Ухвала
від 31.01.2020 по справі 699/1206/19
КОРСУНЬ-ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 699/1206/19

Номер провадження № 1-кп/699/61/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31.01.2020 року м. Корсунь-Шевченківський

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

представника органу з питань пробації ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

захисника адвоката ОСОБА_6 ,

представника трудового колективу ТОВ «Панда» - ОСОБА_7

розглянувши у відкритомусудовому засіданнів залісуду вм.Корсуні-Шевченківськомукримінальне провадження № 12019250190000548 щодо обвинувачення

ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Селище Корсунь-Шевченківського району Черкаської області, зареєстрованого та жителя АДРЕСА_1 , громадянина України, з неповною вищою освітою, працюючого на посаді водія ТОВ «Панда», військовозобов`язаного, неодруженого, раніше несудимого,

у вчиненні злочину, передбаченого ст.335 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Органами досудового розслідування ОСОБА_5 обвинувачується у тому, що відповідно до Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу», Постанови КМУ № 352 «Про затвердження Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом» від 21.03.2002 та на виконання Указу Президента України № 22/2019 від 30.01.2019 «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2019 році», ОСОБА_5 , пройшовши медичну комісію та визнаний призовною комісією ІНФОРМАЦІЯ_2 придатним до військової служби.

20 вересня 2019 року працівниками ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 вручено під підпис повістку про явку 7 жовтня 2019 року до ІНФОРМАЦІЯ_2 для подальшого відправлення на збірний пункт.

Однак, ОСОБА_5 у визначений у повістці час та місце не прибув до місця збору, не повідомив про причини неявки, тобто останній ухилився від призову на строкову військову службу шляхом бездіяльності, а саме без поважних причин не прибув у строки, встановлені військовим комісаріатом та вказані у повістці, до призовної дільниця для відправлення у військову частину.

Дії ОСОБА_5 органами досудового розслідування кваліфіковані за ст.335 КК України, тобто Ухилення від призову на строкову військову службу.

До суду надійшло клопотання від трудового колективу працівників ТОВ «Панда» (юридична адреса: вул. Грушевського, 23, м. Васильків, Київська область, код ЄДРПОУ 31189253) про передачу ОСОБА_5 на поруки трудовому колективу. До клопотання додано копії: протоколу загальних зборів трудового колективу ТОВ «Панда» №1 від 09.12.2019р.; витягу з Єдиного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців; наказу ТОВ «Панда» №85-с від 28.01.2020 про прийняття на роботу ОСОБА_5 водієм автотранспортних засобів в автотранспортний цех за основним місцем роботи з 29.01.2020; трудової книжки ОСОБА_5 серії НОМЕР_1 , з якої вбачаються періоди роботи в ТОВ «Панда» з 13.05.2019 по 30.12.2019, з 29.01.2020 по теперішній час.

Обвинувачений ОСОБА_5 вину у вчиненому кримінальному правопорушенні визнав повністю, щиро розкаявся та показав, що дійсно ухилився від призову тому, що вважав себе хворим. При цьому був висновок про його придатність до служби. Повістку про виклик у військомат отримував особисто, але злякався призову, йти служити не хотів. В разі повторного виклику пішов би служити. Просив суд задовольнити клопотання ТОВ «Панда» про передачу його на поруки та звільнити від кримінальної відповідальності на підставі ст.47 КК України.

Прокурор не заперечував проти задоволення клопотання про передачу обвинуваченого на поруки та закриття кримінального провадження.

Представник трудового колективу ОСОБА_7 , в.о. начальника АТЦ ТОВ «Панда», у суді клопотання підтримав, просив його задовольнити та пояснив, що за результатами проведення зборів трудовий колектив надав ОСОБА_5 довіру.

Розглянувши заявлене клопотання про передачу особи на поруки та закриття кримінального провадження, заслухавши учасників судового провадження та вивчивши матеріали клопотання, суд дійшов наступного висновку.

За змістом ст.47 КК України, особу, яка вперше вчинила злочин невеликої або середньої тяжкості, крім корупційних злочинів, та щиро покаялася, може бути звільнено від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу підприємства, установи чи організації за їхнім клопотанням за умови, що вона протягом року з дня передачі її на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

Отже, процесуальною умовою для звільнення особи від кримінальної відповідальності є наявність клопотання колективу підприємства, установи чи організації про передачу цієї особи на поруки.

Відповідно до роз`яснень, викладених у п. 5 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 12 від 23.12.2005 року «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» підставою звільнення особи від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки є щире розкаяння особи, яке свідчить про її бажання спокутувати провину перед колективом підприємства, установи чи організації та виправити свою поведінку. Звільнення від кримінальної відповідальності за ст. 47 КК України можливе лише за клопотанням колективу підприємства, установи чи організації, членом якого є особа, про передачу її на поруки. За наявності зазначених вище обставин, а також належно оформленого клопотання суд вправі звільнити особу від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу.

Судом встановлено, що обвинувачений ОСОБА_5 на момент розгляду провадження працює водієм ТОВ «Панда» та до суду надано клопотання зазначеного трудового колективу про передачу обвинуваченого ОСОБА_5 на поруки.

Суд виходить з того, що зі змісту протоколу загальних зборів трудового колективу вбачається, що трудовий колектив клопоче про взяття обвинуваченого на поруки. Колектив зобов`язується здійснювати заходи виховного характеру, спрямовані на недопущення вчинення обвинуваченим ОСОБА_5 нових злочинів, його перевиховання й виправлення шляхом залучення до активної роботи, проведення заходів з підвищення кваліфікації, участі в громадських рухах та профілактичної роботи.

Враховуючи викладене, та те, що ОСОБА_5 вперше притягується до кримінальної відповідальності за вчинення злочину, щиро розкаявся, працює водієм ТОВ «Панда», колектив якого просить передати його на поруки, а обвинувачений бажає виправити свою поведінку, суд приходить до висновку, що обвинувачений ОСОБА_5 може бути звільнений від кримінальної відповідальності з передачею його на поруки трудовому колективу за умови, що він протягом року з дня передачі його на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

По місцю проживання та роботи обвинувачений характеризується позитивно.

На обліку у психіатра та нарколога ОСОБА_9 не перебуває, що вбачається з довідки №118 виданої КНП «Корсунь-Шевченківською ЦРЛ» 27.11.2019 року.

Відповідно довисновку досудовоїдоповіді секторуз питаньпробації ризиквчинення повторногокримінального правопорушення ОСОБА_5 оцінюється яксередній,ризик небезпекидля суспільства,у томучислі дляокремих осіб,також оцінюєтьсяяк середній,а томуостанній можевиправитись безізоляції відсуспільства,за умовоювстановлення судомобов`язків,передбачених п.2 ч.3 ст. 76 КК України.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України, кримінальне провадження закривається судом у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності.

За вказаних обставин, суд вважає, що є всі підстави, передбачені ст.47 КК України, для звільнення обвинуваченого ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності з передачею його на поруки трудовому колективу, роз`яснивши йому наслідки порушення умов передачі на поруки.

Цивільний позов у справі не заявлений.

Арешт на майно не накладався.

Речові докази та процесуальні витрати у кримінальному провадженні відсутні.

Заходи забезпечення кримінального провадження не обирались.

Керуючись ст.47 КК України, ст.ст. 284, 286, 288, 314, 372 КПК України,

Суд

УХВАЛИВ:

Клопотання трудового колективу працівників ТОВ «Панда» про передачу обвинуваченого ОСОБА_5 на поруки трудовому колективу, задовольнити.

Звільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності у зв`язку з передачею його на поруки трудовому колективу ТОВ «Панда», юридична адреса: вул. Грушевського, 23, м. Васильків, Київська область, код ЄДРПОУ 31189253, якщо він протягом року з дня передачі його на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

Кримінальне провадження щодо обвинувачення ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.335 КПК України, закрити.

Повідомити трудовому колективу ТОВ «Панда», юридична адреса: вул. Грушевського, 23, м. Васильків, Київська область, код ЄДРПОУ 31189253, про передачу йому ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на поруки та направити копію ухвали.

Роз`яснити ОСОБА_5 , що у разі порушення ним умов передачі на поруки, відповідно до ч. 2 ст.47 КК України, він буде притягнутий до кримінальної відповідальності за вчинений злочин, передбачений ст. 335 КК України.

Роз`яснити трудовому колективу ТОВ «Панда», що відповідно до ч. 1 ст. 289 КПК України, якщо протягом року з дня передачі ОСОБА_5 на поруки колективу, він не виправдає довіру колективу, ухилятиметься від заходів виховного характеру та порушуватиме громадський порядок, загальні збори колективу можуть прийняти рішення про відмову від поручительства за взяту ними на поруки особу. Відповідне рішення направляється до суду, який прийняв рішення про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Ухвала може бути оскарженою до Черкаського апеляційного суду через Корсунь-Шевченківський районний суд протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення31.01.2020
Оприлюднено07.02.2023

Судовий реєстр по справі —699/1206/19

Ухвала від 24.01.2020

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Свитка С. Л.

Ухвала від 31.01.2020

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Свитка С. Л.

Ухвала від 31.01.2020

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Свитка С. Л.

Ухвала від 04.12.2019

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Свитка С. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні