Ухвала
від 24.01.2020 по справі 757/3376/20-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/3376/20-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 січня 2020 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі судових засідань ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання слідчого першого слідчого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Києві ОСОБА_6 про відсторонення від посади підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

В С Т А Н О В И В :

До Печерського районного суду м. Києва надійшло клопотання слідчого першого слідчого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Києві ОСОБА_6 про відсторонення від посади підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , строком на два місяці.

Обґрунтовуючи клопотання слідчий посилається на наступні обставини.

Слідчими Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62019100000001838 від 03.12.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Наказом виконуючого обов`язки начальника ГУ ДПС у Київській області № 15-о від 28.09.2019 ОСОБА_5 призначено на посаду начальника відділу перевірок платників Вишгородського та Ірпінського управлінь управління податкових перевірок трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування ГУ ДПС у Київській області, яка відповідно ст. 6 Закону України «Про державну службу» належать до категорії «Б».

Так, прокурор вказує, що приблизно наприкінці листопада 2019 року ОСОБА_7 , діючи на виконання попередньої усної домовленості із бенефіціарними власниками та на підставі довіреностей серії НОА 489295 та НОА 489299, якими уповноважено його представляти інтереси ТОВ «Стройкорпорейшн» (ЄДРПОУ 41389735) та ТОВ «Трансагро плюс» (ЄДРПОУ 41374095), звернувся до раніше знайомого начальника відділу перевірок платників Вишгородського та Ірпінського управлінь управління податкових перевірок трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування ГУ ДПС у Київській області ОСОБА_5 із питанням одержання інформації щодо порядку проведення контролюючим органом перевірки платника податку, який перебуває в стані ліквідації.

В цей же день та у невстановлений досудовим розслідуванням час у ОСОБА_5 , який перебував у службовому кабінеті за адресою: Київська обл., м. Вишгород, пр-т Шевченка, 1-А, одразу після перевірки бази даних ДПС України АІС «Податковий блок», відповідно яких ТОВ «Стройкорпорейшн» та ТОВ «Трансагро плюс» допущено порушення під час подання податкової звітності, виник злочинний умисел, спрямований на одержання неправомірної вигоди.

Слідчий вказує у клопотанні, що одразу після цього, ОСОБА_5 , реалізуючи свій злочинний умисел, діючи з метою особистого незаконного збагачення, запропонував ОСОБА_7 надати йому неправомірну вигоду в розмірі 20 000 грн. за вчинення ним дій зі сприяння у швидкому проведенні податкових перевірок ТОВ «Стройкорпорейшн» та ТОВ «Трансагро плюс», уникнення перешкод та надання інформації контролюючим органом за основним місцем обліку такого платника податків до Єдиного державного реєстру із зазначенням до ЦНАП про зняття з обліку.

В свою чергу ОСОБА_7 , усвідомлюючи протиправний характер пропозиції ОСОБА_5 , переслідуючи законні інтереси ТОВ «Стройкорпорейшн» та ТОВ «Трансагро плюс» 02.12.2019 звернувся із заявою до правоохоронних органів щодо незаконних, на його думку, дій ОСОБА_5 .

У невстановлений органом досудового розслідування час ОСОБА_5 як керівнику відділу надійшли матеріали для здійснення перевірки ТОВ «Стройкорпорейшн» та ТОВ «Трансагро плюс».

08.01.2020 приблизно о 16:00 год ОСОБА_5 в ході особистої зустрічі у службовому кабінеті повідомив ОСОБА_7 , який вже діяв під контролем правоохоронних органів, що матеріали проведення перевірок ТОВ «Стройкорпорейшн» та ТОВ «Трансагроплюс» надійшли до нього на виконання, і ним вже було прийнято рішення про відсутність необхідності проведення документальної позапланової перевірки, а також що непотрібно подавати податкові декларації, наголосивши при цьому на необхідність надання йому неправомірної вигоди за вчинені ним дії у раніше зазначеному ним розмірі.

22.01.2020 ОСОБА_5 , продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, спрямованого на особисте незаконне збагачення шляхом одержання від ОСОБА_7 неправомірної вигоди, діючи умисно та всупереч інтересам служби, використовуючи своє службове становище, в ході телефонної розмови, повідомив останнього про внесення до Єдиного державного реєстру відомостей щодо зняття з обліку платника податків ТОВ «Трансагро плюс».

23.01.2019 о 16-45 год, ОСОБА_5 , перебуваючи у службовому кабінеті Вишгородського управління ГУ ДПС у Київській області за адресою: Київська обл., м. Вишгород, пр-т Шевченка, 1-А, реалізуючи свій злочинний умисел, діючи умисно та з корисливих мотивів, одержав від представника ТОВ «Стройкорпорейшн» та ТОВ «Трансагро плюс» ОСОБА_7 неправомірну вигоду в розмірі 20 000 грн. за вчинення ним дій в інтересах вказаних Товариств.

У зв`язку з цим 23.01.2020 о 19 год 10 хв ОСОБА_5 було затримано у порядку ст. 208 КПК України працівниками правоохоронних органів у будівлі Вишгородського управління ГУ ДПС у Київській області в кабінеті №16 за адресою: просп. Шевченка, 1 а, м. Вишгород, Київська область.

24.01.2020 ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Прокурор вказує у клопотанні, є всі підстави вважати, що ОСОБА_5 надалі перебуваючи на посаді має можливість впливати на свідків, зокрема на співробітників структурних підрозділів ДПС України. Використовуючи надану йому владу та службові повноваження, авторитет працівника ДПС, має реальну можливість впливати на заявника. Також, маючи досвід роботи у правоохоронних органах України, може використовувати свій особистий вплив на осіб, які були свідками вчинення та продовження вчинення злочину, шляхом їх залякування підкупу чи повідомлення компрометуючих матеріалів, з метою зміни їх свідчень, схилення до дачі неправдивих показів, знищити та підробити речі, які мають значення для досудового розслідування.

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримав з підстав, наведених у клопотанні.

Підозрюваний та його захисник в судовому засідання щодо задоволення клопотання заперечували.

Слідчий суддя заслухавши пояснення учасників судового процесу, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, приходить наступних висновків.

Відповідно до ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Одним із заходів забезпечення кримінального провадження є відсторонення від посади.

Частиною першою ст. 154 КПК України визначено, що відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється у вчиненні злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, і незалежно від тяжкості злочину - щодо особи, яка є службовою особою правоохоронного органу.

Наказом виконуючого обов`язки начальника ГУ ДПС у Київській області № 15-о від 28.09.2019 ОСОБА_5 призначено на посаду начальника відділу перевірок платників Вишгородського та Ірпінського управлінь управління податкових перевірок трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування ГУ ДПС у Київській області, яка відповідно ст. 6 Закону України «Про державну службу» належать до категорії «Б».

Так, як з`ясовано у судовому засіданні, свідки у кримінальному провадження не встановлені та не допитані, а відтак прокурором доведені обставини наявності заявлених ризиків та потреби досудового розслідування, виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи підозрюваного, а відтак слідчий суддя дійшов висновку про відсторонення від посади підозрюваного ОСОБА_5 , строком до 16.02.2020 року, оскільки вважає такий строк достатнім для проведення заявлених слідчих дій у кримінальному провадженні, а тому клопотання підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст.ст. 155-157, 309, 392 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ :

Клопотання слідчого першого слідчого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Києві ОСОБА_6 про відсторонення від посади підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 задовольнити частково.

Відсторонити підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , від посади начальника відділу перевірок платників Вишгородського та Ірпінського управлінь управління податкових перевірок трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування ГУ ДПС у Київській області, строком до 16.02.2020 включно.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення, а підозрюваним - в цей же строк з моменту вручення йому копії даної ухвали.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.01.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу87240310
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про відсторонення від посади

Судовий реєстр по справі —757/3376/20-к

Ухвала від 24.01.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

Ухвала від 24.01.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні