Ухвала
від 28.01.2020 по справі 341/127/20
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 341/127/20

Номер провадження 1-кс/341/19/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про проведення обшуку

28 січня 2020 року м. Галич

Слідчий суддя Галицького районного суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

слідчого ОСОБА_4

розглянувши у судовому засіданні в м. Галич в приміщенні Галицького районного суду Івано-Франківської області клопотання слідчого СВ Галицького відділення поліції Тисменицького ВП ГУ Національної поліції в Івано-Франківській області ОСОБА_4 , погоджене прокурором Галицького відділу Тисменицької місцевої прокуратури ОСОБА_3 , внесеного в рамках кримінального провадження № 12019090140000331 від 22.10.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 363-1 КК України, про проведення обшуку, -

в с т а н о в и в :

Клопотання про надання дозволу на обшук житла відповідає вимогам ст. 234 КПК України.

Слідча СВГалицького ВПГУНП ОСОБА_4 звернулася до суду з клопотанням про проведення обшуку житла, яке знаходиться по АДРЕСА_1 та належить ОСОБА_5 .

З матеріалів клопотання вбачається, що у Галицьке ВП поступили матеріали із Департаменту кіберполіції щодо фактів розповсюдження шкідливого програмного забезпечення зі встановленої ІР адреси в м. Бурштині.

22 жовтня 2019 року відомості по даних матеріалах внесено до ЄРДР під № 12019090140000331 і цього ж дня розпочато досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 363-1 КК України.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що з метою втручання в комп`ютерні системи та окремі ПЕОМ, зловмисники використовують IP-адресу : НОМЕР_1 яка належить ТОВ «ГАЛИЦЬКОЇ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЇ», зареєстрована в м. Бурштиш вул. С.Стрільців код ЄРДПОУ 36368933, та яка закріплена за абонентом: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає за адресою : АДРЕСА_1 . Для контактного зв`язку значиться мобільний номер: НОМЕР_2 , через яку і здійснюється з`єднання уражених ПЕОМ з командним сервером шкідливого програмного забезпечення типу DarkCometa.

В ходіаналізу інформаціїщодо фактіввикористання IP-адреси НОМЕР_1 для розповсюдженняшкідливого програмногозабезпечення якеперешкоджає роботікомп`ютера,збирає конфіденційнуінформацію,або отримуєдоступ доприватних комп`ютернихсистем. здійснено моніторинг спеціалізованих Інтернет - ресурсів зокрема «Вірус Тотал», в ході якого підтверджено факт що хост за цією IP-адресу використовується для управління троянською програмою «DarkCometa Rat» яка активно використовується міжнародними хакерськими угрупуваннями. При цьому, встановлено що за цією IP-адресою є відкритий порт 1604, саме через який відбувається з`єднання уражених ПЕОМ з відповідним командним центром, для здійснення відділеного доступу до них.

Під час перевірки IP-адреси НОМЕР_1 через пошукову систему «shodan.io» виявлено командний сервер шкідливого програмного забезпечення типу DarkCometa, а саме шкідливе програмне забезпечення для віддаленого доступу. Тобто мешканець Галицького району Івано-Франківської області будучи обізнаним про види програмних засобів, принципи дії шкідливих програмних засобів та наслідків їх використання, використовуючи статистичну IP-адресу НОМЕР_1 та порт 1604, який використовується в програмі «DarkCometa» створив сервер для віддаленого доступу. Тобто шляхом встановлення шкідливого програмного забезпечення «DarkCometa» Trojan, зловмисник має можливість доступу до комп`ютерів жертв, тобто комп`ютерів усіх користувачів які скористались даним завантаженням, та у нього є реальна можливість скачати усі файли, особистого типу, з метою подальшого використання їх у своїх особистих цілях.

Для створення даного шкідливого програмного забезпечення «DarkCometa» ОСОБА_5 використовує ПЕОМ, та мобільний телефон, який зберігає за місцем свого проживання, а саме в АДРЕСА_1 . Згідно відомостей з державного реєстру речових прав на нерухоме майно дана житлова площа належить ОСОБА_7 , частка власності 1\2, та ОСОБА_8 , частка власності 1\2.

З метою документування злочинної діяльності ОСОБА_5 відшукання спеціального програмно-апаратного обладнання, мобільних пристроїв, персональної електро обчислювальної машини та інших наявних знарядь для вчинення злочину, які будуть мати значення речового доказу у кримінальному провадженні та можуть знаходитися за місцем проживання ОСОБА_5 , виникла необхідність у проведенні обшуку квартири та інших підсобних володінь, які знаходяться у АДРЕСА_1 .

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Враховуючи вищенаведене, в ході досудового розслідування поза сумнівом установлено, що доступ до спеціального програмно-апаратного обладнання, мобільних пристроїв, персональної електро обчислювальної машини та інших наявних знарядь для вчинення злочину, які ОСОБА_5 може зберігати за місцем свого проживання, а саме у квартирі у АДРЕСА_1 неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування або виконання інших слідчих дій, а тому слідчий клопоче про задоволення даного клопотання.

Прокурор та слідча в судовому засіданні клопотання підтримали та просили про його задоволення.

Дослідивши матеріали клопотання, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, у рамках якого було подано клопотання, оглянувши матеріали кримінального провадження, вважаю клопотання підставним.

З копії інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, видно, що квартира АДРЕСА_2 належить на праві приватної власності двом співвласникам по 1/2 частці кожній, а саме ОСОБА_5 та ОСОБА_8 (а.с.29-30).

З копії рішень Бурштинської міської ради підтверджується, що вулиця Гнатюка перейменова на ОСОБА_9 (а.с.27-28).

З копії рапорту видно, що 21.10.2019 року отримано заяву щодо злочину у сфері використання ЕОМ (а.с.4).

З копії листа ТзОВ «Галицькі Телекомунікації» директор ОСОБА_10 повідомив про те, що ІР адреса НОМЕР_1 належить абоненту ОСОБА_5 , яка проживає в АДРЕСА_1 (а.с.8).

З копії протоколу огляду речей видно, що моніторячи мережу інтернету було виявлено інтернет ресурс, що є сервісом, який надає користувачеві місце під файли і цілодобовий доступ до них, і має сервер шкідливого програмного забезпечення, яка виявлена у ІР адреса НОМЕР_1 (а.с.9-16).

З копії висновку експерта від 22.01.2020 вбачається, що був досліджений файл, який ідентифікується антивірусними програмами, як потенційно шкідливий код, який заражає інші пристрої, а потмі дозволяє отримати віддалений доступ до цих заражених пристроїв та виконати будь-які дії щодо отримання, копії документів та ін.. (а.с.17-26).

Згідно з ч. 1 ст.234КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

За змістом ч. 3 ст.234КПК України передбачено, що у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке, крім іншого, повинно містити відомості про: житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

Ст. 235 КПК України, зокрема ч.2зазначає, що ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи повинна відповідати загальним вимогам до судових рішень, передбачених цим Кодексом, а також містити відомості про: строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали; прокурора, слідчого, який подав клопотання про обшук; положення закону, на підставі якого постановляється ухвала;житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, які мають бути піддані обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.

Стороною кримінального провадження, яка звернулась із даним клопотанням, поза розумним сумнівом доведено, що з метою виявлення та фіксації слідів вчиненого кримінального правопорушення, а також знаряддя вчинення кримінального правопорушення, що буде мати значення речового доказу у кримінальному провадженні є необхідність у проведенні обшуку, а тому, враховуючи, що подане клопотання відповідає вимогам, встановленим ст.ст. 110, 234 КПК України, слідчий суддя вважає, що клопотання є обґрунтованим, а тому є таким, що підлягає до задоволення.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя,-

п о с т а н о в и в:

Надати дозвіл слідчому СВ Галицького відділення поліції Тисменицького ВП ГУ Національної поліції в Івано-Франківській області лейтенанту поліції ОСОБА_4 на проведення обшуку житла та інших володінь, що знаходиться у АДРЕСА_1 , перебуває у володінні ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою відшукання та вилучення спеціального програмно-апаратного обладнання, мобільних пристроїв, персональної електро обчислювальної машини та інших наявних знарядь для вчинення злочину, які будуть мати значення речового доказу у кримінальному провадженні.

Ухвала дозволяє проникнути до іншого володіння один раз.

Строк дії ухвали один місяць з моменту винесення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:ОСОБА_1

СудГалицький районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення28.01.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу87221651
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —341/127/20

Ухвала від 28.01.2020

Кримінальне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

Юсип І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні