Рішення
від 17.01.2020 по справі 950/2616/19
ЛЕБЕДИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 950/2616/19

2/950/84/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 січня 2020 року м.Лебедин

Лебединський районний суд Сумської області в складі головуючого судді Бакланова Р. В. за участю секретаря - Гладкової С.В.

розглянувши в місті Лебедині цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , що проживає - АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 до Павленківської сільської ради Лебединського району Сумської області, код ЄДРПОУ 23046789, юридична адреса вул. Центральна, 15 с. Павленкове Лебединського району Сумської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В :

Позивачка звернулася до суду з вищевказаним позовом до відповідача, мотивуючи вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Павленкове Лебединського району Сумської області помер рідний брат її батька - ОСОБА_2 . Після його смерті залишилося майно, а саме земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Павленківської сільської ради Лебединського району. Позивачці взагалі нічого не було відомо про існування спадкового майна. Лише в 2019 році їй з сільської ради повідомили, що терміново необхідно оформляти право власності на земельну ділянку. При зверненні до нотаріуса для отримання свідоцтва про право на спадщину за законом позивачці було відмовлено, у зв`язку з пропуском строку для подачі заяви про прийняття спадщини. Так як, на думку позивачки, встановлений шестимісячний термін нею пропущений з поважних причин, то вона звернулася до суду і просить визначити їй додатковий строк терміном у три місяці для подання заяви про прийняття спадщини. .

Згідно з ч. 1 ст. 206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Позивачка в судове засідання не з`явилася, але надіслала до суду заяву в якій позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просить їх задоволити, справу просить розглядати без її участі.

Від відповідача в.о. сільського голови Дігтяра В.Ю. Павленківської сільської ради надійшов відзив про розгляд справи за відсутності представника, заперечення щодо задоволення позову відсутні (а.с.25).

Фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу у відповідності до вимог частини другої статті 247 вказаного Кодексу не здійснюється.

Згідно з ч. 4 ст. 206 ЦПК України , у разі визнання відповідачем позову, суд, за наявності для того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Павленкове Лебединского району Сумської області помер - ОСОБА_2 , що стверджується копією свідоцтва про смерть серія НОМЕР_2 (а.с. 11).

Факт родинних відносин між померлим ОСОБА_2 та позивачкою - ОСОБА_1 , а саме те, що вона є його рідною племінницею стверджений наступними документами: свідоцтвом про народження ОСОБА_2 серія НОМЕР_3 (а.с. 13) та повним витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження № 00024139512 від 04.10.2019 щодо ОСОБА_3 (а.с. 14) з яких вбачається, що вони є рідними братами їх матір`ю є ОСОБА_4 , батьки різні; свідоцтвом про народження ОСОБА_5 серія НОМЕР_4 (а.с. 10) яким ствердженого що її батьком є ОСОБА_6 ; свідоцтвом про шлюб серія НОМЕР_5 (а.с. 9) яким стверджено факт зміни прізвища позивачки з дошлюбного ОСОБА_7 на чоловікове ОСОБА_8 .

ОСОБА_6 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Голубівка Лебединського району Сумської області, що стверджено копією свідоцтва про смерть серія НОМЕР_6 (а.с. 16).

Відповідно до довідки Павленківської сільської ради № 215 від 03.10.2019 року (а.с.12) ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 на день смерті був зареєстрований та проживав в АДРЕСА_2 . Разом з ним до дня його смерті були зареєстровані однією сім`єю співмешканка - ОСОБА_9 . Заповіт від імені ОСОБА_2 виконкомом Павленкіської сільської ради Лебединського району Сумської області не посвідчувався.

З актового запису про смерть № 07 від 24.06.20110 року (а.с.38) виданого виконавчим комітетом Павленківської сільської ради Лебединського району Сумської області встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Павленкове Лебединського району Сумської області у віці 78 років померла ОСОБА_9 .

З постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії - видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, приватного нотаріуса Лебединського районного нотаріального округу Жураховського Д.В. (а.с.17) встановлено, що ОСОБА_1 необхідно звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

З відомостей по спадковій справі приватного нотаріуса Лебединського районного нотаріального округу Жураховського Д.В. (а.с.41-48) встановлено, що після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 спадкова справа не заводилась.

З наданих, належним чином завірених, свідками ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , заяв встановлено, що вони, кожен зокрема, ствердили, що ОСОБА_1 про існування спадкового майна, земельних ділянок, що належали дядькові стало відомо лише наприкінці літа 2019 року, в той час коли почали проводити ревізії земель на території сільської ради, і землевпорядник громади повідомив ОСОБА_10 про те, що є неуспадкована земельна ділянка, яка належала померлому ОСОБА_2 .

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220 , 1222 , 1270 ЦК України ).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно зі спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (ч. 1 ст. 1269 ЦК України ).

Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини вважаються причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення дій для прийняття спадщини.

Отже, правила частини третьої статті 1272 ЦК України можуть бути застосовані, якщо:

1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви;

2) ці обставини визнані судом поважними.

У абз. 6 п. 24 Постанови Пленуму ВС України Про судову практику у справах про спадкування від 30 травня 2008 року зазначено, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Якщо у спадкоємця не було перешкод для подання заяви, а він не скористався правом на прийняття спадщини, в тому числі, наприклад, і через юридичну необізнаність спадкоємця щодо строку та порядку прийняття спадщини, то правові підстави для визнання додаткового строку для прийняття спадщини відсутні.

Суд, враховуючи надані позивачкою докази, визнання позову відповідачем, вважає поважною причину пропуску позивачкою строку для прийняття спадщини, тому відповідно до вимог ст. 1272 ЦК України їй необхідно визначити додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після померлого ІНФОРМАЦІЯ_4 спадкодавця ОСОБА_2 .

Керуючись статтями 12 , 13 , 83 , 89 , 133 , 141 , 200 , 247, 258 , 259 , 265 Цивільного процесуального кодексу України , -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрованої АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_7 додатковий строк три місяці з дня набрання рішенням законної сили для подачі зави до нотаріуса про прийняття спадщини після смерті дядька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Копію рішення направити учасникам справи.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржене до Сумського апеляційного суду через Лебединський районний суд Сумської області суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Бакланов Р. В.

СудЛебединський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення17.01.2020
Оприлюднено02.02.2020
Номер документу87280064
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —950/2616/19

Рішення від 17.01.2020

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Бакланов Р. В.

Ухвала від 12.12.2019

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Бакланов Р. В.

Ухвала від 21.11.2019

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Бакланов Р. В.

Ухвала від 25.10.2019

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Бакланов Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні