Рішення
від 22.01.2020 по справі 484/5532/19
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 484/5532/19

Провадження № 2/484/390/20

Рішення

іменем України

22 січня 2020 року Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області у складі:

головуючого - судді Максютенко О.А.

секретар судового засідання - Завірюха В.Ю.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Первомайська цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Тарасівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом

встановив

06 грудня 2019 року представник позивача звернувся до суду з зазначеним позовом. В обґрунтування позовних вимог зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Бандурка Первомайського району Миколаївської області померла його бабуся ОСОБА_2 , про що Тарасівською сільською радою Первомайського району Миколаївської області було видано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 .

Після її смерті відкрилася спадщина на належне їй майно, що складається з земельної ділянки площею 1.0000 га., для ведення особистого селянського господарства, що розташовані в межах території Тарасівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області.

Спадщину після її смерті прийняв її син ОСОБА_3 , який проживав та був зареєстрований разом з померлою, проте заяви про прийняття спадщини не подавав, спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не відкривалась.

ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Одеса помер ОСОБА_3 (батько позивача). Після його смерті у встановленому законодавством порядку позивач прийняв спадщину, шляхом подачі відповідної заяви нотаріальної контори.

Проте, у видачі свідоцтв про право на спадщину на спадкове майно позивачу було відмовлено, у зв`язку з тим, що у нього відсутні оригінали правовстановлюючих документів на спадкове майно, про що нотаріусом 03.10.2019 року було надано листа. Нотаріус роз`яснила, що у разі смерті власника нерухомого майна та відсутності правовстановлюючого документу, питання визначення належності йому (спадкодавцю) цього майна та наступному його власнику (спадкоємцю) повинно вирішуватися у судовому порядку.

Земельна ділянка площею 1.0000 га. для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташовані в межах території Тарасівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, належала померлій на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії МК № 051367 від 13.12.2004 року, про що свідчить копія державного акту та Витяги з ДЗК про земельну ділянку.

Із набранням чинності ЗУ Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно і їх обтяжень органи, які здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень видають дублікати зазначених документів лише власникам або уповноваженим ними особам за довіреністю. Тому, отримати дублікат на померлу людину неможливо, а отже і врегулювати спір в досудовому порядку неможливо.

Посилаючись на викладене просила позов задовольнити.

09.12.2019 року ухвалою Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження в цивільній справі, призначено підготовче судове засідання.

В судове засідання представник позивача надала суду заяву про слухання справи у її відсутність, позовні вимоги визнає у повному обсязі.

Представник відповідача до суду надав заяву про слухання справи у відсутність їх представника. Позовні вимоги визнає та не заперечує проти їх задоволення.

Суд, вважаючи за можливе здійснити розгляд справи за відсутності сторін в підготовчому судовому засіданні відповідно до положень ст. 220 ЦПК України, дослідивши матеріали справи, в межах заявлених позовних вимог та на підставі наданих доказів, дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню виходячи з наступного.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 і після її смерті відкрилася спадщина, в тому числі на земельну ділянку, площею 1.0000 га., для ведення особистого селянського господарства, що розташована в межах території тарасівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області.

Земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1.0000 га., що розташовані в межах території Тарасівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області належала спадкодавцю на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії МК № 051367 від 13.12.2004 року.

З роз`яснення нотаріуса від 03.10.2019 року №2737/02.14 вбачається, що ОСОБА_1 звертався до нотаріуса з приводу прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 та отримав відмову.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина та спадкоємцем був її син ОСОБА_3 , який разом проживав з спадкодавцем, однак спадкові права у встановленому законом порядку не оформив.

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 помер, відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , актовий запис № 3466.

Після його смерті позивач звернувся до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, однак отримав роз`яснення, про необхідність звернутись до суду через відсутність правовстановлюючого документа на земельну ділянку.

Положення ч.ч.1-4 ст. 1268, ч.1 ст. 1269, ч. 1 ст. 1270 ЦК України вказують на те, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину шляхом подання відповідної заяви до нотаріальної контори за місцем її відкриття або шляхом проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1273 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу. Заява про відмову від прийняття спадщини подається до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини.

Цивільний кодекс України передбачає два види спадкування: за законом і за заповітом (ст. 1217 ЦК України).

Згідно зі ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті; у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього кодексу; право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті (ст. 1233 ЦК України).

Даних про те, що померлою ОСОБА_2 за життя був складений заповіт суду не надано, тому майно після її смерті повинно спадкуватися за законом.

Позивач ОСОБА_1 відповідно до положень ч.3 ст.1266 ЦК України є єдиним спадкоємцем за правом представлення після смерті ОСОБА_2 .

Відповідно до ч.1 ст.1266 ЦК України внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини.

Правилами ст.1268 ЦК України встановлено, що прийнята спадщина визнається власністю спадкоємця.

З урахуванням зазначених вимог закону та наведених вище досліджених судом доказів, Суд дійшов до висновку, що: земельна ділянка для ведення особистого селянського господарства, що розташована в межах території Тарасівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області належала ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , спадщину після якої прийняв її син ОСОБА_3 за законом, однак не оформив спадкових прав, оскільки помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . Позивач ОСОБА_1 є онуком ОСОБА_2 і прийняв спадщину за правом представлення. Інших спадкоємців та осіб, які б мали право на обов`язкову частку у спадщині ОСОБА_3 немає. Спору відносно спадкового майна немає. За встановлених обставин позов ОСОБА_1 про визнання права власності на зазначене спадкове майно в порядку спадкування за правом представлення є обґрунтованим і підлягає до задоволення.

Керуючись ст. ст. 2, 10-13, 200, 258, 259, 265, 268 ЦПК України, суд

вирішив

Позов ОСОБА_1 (місце реєстрації: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_3 ) до Тарасівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області (місце знаходження: вул. Первомайська, 13, с. Тарасівка, Первомайський район, Миколаївська область, код ЄДРПОУ: 04376989) про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом - задовольнити у повному обсязі.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП: НОМЕР_3 , право власності на земельну ділянку площею 1,0000 га, для ведення особистого селянського господарства, що розташована в межах території Тарасівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, кадастровий номер: 4825487600:09:000:0029, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Одеса.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційні скарги подаються учасниками справи через Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області.

Повний текст рішення виготовлено 28.01.2020 р.

Суддя:

СудПервомайський міськрайонний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення22.01.2020
Оприлюднено29.01.2020
Номер документу87183840
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —484/5532/19

Рішення від 22.01.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Максютенко О. А.

Рішення від 22.01.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Максютенко О. А.

Ухвала від 09.12.2019

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Максютенко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні