Рішення
від 31.01.2020 по справі 904/5662/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31.01.2020м. ДніпроСправа № 904/5662/19

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "БІГ БОРД.КОМ", м. Дніпро

до Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕАЛ ПРОСТІР", м. Дніпро

про стягнення заборгованості у розмірі 26 709,08 грн

Суддя Золотарьова Я.С.

Без участі представників сторін.

ПРОЦЕДУРА

Товариства з обмеженою відповідальністю "БІГ БОРД.КОМ" звернулося до Господарського суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕАЛ ПРОСТІР" і просить суд стягнути заборгованість у розмірі 26 709,08 грн., з яких: 25 920,00 грн. заборгованість за виконану роботу, 479,34 грн 3% річних, 309,74 грн. інфляційні втрати та судовий збір.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 02.12.2019 відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

23.01.2020 представник відповідача подав відзив на позовну заяву, в якому просить суд відмовити у задоволенні позовних вимог.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши надані докази в їх сукупності, відповідно до статті 233 Господарського процесуального кодексу України, суд прийняв рішення по справі у нарадчій кімнаті.

АРГУМЕНТИ СТОРІН

Позиція позивача

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов договору про надання рекламних послуг № 261218від 26.12.2018 щодо своєчасної оплати.

У зв`язку з несвоєчасним виконанням відповідачем своїх зобов`язань щодо оплати наданих послуг, позивачем останньому нараховано 3% річних у розмірі 479,34 грн та інфляційні втрати у розмірі 309,74 грн.

Позивач ґрунтує свої вимоги на статтях 525, 526, 530, 610, 625, 901, 903 Цивільного кодексу України.

Позиція відповідача

Відповідач зазначає, що оскільки позивачем відповідно до пункту 4.1.2 договору не було направлено на адресу відповідача рахунки на оплату, тому відповідач не був обізнаний про необхідність оплатити надані послуги, що виключає його будь-яку відповідальність щодо порушення умов договору.

Також, відповідача вказує на те, що позовна заява була подана передчасно та безпідставно, оскільки відповідно до пункту 7.1.3 договору всі розбіжності сторони вирішують шляхом переговорів.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ ТА ДОКАЗИ, ЩО ЇХ ПІДТВЕРДЖУТЬ

26.12.2018 між Товариством з обмеженою відповідальністю "БІГ БОРД.КОМ"" (виконавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "РЕАЛ ПРОСТІР" (зимовник) було укладено договір про надання рекламних послуг № 261218, копія якого міститься в матеріалах справи (арк.с.9).

Відповідно до пункту 2.1 договору, в порядку і на умовах визначених цим договором, виконавець за дорученням замовника зобов`язується в період дії цього договору професійно і якісно надавати послуги з розміщення постерів на стаціонарних рекламних конструкціях на території м. Дніпро: розміщувати і обслуговувати рекламний матеріал на рекламних конструкціях, а замовник зобов`язується своєчасно і в повному об`ємі оплачувати виконану роботу (послуги) виконавця відповідно до умов договору і додатковій угоді до договору.

Згідно пункту 2.2 договору, термін розміщення постерів на стаціонарних рекламних конструкціях (№ рекламній конструкції), кількість рекламних конструкцій і площин, обмовляється сторонами в додаткових угодах до цього договору, що є його невід`ємною частиною.

Замовник зобов`язаний приймати виконані роботи виконавцем шляхом підписання акту прийому - передачі виконаних робіт (пункт 3.1.6 договору).

На виконання умов договору, позивачем були надані послуги відповідачу на загальну суму 25 920,00 грн, що підтверджується актами виконаних робіт, які підписані обома сторонами та скріплені печатками підприємств (арк.с.21,23,25,27):

- від 31.03.2019 на суму 6 480,00 грн;

- від 31.03.2019 на суму 6 480,00 грн;

- від 30.04.2019 на суму 6 480,00 грн;

- від 30.04.2019 на суму 6 480,00 грн.

Пунктом 3.1.1 договору передбачено, що замовник зобов`язаний сплатити своєчасно і відповідно до умов цього договору послуги виконавця.

Відповідно до пункту 4.1.2 договору, прядок розрахунків: 100% передоплата за розміщення реклами замовником до 5 числа місяця, в якому проводиться розміщення постерів на стаціонарних рекламних конструкціях, на підставі розрахунку - фактури виконавця в сумі, обумовленій сторонами в доповненні до цього договору.

Станом на час розгляду справи, доказів оплати відповідачем заборгованості у розмірі 25 920,00 грн сторонами до матеріалів справи не надано.

ОЦІНКА АРГУМЕНТІВ СТОРІН, ВИСНОВКИ СУДУ

Щодо правовідносин сторін

Частиною 1 статті 901 Цивільного кодексу України передбачено, що за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до частини 1 статті 903 Цивільного кодексу України, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

З огляду на наявний в матеріалах справи договір, між сторонами склались правовідносини щодо надання послуг.

Щодо суми основного боргу

Частиною 1 статті 193 Господарського кодексу України передбачено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до частини 1 статті 509 Цивільного кодексу України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Умовами договору (пункт 4.1.2) передбачено здійснення 100 відсоткової передплати. Тобто виконання зобов`язання по оплаті не залежить від виставлення рахунку.

Послуги були надані відповідачу, та прийняті ним без будь-яких заперечень, про що свідчать підписані акти виконаних робіт.

Відтак, відповідно до пункту 4.1.2 договору строк оплати наданих послуг є таким, що настав, що спростовує доводи відповідача про його необізнаність щодо необхідності оплатити надані послуги.

Також, суд відхиляє доводи відповідача про те, що позовна заява подана передчасно, з огляду на таке.

Пунктом 7.1.3 договору передбачено, що вісі розбіжності, які можуть виникнути в ході виконання цього договору або у зв`язку з ним, сторони вирішують шляхом переговорів.

Відповідно до статті 222 Господарського кодексу України, учасники господарських відносин, що порушили майнові права або законні інтереси інших суб`єктів, зобов`язані поновити їх, не чекаючи пред`явлення їм претензії чи звернення до суду.

У разі необхідності відшкодування збитків або застосування інших санкцій суб`єкт господарювання чи інша юридична особа - учасник господарських відносин, чиї права або законні інтереси порушено, з метою безпосереднього врегулювання спору з порушником цих прав або інтересів має право звернутися до нього з письмовою претензією, якщо інше не встановлено законом.

Відтак, звернення позивача до відповідача із претензією є його правом, а не обов`язком.

Частиною 1 статті 612 Цивільного кодексу України зазначено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Господарське зобов`язання виникає, зокрема із господарського договору (стаття 174 Господарського кодексу України).

Статтями 525 та 526 Цивільного кодексу України передбачено, що одностороння відмова вiд зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином вiдповiдно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Згідно положень статті 625 Цивільного кодексу України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Статтею 530 Цивільного кодексу України визначено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Станом на час розгляду справи доказів сплати заборгованості у повному обсязі від представників сторін не надійшло.

Перевіривши розрахунок наданий позивачем, господарський суд дійшов висновку, що позовні вимоги позивача щодо стягнення з відповідача заборгованості за надані послуги у розмірі 25 920,00 грн підлягають задоволенню у повному обсязі.

Щодо суми 3% річних та інфляційних втрат

Відповідно до статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Позивач заявив вимогу про стягнення з відповідача 3% річних у розмірі 309,74 грн за період з 01.04.2019 по 26.11.2019 та інфляційних втрат у розмірі 479,34 грн за період з квітень - листопад 2019.

Суд, перевіривши наданий позивачем розрахунок, приходить до висновку, що позовні вимоги позивача щодо стягнення з відповідача 3% річних у розмірі 309,74 грн та інфляційних втрат у розмірі 479,34 грн є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

СУДОВІ ВИТРАТИ

Щодо витрат на професійну правничу допомогу

Відповідно до частини 1 статті 123 Господарського процесуального кодексу України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Пунктом 1 частини 3 статті 123 Господарського процесуального кодексу України до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, зокрема, витрати на професійну правничу допомогу.

У позовній заяві позивач просить суд стягнути з відповідача 2 500,00 грн витрат на професійну правничу допомогу.

Статтею 126 Господарського процесуального кодексу України передбачено, зокрема, що витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

На підтвердження понесення вказаних витрат, позивачем до позову надано договір про надання правової допомоги № 251119 від 25.11.2019, укладений між позивачем та Адвокатським об`єднанням Фінекс було (далі - договір про надання правової допомоги, арк.с.28).

Відповідно до пункту 1.1 договору про надання правової допомоги, в порядку та на умовах, визначених цим договором виконавець зобов`язується на високому професійному рівні надати замовнику правову допомогу, а замовник зобов`язується прийняти надані послуги та здійснити оплату наданих послуг у порядку визначеному дійсним договором.

Згідно пункту 2.1 договору про надання правової допомоги, виконавець зобов`язується надати замовнику правову допомогу, яка включає наступні послуги:

- вивчення наданих замовником документів по взаємовідносинам з ТОВ РЕАЛ ПРОСТІР (Ідентифікаційний код юридичної особи: 39923058) за договором про надання рекламних послуг № 261218 від 26.12.2018 року;

- здійснити правовий аналіз наданих первинних документів та надати усні консультації замовнику з питань перспективи судової процедури за позовом ТОВ Біг Борд.Ком до ТОВ РЕАЛ ПРОСТІР про стягнення заборгованості за договором №261218 від 26.12.2018 року;

- підготовка пакету первинних документів, необхідних для судової процедури;

- правовий супровід судової справи;

- участь у розгляді справи у судовій процедурі, визначеній п.2.2.1, 2.2.2, 2.2.3 договору.

Пунктом 2.3 договору про надання правової допомоги передбачено, що виконавець зобов`язується надати послуги, перелічені в договорові в наступні строки:

- підготувати та подати до господарського суду позов не пізніше 15 календарних днів з дня укладання цього договору, при умові здійснення Замовником передплати у розмірах, передбачених цим договором (у разі якщо цей договір передбачає здійснення передплати), а також надання необхідних для складання позову документів;

- підготувати апеляційну скаргу у разі необхідності на рішення суду першої інстанції у строк встановлений ст. 93 ГПК України;

- готувати та подавати до суду заперечення на апеляційну та касаційну скарну у строки, зазначені у відповідних ухвалах судів.

Цим договором, сторони погодило вартість та умови надання виконавцем замовнику послуг, визначених, 2.2.3. погоджуються сторонами окремо в додаткових угодах до цього договору. У разі, якщо відповідна додаткова угода на відповідний етап послуг не буде укладена, вважається, що надання таких послуг не погоджено сторонами, а отже не входить до обов`язків виконавця за цим договором (пункт 2.5 договору про надання правової допомоги).

Згідно пункту 2.6 договору про надання правової допомоги за результатами надання кожного окремого етапу послуг виконавець надає замовнику акт виконаних робіт (наданих послуг), який замовник зобов`язаних підписати та направити виконавцю у строк 3 робочих дні з моменту його отримання. У разі, якщо протягом зазначеного строку замовник не повертає акт виконаних робіт (наданих послуг) виконавцю, послуги вважаються прийнятими замовником та підлягають оплаті згідно з умовами дійсного договору.

Пунктом 4.1 договору про надання правової допомоги встановлено, що послуги, перелічені в п.2.2 договору замовник сплачує поетапно.

Відповідно до пункту 4.2 договору про надання правової допомоги на момент підписання цього договору, сторони прийшли згоди встановити вартість 1 етапу послуг, зазначених в п. 2.1 та пп. 2.2.1 у розмірі 2 500,00 з ПДВ.

Оплата, визначена пунктом 4.2.1 цього договору здійснюється замовником шляхом перерахування 100% передплати до моменту (дати) звернення до першої інстанції з позовною заявою (пункт 4.6 договору про надання правової допомоги).

В матеріалах справи міститься акт приймання-передачі робіт (наданих послуг) № 251119-01 від 27.11.2019 на загальну суму 2 200,00 грн, в якому зазначено, що на дату складання даного акту виконавцем надані послуги замовнику, без врахування вартості участі адвоката в судових засіданнях, вартість якої є фіксованою незалежно від кількості засідань:

- вивчення та правовий аналіз первинних документів - 300,00 грн;

- надання усної консультації з питань перспектив судової справи - 400,00 грн;

- підготовка позовної заяви та пакету документів необхідних для подання позовної заяви - 1 500,00 грн.

Акт підписаний обома сторонами та скріплений печатками (арк.с.30).

Позивач здійснив виплату винагороди за договором про надання правової допомоги на суму 2 500,00 грн, що підтверджується платіжним дорученням № 12091 від 27.11.2019 (арк.с.32).

Адвокатським об`єднанням було надано опис робіт від 28.11.2019 (арк.с.31), в якому зазначено, що виконавцем виконані роботи на суму 2 500,00 грн:

- вивчення та правовий аналіз первинних документів - 300,00 грн;

- надання усної консультації з питань перспектив судової справи - 400,00 грн;

- підготовка позовної заяви та пакету документів необхідних для подання позовної заяви - 1 500,00 грн.

- супроводження справи у господарському суді Дніпропетровської області незалежно від кількості судових засідань - 300,00 грн.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Відшкодування цих витрат здійснюється господарським судом шляхом зазначення про це у рішенні, ухвалі, постанові за наявності документального підтвердження витрат, як-от угоди про надання послуг щодо ведення справи у суді та/або належно оформленої довіреності, виданої стороною представникові її інтересів у суді, платіжного доручення або іншого документа, який підтверджує сплату відповідних послуг, а також копії свідоцтва адвоката, який представляв інтереси відповідної сторони, або оригінала ордеру адвоката, виданого відповідним адвокатським об`єднанням, з доданням до нього витягу з договору, в якому зазначаються повноваження адвоката як представника або обмеження його прав на вчинення окремих процесуальних дій.

У разі неподання відповідних документів у господарського суду відсутні підстави для покладення на іншу сторону зазначених сум.

Згідно з частиною 1 статті 73 Господарського процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень (частина 1 статті 74 Господарського процесуального кодексу України).

Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи (частина 3 статті 74 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до пунктів 1-2 частини 5 статті 129 Господарського процесуального кодексу України, під час вирішення питання про розподіл судових витрат суд враховує, чи пов`язані ці витрати з розглядом справи та чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору, з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін.

Вивчивши надані позивачем докази суд зазначає таке.

З опису робіт вбачається, що адвокатом надано позивачу послугу на суму 300,00 грн (супроводження справи у господарському суді Дніпропетровської області незалежно від кількості судових засідань).

Суд зазначає, що ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 02.12.2019 відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи. Тому включення такої послуги до опису робіт є необґрунтованим.

З урахуванням викладеного суд уважає обґрунтованим розмір витрат на оплату послуг адвоката у розмірі 2 200,00 грн.

Щодо судового збору

Згідно пункту 2 частини 1 статті 129 Господарського процесуального кодексу України у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Тому судовий збір позивача у розмірі 1 921,00 грн слід покласти на відповідача.

Керуючись статтями 2, 73, 74, 76, 77-79, 86, 91, 129, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕАЛ ПРОСТІР" (49038, м. Дніпро, вул. Князя Ярослава Мудрого, буд. 27, офіс. 335, ідентифікаційний код 39923058) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "БІГ БОРД.КОМ" (49044, м. Дніпро, вул. Барикадна, 11а, офіс 8, ідентифікаційний код 36574694) основний борг у розмірі 25 920,00 грн, інфляційні втрати у розмірі 479,34 грн, 3% річних у розмірі 309,74 грн, судовий збір у розмірі 1 921,00 грн та витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 2 200,00 грн.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення до Центрального апеляційного господарського суду.

Оскільки Єдина судова інформаційно-телекомунікаційної система не почала функціонувати, відповідно до підпункту 17.5 пункту 17 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України апеляційні скарги подаються учасниками справи до господарського суду Дніпропетровської області.

Повне рішення складено 31.01.2020

Суддя Я.С. Золотарьова

Дата ухвалення рішення31.01.2020
Оприлюднено03.02.2020
Номер документу87271930
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості у розмірі 26 709,08 грн

Судовий реєстр по справі —904/5662/19

Судовий наказ від 24.02.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

Рішення від 31.01.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

Ухвала від 02.12.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Золотарьова Яна Сергіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні