Рішення
від 11.11.2019 по справі 183/4099/19
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 183/4099/19

№ 2-о/183/165/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 листопада 2019 року Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючої судді Сороки О.В.,

секретаря судового засідання Пащенко А.С.,

розглянувши, у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою Новостепанівської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, заінтересована особа - Новомосковська районна рада Дніпропетровської області, про передачу безхазяйного нерухомого майна у власність територіальної громади,

за участю представника заявника - Бреус Г.П.,-

в с т а н о в и в :

02 липня 2019 року Новостепанівська сільська рада Новомосковського району Дніпропетровської області звернулася до суду з заявою, у якій просили визнати за територіальною громадою Новостепанівської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області право власності на нерухоме майно, а саме: закриту трансформаторну підстанцію, загальною площею 15,7 кв.м., розташовану по вул. Центральна, буд. 53Д, с. Гнатівка, Новомосковського району Дніпропетровської області.

В обґрунтування своєї заяви заявник зазначає, що на початку 2016 року на території Новостепанівської сільської ради в с. Гнатівка Новомосковського району Дніпропетровської області було виявлено безхазяйне нерухоме майно, а саме: безхазяйну трансформаторну підстанцію. На третій сесії сьомого скликання було прийнято рішення від 27.01.2016 року №13 про подання оголошення в газету Присамарська нива про те, що в с. Гнатівка, Новомосковського району по вул. Леніна (на той час), будинок 53 Д, знаходиться безхазяйна трансформаторна підстанція. Цим же рішенням передбачалося виготовлення технічної документації на вказаний об'єкт, у разі не виявлення господаря. Однак, пошук власника майна не дав результатів, у зв'язку з чим, керуючись ч.2 ст. 335 ЦК України, 16.01.2018 року сільська рада звернулася до державного реєстратора Новомосковської районної державної адміністрації із заявою про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна, що стверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна від 16.01.2018 року.

Таким чином, станом на червень 2019 року сплинув рік з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі, але власник зазначеного нерухомого майна не виявлений, а тому посилаючись на вимоги ч.3 ст.335 ЦК України Новостепанівська сільська рада, як орган, що уповноважений управляти комунальним майном, звернулася до суду із даною заявою.

Ухвалою Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 02 липня 2019 року заяву залишено без руху, заявникові надано строк для усунення недоліків.

09 серпня 2019 року канцелярією суду зареєстрована уточнена заява, того ж дня ухвалою суду відкрито провадження по справі.

В судовому засіданні представник заявника - голова Новостепанівської сільської ради Бреус Г.П. заяву підтримав, надавши пояснення аналогічні тим, що викладені у заяві, а також зазначив, що документи, окрім тих, що є у сільській раді, на спірне нерухоме, відсутні. Ніхто не звертався до сільської ради з вимогами про передачу даного об'єкту нерухомого майна у власність чи користування, будь-які особи не заявляли про їх право власності на зазначене нерухоме майно.

Представник заінтересованої особи - Новомосковської районної ради в судове засідання не з'явився, був повідомлений належним чином, однак його неявка не перешкоджає розгляду справи.

Суд, дослідивши докази з точки зору належності та допустимості, а у своїй сукупності з точки зору достатності, дійшов до наступного висновку.

Згідно ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів

Завданням суду при здійсненні правосуддя, в силу ст. 2 Закону України Про судоустрій і статус суддів є забезпечити кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною радою України.

За змістом положень вказаних норм, розпорядження своїм правом на захист є диспозитивною нормою цивільного законодавства, яке полягає у наданні особі, яка вважає свої права порушеними, невизнаними або оспорюваними, можливості застосувати способи захисту, визначені законом або договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, держави та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

В судовому засіданні встановлено, що рішенням Новостепанівської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області Про виявлення на території сільської ради безгоспного майна №13 від 27 січня 2016 року вирішено подати оголошення в газету Присамарська нива , про те, що в с. Гнатівка Новомосковського району по вул. Леніна, 53Д знаходиться трансформаторна підстанція (а.с.5).

На виконання вказаного рішення в засобах масової інформації, а саме в Новомосковській районній газеті Присамарська Нива №5 (2254) від 05.02.2016 року здійснено публікацію оголошення про знаходження в с. Гнатівка Новомосковського району, по вул. Леніна, 53 безгоспної трансформаторної підстанції (а.с.32).

12.05.2017 року за заявою Новостепанівської сільської ради виготовлено технічний паспорт на закриту трансформаторну підстанцію №53Д, розташовану по вул. Центральна в с. Гнатівка Новомосковського району Дніпропетровської області (а.с.7-13).

Далі, рішенням Новостепанівської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області №18 від 21 лютого 2017 року визнано трансформаторну підстанцію безгоспним майном (а.с.26), а 16.01.2018 року об'єкт нерухомого майна - закрита трансформаторна підстанція, загальною площею 15,7 кв.м. взято на облік як безхазяйне майно, що підтверджується Витягом з державного реєстру речових прав на нерухоме майно про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна від 16.01.2018 р. №110754853 (а.с.27).

Крім того, на виконання вимог ст. 335 ЦК України заявником розмішено публікацію в Новомосковській районній газеті Присамарська Нива №7 (2449) від 22.02.2018 року про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік.

У відповідності до ч.1 ст.10 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Згідно ч.5 ст.16 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні від імені та в інтересах територіальних громад права суб`єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.

Відповідно до ч.5 ст.60 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об`єктами права комунальної власності.

Таким чином, у розумінні вимог ст.335 ЦК України органом, уповноваженим управляти майном територіальної громади є Новостепанівська сільська рада Новомосковського району Дніпропетровської області, на території якої знаходиться безхазяйне нерухоме майно.

Згідно пункту 7 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність.

Відповідно до статті 335 ЦК України безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий. Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації. Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

Статтею 329 ЦПК України визначено, що заява про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність територіальної громади за умов, визначених Цивільним кодексом України, подається до суду за місцезнаходженням цієї речі органом, уповноваженим управляти майном відповідної територіальної громади.

Відповідно до частини 2 статті 327 ЦК України управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

Згідно статті 333 ЦПК України суд, встановивши, що нерухома річ є безхазяйною та взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, а також що сплив один рік з дня взяття на облік нерухомої речі, ухвалює рішення про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність відповідної територіальної громади.

Судом встановлено, що з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі минуло більше одного року, права на об'єкт нерухомого майна - закриту трансформаторну підстанцію, загальною площею 15,7 кв.м., розташовану по вул. Центральна, буд. 53Д, с. Гнатівка, Новомосковського району Дніпропетровської області, протягом одного року будь-які особи не заявили. Даних, які б свідчили про наявність власника нерухомого майна, а також наявності правовстановлюючих документів на вказаний об`єкт в ході розгляду справи судом не встановлено.

У відповідності до ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів в їх сукупності.

Аналізуючи викладене, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог в повному обсязі, оскільки власника зазначеного в заяві нерухомого майна не виявлено, а заявником, в свою чергу, дотримана процедура і строки реєстрації виявленого безхазяйного майна.

Понесені судові витрати по сплаті судового збору у розмірі 950,50 грн. відповідно до п.7 ст.294 ЦПК України заявникові не відшкодовуються.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.327,333,335 ЦК України, ст.ст.258,259,263-265,293,329-333,354 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в:

Заяву Новостепанівської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, - задовольнити.

Передати у власність територіальної громади - Новостепанівської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області (код ЄДРПОУ 04340454) безхазяйне нерухоме майно, а саме: закриту трансформаторну підстанцію, загальною площею 15,7 кв.м., розташовану по вул. Центральна, буд. 53Д, с. Гнатівка, Новомосковського району Дніпропетровської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Сорока О.В.

Дата ухвалення рішення11.11.2019
Оприлюднено04.02.2020
Номер документу87306491
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —183/4099/19

Рішення від 11.11.2019

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

Рішення від 11.11.2019

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

Ухвала від 09.08.2019

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

Ухвала від 02.07.2019

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні