Ухвала
від 23.01.2020 по справі 201/652/20
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/652/20

Провадження 1-кс/201/371/2020

УХВАЛА

Іменем України

23 січня 2020 року м. Дніпро

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого СВ Соборного ВП ДВП ГУНП України в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором Дніпропетровської місцевої прокуратури № 2 Дніпропетровської області ОСОБА_4 , про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні №12019040650000278 від 01.02.2019, за ознаками складу злочину передбаченого ч. 4 ст. 197-1 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий, за погодженням з прокурором, звернувся до слідчого судді з клопотанням про арешт майна.

В обґрунтування клопотання слідчий посилався на те, що у провадженні СВ Соборного ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019040650000278 від 31.01.2019 за фактом самовільного будівництва споруд на земельній ділянці що розташована в охоронній зоні, передбаченого ч.4 ст. 197-1 КК України.

Підставою для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань і початку досудового слідства стала заява АТ «ДТЕК ДНІПРОВСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» (ЄДРПОУ 23359034).

Оглядом місця події за участю спеціаліста АТ «ДТЕК ДНІПРОВСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» було встановлено, що на земельній ділянці з кадастровим номером 1210100000:03:051:0029 за адресою: м. Дніпро, пр. Героїв, 48-Б знаходиться двох поверхова споруда світло коричневого кольору, дана споруда являється комплексом з миття транспортних засобів (авто мийка та шиномонтаж) яка побудована на 3-х кабельних лініях високої напруги 10 кВ виконані кабелем ААБлУ 10 3х240 від підстанції «Тополя» (вул. Яснополянська) фідера 14,6 до РП-16 пров. Допробовольців (2 кабельні лінії запаралелені) яка відповідно до інформації з публічної кадастрової карти право власності та речові права на земельну ділянку перебуває у комунальній власності, крім того вказана земельна ділянка знаходиться у охоронній зоні навколо інженерних комунікацій.

Таким чином під час досудового розслідування було встановлено що за адресою: м. Дніпро, пр. Героїв 48Б було здійснено будівництво споруд на земельній ділянці з кадастровим номером 1210100000:03:051:0029. Межі розміщення об`єкту будівництва за адресою: м. Дніпро, проспект Героїв, 48Б, виконані безпосередньо під кабельною лінією 10 кВ Т-14 РП-16; власником яких є АТ «ДТЕК ДНІПРОВСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ». Вказаний факт свідчить про грубе порушення обмежень, встановлених правовим режимом спеціальних зон об`єктів енергетики, який визначено ЗУ «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об`єктів», правилами охорони електричних мереж затверджених постановою КМУ від 04.03.1997 року №209 та правилами улаштування електроустановок, затверджених наказом Міністерством енергетики та вугільної промисловості від 22.08.2014 року №596.

Дії невстановлених осіб які здійснили будівництво двох поверхової споруди за адресою м. Дніпро, пр. Героїв, 48-Б на земе ділянці з кадастровим номером 1210100000:03:051:0029 яка розташована в охоронній зоні кваліфікуються за ч.4 ст. 197-1 ККУ. Вказаний склад злочину є формальним, бо не передбачає настання шкідливих наслідків у вигляді матеріальних збитків тобто фактично є закінченим.

Згідно до відомостей державного реєстру речових прав на нерухоме майно у ТОВ Виробничо комерційна фірма «ІРМА ЛТД» (ЄДРПОУ 20204584) перебуває у оренді об`єкт нерухомого майна: земельна ділянка площею 0,6467 га з кадастровим номером 1210100000:03:051:0029 на якій побудовано будівля автомийки та шиномантажу за адресою: м. Дніпро, проспект Героїв 48-Б.

Вважаючи, що під час здійснення процесуальних дій, на визначеному на даний час об`єкті нерухомого майна земельній ділянці загальною площею 0,6467 га з кадастровим номером 1210100000:03:051:0029 буде продовжувати проводиться самовільне будівництво будівель та споруд невстановленими особами, наразі необхідним є застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту нерухомого майна, так як існують достатні підстави вважати, що даний об`єкт нерухомого майна є предметом злочину, який вчинюється на теперішній час. Арешт даного майна буде забезпеченням запобігання можливості його перетворення, відчуження.

Приймаючи до уваги викладене, вважаю за необхідне накласти арешт та заборонити розпоряджатися вищевказаними об`єктами нерухомо майна, земельною ділянкою загальною площею 0,65 га з кадастровим номером 1210100000:03:051:0029 та будівлею шино монтажу що розташований за адресою: м. Дніпро, проспект Героїв, будинок 48-Б реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна 1331478612101.

Незастосування таких заходів може привести до втрати майна, а саме використання вказаної земельної ділянки не по цільовому призначенню, нанесення непоправної шкоди, що може призвести до подальшій забудові, проведенню державної реєстрації, внесення змін до державної реєстрації, перетворення, відчуження, зміни та присвоєння кадастрових номерів, зміни меж, зміни конфігурації, зміни цільового призначення, переоформлення, підриву авторитету органів державної влади та місцевого самоврядування, втрати природних властивостей землі, завдавши шкоду основному багатству України, та ввести в оману слідство, що може перешкодити встановленню об`єктивної істини в кримінальному провадженні №12019040650000278 та може сприяти вчиненню нових злочинів, в тому числі, переоформленням права власності на вищевказане майно, крім того шкідливо може вплинути на додержання режиму використання земель історико-культурного призначення. Таким чином, з метою виконання завдань кримінального провадження, присічення та попередження неправомірних дій, спрямованих на незаконне самовільне будівництво будівель та споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці, слідство приходить до висновку, що єдиною мірою, що забезпечить схоронність майна, є його арешт.

На теперішній час законне рішення у кримінальному провадженні не прийнято, слідство триває, не встановлені всі обставини вчинення кримінального правопорушення, а тому такий захід забезпечення кримінального провадження як арешт майна є необхідним та доцільним, зможе запобігти вказаним вище ризикам.

На підставі викладеного слідчий просив для повного, всебічного та об`єктивного розслідування обставин кримінального провадження, а також з метою забезпечення збереження речового доказу по даному кримінальному провадженню, який виступає предметом вчинення кримінального правопорушення, накласти арешт на зазначене в клопотанні майно.

Від прокурора надійшла заява про розгляд клопотання без його особистої участі та засобів технічної фіксації.

Власник майна на підставі ч. 2 ст. 172 КПК України у судове засідання не викликався у зв`язку з необхідністю забезпечення арешту майна.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Відповідно до ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно із ч. 3 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна. Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

Відповідно до ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно з ч. 4 ст.173 КПК України у разі задоволення клопотання слідчий суддя, суд застосовує найменш обтяжливий спосіб арешту майна.

Враховуючи вищевикладене, суддя слідчий прийшов до висновку, що з метою збереження речового доказу застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як арешт майна нерухомого майна, яке є предметом злочину, є необхідним та достатнім у даному кримінальному провадженні, оскільки сприятиме досягненню мети швидкого, повного, неупередженого досудового розслідування, а також запобігатиме настанню будь-яких негативних наслідків, зокрема, привести до подальшої перереєстрації (відчуження) нерухомості, яка виступає предметом злочину.

Керуючись ст. ст. 98, 170, 172, 173 КПК України, суддя слідчий,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого задовольнити.

Накласти арешт та заборонити відчуження, передачу у оренду (суборенду), а також заборонити користування та розпорядження земельною ділянкою загальною площею 0,6467 га (кадастровий номер 1210100000:03:051:0029), володільцем якої є Територіальна громада міста Дніпропетровська в особі Дніпропетровської міської ради (ЄДРПОУ 26510514), а саме заборонити: проводити державну реєстрацію, вносити зміни до державної реєстрації, перетворювати, змінювати цільове призначення, змінювати та присвоювати кадастрові номери, змінювати межі, змінювати конфігурацію, переоформлювати реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна 1331513912101.

Накласти арешт шляхом заборонити відчуження, користування та розпорядження об`єктом нерухомого майна будівлею шино монтажу що розташована за адресою: м. Дніпро, проспект Героїв, будинок 48-Б реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна 1331478612101.

Заборонити будь-яким суб`єктам державної реєстрації прав, визначеним Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухому майно та їх обтяжень», в тому числі, але не виключно, державним реєстраторам прав на нерухоме майно, що перебувають у трудових відносинах з виконавчими органами сільських, селищних та міських рад, Київської, Севастопольської міської, районної, районної у місті Києві та Севастополі державних адміністрацій, акредитованим суб`єктами та будь-яким державним реєстратором державним та приватним нотаріусам, державним виконавцям вчиняти будь-які реєстраційні дії в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно стосовно об`єкту нерухомого майна: реєстраційні номери об`єктів нерухомого майна 1331513912101 та 1331478612101.

Відділу реєстрації майнових прав Управління у сфері державної реєстрації Департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпропетровської міської ради 49004, м. Дніпро, вул. Старокозацька (Комсомольська), 58 внести до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомості про цю ухвалу про заборону вчинення реєстраційних дій щодо об`єктів нерухомості: реєстраційні номери об`єктів нерухомого майна 1331513912101 та 1331478612101.

Ухвала підлягає негайному виконанню на всій території України. Відповідно до

ч. 1 ст. 175 КПК України ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим, прокурором.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом п`яти днів з моменту її оголошення.

Подання апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді зупиняє набрання нею законної сили, але не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.01.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу87216633
СудочинствоКримінальне
Сутьнакладення арешту на майно у кримінальному провадженні №12019040650000278 від 01.02.2019, за ознаками складу злочину передбаченого ч. 4 ст. 197-1 КК України

Судовий реєстр по справі —201/652/20

Ухвала від 23.01.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Батманова В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні