Рішення
від 31.01.2020 по справі 728/1851/19
БАХМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер: 728/1851/19

Номер провадження 2/728/40/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 січня 2020 року Бахмацький районний суд Чернігівської області в складі:

головуючої судді Глушко О.І.

при секретарі Коваленко В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Бахмачі в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Територіальна громада в особі Бахмацької міської ради Бахмацького району Чернігівської області та Красилівська сільська рада Бахмацького району Чернігівської області про надання дозволу на зняття з реєстрації та на реєстрацію місця проживання неповнолітньої дитини без згоди другого з батьків, -

ВСТАНОВИВ:

02.09.2019 року ОСОБА_1 звернулася до суду із зазначеним позовом вказуючи на те, що що після розірвання шлюбу 06.10.2017 року з відповідачем вона згідно договору купівлі-продажу від 14.06.2019 року набула у власність житловий будинок за АДРЕСА_1 , де зареєстрована і проживає. Їх спільна з відповідачем дитина- ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 зареєстрована за адресою АДРЕСА_2 , але проживає разом з нею а адресою АДРЕСА_1 , в зв`язку з чим виникла необхідність вирішити вказане питання в судовому порядку, оскільки відповідач не надав добровільно згоди на знятття з реєстрації та реєстрацію місця проживання дитини.

Ухвалою суду від 07.10.2019 року до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору залучено Красилівську сільську раду Бахмацького району Чернігівської області.

Позивачка ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, але у наданій заяві просила розглядати справу без її участі.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився з невідомих причин, хоча про час та місце розгляду справи був повідомлений своєчасно та належним чином, відповідно до положень п. 2 ч.7 ст.128 та ч. 11 ст. 128 ЦПК України, що не перешкоджає розгляду справи відповідно до ч. 1 ст. 223 ЦПК України. У визначений судом строк відзиву на позов не подав.

Представник третьої особи - територіальної громади в особі Бахмацької міської ради Бахмацького району Чернігівської області в судове засідання не з`явився, але від органу місцевого самоврядування надійшла заява про розгляд справи за відсутності їх представника.

Представник третьої особи - Красилівської сільської рада Бахмацького району Чернігівської області в судове засідання не з`явився, але від органу місцевого самоврядування надійшла заява про розгляд справи за відсутності їх представника. Проти задовлення позовних вимог не заперечують.

В зв`язку з неявкою в судове засідання осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу з допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося, відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Вивчивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Як встановлено в судовому засіданні, сторони перебували у зареєстрованому шлюбі з 08.07.2014 року, який за рішенням Бахмацького районного суду від 06.10.2017 року було розірвано (а.с. 18).

Від шлюбу мають неповнолітню дитину - доньку ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 9).

Згідно судового наказу, виданого Бахмацьким районним судом 22.11.2017 року, з ОСОБА_2 стягнуто аліменти на утримання неповнолітньої ОСОБА_3 в розмірі 1/4 частини заробітку (доходу), але не більше 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку, починаючи з 13.11.2017 року щомісячно і до повноліття дитини (а.с.10).

Після розірвання повторного шлюбу 11.06.2019 року позивачці присвоєно прізвище ОСОБА_1 (а.с.12, 13).

Як встановлено в судовому засіданні власником домоволодіння за АДРЕСА_1 на підставі договору купівлі-продажу, укладеного 14.06.2019 року (а.с. 14-16), є позивачка (а.с. 49-50), яка зареєстрована та проживає за вказаною адресою (а.с. 25).

Як вбачається зі змісту довідки за № 213, виданої 27.08.2019 року Красилівською сільською радою Бахмацького району Чернігівської області, ОСОБА_3 2015 року народження зареєстрована на території Красилівської сільської ради за адресою: АДРЕСА_2 , але фактично не проживає. (а.с. 11).

Як вбачається зі змісту довідки, виданої 03.10.2019 року Красилівською сільською радою Бахмацького району Чернігівської області ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований по АДРЕСА_2 , але не проживає. Місце його перебування невідоме (а.с. 26).

Листом від 30.08.2019 року Бахмацька міська рада відмовила ОСОБА_1 у реєстрації місця проживання дитини за адресою її проживання в зв`язку з відсутністю письмової згоди другого з батьків (а.с. 54).

Згідно ст. 124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на будь-який юридичний спір та будь-яке кримінальне обвинувачення.

Відповідно до п.18 Постанови Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 року № 207 Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру у разі реєстрації місця проживання батьків за різними адресами місце проживання дитини, яка не досягла 14 років, реєструється разом з одним із батьків за письмовою згодою другого з батьків у присутності особи, яка приймає заяву, або на підставі засвідченої в установленому порядку письмової згоди другого з батьків (крім випадків, коли місце проживання дитини визначено відповідним рішенням суду або рішенням органу опіки та піклування).

Ч.1 ст. 160 СК України визначено, що місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків.

Згідно ст. 11 Закону України Про охорону дитинства кожна дитина має право на проживання в сім`ї разом з батьками або в сім`ї одного з них та на піклування батьків.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 29 ЦК України місце проживання фізичної особи, яка не досягла десяти років, є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров`я, в якому вона проживає.

Виходячи з вищевикладеного, враховуючи, що сторони, як батьки неповнолітньої ОСОБА_3 , проживають за різними адресами, дитина не досягла чотирнадцяти років та проживає разом із позивачкою, відповідач як батько, ухиляється від надання письмової згоди на реєстрацію місця проживання дитини за місцем реєстрації та проживання позивачки, позовні вимоги підлягають задоволенню.

Одночасно з ОСОБА_2 слід стягнути 768 гривень 40 копійок судового збору на користь позивачки.

На підставі викладеного, керуючись ст. 124 Конституції України, ст. 29 ч.4 ЦК України, ст. ст. 141, 247, 259, 263, 264, 265 ЦПК України, ст.ст. 160 СК України, ст. 11 Закону України Про охорону дитинства , Постановою КМУ від 2 березня 2016 р. № 207 Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру , суд,

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Територіальна громада в особі Бахмацької міської ради Бахмацького району Чернігівської області та Красилівська сільська рада Бахмацького району Чернігівської області про надання дозволу на зняття з реєстрації та на реєстрацію місця проживання неповнолітньої дитини без згоди другого з батьків задовольнити.

Надати дозвіл на зняття з реєстрації місця проживання неповнолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з житлової площі за адресою: АДРЕСА_2 , та на реєстрацію її місця проживання разом з матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 без письмової згоди батька - ОСОБА_2 за місцем реєстрації та проживання матері дитини за адресою: АДРЕСА_1 .

Стягнути зі ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 768 (сімсот шістдесят вісім) гривень 40 копійок в рахунок повернення судового збору.

Позивачка: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Третя особа: територіальна громада в особі Бахмацької міської ради Бахмацького району Чернігівської області, м. Бахмач Чернігівської області вулиця Соборності, 42, код ЄДРПОУ 04061702.

Третя особа: Красилівська сільська рада Бахмацького району Чернігівської області, с. Красилівка Бахмацького району Чернігівської області вулиця Перемоги,5, код ЄДРПОУ 04412610.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Чернігівського апеляційного суду на протязі тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено тільки вступну і резолютивну частини судового рішення, або у разі розгляду справи без повідомлення учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Повний текст рішення складено 31.01.2020 року.

Суддя О.І. Глушко

СудБахмацький районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення31.01.2020
Оприлюднено02.02.2020
Номер документу87284944
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —728/1851/19

Рішення від 31.01.2020

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Глушко О. І.

Ухвала від 27.12.2019

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Глушко О. І.

Ухвала від 07.10.2019

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Глушко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні