Рішення
від 03.02.2020 по справі 559/2087/19
ДУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 559/2087/19

2-о/559/13/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 лютого 2020 року Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

в складі головуючого судді Ралець Р.В.,

секретаря судового засідання Крушняк О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Дубно справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Соснівська сільська рада, про встановлення факту родинних відносин та встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин та встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем. В обгунтування заявлених вимог посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_2 , який на день смерті проживав та був зареєстрований по АДРЕСА_1 . В спадщину вона вступила своєчасно шляхом фактичного проживання зі спадкодавцем та прийняття спадкового майна після смерті спадкодавця. До маси спадкового майна крім житлового будинку також увійшла земельна ділянка площею 1,89 га за цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, розташована на території Соснівської сільської ради Дубенського району Рівненської області, яку фактично її батько фактично прийняв у спадщину після своєї мами, а її бабусі ОСОБА_3 , але юридично у нотаріуса не оформив. При зверненні в нотаріальну контору з заявою про прийняття спадщини за законом, заявниці було відмовлено з причин того, що в її паспорті громадянина України відсутня відмітка про її реєстрацію на день смерті батька в будинку в якому він був зареєстрований, що по АДРЕСА_1 . Окрім того, також нотаріус виявила розбіжності в написанні спадкодавця по батькові в свідоцтві про його смерті та свідоцтві про народження заявниці в графі батьки. Так, у її повторному свідоцтві про народження в графі батьки спадкодавець по батькові записаний ОСОБА_2 . Натомість у свідоцтві про смерть спадкодавця по батькові він записаний ОСОБА_2 . Інших спадкоємців першої черги, які могли б бути закликані до спадкування відсутні. За таких на перший погляд незначних розбіжностей в не правильному написанні по батькові спадкодавця у правовстановлюючих документах, заявниця позбавлена можливості отримати свідоцтво про право на спадщину. Тому, змушена звернутись до суду.

В судове засідання заявниця не з`явилась, просить розгляд справи провести без її участі, про що зазначила у заяві.

Представник заінтересованої особи Соснівської сільської ради в судове засідання також не з`явився, подавши заяву про розгляд заяви без участі представника сільської ради. Проти заявлених вимог не заперечують.

Суд, з`ясувавши обставини справи, вважає, що заява підлягає задоволенню.

Згідно ст. 293, 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до п.7 Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 року "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , згідно свідоцтва про смерть НОМЕР_1 (а.с. 4).

ОСОБА_3 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , згідно свідоцтва про смерть серія НОМЕР_2 (а.с. 5).

Згідно довідки виданої виконкомом Соснівської сільської ради № 760 від 03 вересня 2019 року, на час відкриття спадщини разом зі спадкодавцем ОСОБА_2 проживала за адресою: АДРЕСА_1 останні два роки без реєстрації його дочка ОСОБА_1 , яка прийняла спадщину шляхом фактичного володіння, доглянула батька та похоронила за власні кошти (а.с. 6).

Згідно довідки виданої виконкомом Соснівської сільської ради № 761 від 03 вересня 2019 року, на час відкриття спадщини разом зі спадкодавцем ОСОБА_3 проживав та був зареєстрований її син ОСОБА_2 (а.с. 7).

ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , її батьком зазначений ОСОБА_2 , згідно свідоцтва про народження серія НОМЕР_3 (а.с. 8).

Згідно витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження № 00023922206 від 12 вересня 2019 року, ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 , його мати зазначена ОСОБА_3 (а.с. 9).

Відповідно до державного акту на право власності на земельну ділянку серія ЯЕ № 258184, ОСОБА_3 є власником земельної ділянки площею 1,89 га для ведення особистого селянського господарства (а.с. 12).

Згідно ч.1 ст.1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Відповідно до п.п. 3, 5 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом зі спадкодавцем під час відкриття спадщини вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Частиною 2 ст. 256 ЦПК України визначено, що в судовому порядку можуть бути встановлені інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено інший порядок їх встановлення.

Задовольняючи заяву про встановлення факту родинних відносин, а саме факту, що померлий ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 є батьком ОСОБА_1 , та встановлення факту постійного проживання ОСОБА_1 зі спадкодавцем ОСОБА_2 на час відкриття спадщини, за адресою: АДРЕСА_1 , суд бере до уваги, що заявниця є спадкоємцем майна покійного, визнання факту заінтересованою особою. Метою встановлення даного факту є необхідність реалізації права на спадщину, отже такий факт породжує юридичні наслідки, чинним законодавством не передбачено іншого порядку встановлення факту родинних відносин, та факту постійного проживання зі спадкодавцем, встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Керуючись ст.ст. 10, 11, 209, 293, 294, 315, 319 ЦПК України, на підставі ст.ст. 1220, 1221, 1268, 1270, 1299 ЦК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_4 ), заінтересована особа: Соснівська сільська рада (місце знаходження: вул. А. Мороз, 13, с. Соснівка, Дубенський район, Рівненська область, код ЄДРПОУ: 04385379) про встановлення факту родинних відносин та встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Соснівка Дубенського району Рівненської області, актовий запис № 12, є батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зі спадкодавцем ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини за адресою: АДРЕСА_1 .

Апеляційна скарга подається до Рівненського Апеляційного суду через Дубенський міськрайонний суд протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: Р.В. Ралець

Дата ухвалення рішення03.02.2020
Оприлюднено04.02.2020
Номер документу87317416
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —559/2087/19

Рішення від 03.02.2020

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

Ухвала від 09.10.2019

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні