Ухвала
від 22.01.2020 по справі 295/761/20
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/761/20

1-кс/295/316/20

УХВАЛА

Іменем України

22.01.2020 року м. Житомир

Слідчий суддя Богунського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю слідчого СВ Житомирського ВП ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 ,

розглянувши внесене у кримінальному провадженні №12020060020000218від 16.01.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого за ч.1 ст. 203-2 КК України, клопотання про проведення обшуку, подане слідчимСВ ЖитомирськогоВП ГУНПв Житомирськійобласті ОСОБА_3 та погодженепрокурором Житомирськоїмісцевої прокуратури ОСОБА_4 ,а такождодані доклопотання матеріали -

В С Т А Н О В И В :

Слідчий звернувся із указаним клопотанням, в якому послався на те, що 16.01.2020 року на лінію 102 надійшло повідомлення від працівників Департаменту стратегічних розслідувань про те, що за адресою: м. Житомир, проспект Миру, 15 здійснюється незаконне зайняття гральним бізнесом.

За даним фактом слідчим відділом Житомирського ВП ГУНП в Житомирській області 16.01.2020 року розпочато досудове розслідування в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань №120200600200000218 від 16.01.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 203-2 КК України.

Як йдеться у клопотанні, на місце події було викликано СОГ Житомирського ВП ГУНП в Житомирській області, після приїзду якої 16.01.2020 року близько 20 год. 00 хв. у гральному закладі «Лото Маркет» за адресою: м. Житомир, проспект Миру, 15 в порядку крайньої невідкладності було проведено обшук, в ході якого виявлено та вилучено до Житомирського ВП ГУНП в Житомирській області системні блоки, монітори, термопринтер, термінал для реєстрації лотерей, грошові кошти, документи та лотерейні квитки.

Відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна власником земельної ділянки кадастровий номер 1810136300:07:004:0014 являється Житомирська міська рада, яка відповідно до договору оренди №364 від 16.11.2018 року передана в оренду ТОВ «Ринок».

Слідчий зазначає, що обшук закладу за адресою: м. Житомир, проспект Миру, 15, проведено за правилами проведення обшуку з метою недопущення втрати речових доказів, ефективного документування злочинної діяльності, недопущення неналежного доказу вини підозрюваного.

За словами слідчого, було прийнято рішення про вхід до іншого володіння особи до постановлення ухвали слідчого судді про дозвіл на проникнення до іншого володіння, оскільки обстановка, що склалася, носила характер невідкладності, а зволікання в часі могло призвести до знищення наявних доказів, як вбачається з матеріалів кримінального провадження обшук було проведено в нічний час доби.

Враховуючи вищевикладенета зогляду наіснування достатніхвідомостей,що вказуютьна досягненнямети обшуку,невідкладність проведеннязазначеної слідчоїдії танаявність підставдля проникненняв іншеволодіння особидо постановленняухвали слідчогосудді тазважаючи нате,що даніречі маютьсуттєве значеннядля встановленняфактичних даних,якими встановлюютьсянаявність тавідсутність фактівта обставин,що маютьзначення длякримінального провадженнята підлягаютьдоказуванню,тобто маютьзначення доказуу кримінальномупровадженні,а отриматидані відомостііншим способомбуло неможливо,слідчий проситьнадати дозвілна проведенняобшуку угральному закладі «ЛотоМаркет» за адресою м. Житомир, проспект Миру,15, який був проведений як невідкладний випадок 16.01.2020 року, з метою відшукання та вилучення наступних речей, а саме:

-Системний блок марки «logic power» чорного кольору с/н №1044240/26; .

-Системний блок марки «logic power» чорного кольору с/н №1059134/36;.

-Системний блок марки «logic power» чорного кольору с/н 1059134/15; .

-Системний блок марки «logic power» чорного кольору с/н №1026418/1;.

-Системний блок марки «logic power» чорного кольору с/н №1075234/1;.

-Монітор «VKOAI32008977»;

-Монітор«CBLMTF234537»

-Монітор«NDAOHMAB300937E»;

-Монітор«CCLMTF160523»;

-Монітор «CCLMTF160564»; .

-термопринтер № 00000944

-термінал для реєстрації лотерей № SX410RW11200930;

-грошові кошти в сумі дев`яносто чотири гривні (купюри номіналом по 1 грн. -22 шт.; купюри номіналом по 2 грн. 1 шт.; купюри номіналом по 5 грн. 6 шт.; купюри номіналом по 10 грн. 4 шт.);

-документи, а саме: посвідчення № НОМЕР_1 ; сертифікат та інші копії документів(ліцензії,свідоцтва, умови проведення лотерей);

-лотерейні квитки «Щаслива 13»-2 шт.; «Карти в руки»- 3 шт.; «Чорна Перлина»- 7 шт.; «Золото Ацтеків»-12 шт.; «Десять перлин»- 50 шт.; «Справжнє Золото»-92 шт.; буклети «Золото Ацтеків»- 4 шт.; лотерейні купони «Гонка на гроші » - 303 шт.; «Каре»- 95 шт.; «Мегалот»-43 шт.; «Спортпрогноз»-358 шт.; чеки у кількості 702 шт.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримала з підстав у ньому викладених, просила його задовольнити. Суду пояснив, що невідкладність проведення обшуку полягала в тому, що від оперативних працівників надійшла інформація про функціонування закладу «Лото Маркет», не зважаючи на розпорядження Кабінету Міністрів України про заборону грального бізнесу. З метою запобігання знищення речових доказів було проведено невідкладний обшук.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши клопотання про проведення обшуку та додані до нього документи, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Як вбачається із матеріалів кримінального провадження №12020060020000218 Житомирським ВП ГУ НП в Житомирській області проводиться досудове розслідування по факту зайняття гральним бізнесом з правовою кваліфікацією кримінального правопорушення за ч. 1 ст. 203-2 КК України.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

За змістом ч. 3 ст. 233 КПК України слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді. Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогами статті 234 цього Кодексу, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді.

Як на необхідність проведення обшуку невідкладно, без ухвали слідчого судді, слідчий посилається на те, що обшук проведено з метою недопущення втрати речових доказів, ефективного документування злочинної діяльності, недопущення неналежного доказу вини обвинуваченого та встановлення всіх обставин вчинення кримінального правопорушення. Слідчий вказує, що обстановка, яка склалась носила характер невідкладності, а зволікання в часі могло призвести до знищення речових доказів.

Проте положення частини 3 статті 233 КПК України, відповідно до норм якої слідчий має право проникнути в житло чи інше володіння особи без ухвали слідчого судді, не містить таких підстав, на які посилається слідчий в поданому клопотанні. Так, в клопотанні не зазначено, а в судовому засіданні не встановлено, що проникнення до приміщення без дозволу слідчого судді було здійснено з метою врятування життя людей чи майна, або з переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. Слідчий суддя вважає наведені в клопотанні доводи для проникнення до приватної власності особи без відповідного дозволу з метою збереження речових доказів такими, що не відповідають змісту норми ч. 3 ст. 233 КПК України.

Недоторканість житла є конституційною непорушною гарантією. Так, відповідно до статті 30 Конституції України кожному гарантується недоторканність житла. Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Статтею 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 р, норми якої визнаються джерелом права в Україні, встановлено, що кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатися у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобіганням заворушення чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Відповідно до ч. 16 КПК України позбавлення або обмеження права власності під час кримінального провадження здійснюється лише на підставі вмотивованого судового рішення, ухваленого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Згідно з п. 18 ч. 1 ст. 3 КПК України слідчий суддя це суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Беручи до уваги викладені вище правові норми, встановлені фактичні обставини, вказані в клопотанні, слідчий суддя вважає, що слідчим не доведено об`єктивну необхідність в проникненні до приміщення без рішення суду та у проведенні обшуку 16.01.2020 року до постановлення ухвали слідчим суддею.

Окремо слідчим суддею звернуто увагу, що слідчий СВ Житомирського ВП ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 за погодженням із прокурором раніше зверталась до слідчого судді із клопотанням про надання дозволу слідчим групи слідчих СВ Житомирського ВП ГУНП в Житомирській області на проведення обшуку у закладі «Лото Маркет» за адресою: м. Житомир, проспект Миру, 15, який був проведений як невідкладний випадок 16.01.2020 року, з метою виявлення та вилучення наведених вище речей.

Ухвалою слідчого судді Богунського районного суду м. Житомира ОСОБА_5 від 17.01.2020, постановленою у справі №295/629/20, у задоволенні клопотання слідчого було відмовлено, у тому числі й у зв`язку із не доведенням наявності правових підстав та об`єктивної необхідності проникнення до володіння особи до постановлення ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 6 ст. 234 КПК України, у разі відмови у задоволенні клопотання про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи слідчий, прокурор не має права повторно звертатися до слідчого судді з клопотанням про дозвіл на обшук того самого житла чи іншого володіння особи, якщо у клопотанні не зазначені нові обставини, які не розглядалися слідчим суддею.

Фактично єдиною обставиною, що не розглядалася слідчим суддею у справі №295/629/20, були відомості про особу, у фактичному володінні якої знаходиться приміщення, у якому був проведений обшук.

При цьому у клопотанні по справі №295/629/20 були наведені ті самі обставини, які слугували підставою для проникнення до приміщення по просп. Миру, 15 в м. Житомирі до постановлення ухвали слідчого судді, що й у справі №295/761/20.

Даний факт, на переконання слідчого судді, також свідчить про необхідність відмови у задоволенні клопотання про проведення обшуку.

Беручи до уваги викладене та керуючись ст.ст. 168, 233, 234, 237 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення22.01.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу87248433
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку, подане слідчимСВ ЖитомирськогоВП ГУНПв Житомирськійобласті ОСОБА_3 та погодженепрокурором Житомирськоїмісцевої прокуратури ОСОБА_4 ,а такождодані доклопотання матеріали

Судовий реєстр по справі —295/761/20

Ухвала від 22.01.2020

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Кузнєцов Д. В.

Ухвала від 22.01.2020

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Кузнєцов Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні