Ухвала
від 24.01.2020 по справі 127/1336/20
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Cправа № 127/1336/20

Провадження № 1-кс/127/685/20

У Х В А Л А

Іменем України

24 січня 2020 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницького області в складі

слідчого судді: ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання: ОСОБА_2 ,

за участю:

слідчого: ОСОБА_3

адвоката: ОСОБА_4

розглянувши увідкритому судовомузасіданні вм.Вінниці взалі судуклопотання старшогослідчого слідчогоуправління фінансовихрозслідувань Головногоуправління ДФСу Вінницькійобласті ОСОБА_5 про арештмайна, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Вінницькій області ОСОБА_5 звернувся до суду з клопотанням про накладення арешту на майно, в якому просив постановити ухвалу про накладення арешту на майно, яке вилучено 17.01.2020 - 18.01.2020 під час проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- АЗС, яка являє собою колонку автозаправну та ємність загальним об`ємом 8,6 тис. літрів без серійного номеру та авто-заправочний пістолет;

- Відповідно до Х-звіту залишок на 18.01.2020 становить 1835,99 дизельного пального, шляхом позбавлення права на відчуження, розпорядження та користування цим майном.

Клопотання мотивовано тим, що в провадженні слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Вінницькій області перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32019020000000094 від 27.12.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204, ч.1 ст. 272 КК України про те, що невстановлені особи організували на території м. Вінниці та Вінницької області діяльність нелегальних автозаправних станцій, які працюють без дозвільних документів, де здійснюють збут незаконно виготовленого пального з порушенням правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою.

В ході здійснення досудового розслідування кримінального провадження №32019020000000094 від 27.12.2019 отримано від Управління СБУ у Вінницькій області повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, про те, що на території регіону функціонують нелегальні мережі АЗС, через які здійснюється реалізація підакцизних товарів (дизельне паливо та скраплений газ), внаслідок чого наноситься істотна шкода економічній безпеці держави, а також створюють передумови до виникнення надзвичайних подій екологічно-техногенного характеру з тяжкими наслідками.

Зокрема, невстановленими на даний час особами налагоджено протиправний механізм постачання до регіону нафтопродуктів (дизельного палива) та скрапленого нафтового газу пропан-бутан, які накопичуються на не сертифікованій нафтобазі і реалізовуються через мережу нелегальних модульних АЗС, одна з яких знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Привокзальна 17А.

На підставі ухвали Вінницького міського суду Вінницької області, справа №127/1027/20 від 16.01.2020, за адресою: АДРЕСА_1 було проведено обшук 17.01.2020 - 18.01.2020 під час проведення якого було виявлено та вилучено:

- АЗС, яка являє собою колонку автозаправну та ємність - загальний об`єм 8,6 тис. літрів без серійного номеру та авто-заправний пістолет;

- Відповідно до Х-звіту залишок на 18.01.2020 становить 1835,99 дизельного пального.

Під час даного обшуку було відібрано зразки для експертизи які були поміщені до трьох скляних банок об`ємом 1 (один) літр, які були поміщені до поліетиленових пакетів синього кольору та належним чином опечатано за підписами понятих, спеціаліста та слідчого.

Як зазначено слідчим у клопотанні, вище вказані речі мають важливе значення для всебічного, повного і неупередженого дослідження усіх обставин кримінального провадження, окрім того за їх допомогою можна встановити наявність або відсутність обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

У зв`язку з цим, з метою забезпечення збереження доказів злочину, забезпечення застосування спеціальної конфіскації, всебічного, повного, об`єктивного та неупередженого дослідження всіх обставин кримінального правопорушення, надання їм належної правової оцінки та прийняття законних процесуальних рішень в передбачені кримінальним процесуальним законодавством строки, по даному кримінальному провадженню виникла необхідність в накладенні арешту на майно, яке було виявлено та вилучено під час обшуку за адресою Вінницька область, м. Вінниця, вул. Привокзальна 17А.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_6 , який у групі слідчих по даному кримінальному провадженні, клопотання підтримав з підстав зазначених у клопотанні та просив його задовольнити.

Представник ТОВ «Євротайм» - адвокат ОСОБА_4 в судовому засіданні заперечував, щодо накладення арешту на майно зазначене у клопотанні, посилаючись на те, що судом надано дозвіл на проведення обшуку на підприємстві ТОВ «Магістраль - 2002», однак вилучене під час обшуку майно не належить вказаному підприємству, а належить ТОВ «Євро Тайм», яке цілком законно здійснює діяльність пов`язану з оптово-роздрібною торгівлею паливно-мастильними матеріалами. Як зазначає адвокат ОСОБА_4 слідчому, який проводив обшук, надавалися усі необхідні дозвільні документи, однак вони не були взяті до уваги.

В свою чергу слідчий ОСОБА_6 зазначив, що представником ТОВ «Євро Тайм» дійсно було надані дозвільні документи на право здійснення торгівлі паливно-мастильними матеріалами, однак не в повному обсязі, а саме не було надано акт введення в експлуатацію автозаправної станції.

Відповідно до частини четвертої статті 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи вищенаведене, судовий розгляд здійснювався за фіксації процесу технічними засобами.

Слідчий суддя, заслухавши слідчого та представника ТОВ «Євро Тайм», дослідивши вказане клопотання та додані до нього матеріали, дійшов висновку про відсутність підстав для його задоволення.

Відповідно до частини першої статті 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Згідно з частиною першою статті 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Як вбачається з матеріалів клопотання та встановлено судом, у провадженні слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Вінницькій області перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32019020000000094 від 27.12.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204, ч.1 ст. 272 КК України.

З витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань №32019020000000094 від 27.12.2019 слідує, що: «Невстановлені особи організували на території м. Вінниці та Вінницької області діяльність нелегальних автозаправних станцій, які працюють без дозвільних документів та здійснюють торгівлю незаконно виготовленим пальним з порушенням правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою».

15.01.2020 старшим слідчим слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Вінницькій області ОСОБА_5 в межах даного кримінального провадження проведено огляд місцевості за адресою: м. Вінниця, вул. Привокзальна, 17А, за результатами якого складено протокол огляду місцевості.

Зі вказаного протоколу вбачається, що: «за вищезазначеною адресою знаходиться незаконно встановлена АЗС ТОВ «Євро тайм, яка здійснює реалізацію незаконно виготовленого дизельного палива за відсутності дозвільних документів по здійсненню даної діяльності»».

Ухвалою слідчого судді Вінницького міського суду Вінницької області від 16.01.2020 №127/1027/20 надано дозвіл старшому слідчому слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Вінницькій області ОСОБА_5 та групі слідчих у кримінальному провадженні №32019020000000094 від 27.12.2019 на проведення обшуку нежитлової будівлі з господарською будівлею, що знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Привокзальна, 17А, яка належить на праві приватної власності ТОВ Магістраль-2002 код ЄДРПОУ 32054759, на якій знаходиться нелегальна АЗС, з метою фіксації обставин кримінального провадження відшукання та вилучення незаконно виготовлених паливно-мастильних матеріалів та знарядь злочину у вигляді обладнання для їх збуту, зберігання та транспортування, документів, що стосуються придбання, перевезення та реалізації паливно-мастильних матеріалів, мобільних телефонів, комп`ютерної техніки, флеш-накопичувачів, які мають значення доказової бази у даному кримінальному провадженні.

17 січня 2020 року за адресою: м. Вінниця, вул. Привокзальна 17А було проведено обшук, під час проведення якого було виявлено та вилучено:

- АЗС, яка являє собою колонку автозаправну та ємність - загальний об`єм 8,6 тис. літрів без серійного номеру та авто-заправочний пістолет.

Відповідно до Х-звіту залишок на 18.01.2020 становить 1835,99 л дизельного пального.

Наведені обставини підтверджуються протоколом обшуку від 17.01.2020, на якому міститься відмітка про те, що «Дозвільні документи були надані у вигляді копій оригіналів у кількості 19 арк.»

Відповідно до пункту 7 частини першої статті 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» ліцензуванню підлягають такі види господарської діяльності: виробництво іторгівля спиртом етиловим, коньячним і плодовим та зерновим дистилятом, біоетанолом, алкогольними напоями та тютюновими виробами і пальним, зберігання пального, яка ліцензується відповідно доЗакону України"Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального".

Частиною п`ятою статті 3 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» передбачено, що ліцензії на право виробництва пального видаються, призупиняються та анулюються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику.

Обґрунтовуючи заперечення щодо клопотання про накладення арешту адвокат ОСОБА_4 пояснив, що у ТОВ «Євро Тайм» наявні усі дозвільні документи для здійснення діяльності, такі документи були надані слідчому, який проводив обшук, однак вони не були взяті до уваги.

На підтвердження вищевказаного в судовому засіданні адвокатом ОСОБА_4 надано суду наступні документи (копії):

- Ліценцію на право роздрібної торгівлі пальним, реєстраційний номер 02280314201900258 від 10.07.2019, видану Головним управлінням ДФС у Вінницькій області суб`єкту господарювання - ТОВ «Євро Тайм», з терміном дії з 10.07.2019 по 10.07.2024;

- Статут ТОВ «Євро Тайм», протокол №4 зборів учасників ТОВ «Євро Тайм» від 09.10.2017 про призначення директором товариства ОСОБА_7 ;

- Виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань по ТОВ «Євро Тайм» від 11.10.2017, в якій містяться дані про основний вид економічної діяльності Оптова торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами;

- Звіт про проведення технічного обстеження автозаправочного блоку пункту по вул. Привокзальна, 17А у м. Вінниці, виконаний ТОВ фірмою «Архітектон» у 2019 році за замовленням ТОВ «Євро Тайм», відповідно до якого встановлено можливість його надійної та безпечної експлуатації;

- Дозвіл №510136300-404 від 17.12.2019, виданий Департаментом агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА для ТОВ «Євро Тайм» на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, термін дії дозволу з 17.12.2019 необмежений;

- Дозвіл №171.19.05 від 25.06.2019, виданий Управлінням Держпраці у Вінницькій області про те, що ТОВ «Євро Тайм» дозволяється виконувати газонебезпечні роботи та роботи у вибухонебезпечних зонах (адреса устаткування: м. Вінниця, вул. Привокзальна 17А) , термін дії з 25.06.2019 до 25.06.2024;

- Дозвіл №173.19.05 від 25.06.2019, виданий Управлінням Держпраці у Вінницькій області про те, що ТОВ «Євро Тайм» дозволяється експлуатувати обладнання та захисні системи, призначені для експлуатації в потенційно вибухонебезпечному середовищі: - колонка паливно-роздавальна «Геркон»; блок пункт автозаправний (адреса устаткування: м. Вінниця, вул. Привокзальна 17А) , термін дії з 25.06.2019 до 25.06.2024;

- Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯК №040502 від 21.03.2002, з якого вбачається, що власником земельної ділянки площею 0,1816 га за адресою: м. Вінниця, вул. Привокзальна 17А є ТОВ «Магістраль- 2002»;

- Договір №49/06-2019 оренди частини земельної ділянки від 13.06.2019, укладеного між ТОВ «Магістраль- 2002» та ТОВ «Євро Тайм», предметом якого є тимчасове користування земельною ділянкою площею 10 кв.м.;

- Договір поставки некапітальної споруди (автозаправного блок-пункту АЗС) за адресою: м. Вінниця, вул. Привокзальна 17А) №02/24/06-2004 від 24.06.2004т та акт прийому передач до нього;

- Реєстраційне посвідчення №3000520869 видане ГУ ДФС України у Вінницькій області 14.03.2019 для ТОВ «Євро Тайм» на застосування РРО.

Проаналізувавши зміст вищенаведених документів слідчий суддя приходить до висновку, що ТОВ «Євро Тайм» на відповідній правовій підставі, а саме на підстав ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним, реєстраційний номер 02280314201900258 від 10.07.2019, виданої Головним управлінням ДФС у Вінницькій області, здійснює свою діяльність за адресою: м. Вінниця, вул. Привокзальна, 17А.

Посилання слідчого ОСОБА_3 на те, що ТОВ «Євротайм» дійсно було надані дозвільні документи на право здійснення торгівлі паливно-мастильними матеріалами, однак не в повному обсязі, а саме не було надано акт введення в експлуатацію автозаправної станції, що свідчить про підробку документів при отриманні ліцензії, судом до уваги не приймається, оскільки правомірність видачі ТОВ «Євротайм» ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним не є предметом дослідження у даному судовому засіданні.

Як зазначено вище, згідно з частиною першою статті 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Постановою слідчого ОСОБА_8 від 18.01.2020 АЗС, яка являє собою колонку автозаправну, ємність загальним об`ємом 8,6 тис. літрів без серійного номеру, авто-заправний пістолет та залишок дизельного пального 1835,99 визнано речовими доказами у кримінальному провадженні №32019020000000094 від 27.12.2019.

Однак, з матеріалів доданих до клопотання не вбачається наявності жодного доказу на предмет причетності ТОВ «Євро Тайм» до вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 204, ч. 1 ст. 272 КК, досудове розслідування яких здійснюється в межах кримінального провадження №32019020000000094 від 27.12.2019, а відтак слідчим в судовому засіданні не доведено правомірності вилучення вищевказаного майна та визнання його речовим доказом.

Частиною другою статті 173 КПК України передбачено, що при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати:

1) правову підставу для арешту майна;

2)можливість використаннямайна якдоказу укримінальному провадженні(якщоарешт майнанакладається увипадку,передбаченому пунктом1частини другоїстатті 170цього Кодексу);

3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 цього Кодексу);

3-1) можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 цього Кодексу);

4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 цього Кодексу);

5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження;

6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Надаючи оцінку обґрунтованості клопотання слідчого про накладення арешту слідчий суддя враховує, що слідчим не доведено можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні, не зазначено про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ТОВ «Євро Тайм» кримінального правопорушення, не вказано розміру шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, не обґрунтовано розумності та співрозмірності обмеження права власності завданням кримінального провадження.

Відповідно до частини першої статті 173 КПК України слідчий суддя, суд відмовляють у задоволенні клопотання про арешт майна, якщо особа, що його подала, не доведе необхідність такого арешту, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першої статті 170 цього Кодексу.

Враховуючи вищевикладене суд дійшов висновку, що слідчим не доведено необхідності арешту майна зазначеного у клопотанні, а також не доведено наявності ризиків, передбачених абзацом другим частини першої статті 170 цього Кодексу, у зв`язку з чим клопотання задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного вище та керуючись ст.ст. 131, 132, 170-175, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ :

У задоволенні клопотання слідчого слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Вінницькій області ОСОБА_5 про арешт майна відмовити.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду протягом 5 днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення24.01.2020
Оприлюднено06.02.2023

Судовий реєстр по справі —127/1336/20

Ухвала від 05.02.2020

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Бурденюк С. І.

Ухвала від 24.01.2020

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Гриневич В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні