Ухвала
від 24.01.2020 по справі 2-4186/11
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 2-4186/11

Провадження № 4-с/761/4/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 січня 2020 року Шевченківський районний суд м.Києва у складі:

головуючого судді: Савицького О.А.,

при секретарі: Горюк В.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду скаргу ОСОБА_1 на дії та рішення державного виконавця, заінтересовані особи: державний виконавець Шевченківського районного відділу державної виконавчої служби міста Київ Головного територіального управління юстиції у місті Києві Руденко Наталія Вікторівна, Публічне акціонерне товариство Комерційний банк Надра ,

ВСТАНОВИВ:

16.08.2019 р. ОСОБА_1 звернувся до суду зі скаргою на дії та рішення державного виконавця Шевченківського РВ ДВС м.Київ ГТУЮ у м.Києві Руденко Н.В., в якій просить визнати неправомірними дії державного виконавця щодо винесення постанови від 03.07.2014 р. про відкриття виконавчого провадження № 43868826, а також визнати неправомірною вказану постанову та скасувати її.

Свою скаргу заявник обґрунтовує тим, що 03.07.2014 р. державним виконавцем Шевченківського РВ ДВС м.Київ ГТУЮ у м.Києві Руденко Н.В. було винесено постанову про відкриття виконавчого провадження № 43868826 з примусового виконання виконавчого листа № 2-4186/11 щодо боржника ОСОБА_1 , виданого 27.12.2013 р. Шевченківським районним судом м.Києва про солідарне стягнення з ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_1 на користь ВАТ КБ Надра заборгованості за кредитним договором на загальну суму 151203,30 дол. США, гривневий еквівалент по курсу НБУ 7,89 станом на 26.08.2010 р. 1192994,07 грн., 1700,00 грн. судового збору та 120,00 грн. збору на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи, а всього 1194814,07 грн. Разом з тим, посилаючись на те, що дії державного виконавця щодо винесення постанови про відкриття виконавчого провадження та відповідно й сама постанова є неправомірними, оскільки виконавче провадження відкрито ним на підставі виконавчого листа, строк пред`явлення до виконання якого пропущено, заявник вважає, що вказаними діями та рішенням державного виконавця були порушені його права, у зв`язку з чим звернувся до суду з даною скаргою.

Представник заявника в судовому засіданні заявлені вимоги підтримав, просив суд задовольнити їх у повному обсязі.

Заінтересовані особи в судове засідання не з`явились, своїх представників до суду не направили, про дату, час і місце судового розгляду повідомлялись належним чином у встановленому законом порядку, причин неявки не повідомили.

Враховуючи, що відповідно до ч.2 ст. 450 ЦПК України неявка стягувача, боржника, державного виконавця або іншої посадової особи органу державної виконавчої служби, приватного виконавця, які належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду скарги, не перешкоджають її розгляду, тому суд вважає за можливе розглянути скаргу за відсутності державного виконавця та представника ПАТ КБ Надра .

Вислухавши пояснення представника заявника, дослідивши письмові докази, які містяться в матеріалах справи, суд вважає, що заявлені вимоги не підлягають задоволенню з наступних підстав.

Перевіряючи обставини справи, судом встановлено, що на виконанні у Шевченківському РВ ДВС м.Київ ГТУЮ у м.Києві перебуває виконавче провадження № 43868826 з примусового виконання виконавчого листа № 2-4186/11 щодо боржника ОСОБА_1 , виданого 27.12.2013 р. Шевченківський районним судом м.Києва про солідарне стягнення з ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_1 на користь ВАТ КБ Надра заборгованості за кредитним договором на загальну суму 151203,30 дол. США, гривневий еквівалент по курсу НБУ 7,89 станом на 26.08.2010 р. 1192994,07 грн., 1700,00 грн. судового збору та 120,00 грн. збору на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи, а всього 1194814,07 грн.

Згідно з ч.1 ст. 4 ЦПК України передбачає, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ст. 447 ЦПК України сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їхні права чи свободи. Скарга подається до суду, який розглянув справу як суд першої інстанції.

Звертаючись до суду з даною скаргою, заявник, як на підставу для її задоволення, посилається на неправомірність дій держаного виконавця щодо винесення постанови про відкриття виконавчого провадження № 43868826 та відповідно й самої постанови, оскільки на його думку у виконавчому листі дата набрання рішенням законної сили зазначена не вірно, а отже й строк для пред`явлення його до виконання визначено помилково, а тому вважає, що виконавче провадження відкрито державним виконавцем на підставі виконавчого листа, строк пред`явлення до виконання якого стягувачем фактично пропущено.

Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно зі ст. 1 Закону України Про виконавче провадження від 02.06.2016 р. № 1404-VІІІ (далі - Закон № 1404-VІІІ) встановлено, що виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Статтею 5 Закону № 1404-VІІІ визначено, що примусове виконання рішень покладається на органи державної виконавчої служби (державних виконавців) та у передбачених цим Законом випадках на приватних виконавців, правовий статус та організація діяльності яких встановлюються Законом України Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів .

Згідно з ч.ч.1, 2 ст. 18 Закону № 1404-VІІІ виконавець зобов`язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії. Виконавець зобов`язаний здійснювати заходи примусового виконання рішень у спосіб та в порядку, які встановлені виконавчим документом і цим Законом.

З матеріалів справи вбачається, що 02.07.2014 р. виконавчий лист № 2-4186/11 щодо боржника ОСОБА_1 , виданий 27.12.2013 р., був пред`явлений представником стягувача до Шевченківського РВ ДВС м.Київ ГТУЮ у м.Києві з метою його примусового виконання.

Положеннями ч.ч.1, 2 ст. 25 Закону України Про виконавче провадження від 21.04.1999 р. № 606-XIV (далі - Закон № 606-XIV), чинного на момент видачі виконавчого листа, визначено, що державний виконавець зобов`язаний прийняти до виконання виконавчий документ і відкрити виконавче провадження, якщо не закінчився строк пред`явлення такого документа до виконання, він відповідає вимогам, передбаченим цим Законом, і пред`явлений до виконання до відповідного органу державної виконавчої служби. Державний виконавець протягом трьох робочих днів з дня надходження до нього виконавчого документа виносить постанову про відкриття виконавчого провадження.

Статтею 18 Закону № 606-XIV визначено перелік вимог, яким повинен відповідати виконавчий лист.

Судом встановлено, що виконавчий лист № 2-4186/11 відповідає вимогам, визначеним у ст. 18 Закону № 606-XIV, а саме у ньому зазначено: назву і дату видачі; найменування органу, прізвище та ініціали посадової особи, що його видали; дату прийняття і номер рішення, згідно з яким видано документ; повне найменування стягувача; місцезнаходження стягувача; ідентифікаційний код суб`єкта господарської діяльності стягувача; прізвище, ім`я та по батькові боржника; місце проживання боржника; індивідуальний ідентифікаційний номер боржника; резолютивну частину рішення; дату набрання законної сили рішенням; строк пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Відповідно до ч.1 ст. 22 Закону № 606-XIV, виконавчі документи можуть бути пред`явлені до виконання в такі строки:

1) посвідчення комісій по трудових спорах, постанови судів у справах про адміністративні правопорушення та постанови органів (посадових осіб), уповноважених розглядати справи про адміністративні правопорушення, - протягом трьох місяців;

2) інші виконавчі документи - протягом року, якщо інше не передбачено законом.

Згідно з ч.2 ст. 22 Закону № 606-XIV строки, зазначені у частині першій цієї статті, встановлюються для виконання судових рішень - з наступного дня після набрання рішенням законної сили чи закінчення строку, встановленого у разі відстрочки чи розстрочки виконання рішення, а в разі якщо судове рішення підлягає негайному виконанню, - з наступного дня після його постановлення.

Отже, у відповідності до вимог Закону № 606-XIV, виконавчий лист, виданий на підставі рішення суду в цивільній справі, може бути пред`явлений до примусового виконання протягом одного року з наступного дня після набрання рішенням законної сили.

Так, у відповідності до вимог ст. 22 Закону № 606-XIV у виконавчому листі було визначено строк пред`явлення його до виконання до 08.07.2014 р.

Таким чином, перевіривши відповідність виконавчого листа вимогам закону та пересвідчившись, що строк пред`явлення його до виконавчого стягувачем не пропущено, 03.07.2014 р. державним виконавцем Шевченківського РВ ДВС м.Київ ГТУЮ у м.Києві Руденко Н.В. винесено постанову про відкриття виконавчого провадження № 43868826.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що державним виконавцем Шевченківського РВ ДВС м.Київ ГТУЮ у м.Києві Руденко Н.В. в установленому законом порядку 03.07.2014 р. винесено постанову про відкриття виконавчого провадження № 43868826 на підставі виконавчого листа № 2-4186/11 щодо боржника ОСОБА_1 , у межах строку пред`явлення його до виконання.

За таких обставин, оскільки під час вчинення дій та винесення рішення у виконавчому провадженні № 43868826, які оскаржуються, державний виконавець Шевченківського РВ ДВС м.Київ ГТУЮ у м.Києві Руденко Н.В. діяла у відповідності до вимог Закону України Про виконавче провадження та в межах своїх повноважень, тому суд вважає, що з боку державного виконавця права чи свободи заявника вказаними діями та рішенням порушені не були, у зв`язку з чим відмовляє в задоволенні скарги.

Разом з тим, суд вважає за необхідне зазначити, що у відповідності до ч.1 ст. 432 ЦПК України заявник має право звернутись до суду із заявою про виправлення помилок у виконавчому листі, якщо на його думку такі були допущені під час його оформлення або видачі.

Керуючись ст.ст. 3, 4, 12, 13, 76-81, 259-261, 268, 352-355, 447-451 ЦПК України, Законом України Про виконавче провадження , суд

УХВАЛИВ:

Відмовити ОСОБА_1 в задоволенні скарги на дії та рішення державного виконавця, заінтересовані особи: державний виконавець Шевченківського районного відділу державної виконавчої служби міста Київ Головного територіального управління юстиції у місті Києві Руденко Наталія Вікторівна, Публічне акціонерне товариство Комерційний банк Надра .

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Шевченківський районний суд м.Києва протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя:

Дата ухвалення рішення24.01.2020
Оприлюднено02.02.2020
Номер документу87301175
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-4186/11

Рішення від 20.02.2020

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Бакуменко А. В.

Постанова від 21.07.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Писана Таміла Олександрівна

Ухвала від 10.06.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Писана Таміла Олександрівна

Ухвала від 22.11.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Юзькова О. Л.

Ухвала від 02.03.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Писана Таміла Олександрівна

Ухвала від 24.01.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Савицький О. А.

Ухвала від 24.01.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Савицький О. А.

Ухвала від 22.11.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Юзькова О. Л.

Ухвала від 26.12.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Савицький О. А.

Постанова від 11.12.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Таргоній Дар'я Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні