Ухвала
від 28.01.2020 по справі 127/1698/20
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/1698/20

Провадження №1-кс/127/865/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 січня 2020 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого в ОВС СУ Головного управління Національної поліції у Вінницькій області майора поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий в ОВС СУ Головного управління Національної поліції у Вінницькій області майор поліції ОСОБА_3 23.01.2020 звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором, про тимчасовий доступ до речей та документів.

Клопотання мотивовано тим, що Головним управлінням Національної поліції у Вінницькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018100000000915 від 01.10.2018, за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, службові особи промислової групи « ІНФОРМАЦІЯ_1 », яка займає 7- 8% ринку з переробки соняшнику на території України, до складу яких входить Вінницький та Чернівецький масложиркомбінати, упродовж 2017 року відшкодували ПДВ з державного бюджету на суму понад 1 мільярд гривень за рахунок фінансово-господарських взаємовідносин з підприємствами, що мають ознаки фіктивності.

Вказаними службовими особами запроваджено протиправний механізм з протиправного формування податкового кредиту та безпідставного, відшкодування ПДВ з державного бюджету шляхом здійснення псевдоекспортних операцій.

Спільно з міжрегіональним оперативним управлінням Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби був проведений аналіз фінансово-господарських операцій ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) щодо фактів штучного формування податкового кредиту та незаконного відшкодування ПДВ.

В ході аналізу формування податкового кредиту ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за період 2017-2018 років було встановлено факт фінансово- господарських взаємовідносин з підприємством з ознаками "ризиковості" ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (код НОМЕР_3 ) . В період жовтня-грудня 2017 року ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " постачало на ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " соняшник на загальну суму 33 331 116 грн., в свою чергу TOB " ІНФОРМАЦІЯ_3 " дану продукцію не закуповувало та не вирощувало, так як згідно АІС "Податковий Блок" у розділах: відомості про об`єкти оподаткування та відомості про наявність земельних ділянок - відсутні будь які відомості про наявність землі.

В період жовтня-грудня 2017 року ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " експортувало продукт переробки соняшника та в результаті неправомірно сформованої суми ПДВ, незаконно заявило суму до бюджетного відшкодування та отримало відшкодування з бюджету, зокрема від операції з ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " у розмірі 5 555 186 грн.

Окрім зазначеного встановлено, що ПП " ОСОБА_4 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) - протягом 2017-2018 років від ПП " ОСОБА_5 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) та ФГ " ОСОБА_6 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) нібито здійснювало закупівлю соняшника та сої на загальну суму 8 400 000 грн. В подальшому, після експорту продукції переробки, ПП " ОСОБА_4 " заявило до бюджетного відшкодування ПДВ, в тому числі й зазначену суму по взаємовідносинах з вищенаведеними підприємствами. Однак, вищезазначені фінансово-господарські операції є «ризиковими» у зв`язку з тим, що ПП " ОСОБА_5 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ГОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) та ФГ " ОСОБА_6 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) дану продукцію не закуповувало та " вирощувало, так як згідно АІС "Податковий Блок" у розділах: відомості про об`єкті оподаткування та відомості про наявність земельних ділянок - відсутні будь які відомості про наявність землі.

Крім того, згідно відповіді ІНФОРМАЦІЯ_6 , встановлено, що в грудні 2017 року TОB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ПП « ОСОБА_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ) та ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) отримали кредит в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » на загальну суму близько 65 млн. доларів США.

Так, на ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » відкрито два договори кредитної лінії:

- договір кредитної лінії №1129/31/1 від 12.12.2017 року на 290000,00 дол. США. Термін погашення - 11.12.2022 року;

- договір кредитної лінії №1132/31/1 від 12.12.2017 року на 10243000,00 дол. США. Термін погашення - 11.12.2022 року;

На ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » відкрито договір кредитної лінії №1130/1 від 12.12.2017 року на 48044100,00 дол. США. Термін погашення - 11.12.2022 року.

На ПП « ОСОБА_4 » відкрито договір кредитної лінії №1131/31/1 від 12.12.2017 року на 7770000,00 дол. США. Термін погашення - 11.12.2022 року.

В той же час, за наявною інформацією, оцінююча вартість майна, яке виступало заставою під отримання кредитних коштів значно завищена.

Вказане свідчить про те, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ПП « ОСОБА_4 » та ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » не зможуть компенсувати розмір кредиту, що завдасть значних економічних збитків державі.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відома банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

Іншим способом, ніж отримати тимчасовий доступ до відомостей, що становлять банківську таємницю, отримати інформацію та документи, що мають доказове значення в провадженні неможливо, оскільки інакше отримати інформацію про рух коштів по рахунках відкритих означеними вище юридичними особами неможливо.

Беручи до уваги вищевикладене, що під час досудового розслідування виникла необхідність тимчасового доступу до документів, що перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (МФО НОМЕР_11 ) АДРЕСА_1 , щодо клієнтів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ПП « ОСОБА_4 » та ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », оскільки вказані документи мають доказове значення по кримінальному провадженню, направленому на встановлення істини та притягнення усіх винних осіб до відповідальності, а тому з метою проведення повного, всебічного та об`єктивного розслідування.

Слідчий ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, однак надав до суду заяву, в якій просить дане клопотання розглянути за його відсутності. Вищевказане клопотання підтримує в повному обсязі.

Представник АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » в судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, хоча про розгляд був повідомлений завчасно та належним чином. Суд вважає можливим розглянути клопотання у відсутності представника відповідно до вимог ст. 163 КПК України.

Відповідно до ст. 107 ч. 4 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи те, що учасники процесуальної дії не з`явились в судове засідання, слідчий суддя вважає за можливим розглянути дане клопотання без застосування технічних засобів фіксування.

Суд, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 159 ч. 1, 2 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з якими подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, не встановлюють собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ст. 162 ч. 1 п. 5 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Відомості про банківські рахунки клієнтів відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність» (№ 2121-III від 07.12.2000) є банківською таємницею.

Згідно ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо стороною кримінального провадження буде доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

З доказів наданих до матеріалів клопотання вбачається, що документи 12Г щодо клієнтів: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), а саме наступних документів:

- договору кредитної лінії №1129/31/1 від 12.12.2017 року та договір кредитної лінії №1132/31/1 від 12.12.2017 року відкритого на ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 );

- договору кредитної лінії 1131/31/1 від 12.12.2017 року відкритого на ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 );

- договору кредитної лінії №1130/1 від 12.12.2017 року відкритого на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

- договору кредитної лінії №1132/31/1 від 12.12.2017 року відкритого на ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 »;

- кредитних справ ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) (кредитні договори, договори застави, державні акти на право власності на земельні ділянки, кредитні заявки позичальників, повідомлення про умови кредитування, свідоцтва про реєстрацію СПД, баланси СПД, бізнес-плани, договори поруки, акти огляду заставного майна, експертні висновки їх вартості, висновки щодо перевірки фінансового етану позичальників та поручителів, дозволи на видачу кредитів, рішення кредитного комітету, витяги з Державного реєстру обтяжень рухомого майна, довідки з банку про наявну кредитну заборгованість, витяги з Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, витяги з Державного реєстру обтяжень рухомого майна про податкові застави, розпорядження бухгалтерії про відкриття кредитних рахунків та рахунків для обліку нарахованих процентів, розпорядження банку на видачу коштів, видаткові ордери, виписки про рух коштів по кредитних справах з розшифровкою платежів (назви, код ЄДРПОУ або ідентифікацій код, номер рахунку, МФО банківської установи, конкретного часу, призначення та дати платежів, номерів платіжних документів), виписки з бухгалтерії щодо оплати по кредитним угодам, відомості стосовно кредитного інспектора по справах), та інші документи, що містяться в кредитній справі клієнта згідно регламенту видачі кредитів банку.

- юридичних справ ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), в тому числі документів, на підставі яких були відкриті, закриті та обслуговувались розрахункові рахунки зазначених юридичних осіб, документів які надавались в ході обслуговування вказаних рахунків;

- документів як в печатному так і в електронному вигляді, що містять інформацію про укладення між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) договорів про банківське обслуговування в режимі віддаленого доступу «клієнт-банк», а також документів які містять дані про комп`ютер клієнта та контрагентів (з зазначенням ІР-адрес комп`ютерів клієнта та контрагентів, та всієї наявної інформації з логфайлів), з якого здійснювалось управління проведенням відповідних розрахунків;

- документів щодо ведення зовнішньоекономічної діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) (договорів з нерезидентами, ВМД, акти та інші документи, що підтверджують здійснення експорту (імпорту) продукції, виконання робіт (надання або отримання послуг), здійснення експорту прав інтелектуальної власності, та інших документів, що необхідні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (МФО НОМЕР_11 ) для здійснення контролю за своєчасністю розрахунків за експортними, імпортними операціями вказаними підприємствами;

- виписок з журналу експорто-імпортних операцій АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (МФО НОМЕР_11 ) за операціями ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) із зазначенням даних, встановлених «Інструкцією про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями», затвердженої Постановою Правління НБУ N 136 від 24.03.1999 року;

Приймаючи до уваги вищевикладене, суд вважає, що на час розгляду вищевказаного клопотання наявні достатні підстави для надання дозволу слідчому на тимчасовий доступ до документів, оскільки слідчим було доведено, що вказані документи знаходяться в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », та самі по собі або в сукупності із іншими документами мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. Крім того, вказані документи можуть допомогти в розкритті даного злочину.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 159, 160, 163, 164, 165, 309 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого- задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому в ОВС слідчого управління ГУНП у Вінницькій області майору поліції ОСОБА_3 , та слідчим, які входять в групу слідчих по даному кримінальному провадженні, на тимчасовий доступ до документів з можливістю ознайомитися з ними та виготовити копії, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (МФО НОМЕР_11 ), АДРЕСА_1 щодо клієнтів: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), а саме наступних документів:

- договору кредитної лінії №1129/31/1 від 12.12.2017 року та договір кредитної лінії №1132/31/1 від 12.12.2017 року відкритого на ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 );

- договору кредитної лінії 1131/31/1 від 12.12.2017 року відкритого на ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 );

- договору кредитної лінії №1130/1 від 12.12.2017 року відкритого на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

- договору кредитної лінії №1132/31/1 від 12.12.2017 року відкритого на ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 »;

- кредитних справ ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) (кредитні договори, договори застави, державні акти на право власності на земельні ділянки, кредитні заявки позичальників, повідомлення про умови кредитування, свідоцтва про реєстрацію СПД, баланси СПД, бізнес-плани, договори поруки, акти огляду заставного майна, експертні висновки їх вартості, висновки щодо перевірки фінансового етану позичальників та поручителів, дозволи на видачу кредитів, рішення кредитного комітету, витяги з Державного реєстру обтяжень рухомого майна, довідки з банку про наявну кредитну заборгованість, витяги з Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, витяги з Державного реєстру обтяжень рухомого майна про податкові застави, розпорядження бухгалтерії про відкриття кредитних рахунків та рахунків для обліку нарахованих процентів, розпорядження банку на видачу коштів, видаткові ордери, виписки про рух коштів по кредитних справах з розшифровкою платежів (назви, код ЄДРПОУ або ідентифікацій код, номер рахунку, МФО банківської установи, конкретного часу, призначення та дати платежів, номерів платіжних документів), виписки з бухгалтерії щодо оплати по кредитним угодам, відомості стосовно кредитного інспектора по справах), та інші документи, що містяться в кредитній справі клієнта згідно регламенту видачі кредитів банку.

- юридичних справ ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), в тому числі документів, на підставі яких були відкриті, закриті та обслуговувались розрахункові рахунки зазначених юридичних осіб, документів які надавались в ході обслуговування вказаних рахунків;

- документів як в печатному так і в електронному вигляді, що містять інформацію про укладення між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) договорів про банківське обслуговування в режимі віддаленого доступу «клієнт-банк», а також документів які містять дані про комп`ютер клієнта та контрагентів (з зазначенням ІР-адрес комп`ютерів клієнта та контрагентів, та всієї наявної інформації з логфайлів), з якого здійснювалось управління проведенням відповідних розрахунків;

- документів щодо ведення зовнішньоекономічної діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) (договорів з нерезидентами, ВМД, акти та інші документи, що підтверджують здійснення експорту (імпорту) продукції, виконання робіт (надання або отримання послуг), здійснення експорту прав інтелектуальної власності, та інших документів, що необхідні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (МФО НОМЕР_11 ) для здійснення контролю за своєчасністю розрахунків за експортними, імпортними операціями вказаними підприємствами;

- виписок з журналу експорто-імпортних операцій АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (МФО НОМЕР_11 ) за операціями ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) із зазначенням даних, встановлених «Інструкцією про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями», затвердженої Постановою Правління НБУ N 136 від 24.03.1999 року.

У разі невиконання даної ухвали, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, суд має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді є остаточною та оскарженню не підлягає.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення28.01.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу87183390
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів

Судовий реєстр по справі —127/1698/20

Ухвала від 28.01.2020

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Чернюк І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні