцезнаходження - с. Млинівці, Зборівського району, Тернопільської області, код ЄДРПОУ 04392296.

Заінтересовані особи: ОСОБА_1 , адреса місця проживання - с. Кабарівці, Зборівського району, Тернопільської області.

ОСОБА_2 , зареєстрована адреса місця проживання - АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1

Управління праці та соціального захисту населення Зборівської районної державної адміністрації, адреса місцезнаходження - вул. Б. Хмельницького, 54, м. Зборів, Тернопільської області, код ЄДРПОУ 03195688.

Головуючий суддяЛ. М. Сливка

СудТернопільський міськрайонний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення24.01.2020
Оприлюднено28.01.2020
Номер документу87175638
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —607/15978/19

Рішення від 24.01.2020

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Сливка Л. М.

Ухвала від 08.10.2019

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Сливка Л. М.

Ухвала від 11.07.2019

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Сливка Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні