Рішення
від 29.01.2020 по справі 924/1363/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"29" січня 2020 р. Справа № 924/1363/19

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Вибодовського О.Д., при секретарі судового засідання Сорока Д.В., розглянувши матеріали

за позовом Регіонального відділення Фонду державного майна України по Вінницькій та Хмельницькій областях, м.Вінниця

до ТОВ "Біо Тек Поділля", м.Хмельницький

про розірвання договору оренди індивідуально визначеного (нерухомого) майна, що належить до державної власності від 13.10.2017р. №1931

Представники сторін:

Від позивача: Гоцанюк О.І. - за довіреністю №5 від 08.01.2020р.

Від відповідача: не з"явився

У судовому засіданні 29.01.2020р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення у справі.

Суть спору:

До господарського суду Хмельницької області надійшла позовна заява Регіонального відділення Фонду державного майна України по Вінницькій та Хмельницькій областях, м.Вінниця до ТОВ "Біо Тек Поділля", м.Хмельницький про розірвання договору оренди індивідуально визначеного (нерухомого) майна, що належить до державної власності від 13.10.2017р. №1931.

Ухвалою суду від 28.12.20119р. прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Справу вирішено розглядати за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 16.01.2020р. закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

Позивач звернувся до суду із позовом, в якому просить суд розірвати договір оренди індивідуально визначеного (нерухомого) майна, що належить до державної власності, від 03.10.2017р. № 1931, укладений між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Вінницькій та Хмельницькій областях, м.Вінниця та ТОВ "Біо Тек Поділля", м.Хмельницький.

Присутній в судовому засіданні представник позивача наполягав на задоволенні позову, обгрунтовуючи наявними у справі матеріалами.

Відповідач не скористався правом участі свого представника, відзиву на позов не подав, причин не вказав. На адресу суду повернулись надіслані відповідачу ухвали суду від 28.12.2019р. та 16.01.2019р. із відміткою Укрпошти "адресат відсутній".

Згідно ч. 4 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч. ч. 1, 3 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін; кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Стаття 43 Господарського процесуального кодексу України зобов`язує сторони добросовісно користуватись належними їм процесуальними правами.

В силу ч. 1 ст. 76 Господарського процесуального кодексу України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Згідно ч.1 ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Судом встановлено, що сторонам, згідно вимог Господарського процесуального кодексу України, надавалась в повному обсязі можливість щодо обґрунтування їх правової позиції по суті справи та подання доказів, чим забезпечено принцип змагальності.

Відповідно до п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 р. про те, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку, що кореспондується з обов`язком добросовісно користуватися наданими законом процесуальними правами, утримуватись від дій, що зумовлюють затягування судового процесу, та вживати надані процесуальним законом заходи для скорочення періоду судового провадження (п. 35 рішення Європейського суду з прав людини від 07 липня 1989 р. у справі Юніон Еліментарія Сандерс проти Іспанії (Alimentaria Sanders S.A. v. Spain).

Обов`язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням п. 1 ст. 6 даної Конвенції (§ 66 69 рішення Європейського суду з прав людини від 08 листопада 2005 р. у справі Смірнова проти України). Розумним, зокрема, вважається строк, що є об`єктивно необхідним для виконання процесуальних дій, прийняття процесуальних рішень та розгляду і вирішення справи з метою забезпечення своєчасного (без невиправданих зволікань) судового захисту.

З урахуванням практики Європейського суду з прав людини критеріями розумних строків є: правова та фактична складність справи; поведінка заявника, а також інших осіб, які беруть участь у справі, інших учасників процесу; поведінка органів державної влади (насамперед суду); характер процесу та його значення для заявника (справи Федіна проти України від 02 вересня 2010 р., Смірнова проти України від 08 листопада 2005 р., Матіка проти Румунії від 02 листопада 2006 р., Літоселітіс проти Греції від 05 лютого 2004 р. та інші).

Враховуючи обставини справи, належне повідомлення сторін про наявність судового спору та надання можливості забезпечити в повному обсязі право на захист, обов`язок дотримання принципу розумних строків вирішення спору, суд, керуючись з ч. 9 ст. 165 ГПК України, ч. 2 ст. 178 ГПК України, вирішує спір за наявними матеріалами справи.

Розглядом наявних матеріалів справи встановлено наступне:

13.10.2017р. між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Вінницькій та Хмельницькій областях, м.Вінниця (орендодавцем) та ТОВ "Біо Тек Поділля", м.Хмельницький (орендарем) укладено договір оренди індивідуально визначеного (нерухомого) майна, що належить до державної власності № 1931 (далі договір), відповідно до умов якого орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування державне окреме індивідуально визначене (нерухоме) майно - група інвентарних об`єктів у складі: будівля деревообробного цеху загальною площею 1261,5 кв.м. реєстровий номер 00993343.8.АААГЕ600; будівля котельні загальною площею 262,9 кв.м., реєстровий номер 00993343.8.АААГЕ600 та асфальтований майданчик площею 603,4 кв.м., реєстровий номер 00993343.8.НТЮУУД589, (Далі - Майно), яке розміщене за адресою: вул. Привокзальна, 5, с. Лісоводи, Городонького району, Хмельницької області, 32046, та перебуває на балансі Державного підприємства Ярмолинецьке лісове господарство ідентифікаційний код 00993343 (далі - Балансоутримувач), вартість якого визначена згідно з висновком про вартість станом на 30.06.2017р. і становить за незалежною оцінкою 509 736,00 грн. (п. 1.1. договору).

Згідно із п. 2.1. договору орендар вступає у строкове платне користування майном у термін, указаний у договорі, але не раніше дати підписання сторонами цього договору та акта приймання-передавання майна.

Як передбачено п. 3.1. договору орендна плата визначена на підставі Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.1995р. № 786, із змінами та доповненнями, і становить без ПДВ за базовий місяць розрахунку - вересень 2017 року - 4598,33 грн.

Відповідно до п. 3.3. договору орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за наступний місяць. Оперативна інформація про індекси інфляції, розраховані Державною службою статистики України, розміщується на веб-сайті Фонду державного майна України.

Згідно із п. 3.6. договору орендна плата перераховується до державного бюджету та балансоутримувачу у співвідношенні 70 % та 30 % щомісячно, не пізніше 12 числа місяця наступного за звітним місяцем відповідно до пропорцій розподілу установлених Кабінетом Міністрів України і чинних на кінець періоду, за який здійснюється платіж.

Орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, підлягає індексації і стягується до бюджету та балансоутримувачу у визначеному пунктом 3.6. співвідношенні відповідно до чинного законодавства України з урахуванням пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від суми заборгованості за кожний день прострочення, включаючи день оплати (п. 3.7.).

Як передбачено п. 3.8. договору у разі, якщо на дату сплати орендної плати заборгованість за нею становить загалом не менше ніж три місяці, орендар також сплачує штраф у розмірі 10 % від заборгованості.

Відповідно до п. 3.11. договору у разі припинення (розірвання) договору оренди орендар сплачує оренду плату до дня повернення майна за актом приймання-передавання включно. Закінчення строку дії договору оренди не звільняє орендаря від обов"язку сплатити заборгованість за орендною платою, якщо така виникла, у повному обсязі, ураховуючи санкції, до державного бюджету та балансоутримувачу.

Розділом 5 договору визначені обов`язки орендаря, де в п. 5.4. вказано, що орендар зобов`язується, зокрема: своєчасно і у повному обсязі сплачувати орендну плату до державного бюджету та балансоутримувачу.

Розділом 7 договору визначені обв`язки орендодавця, де зазначено, що орендодавець зобов`язується, зокрема: передати орендарю в оренду майно згідно з цим договором за актом приймання-передавання майна, який підписується сторонами одночасно з цим договором (п. 7.1.).

Розділом 8 договору визначені права орендодавця, де в п. 8.2. вказано, що орендодавець має право, зокрема: виступати з ініціативою щодо внесення змін до цього договору або його розірвання у разі погіршення стану орендованого майна внаслідок невиконання або неналежного виконання умов цього договору.

Розділом 9 договору визначена відповідальність і вирішення спорів за договором, де в п.п. 9.1, 9.3. вказано, що за невиконання або неналежне виконання зобов`язань за цим договором сторони несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України. Спори, які виникають за цим договором або у зв"язку з ним, не вирішені шляхом переговорів, вирішуються у судовому порядку.

Договір укладено строком на 2 роки 11 місяців, що діє з 13 жовтня 2017 року до 12 вересня 2020 року включно (п. 10.1.).

Зміни та доповнення до умов цього договору або його розірвання допускаються за взаємної згоди сторін. Зміни, що пропонуються внести, розглядаються протягом 20 днів з дати їх подання до розгляду іншою стороною (п. 10.3.).

Чинність цього договору припиняється, зокрема внаслідок: достроково за взаємною згодою сторін або за рішенням суду (п. 10.6.).

Цей договір скріплений підписами та печатками обох сторін.

До договору доданий додаток №1 «Розрахунок плати за базовий місяць оренди державного нерухомого майна» , де зазначено, що оренда плата за базовий місяць оренди будівлі деревообробного цеху загальною площею 1261,5 кв.м. реєстровий номер 00993343.8.АААГЕ600 становить 3579,92 грн.; будівлі котельні загальною площею 262,9 кв.м., реєстровий номер 00993343.8.АААГЕ600 становить 870,41 грн. та асфальтованого майданчика площею 603,4 кв.м. реєстровий номер 00993343.8.НТЮУУД589 становить 148,00 грн., яке розміщене за адресою: вул. Привокзальна, 5, с. Лісоводи, Городонького району, Хмельницької області, 32046, та перебуває на балансі Державного підприємства Ярмолинецьке лісове господарство .

13.10.2017р. між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Вінницькій та Хмельницькій областях, м.Вінниця (орендодавцем) та ТОВ "Біо Тек Поділля", м.Хмельницький (орендарем) складено, скріплено підписами та печатками обох сторін акт приймання-передавання індивідуально визначеного (нерухомого) майна, що належить до державної власності про те, що відповідно до Договору № 1931 оренди індивідуально визначеного (нерухомого) майна, що належить до державної власності від 13.10.2017р. орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування державне окреме індивідуально визначене (нерухоме) майно - група інвентарних об`єктів у складі: будівля деревообробного цеху загальною площею 1261,5 кв.м. реєстровий номер 00993343.8.АААГЕ600; будівля котельні загальною площею 262,9 кв.м., реєстровий номер 00993343.8.АААГЕ600 та асфальтований майданчик площею 603,4 кв.м., реєстровий номер 00993343.8.НТЮУУД589, (Далі - Майно), яке розміщене за адресою: вул. Привокзальна, 5, с. Лісоводи, Городонького району, Хмельницької області, 32046, та перебуває на балансі Державного підприємства Ярмолинецьке лісове господарство ідентифікаційний код 00993343.

Як вбачається із Виписки про стан надходження орендної плати по договору оренди від 13.10.2017р. № 1931 станом на 24.12.2019р. борг за договором складає 30 204,97 грн. орендної плати, 3 194,07 грн. пені, 3020,50 грн. штрафу.

У претензії № 11-08-000375 від 29.08.2019р. Регіонального відділення Фонду державного майна України по Вінницькій та Хмельницькій областях, м.Вінниця, адресованій ТОВ "Біо Тек Поділля", м.Хмельницький повідомлено про те, що станом на 29.08.2019р. існує заборгованість по орендній платі до державного бюджету в сумі 17 418,56 грн. Тому, пропонують після отримання цієї претензії сплатити заборгованість до Державного бюджету України.

У листах № 11-06-00995 від 28.10.2019р. та № 11-06-01318 від 13.12.2019р. "Про припинення дії договору" Регіонального відділення Фонду державного майна України по Вінницькій та Хмельницькій областях, м.Вінниця, адресованому ТОВ "Біо Тек Поділля", м.Хмельницький зазначено, що у зв"язку із тим, що не виконуються зобов"язання п. 5.4. Договору оренди індивідуально визначеного (нерухомого) майна, що належить до державної власності № 1931 від 13.10.2017р., керуючись п.10.6. договору та п. 2 ст. 188 Господарського кодексу України, регіональне відділення пропонує припинити дію договору достроково за згодою сторін та повідомити про своє рішення регіональне відділення у строк, визначений п. 3 ст. 188 ГК України. Також повідомлено, що у разі не отримання відповіді у встановлений строк, регіональне відділення передасть спір на вирішення до суду.

Однак, відповіді від ТОВ "Біо Тек Поділля", м.Хмельницький не надійшло.

Враховуючи систематичне невиконання відповідачем зобов`язань зі сплати орендних платежів за Договором № 1931 від 13.10.2017р., позивач звернувся до суду з позовом.

Досліджуючи надані докази, оцінюючи їх в сукупності, судом береться до уваги таке.

Відповідно до ст. 11 та ст. 509 Цивільного кодексу України, в силу зобов`язання боржник зобов`язаний вчинити на користь кредитора певну дію, в тому числі сплатити борг, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку, тобто сплати боргу.

За змістом ст. 174 Господарського кодексу України, господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Відповідно до ст.759 ЦК України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Як передбачено ч.ч. 1, 5 ст. 762 ЦК України, за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Згідно з ст. ст. 18, 19 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» орендар зобов`язаний вносити орендну плату своєчасно та в повному обсязі, незалежно від результатів господарської діяльності.

Як вбачається із матеріалів справи, між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Вінницькій та Хмельницькій областях, м.Вінниця (орендодавцем) та ТОВ "Біо Тек Поділля", м.Хмельницький (орендарем) було укладено Договір оренди індивідуально визначеного (нерухомого) майна, що належить до державної власності № 1931 від 13.10.2017р.

Згідно ст. 526 ЦК України зобов`язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк.

Відповідно до ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Як вбачається із умов договору, а саме пункту 10.3 договору зміни та доповнення до умов цього договору або його розірвання допускаються за взаємної згоди сторін. Зміни, що пропонуються внести, розглядаються протягом 20 днів з дати їх подання до розгляду іншою стороною.

Також, пунктом 8.2. договору визначено, що орендодавець має право, зокрема: виступати з ініціативою щодо внесення змін до цього договору або його розірвання у разі погіршення стану орендованого майна внаслідок невиконання або неналежного виконання умов цього договору.

При цьому, судом відзначається, що чинність цього договору припиняється достроково за взаємною згодою сторін або за рішенням суду (п. 10.6.).

Аналогічна норма закріплена у ч.3 ст.26 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", який є спеціальним законом з питань регулювання відносин оренди державного та комунального майна, встановлено, що договір оренди може бути розірвано за погодженням сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірвано за рішенням суду, у разі невиконання сторонами своїх зобов`язань та з інших підстав, передбачених законодавчими актами України.

Судом враховується, що згідно з ст.10 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» істотними умовами договору оренди є, зокрема, орендна плата з урахуванням її індексації. Відтак, невнесення орендної плати в обумовленому договором розмірі та в установлений строк є істотним порушенням умов договору, внаслідок чого орендодавець (позивач) позбавляється суми орендної плати, на яку розраховував, укладаючи Договір № 1931 від 13.10.2017р.

Крім того, пунктом 3.11. договору сторони передбачили, що у разі припинення (розірвання) договору оренди орендар сплачує оренду плату до дня повернення майна за актом приймання-передавання включно. Закінчення строку дії договору оренди не звільняє орендаря від обов"язку сплатити заборгованість за орендною платою, якщо така виникла, у повному обсязі, ураховуючи санкції, до державного бюджету та балансоутримувачу.

Як вбачається з матеріалів справи, а також відповідно до наданого позивачем розрахунку заборгованості по орендній платі, встановленим є факт ненадходження від відповідача орендної плати до державного бюджету в сумі 30 204,97 грн. орендної плати, 3 194,07 грн. пені, 3020,50 грн. штрафу.

Наявні в матеріалах справи докази свідчать про невиконання відповідачем своїх зобов`язань за договором оренди № 1931 від 13.10.2017р., оскільки з огляду на зміст п. 5.4 договору відповідач зобов`язався своєчасно та у повному обсязі сплачувати орендну плату.

Невнесення орендної плати у визначеному договором обсязі та у встановлений строк є підставою для його розірвання відповідно до ст. 26 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» .

Згідно із ст. 73 ГПК доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень (ст. 74 ГПК України).

Беручи до уваги наведені вище положення закону, враховуючи встановлені судом факти та зміст позовних вимог, суд вважає правомірними вимоги позивача, а тому позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 129 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача у зв`язку з задоволенням позову.

Керуючись ст.ст. 2, 20, 24, 73, 74, 129, 232, 237, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Розірвати договір оренди індивідуально визначеного (нерухомого) майна, що належить до державної власності № 1931 від 13.10.2017р., укладений між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Вінницькій та Хмельницькій областях, м.Вінниця та ТОВ "Біо Тек Поділля", м.Хмельницький.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Біо Тек Поділля" (м. Хмельницький, вул. Проскурівська, офіс 41, ідентифікаційний код 40968207) на користь Регіонального відділення Фонду державного майна України по Вінницькій та Хмельницькій областях, (м.Вінниця, вул. Гоголя, 10, ідентифікаційний код 38776131) 1921 грн. (одну тисячу дев"ятсот двадцять одну гривню, 00 грн.) - відшкодування судового збору.

Видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду (ч. ч. 1, 2 ст. 241 ГПК України).

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (ч. 1 ст. 256 ГПК України).

Апеляційна скарга подається в порядку, передбаченому ст. 257 ГПК України, з урахуванням пп. 17.5 Розділу ХІ "Перехідні положення" ГПК України.

Повний текст рішення складено 31.01.2020р.

Суддя О.Д. Вибодовський

Віддрук 3 прим.:

1- до справи

2- позивачу - 21018, м.Вінниця, вул.Гоголя, 10;

3 - відповідачу - 29000, м.Хмельницький, вул.Проскурівська, 2, офіс 41.

Виготовлено з АСДС помічник судді Т.М.Козій дата 31.01.2020р.

Дата ухвалення рішення29.01.2020
Оприлюднено03.02.2020

Судовий реєстр по справі —924/1363/19

Рішення від 29.01.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 16.01.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 28.12.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні