Рішення
від 03.02.2020 по справі 560/3779/19
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 560/3779/19

РІШЕННЯ

іменем України

03 лютого 2020 рокум. Хмельницький

Хмельницький окружний адміністративний суд в особі головуючого-судді Козачок І.С. розглянувши адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Хмельницького міського центру соціальної підтримки та адаптації Управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради про визнання протиправною відмови та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом до Хмельницького міського центру соціальної підтримки та адаптації Управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради ( далі - Центр) про визнання відмови протиправною та зобов`язання надати дозвіл на реєстрацію місця проживання за юридичною адресою установи - Хмельницького міського центру соціальної підтримки та адаптації Управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради.

Покликається на те, що внаслідок військових дій біля м. Маріуполь, де він проживав, та руйнування його житла, позивач був змушений переїхати на тимчасове проживання до м. Хмельницького, продати належні йому земельні ділянки, де раніше знаходилось його домоволодіння.

У жовтні 2019 року позивач звернувся до відповідача з заявою для отримання дозволу на реєстрацію місця перебування за адресою установи.

Відповідач листом від 22.10.2019 року за №191 повідомив, що Хмельницький міський центр соціальної підтримки та адаптації здійснює реєстрацію місцезнаходження бездомних (безпритульних) осіб за юридичною адресою Центру. Клієнтами Центру є бездомні та інші особи, які потребують соціального захисту у віці від 18 років, що не мають медичних протипоказань, повністю здатні до самообслуговування і перебувають на території України на законних підставах. Оскільки ОСОБА_1 зареєстрований у м. Маріуполь, відповідач не має підстав надати дозвіл на реєстрацію місця проживання за адресою установи. Не погоджуючись з цим, позивач звернувся до суду.

Провадження у справі відкрите за правилами спрощеного позовного провадження, у розгляді справи за правилами загального позовного провадження відмовлено.

Відповідачем поданий відзив, у якому у задоволенні позову просить відмовити. Покликається на те, що ОСОБА_1 було запропоновано скористатись послугою з надання притулку для тимчасового проживання безпритульних осіб, однак останній відмовився. Покликається на те, що відповідно до Статуту Центру, затвердженого рішенням шістнадцятої сесії Хмельницької міської ради №15 від 12.07.2017 року, послуги з надання притулку надаються лише безпритульним особам або іншим особам, які потребують соціального захисту. Реєстрація місця знаходження бездомних (безпритульних) осіб за юридичною адресою Центру проводиться лише на період надання притулку.

Вважає, що оскільки позивач зареєстрований за адресою у м. Маріуполь та фактично проживає на даний час за адресою у м. Хмельницькому, Центр не має підстав надати дозвіл на реєстрацію місця проживання ОСОБА_1 за юридичною адресою установи. Крім того зазначає, що позивач забрав з Центру усі свої документи, які додавав до свого звернення.

У відповіді на відзив представник позивача покликається на те, що відповідачем не розглянуті документи, які позивач надав разом зі своєю заявою, які давали підстави погодитись з його доводами, не надана будь - яка правова оцінка обґрунтованості заяви позивача. Зокрема, Центром не було враховано статус внутрішньо переміщеної особи, інваліда, документи, які свідчать про фактичну відсутність у позивача будь-якого житла, оскільки належне йому житло було зруйноване, а земельна ділянка відчужена.

Дослідивши обставини справи та перевіривши їх доказами, суд виходить з наступного. Судом встановлено, що ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 . Позивач набув статус внутрішньо переміщеної особи ( довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи №6825-5000176773 від 14.08.2019 року), на даний час тимчасово проживає у АДРЕСА_2 .

22 жовтня 2019 року позивач звернувся до Хмельницького міського центру соціальної допомоги та адаптації Управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради з заявою (а. с. 15) про отримання дозволу на реєстрацію місця перебування за адресою установи. До заяви позивач додав ряд документів.

Відповідач листом від 22.10.2019 року №191 повідомив, що Хмельницький міський центр соціальної підтримки та адаптації відповідно до рішення 16 сесії Хмельницької міської ради від 12.07.2017 року №15 здійснює реєстрацію місцезнаходження бездомних (безпритульних) осіб за юридичною адресою Центру. Клієнтами Центру є бездомні та інші особи, які потребують соціального захисту у віці від 18 років та які не мають медичних протипоказань, повністю здатні до самообслуговування і перебувають на території України на законних підставах. Оскільки позивач зареєстрований за адресою АДРЕСА_1 , відповідач відмовляє у реєстрації місця проживання ОСОБА_1 за юридичною адресою Центру.

Згідно зі статтею 3 Закону України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні місцем перебування особи є адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком менше шести місяців на рік. Місце проживання - житло, розташоване на території адміністративно-територіальної одиниці, в якому особа проживає, а також спеціалізовані соціальні установи, заклади соціального обслуговування та соціального захисту, військові частини.

Відповідно до статті 6-1 Закону бездомні та інші особи, які не мають постійного місця проживання, реєструються за адресою спеціалізованої соціальної установи, закладу соціального обслуговування та соціального захисту, створених відповідно до Закону України "Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей". Подання заяви про реєстрацію, зняття з реєстрації місця проживання таких осіб у порядку і строки, встановлені цим Законом, покладається на відповідну спеціалізовану соціальну установу, заклад соціального обслуговування та соціального захисту, в яких зазначеним особам надаються соціальні послуги відповідно до Закону України "Про соціальні послуги".

Як вбачається з позову і ніким не заперечується, позивач прибув на територію м. Хмельницького 16.06.2019 року і станом на час звернення до відповідача у жовтні 2019 року, його місцем перебування було м. Хмельницький, на території якого він проживав менше шести місяців, тоді як постійного місця проживання у м. Хмельницький позивач не мав.

Суд погоджується з тим, що відповідь, надана позивачу у формі листа від 22.10.2019 року № 191, не є обґрунтованою та мотивованою, оскільки у ній не дається оцінка усім тим документам, які ОСОБА_1 подав разом зі своєю заявою від 22.10.2019 року, відсутні посилання на будь-які перешкоди, встановлені законом, які не дають підстав розглянути та вирішити питання по суті.

Відповідач фактично покликається лише на те, що позивач зареєстрований у м. Маріуполь, однак не враховує те, що з наданих позивачем документів вбачається, що останній фактично не проживає там, оскільки його житло є зруйнованим ( довідка БТІ, а. с. 17), належні земельні ділянки відчужені, отже втрачений фактичний правовий зв`язок з місцем реєстрації, відтак позивач дійсно потребує відповідної допомоги.

У відзиві відповідач також посилається на те, що позивачу пропонувалось отримати тимчасовий притулок на території Центру, що передбачає тимчасове проживання у Центрі, однак останній відмовився. Разом з тим, дана обставина не підтверджена будь - якими належними доказами, відтак суд не може вважати її доведеною або встановленою.

Судом встановлено, що відповідач не навів будь-яких доречних аргументів для відмови у вирішенні питання, з яким позивач звернувся до Центру. Відтак, суд приходить до висновку про часткову обґрунтованість позову в частині визнання відмови неправомірною.

Разом з тим, як встановлено зі змісту акту від 25.10.2019 року № 1, складеного комісійно працівниками Центру, матеріали заяви позивача разом з наданою йому відповіддю були отримані ОСОБА_1 особисто 25.10.2019 року і Центру не повертались. Таким чином, на даний час у відповідача відсутні документи, на підставі яких він міг би повторно розглянути заяву, однак такі документи можуть бути надані позивачем повторно.

Отже, оскільки Центр на даний час не володіє належними документами для вирішення питання, суд не має підстав для задоволення позову в частині зобов`язання вчинити дії. Однак у разі повторного звернення позивача до відповідача з означеним питанням, Центр повинен уважно дослідити надані документи, враховуючи обставини, які були встановлені судом, належним чином розглянути та вирішити вказане звернення, надавши за наявності підстав позивачеві відповідний дозвіл.

Згідно з ч. 1 та 2 ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Враховуючи вищевикладене, позов підлягає частковому задоволенню.

Керуючись статтями 6, 72-77, 139, 244, 246, 250, 255, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ВИРІШИВ:

адміністративний позов задоволити частково.

Визнати протиправною та необґрунтованою відмову Хмельницького міського центру соціальної допомоги та адаптації Управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради, оформлену у вигляді відповіді від 22.10.2019 року №191 на звернення ОСОБА_1 від 22.10.2019 року про отримання дозволу на реєстрацію місця перебування за адресою установи.

У задоволенні решти вимог позову відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складене 03 лютого 2020 року

Позивач:ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_1 ) Відповідач:Хмельницький міський центр соціальної підтримки та адаптації Укправління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради (вул. Житецького, 22,Хмельницький,Хмельницька область,29000 , код ЄДРПОУ - 34708230)

Головуючий суддя І.С. Козачок

Дата ухвалення рішення03.02.2020
Оприлюднено04.02.2020
Номер документу87321565
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною відмови та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —560/3779/19

Рішення від 03.02.2020

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Козачок І.С.

Ухвала від 26.11.2019

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Козачок І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні